Dodaj do ulubionych

Pytanie do spokojnych, cierpliwych panow

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:20
Witam,
Oto kolejna kobieta na forum i ponownie pytanie o rade w wyborze laptopa. Prosze o odpowiedz jedynie spokojnych i cierpliwych bo czytajac wypowiedzi niektorych stalych bywalcow odnosze wrazenie ze do sewskiej pasji doprowadzaja ich powtarzajace sie pytania. Pytania o sprzet zawsze beda sie jednak powtarzaly bo postep techniczny ciagle idzie do przodu. Zmieniaja sie jego ceny. Przeczytalam juz sporo wypowiedzi na forum odnosnie laptopow, wiekszosc tych, w ktorych pojawialy sie konkrety pochodzi sprzed roku albo sprzed 2 lat. Zaryzykuje wiec pytanie odnosnie laptopa sredniej klasy, przedzial cenowy od 2 - 3 tysiecy zlotych, ktory polecialibysie na dzien dzisiejszy. Interesuja mnie wylacznie marki:
Asus
HP
Toschiba
Prosze o nazwy konkretnych modeli, nie wymagam szczegolowych analiz parametrow. Co polecacie?
Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • aneta1877 Re: Pytanie do spokojnych, cierpliwych panow 29.09.08, 19:36
      pomimo tego ze jestem kobieta i rowniez "magluje"forumowiczow i
      chyba juz powoli maja mnie dosc:)to moge polecic ci mojego laptopa
      TOSHIBA A300-1EB,ktorego mam od kilku dni i jak narazie jestem z
      niego bardzo zadowolona,dla mnie laptop ma za zadanie sluzyc w
      domu,czyli takie normalne jak dla mnie uzytkowanie domowe:przede
      wszystkim internet,sciaganie filmow,muzyki,zgrywanie zdjec z aparatu
      itp jak narazie super!!!polecam!!!!pozdrawiam:)
    • Gość: mezczyzna Re: Pytanie do spokojnych, cierpliwych panow IP: *.zetosa.com.pl 29.09.08, 19:43
      powiedz proszę do jakich celów ma być ów laptop.
      łatwiej będzie o konkretna podpowiedź (sama marka niewiele dziś znaczy, inaczej
      - nie można z tych dwóch jednoznacznie stwierdzić która jest be, a która cacy)
    • r0ger Re: Pytanie do spokojnych, cierpliwych panow 29.09.08, 20:03
      Witam
      Ponieważ z natury jestem spokojny i cierpliwy, wyjaśnię Ci pewną rzecz. Otóż do pasji doprowadza niektórych nie kolejne pytanie z serii "jaki laptop", również nie te w rodzaju laptop X v.s laptop Y, ale kompletna ignorancja i "wygoda" pytających. Każdy z nich (również Ty) oczekuje wskazania konkretnego modelu jako tego jedynego, zupełnie pozbawionego wad cudu techniki. Kilka podstawowych zasad, którymi powinna kierować się osoba zamierzająca kupić komputer (zresztą cokolwiek innego również):

- Na forum tego typu nie uzyskasz obiektywnej oceny konkretnego modelu. Przyczyna jest bardzo prosta - każdy poleci Ci model jaki akurat sam posiada i jest zadowolony, bądź też odradzi ten którego miał i zadowolony nie był.

-Komputer, jak wszystko inne ma prawo się zepsuć, dopiero duży odsetek wadliwych egzemplarzy dyskwalifikuje konkretny model, bądź markę.

-Kupujesz laptopa dla siebie, więc nie kieruj sie opinią takiej, za przeproszeniem przypadkowej zbieraniny ludzi, a poszukaj testów w specjalistycznych serwisach (wystarczy w google wpisać "test laptopów) i poświęć nieco czasu na wyrobienie sobie zdania. I tak stracisz go mniej, niż czekając na wiarygodną opinię na forum.

-Każda porada tutaj, udzielona na tak postawione przez Ciebie pytanie będzie niewiarygodna, bo jaka może być, jeżeli nawet nie wiadomo czego oczekujesz od sprzętu? Jak można zgadnąć czy potrzebujesz dużego ekranu, wielu złączy, wydajnej grafiki, czy szybkiego procesora. A może interesuje cię tylko długi czas pracy na baterii? Bo niestety wszystkich tych cech nie da się połączyć w komputerze mieszczącym się w podanych przedziałach cenowych.

-Czemu tylko firmy które podałaś? Ja używam Dell'a i polecam Ci tylko tą firmę.

Pozdrawiam
      • Gość: Kobieta Re: Pytanie do spokojnych, cierpliwych panow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 20:56
        Nie oczekuje wskazania jednego konkretnego modelu, oczekuje kilku propozycji sposrod ktorych to ja ostatecznie wybiore ta ktora mi odpowiada. Owszem spodziewam sie, ze wiele osob wskaze modele ktore sama uzytkuje, co w tym zlego? Zdaje sobie sprawe ze nie ma niezawodnego cuda techniki, warto jednak miec jakis punkt zaczepienia bo przyznaje jestem ignorantka jesli o kwestie techniczne chodzi. Nie wchodzilabym tutaj gdyby bylo inaczej. Dlaczego te firmy? Bo maja najwiecej zwolennikow, maja gwarancje miedzynarodowa, a swoj laptop zamierzam zakupic za granica.

Dziekuje za dotychczasowe uwagi :)

Do czego ma sluzyc laptop:
        - komputer to od niedawna moje podstawowe narzedzie pracy z racji tego, ze musze miec staly dostep do sieci. Spedzam przed monitorem wiele godzin, w pracy i poza nia.
        - jestem mobilna, potrzebuje laptopa podczas czestych wyjazdow
        - mam podzielna uwage, lubie robic wiele rzeczy naraz
        - interesuje sie fotografia, w moim komputerze musi byc zarezerwowane miejsce na zdjecia i program do ich obrobki
        - chce w nim miec tez miejsce na muzyke, filmy

Pojemny, szybki, lekki - to tyle podsumowania kompletnej ignorantki :)
        Prosze wybaczyc.
        :)
        • Gość: ąęśćźżłóńć ...itd Re: Pytanie do spokojnych, cierpliwych panow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 19:30
          Gość portalu: Kobieta napisał(a):

> a swoj laptop zamierzam zakupic za
          > granica.

Czyli...BEZ polskiego systemu operacyjnego !

Pomyślałaś i o tym ?

• Gość: Kobieta Re: Pytanie do spokojnych, cierpliwych panow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 20:48
            Mam tego pelna swiadomosc. Nie jest to dla mnie problematyczna kwestia, znam jezyk.
    • Gość: Rafał Re: Pytanie do spokojnych, cierpliwych panow IP: *.eranet.pl 30.09.08, 23:09
      www.laptopsdirect.co.uk/Asus_F5RL_Laptop_-_1.83GHz,_2GB,160GB_F5RL-AP295C/version.asp
      lub

www.laptopsdirect.co.uk/ASUS_F5SL-AP016C_F5SL-AP016C/version-1.asp
      Brat niedawno przywiózł ten pierwszy. Jak dla mnie w tej cenie to bomba

Ten też jest ciekawy i cenowo atrakcyjny, ale gwarancja na rok
      www.laptopsdirect.co.uk/Toshiba_Satellite_A200-1YO_Laptop_PSAE3E-04U00NEN/version-1.asp
      • Gość: nie mam laptopa może to Ci pomoże IP: *.warszawa.gddkia.gov.pl 01.10.08, 13:22
        Nie mam laptopa, ale przymierzam się do zakupu.

Odpowiedz sobie na parę pytań i powinno to ułatwić Ci wybór:
        Najważniejszą, pożądaną cechą komputera jest jakość obrazu. Stąd pytania dotyczące matrycy:
        1. Lustrzana (występująca pod wieloma nazwami handlowymi) czy matowa?
        2. Jaki rozmiar ekranu (14,1", 15,4")?
        3. Jaka rozdzielczość (1200x800, 1440x900, 1650x1050)?
        4. Sposób podświetlania (świetlówki, diody)?
        Kupując laptopa będę wybierać matryce matowe, o większej rozdzielczości z podświetlaniem typu LED, ponieważ:
        • Gość: Kobieta Re: może to Ci pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 18:42
          Serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka