Dodaj do ulubionych

Ile miejsca na system operacyjny

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.03, 14:35
Chciałbym jedną partycję (podstawową) przeznaczyć tylko na sam system
operacyjny (XP). Po zainstalowaniu zajmuje on ok. 1,5 GB. Jak dużą
powinienem zrobić tą partycję bo chyba w miare użytkowania chyba będzie
potrzeba trochę więcej miejsca (?)
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Ile miejsca na system operacyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.03, 14:44
      Nie wiem jaki masz dysk, ja "perspyktywicznie" (następca Windows XP) bym dał z
      10 GB.
      • Gość: Doki Re: Ile miejsca na system operacyjny IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 10.11.03, 15:16
        > Nie wiem jaki masz dysk, ja "perspyktywicznie" (następca Windows XP) bym dał z
        > 10 GB.

To chyba rozsadne. XP zmiesci sie na 2 GB, ale wtedy trzeba by wywalic plik
        wymiany na inna partycje, no i moga byc problemy z restore points i windows update.
        • Gość: prokofiev Re: Ile miejsca na system operacyjny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.03, 16:18
          Tak, plik wymiany mam zamiar przenieść na inny dysk. Chcę żyby na tej jednej
          partycji był tylko i wyłacznie XP. Też myślałem że 2 GB to mało ale czy
          potrzeba aż 10 skoro nic innego nie będe tam trzymał?
          • Gość: Doki Re: Ile miejsca na system operacyjny IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 10.11.03, 16:57
            Rzucilem okiem na swoja instalacje. Katalog \WINDOWS ma 1,3 GB. Czyli
            teoretycznie 2 GB wystarczy, ale Windows Update potrzebuje miejsca na swoje
            pliki, chocby tymczasowe i moze sie burzyc, ze ma za malo miejsca. No i
            defaultowo po kazdej aktualizacji zostaje ci w tym katalogu podkatalog
            $NTUninstall*****, ktory moze miec nawet kilka MB oraz log instalacji. Bedzie
            wymagalo troche dyscypliny, zeby to wszystko co jakis czas usuwac. Poniewaz
            dzisiaj dyski sa tak tanie, ze popelniamy niewielki blad mowiac, ze miejsce na
            dysku mozna miec za darmo, nie ma co sie upierac przy malej partycji dla XP.
            Poza tym musisz pilnowac miejsca instalacji kazdej aplikacji.

Alternatywa zawsze pozostaje zrezygnowac z Windowsow w ogole.
          • Gość: piecyk gazowy Re: Ile miejsca na system operacyjny IP: *.visp.energis.pl 10.11.03, 20:03
            Gość portalu: prokofiev napisał(a):

> Tak, plik wymiany mam zamiar przenieść na inny dysk. Chcę żyby na tej jednej
            > partycji był tylko i wyłacznie XP. Też myślałem że 2 GB to mało

Zdecydowanie za mało.

> ale czy
            > potrzeba aż 10 skoro nic innego nie będe tam trzymał?

Ale ja napisałem "perspyktywicznie" (pod nowego Windowsa, którego jeszcze nie
            ma).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka