Dodaj do ulubionych

Płyty DVD

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 20:08
Mój program nagrywajacy zawiera informacje,że na płycie
jednowarstwowej zmieści ok. 150 min., a na dwuwarstwowej ok.300 min.
Co to znaczy,że płyta jest jedno- lub dwu- warstwowa i jakie te
płyty maja oznaczenia? Co wybrać w sklepie? Dziekuje za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: fgh Re: Płyty DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 20:13
      DVD+R/DVD-R - płyta jednowarstwowa.
      DVD+R DL - płyta dwuwarstwowa.
      • Gość: Joanna Re: Płyty DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 20:18
        Dzięki fgh...a mogę Cię jeszcze prosić o wyjaśnienie co dokładnie
        oznacza ta warstwowość? Czym tak naprawdę te płyty się różnią?
        • Gość: Sławek62 Re: Płyty DVD IP: *.klaudyny.waw.pl 09.02.09, 20:39
          pl.wikipedia.org/wiki/DVD
          • Gość: Homer Re: Płyty DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 21:10
            Przy czym nie każda nagrywarka jest w stanie taką płytę odczytać.
            Oczywiście nie musi tak być w Twoim wypadku.:-)
            • Gość: Homer Re: Płyty DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 21:13
              ..a różnią się one pojemnością zapisu danych.
              Na zwykłej płycie DVD można zapisać 4,7GB danych, a na dwuwarstwowej chyba 8,5
              GB. Jeżeli się mylę, niech ktoś naprostuje.
            • maddox84 Re: Płyty DVD 10.02.09, 02:00
              I również nie każda jest w stanie zapisać. Kup jedną dwuwarstwową na próbę.
              Często są problemy z nagrywaniem dwuwarstwowych zwłaszcza na starszych
              nagrywarkach, żebyś nie został z garścią płyt ;)
              • Gość: Joanna Re: Płyty DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 12:49
                Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
                • oby.watel Re: Płyty DVD 10.02.09, 13:55
                  Do Nero dołączone jest narzędzie służące do sprawdzania jakości. Można je
                  również pobrać oddzielnie. Nazywa się DiscSpeed (dawniej CD/DVD
                  Speed), a znajduje w folderze ...\Nero\Nero Toolkit (w wersji 6, w nowszym
                  zapewne w lepszym).

Jeśli zamierzasz w przyszłości korzystać z płyt dwuwarstwowych po wypaleniu
                  sprawdź jakość za pomocą tego narzędzia. Okazuje się bowiem, że płyta
                  certyfikowana do szybkości 2,4 wypalana 4x wypala się z drastycznie mniejszą
                  ilością błędów. A 8x wypalonej z szybkością 8x nie da się na niektórych
                  odtwarzaczach odtworzyć...

Powinnaś sobie dobrać płyty do nagrywarki (każda nagrywarka "lubi" jedne nośniki
                  bardziej niż inne) i tylko takie stosować.
                  • Gość: Joanna Re: Płyty DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 17:17
                    Hm,szczerze mówiąc,używam w tej chwili programu WINDOWS DVD MAKER na
                    płycie DVD+R i mieści mi się tam tylko 1 film..., który ten program
                    sam konweruje z AVI do formatu DVD. Chciałabym zmieścić np.2.
                    Nie mam NERO, ani ASHAMPOO, bo to programy płatne...więc niestety,
                    przynajmniej na razie...nie mogę nagrywać DVIX-ów, mimo że
                    odtwarzacz czyta ten format. Mam w kompie jeszcze program o nazwie
                    POWER2GO, ale nie wiem jak z niego korzystać...
                    • oby.watel Re: Płyty DVD 10.02.09, 22:27
                      Zawsze możesz skorzystać z bezpłatnego CD Burner XP. Nie wiem czy nie lepszy
                      od Nero. Z upychaniem dwóch filmów na DVD jest ten problem, że warto by im
                      zrobić menu, żeby je było można wybierać.

Ale tym programem, o którym wspomniałem, nagrasz także DivX-y (i oczywiście
                      dowolne inne dane, łącznie z płytami audio). A program do sprawdzania jakości
                      płyty nie wymaga obecności Nero, możesz go ściągnąć osobno.

Do wypalania DivX-ów nie warto wykorzystywać płyt dwuwarstwowych. Niezależnie od
                      tego czy są przekształcane na DVD, czy nie. Po prostu się to nie opłaca.
                      • Gość: Joanna Re: Płyty DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 10:30
                        Bardzo dziękuję za podpowiedź.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka