Dodaj do ulubionych

Pierwsze kroki w C++

30.04.05, 17:12
Jestem w I klasie liceum.Poszedlem na profil informatyczny bo tym sie
interesuje no i az mnie zatkalo.Nauczyciel wywalil ze bedziemy sie c++
uczyc...Az mnie zatkalo.No ale nic jestem z tego zadowolony , gdyz zawsze
chcialem byc programista(do tej pory siedzialem glownie w Pascalu).I teraz
kilka pytan.Narazie czytam "Symfonie C++" a potem chce sie zabrac za "Pasje
++".Ale co potem.Za co powinienem sie zabrac jesli z programowaniem chce
zwiazac swoja przyszlosc.Jakie ksiazki zakupic i w czym sie szkolic(kupno
buildera 6 troche kosztuje oczywiscie niby mozna go scignac z neta i z
crackowac ale to nie w moim stylu).Czekam na porady..
Obserwuj wątek
    • spinache Re: Pierwsze kroki w C++ 01.05.05, 10:30
      Jak przerobisz Symfonie i Pasje to bedziesz miał juz naprawde solidne podstawy
      programowania w C++. W miedzyczasie zacznij tworzyć jakieś programiki
      "okienkowe", ja proponowałbym jednak zamiast Borlanda jakieś środowiska
      Microsoftu (Visual C++ 6.0, Visual.NET) - w jaki sposób je zdobędziesz,
      pozostawiam to Twojemu sumieniu:) Dobrą książką była (jest) "Visual C++ 6.0 dla
      każdego" autorstwa D. Chapman'a.

pozdrawiam
      • komaszek Re: Pierwsze kroki w C++ 01.05.05, 13:02
        A czy ten Visual C++ nie jest czasami wbudowany w Excela(chyba ze to jest
        Visual Basic :P).I czemu Visual C++ a nie Builder Borlanda?
        • spinache Re: Pierwsze kroki w C++ 01.05.05, 14:05
          W Excela masz wbudowany Visual Basic. O tym czym jest Visual C++ mozesz sobie
          poczytać na tym wątku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15700&w=20327978&a=20330115
          W przypadku aplikacji windowsowych lepiej jest tworzyć je w środowisku
          dostarczonym przez Microsoft - tak niektórzy uważają, stąd napisałem o MS Visual
          C++. Ale Borland Builder tez ma swoich zwolenników.
          • komaszek Re: Pierwsze kroki w C++ 01.05.05, 19:01
            No Dobra a kiedy juz wchlobe Symfonie C++ i pasje to za co powieniem sie
            zabrac??Moze c++ builder 6 dla kazdego??
            • user0001 Re: Pierwsze kroki w C++ 01.05.05, 21:07
              Zaczynając od początku:
              Cokolwiek masz zamiar robić, pod żadnym pozorem nie dotykaj Visual C++ 6.0 i
              niższych. Tamte kompilatory mają swoje lata; dialekt C++ który obsługują już w
              momencie wypuszczenia na rynek (1998) był niestandardowy. Jeśli chcesz korzystać
              z programów M$, poszukaj Visual C++ 2003 Command Line Toolkit (do pobrania za
              darmo ze strony M$). Jeśli wolisz Borlanda to idź na ich stronę i znajdź sobie
              najnowszą Personal Edition C++ BuilderX.

Pytasz: jak książka następna?
              Odpowiadam: czego chcesz się nauczyć?
              Jeśli klikania w wizardy, obsługi narzędzi Rapid Application Development, to
              polecam ściągnięcie C++ Builder'a i przerobienie dostępnych tam tutoriali.
              Dopiero po tym udaj się do księgarni po jakiś podręcznie do buildera.
              Jeśli chcesz nauczyć się Programowania (przez duże "P"). To zacznij od
              ściągnięcia "Thinking in C++" Eckel'a i zrozumienia czym jest programowanie
              obiektowe.
              • komaszek Re: Pierwsze kroki w C++ 02.05.05, 09:01
                No ok ,najpierw przerobie symfonie a potem pasje a potem sie chyba za Thinking
                in C++ wezme.Moze potem bede sie bawil komponentami.Tylko skad ja ja sciagne w
                naszym ojczystym:D...Ogolnie rzecz borac to chce zwiazac przyszlosc z
                programowaniem..
                • komaszek Re: Pierwsze kroki w C++ 02.05.05, 09:03
                  Bo w necie tylko 1 tom znalazlem (na emulu)
                • user0001 Re: Pierwsze kroki w C++ 02.05.05, 12:48
                  Jeżeli chcesz szukać literatury w naszym ojczystym języku, to jedyna rada jaką
                  mogę Tobie z czystym sumieniem dać brzmi:
                  Ucz się angielskiego. Przykładaj się uczciwie, czytaj książki w języku
                  angielskim, zaopatrz się w dobry słownik.
                  - Większość dokumentacji jest w języku angielskim.
                  - Na bookwarezach dostępne są książki w języku angielskim.
                  - Rozwiązania większości typowych problemów znajdują się w (anglojęzycznych)
                  archiwach grup usenetowych.
                  - Za wyjątkiem projektów "narodowych" (janosik, komunikatory obsługujące
                  gadu-gadu...) nazwy zmiennych i komentarze w projektach OpenSource są w języku
                  angielskim.
                  Do zrozumienia tekstów technicznych wystarczy znajomość słownictwa, gramatyka
                  jest zwykle na poziomie pierwszego roku nauki. (Dowcip głosi, że dokumentacja
                  projektu to tekst przetłumaczony z fińskiego na angielski przez Japończyka.)
                  Jeśli chcesz programować profesjonalnie, to bez znajomości angielskiego marny
                  Twój los.
                  • komaszek Re: Pierwsze kroki w C++ 02.05.05, 13:59
                    Puki co udalo mi sie znalesc Thinking in C++ po PL:D...I teraz pytanko, w
                    jakiej kolejnosci czytac ksiazki??Mam Symfonie C++ , Pasje C++ , C++ dla
                    Kazdego i Thinking in C++(narazie tylko 1 tom).
                    • user0001 Re: Pierwsze kroki w C++ 02.05.05, 14:37
                      Symfonii i Pasji nie widziałem na oczy. C++ dla każdego tym bardziej. Jeżeli już
                      w czymś programowałeś (nawet w Pascalu), to możesz od razu zabierać się z
                      Thinking in C++. Eckel jest o tyle fajny, że skupia się na sposobie używania
                      języka C++, a nie na zawiłościach składni.

Gdy już opanujesz C++ na tyle by pisać w tym języku, to sztuczki i kruczki
                      potrzebne do zrozumienia czyjegoś kodu znajdziesz w zaawansowanych książkach np.
                      Język C++, Bjarne Stroustrupa.

Jeśli jakaś książka o C++ dla początkujących przez większą część swojej
                      objętości skupia się na programowaniu strukturalnym (strukturach, wyrażeniach,
                      pętlach, wskaźnikach), a klasy (dziedziczenie i polimorfizm), oraz wyjątki
                      omawia na kilkudziesięciu stronniczkach, to lepiej jest nie dotykać takiej pozycji.
                      • komaszek Re: Pierwsze kroki w C++ 02.05.05, 16:47
                        No o Symfoni i Pasji slyszalem same pochlebne opinie.A za thinkinga (tom 2) mam
                        sie zabrac ponoc po tym jak skoncze Symfonie.Chociaz chyba zabiore sie najpierw
                        za 1 tom Thinkinga..Aha i jedno pytanko....Jak zrobic silnie w c++( wiem ze to
                        powinno byc jakos za pomoca petli for).
                        • user0001 silnia 02.05.05, 17:27
                          #include <iostream>

using namespace std;

int main (int argc, char **argv)
                          {
                          ____int n;
                          ____cout << "n silnia" << endl
                          ________<< " jakie n? : ";
                          ____cin >> n;

____int wynik = 1;
                          ____int owynik = 1;
                          ____for (int i = 2; i <= n; i++) {
                          ________owynik = wynik;
                          ________wynik *= i;
                          ________if (owynik > wynik) {
                          ____________cerr << "przepelnienie" << endl;
                          ____________return -1;
                          ________}
                          ____}

____cout << n << " silnia wynosi: " << wynik << endl;
                          };

(usuń początkowe podkreślenia)
                          • allegro.con.brio Re: silnia 02.05.05, 21:08
                            Sprawdzanie warunku w pętli może być trochę uciążliwe. Jeśli na for, to
                            proponowałbym tak (np. w main()):

int n, silnia = 1;
                            cout << "podaj n: ";
                            cin >> n;
                            if(n < 0){cerr << "argument musi byc nieujemny!\n";return -1;}
                            for (int i = 0; i != n; /* puste */){++i; silnia *= i;}
                            cout << n << " silnia = " << silnia << endl;
                          • reader_at_vp_pl :) 03.05.05, 07:13
                            Tyle, ze to ma z idea C++ i programowania obiektowego niewiele wspolnego. Do
                            pisania tego typu programow zacznij moze uczyc sie C.

C++ to przede wszystkim obiektowosc: klasy, obiekty,dziedziczenie, polimorfizm
                            itd. Czyli nalepiej zaczac od oklepanego: pukt, okrag itd :)))

ps. nie pisze, ze prorgam jest zly, tylko zeby chetny do nauki, ZROZUMIAL
                            podstawy...
                            • user0001 :D 03.05.05, 14:48
                              Program i tak jest zły, z rozpędu nie sprawdziłem warunku nieujemnego n ;-)

To prawda, że taki program nie ma nic wspólnego z obiektowością, ale skoro padło
                              pytanie to podałem rozwiązanie ;-)

Taki programik miałby o wiele więcej wspólnego z objektowością, gdybym
                              skorzystał z klas to obliczeń na dużych liczbach, ale takowe nie są właczone do
                              standardu...
                              • reader_at_vp_pl Spoko... 03.05.05, 20:32
                                chodzi mi tylko o to, ze obiektowe jezyki to przede wszystki projektowanie,
                                skladnia itd powinna odzwierciedlac projekt/design

btw. hm...moze sie cos ruszy na tym forum ;D
                                • komaszek Re: Spoko... 03.05.05, 23:00
                                  ano...Bede was zasypywal pytaniami:D
                          • pijanysmok Re: silnia 29.08.05, 11:43
                            #include <iostream>
                            #include <iomanip>

unsigned long silnia(unsigned p)
                            {
                            unsigned long R=1;
                            while(p>1) R*=p--;
                            return R;
                            }

unsigned long silnia2(unsigned p)
                            {
                            return p<2?p:p*silnia2(p-1);
                            }

int main()
                            {
                            while(true)
                            {
                            cout<<"silnia>";
                            unsigned n;
                            cin>>n;
                            if(cin)
                            {
                            cout<<n<<"!="<<silnia(n)<<endl<<endl;
                            }
                            else
                            {
                            cin.clear();
                            if(cin.get()=='!') break;
                            cin.ignore(1024,'\n');
                            cout<<"Blad: Oczekiwano liczbe"<<endl<<endl;
                            }
                            }
                            return 0;
                            }

sama funkcja - primitywna;
                            w funkcji main z kontrola wprowadzania.
            • margonik Re: Pierwsze kroki w C++ 09.06.05, 01:28
              Po co Ci czytać tyle książek? Jeszcze nikt się programowania przez samo
              czytanie nie nauczył :-)

Co do lektur, skup się mocno na samej idei programowania obiektowego (nie
              ważne, jaka to by była książka). Samych instrukcji, składni itd nie ma sensu z
              ksiązek się uczyć, a już tym bardziej - z TYLU książek (jedna podręczna + help
              wystarczy).

Natomiast koniecznie musisz mieć kompilator języka i samemu pisać programy.
              Wszystko to, co przeczytasz w ksiązce, jak najszybciej przelać na kod. Inaczej
              czytanie tych książek będzie zupełnie pozbawione sensu.

Borland C++ Builder jest środowiskiem znacznie sympatyczniejszym niż Visual C++
              Microsoftu. Ale też znacznie droższym. Postaw sobie takie środowisko, na jakie
              Cię stać, lub jakie "zdobędziesz". Niektóre kompilatory C++ są legalnie
              dostępne za darmo (tyle, że np. gołe, bez środowiska programistycznego).

C++ to bardzo dobry język do nauki, dlatego... że nie łatwy :-) Jesli sie
              przyłożysz, zdobędziesz solidne postawy. Tylko nie należy sie ograniczać do
              samego jezyka programowania. Instrukcje itd są najmniej istotne. Trzeba chwycić
              sens i metodę konstruowania programu. Dodam jeszcze, że nie ma sensu czytać aż
              tylu ksiażek na temat C++, z tego powodu, że ... mimo że to fajny język, jest
              już ... przestarzały :-) Jeśli naprawdę interesuje Cię programowanie i
              pójdziesz w tym kierunku, to naprawdę wątpliwe jest, abyś w przyszłej pracy
              zawodowej (za kilka lat) go używał :-) C# bije go na głowę (a swoją drogą jest
              łatwiejszy).
    • reader_at_vp_pl Re: Pierwsze kroki w C++ 02.05.05, 15:34
      W trakcie nauki C++ (rozumiem to jako czytanie/pisanie/testowanie) zacznij
      zaglebiac sie w OOA/OOP/OOD (object oriented analysis/design/programming).

Jest to o tyle istotne, ze pomaga w zrozumieniu programowania obiektowego oraz
      projektowania aplikacji.

Jesli Cie to nie znudzi to zerknij w UML (czesto wykorzystywane przy projektowaniu).

Jak opanujesz to wszystko po kilku latach, to bedziesz mogl sie tytulowac
      PROGRAMISTA C++ :)
      • komaszek Re: Pierwsze kroki w C++ 02.05.05, 16:49
        No o Symfoni i Pasji slyszalem same pochlebne opinie.A za thinkinga (tom 2) mam
        sie zabrac ponoc po tym jak skoncze Symfonie.Chociaz chyba zabiore sie najpierw
        za 1 tom Thinkinga..Aha i jedno pytanko....Jak zrobic silnie w c++( wiem ze to
        powinno byc jakos za pomoca petli for).

• komaszek Re: Pierwsze kroki w C++ 03.05.05, 12:06
          No to zyczcie mi powodzenie w swiecie C++....:P
    • typson Re: Pierwsze kroki w C++ 14.05.05, 02:08

> i w czym sie szkolic(kupno
      > buildera 6 troche kosztuje oczywiscie niby mozna go scignac z neta i z
      > crackowac ale to nie w moim stylu).Czekam na porady..

polecam DEV-C++ (free)

co do ksiazek - polecam raczej cos ogolnie o algorytmach, strukturach danych
      etc. Wbrew pozorom ksiazki o tej tematyce sa calkiem "czytalne" jesli traktuja w
      oparciu o Pascal. Rozpatrujac zagadnienia od tej strony kwestia jezyka, w ktorym
      cos napiszesz nie jest juz taka istotna, zwlaszcza na poziomie poczatkujacym,
      gdzie funkcjonalnosc wiekszosci jezykow jest taka sama
    • pijanysmok Re: Pierwsze kroki w C++ 29.08.05, 11:46
      Programowanie - to sztuka, a sztuce nie da sie nauczycz teoretycznie
      (z ksiązek), treba rzezbic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka