Dodaj do ulubionych

Linux i Windows - problem z bootowaniem

03.11.08, 13:48
Witam.

Mam problem dotyczacy Linuxa i Windowsa. Zainstalowalem sobie oba systemy na
laptopie. Win XP pro i Linux Mint. Niedawno chcialem przeinstalowac winsdowsa
i nie moge.
ustawiam w BIOSIE bootowanie z lyty. wkladam do napedu plyte z instalka Win Xp
i nza kazdym razem odpala mi sie GRUB. Nie mam mozliwosci bootowania windowsa
z plyty.

Co ciekawe. Edycje Live Linuxa bootuja sie bez problemu.

Jak przeinstalowac Win Xp??? Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • smutas Re: Linux i Windows - problem z bootowaniem 03.11.08, 19:36
      No to wyglada na padnieta plyte instalacyjna Windows. Sprawdz ja na innym
      PeCecie. no i mozesz sprobowac czy wogole da sie zobaczyc na nie jakies pliki...
      • tlenek_wegla Re: Linux i Windows - problem z bootowaniem 03.11.08, 22:49
        To nie to... Odpoalilem plyte na innym kompie i wszystko dzialalo poprawnie.

Boot i ladowanie sterownikow.

Tylko na laptopie, na ktorym jest linuks mam problem z odpaleniem plyty. POjawia
        sie ekran biosu i zaraz za nim GRUB. Mimo wprowadzonej kolejnosci bootowania.

Jak dezaktywowac GRUB? Nie moge nadpisac MBR, poniewaz nie odpala mi plyty.
        • smutas Re: Linux i Windows - problem z bootowaniem 04.11.08, 05:53
          Wciaz uwazam, ze to cos nie tak z geometria badz CD, badz napedu. Sprobuj moze
          tak: odpal Linuxa i zobacz czy da sie poogladac pliki na tym nieszczesnym CD.
          Jesli tak to stworz obraz plyty a nastepnie wypal go - wszystko na tym laptopie
          co nie widzi CD-ka. Przy zgrywaniu obrazu bedziesz tez mogl zobaczyc czy nie ma
          jakis bledow i czy checksum sie zgadza. Domyslam sie, ze plyty instalacyjne sam
          wypalales, wiec mozesz to doswiadczenie powtorzyc na innym komputerze. Ale
          glownie chodzi mi o to, ze jesli geometria troche sie "zwichrowala" to
          najczesciej jest tak, ze te "zwichrowane" plyty sobie odczyta ;-)
          • romek67 Re: Linux i Windows - problem z bootowaniem 04.11.08, 18:55
            Ja mam zainstalowanego XP i Mandrivę, a czasem odpalam laptopa z płyty live, nie
            przeszkadza mi GRUB w żaden sposób. Czy napęd widziany jest w BIOSie? mi po
            zmianie napedu nie chciały się płyty bootować, musiałem pokombinować z napędem
            aby go BIOS zobaczył.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka