Dodaj do ulubionych

marcomhu do da.killa!!

30.11.03, 16:22
da.killa ! To są problemy początkujący. Nie dosyć, że nawet nazwa mi się myli, to na
dodatek nie mogę poszukać podstawowych funkcji!! Gdzie są te "ustawienia"? Ale
ze mnie ciemna tabaka w rogu!! Otwierałam wszystkie okna i chyba to jest gdzieś
ukryte!!! A ja nie wgrywałam sama, bo strona techniczna to czarna magia i dlatego
muszę go rozszyfrować. To będzie najdłuższy wątek w forach zobaczysz!!!!

pozdrawiam marcomhu
Obserwuj wątek
    • da.killa Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 16:28
      marcomhu napisała:

> Gdzie są te "ustawienia"?

Które? Konquerora? Na górnym pasku, między Narzędzia a Okna. Chyba, że pytasz o
      Centrum Sterowania Mandrake. Powinno być w Menu -> Konfiguracja

> To będzie najdłuższy wątek w forach zobaczysz!!!!

:)

> pozdrawiam marcomhu

da.killa
      • luxer Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 16:51
        ot, nie miała baba kłopotu i zainstalowała Linuksa. Pytanko: a czy ten pasek moge
        mieć gdzieś ukryty (z przeglądarki)? Tu są trzy paski: jeden od głównych narzędzi,
        drugi pasek dodatkowy, trzeci od adresu no i zakładki. Tu nigdzie nie ma takiej funkcji
        "narzędzia" czy "ustawienia" .
        A do analizy centrum sterowania przejdziemy w późniejszym terminie, dzisiej muszę te
        podstawy poznać (nie myśl, że ja sama czytam te informacje), tu za parę dni pół Polski
        będzie siedziało!!!) :)) I jeszcze jak wiesz to powiedz mi gdzie i co mam ustawić, aby
        wejść na serwer w bloku, tj. tak aby widzieć całą sieć i mieć z nią kontakt. OK?
        pozdrowienia
        marcomhu.
        • da.killa Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 17:10
          luxer napisała:

> Tu są trzy paski: jeden od głównych narzędzi,
          > drugi pasek dodatkowy, trzeci od adresu no i zakładki.

Nad ikonkami "wstecz", "odśwież" itd. powinien być pasek menu: Adres, Edycja,
          Widok, ..., Ustawienia

> Tu nigdzie nie ma takiej funkcji "narzędzia" czy "ustawienia" .

Powinnna być... dziwne...

> A do analizy centrum sterowania przejdziemy w późniejszym terminie, dzisiej
          > muszę te podstawy poznać (nie myśl, że ja sama czytam te informacje), tu za
          > parę dni pół Polski będzie siedziało!!!) :))

:)

> I jeszcze jak wiesz to powiedz mi gdzie i co mam ustawić, aby wejść na serwer
          > w bloku, tj. tak aby widzieć całą sieć i mieć z nią kontakt. OK ?

Sieć? To znaczy poudostępniane przez Windows katalogi? Jeżeli masz zainstalowane
          odpowiednie wtyki, to Konqeror powinien móc Ci je pokazać. Wystarczy że włączysz
          boczny panel z drzewkami i tam gdzieś powinna być ikonka od przeglądania sieci.
          Niestety nie używam KDE, a z sieciami dawno nie miałem do czynienia, więc ktoś
          inny Cię może poistruuje dokładniej.

> pozdrowienia
          > marcomhu.
        • koktajl_molotowa Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 19:41
          luxer napisała:

> ot, nie miała baba kłopotu i zainstalowała Linuksa.
          Ja bym napisał: nie mielismy kłopotu, ktos zainstalował babie Linuksa :)
          (bez obrazy dla baby)
          • marcomhu Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 20:01
            ...ale ja jestem pojętna baba :)). Tylko trochę dajcie czasu i ludzkich instrukcji:)) A
            będzie wszystko OK!

Dzisiaj andrzejki! Wyszedł wam woskowy komputer ?
            pzdr
            marcomhu
            • koktajl_molotowa Andzrejki? Przegapiłem! /bt 30.11.03, 21:06

• e_111 Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 17:54
      ...co prawda mdk 8.2 ale podstawowe funkcje sa chyba takie same ?...
      www.linuxpub.pl/man/user_mk/index.php?op=kde2.html

• marcomhu Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 19:02
        Dzisiaj chyba dam już spokój z pytaniami, bo poczytam załączoną w linku instrukcję.
        Ale w trakcie nastąpił kojejny problem, bo otrzymałam pocztę mail i nie chce sie
        otworzyć. To jest dokument pisany w wordzie (z rozszerzeniem .doc) i zapisałam go w
        katalogu domowym. A tam nie chce się otworzyć. Właściwie otwiera sie tylko jego
        fragment. Dlaczego?
        pzdr. marcomhu.
        • e_111 Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 21:41
          marcomhu napisała:

> To jest dokument pisany w wordzie (z rozszerzeniem .doc) i zapisałam
          > go w katalogu domowym.
          ...czyim katalogu domowym -chyba nie roota?
          > A tam nie chce się otworzyć . Właściwie otwiera sie tylko jego fragment.
          ...a jak go otwierasz i czym ?

• marcomhu Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 22:31
            ciekawa jestem czy jak urodziłeś sie, to też od razu chodziłeś i mówiłeś?!!
            A co to root? :))
            A moje .doc otworzyłam, i co ty na to? Nie łomem! Jak denerwują Ciebie moje pytania
            to nie czytaj!! Chyba, że powiesz mi, co mam zrobić, aby wejść na sarwer w bloku, bo
            tam czekają ma mnie wiadomości!!!
            Za parę dni będziemy rozmawiali jak starzy fachowcy :))

marcomhu

• koktajl_molotowa Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 22:39
              root - z ang. korzeń ;) i to nie byle jaki. W tym konkretnym przypadku -
              superużytkownik, odpowiednik windowsowego administratora komputera, tyle, że z
              uprawnieniami z prawdziwego zdarzenia ;o) moze wszystko naprawić (ale często
              udaje się wszytko zepsuć:)
              • marcomhu Re: marcomhu do da.killa!! 30.11.03, 23:09
                O, kiedys był film "Roots":)).
                Ale numer, co ja zrobiłam.? Otworzyłam start, weszłam do "wykonaj polecenie" i
                kazałam poszukać kadu i utworzyłam przez to drugiego uzytkowania ;((, Ojej źle?
                ale linux działa :))
                mówiłam, że ten wątek będzie najdłuższy......zanim si nauczę to tu będzę przychodziła.
                Najgorsze, że nie ma u mnie tego "ustawienia"

marcomhu
                • da.killa Re: marcomhu do da.killa!! 01.12.03, 00:10
                  marcomhu napisała:

> Najgorsze, że nie ma u mnie tego "ustawienia"

Ciągle szukasz tego menu w Konquerorze? Jesteś pewna, że nie masz tego jak na
                  tym zrzucie: matfizy.info/pliki/konq-ustawienia.png

To może po prostu zrób sobie skrót, który będzie uruchamiał

konqueror www.onet.pl

i już?

> marcomhu

da.killa
                  • marcomhu Re: marcomhu do da.killa!! 01.12.03, 08:06
                    No własnie , nie ma takiego czegoś :((. Ja wiem o co chodzi, ale nie ma:((. A tego nie
                    można znikąd ściągnąć? Nie umiem jeszcze robic skrótów. To będze temat dla mnie
                    na wieczór. Może ten program, króty wgrywałam był lekko skopany? U osoby, która
                    równolegle ze mną wgrała tez tago nie ma.
                    Czytałam tą podaną instrukcję. Wiele juz wiem :)). A do "Windowsa" chyba juz nie
                    wrócę. Tamto to taki hamburger!!
                    marcomhu
                    • da.killa Re: marcomhu do da.killa!! 01.12.03, 12:26
                      marcomhu napisała:

> No własnie , nie ma takiego czegoś :((. Ja wiem o co chodzi, ale nie ma:((.
                      > A tego nie można znikąd ściągnąć? Nie umiem jeszcze robic skrótów. To będze
                      > temat dla mnie na wieczór.

Tu nie ma nic do umienia :) Kliknij prawym w tło biurka i pokombinuj :)

> Może ten program, króty wgrywałam był lekko skopany? U osoby, która
                      > równolegle ze mną wgrała tez tago nie ma.

Może w starszych wersjach Konquerora nie ma tego menu... możliwe - nie uzywał
                      właściwie tej przeglądarki, więc nie wiem.

> marcomhu

da.killa
                  • marcomhu Re: marcomhu do da.killa!! 01.12.03, 10:16
                    taki pasek mam tylko przy poczcie :((
            • e_111 Re: marcomhu do da.killa!! 01.12.03, 00:03
              marcomhu napisała:

> ciekawa jestem czy jak urodziłeś sie, to też od razu chodziłeś i mówiłeś?!!
              ...??!
              > A moje .doc otworzyłam, i co ty na to? Nie łomem!
              nie podejrzewalem Cie o to ze otwierasz lomem,po prostu w przeciwienstwie do
              Windows w Linuksie istnieje wiele programow otwierajacych pliki.doc
              (OpenOffice,KOffice,Abiword itp) i zdarza sie ze nie wszystkie robia to poprawnie i
              stad moje pytanie :)
              >Jak denerwują Ciebie moje pytania to nie czytaj!!
              gdyby mnie denerwowaly Twoje pytania to bym na nie nie odpowiadal starajac sie
              pomoc (niepotrzebnie doszukujesz sie nieistniejacych podtekstow - nie badz taka
              przewrazliwiona ;))
              > Chyba, że powiesz mi, co mam zrobić, aby wejść na sarwer w bloku,
              > bo tam czekają ma mnie wiadomości!!!
              na grozby pozostaje gluchy ;)
              > Za parę dni będziemy rozmawiali jak starzy fachowcy :))
              w to nie watpie,-ale gdybys jeszcze zechciala nieco konkretniej sie wypowiedziec
              na jaki server chcialabys wejsc,i co masz na mysli piszac o kontakcie w twojej sieci
              z pewnoscia otrzymalabys i na to pytanie odpowiedz...

rgds::E111

• da.killa Re: marcomhu do da.killa!! 01.12.03, 00:05
              marcomhu napisała:

> ciekawa jestem czy jak urodziłeś sie, to też od razu chodziłeś i mówiłeś?!!
              > A co to root? :))
              > A moje .doc otworzyłam, i co ty na to? Nie łomem! Jak denerwują Ciebie moje
              > pytania to nie czytaj!!

Nie potrzebnie tak zaatakowałaś kolegę, który Ci spieszył z pomocą. Po prostu
              podajesz za mało informacji i trzeba cię dopytywać :)

> Chyba, że powiesz mi, co mam zrobić, aby wejść na
              > sarwer w bloku, bo tam czekają ma mnie wiadomości!!!

Co to za serwer i jak pod Windows odczytywałaś te wiadomości?

> marcomhu

da.killa
              • marcomhu Re: marcomhu do da.killa!! 01.12.03, 07:54
                Bo ja myslałam, że smiejecie się ze mnie.
                Ten dokument otworzyłam takim porogramem Kwrite (chyba tak sie nazywał).
                A serwer , hmmm, jest z oprogramowaniem Linuksa. Aby sprawdzić sieć weszłam w
                System Sterowania Mandrakiem i tam jest opcja Drak Connect , tryb zaawansowany
                i do wpisania IP (i mój numer nie jest wpisany, a maska jest.)
                Widziałam gdzieś tez opcję: Przeglądanie całej sieci w LinNeighborhood, ale tam jest
                napisane, że jeśli, jako uzytkownik zamierzasz szukać wszystkich komputerów w
                całej siec, to może to wywołać wzmożony ruch w sieci. Nie wiem czy mogłam szukać
                tych kompów, aby czegoś nie popsuć. Admina sieci jeszcze nie prosiłam o pomoc, bo
                muszę na razie sama, a poza tym nie wiem czy on sie zna na Linuksie:))
                Poprzednio mogłam wejść na serwer, bo tam mamy swoją "gazetkę" i są wpisywane
                rózne wiaomości, łącznie np. z forum blokowym")) . Jeżeli ktoś udostepnił swoje pliki ,
                to mogłam je ściągnąć bezpośrednio z jego kompa, albo np. usunąć komuś wirusa,
                albo jak ktos zapomniał "odudostepnić" to pogmerać w plikach, ale tego raczej nikt
                nie stosował.!!! Widziałam kto jest aktualnie w sieci. Co jeszcze? Aha, i moglam wejść
                na statystyke serwera i zobaczyć, kto łączył sie z hostem., ale to więcej było potrzebne
                adminowi.
                marcomhu
    • marcomhu I co dalej? 01.12.03, 13:48
      Jak dotychczas to naprawiłam numeryczną klawiaturę, uruchomiłam rolkę myszki.
      Zrobiłam skrót na pulpicie ale niestety "ustawień"nie mogę poszukać! Całego tego
      paska!!
      Ale oto kolejna porcja trywialnych pytań.:
      Czy w Linuksie jest tak samo jak w Windowsie, że trzeba włączać scanowanie
      defragmentacje?
      Gdzie usuwa sie śmieci i tymczasowe pliki internetowe i cooki? To też są tempy?
      Czy muszę też mieć awaryjną dyskietkę startową?

marcomhu
      • da.killa Re: I co dalej? 01.12.03, 15:11
        marcomhu napisała:

> Jak dotychczas to naprawiłam numeryczną klawiaturę, uruchomiłam rolkę myszki.
        > Zrobiłam skrót na pulpicie

Gratulacje!

> ale niestety "ustawień"nie mogę poszukać! Całego tego paska!!

Dziwne - może starszy Konq tego nie miał?

> Ale oto kolejna porcja trywialnych pytań.:
        > Czy w Linuksie jest tak samo jak w Windowsie, że trzeba włączać scanowanie
        > defragmentacje?

Nie trzeba

> Gdzie usuwa sie śmieci i tymczasowe pliki internetowe i cooki?

Nie musisz się tym przejmować

> To też są tempy?

Katalogi na pliki tymczasowe są w /tmp i /var/tmp ale nie ma potrzeby tam zaglądać.

> Czy muszę też mieć awaryjną dyskietkę startową?

Jeśli masz płyty z których instalowałaś tego Mdk 9.1 to w sumie nie - pierwsza
        płyta jest bootowalna i można z niej odpalić tryb "rescue"

> marcomhu

da.killa
        • marcomhu Re: I co dalej? 01.12.03, 22:15
          Ufff, pasek z ustawieniami znalazłam - ale nie wiem jak:))
          do serwera dostałam sie metodą prób i błędów, ale taraz pytanko:
          czy bedąc w sieci, gdzie są kompy z oprogramowaniem windows będę je widziała?
          Może niepotrzebnie szukam ich? Przed zainstalowaniem Linuksa widziałam, kto jest
          w danej chwili pracuje?
          W podręczniku o Linuksie podanym w którymś linku nie mogę znaleźć nic na temat
          kget? Co to jest ?
          marcomhu
          • da.killa Re: I co dalej? 02.12.03, 01:52
            marcomhu napisała:

> czy bedąc w sieci, gdzie są kompy z oprogramowaniem windows będę je widziała?
            > Może niepotrzebnie szukam ich? Przed zainstalowaniem Linuksa widziałam, kto
            > jest w danej chwili pracuje?

Jeśli masz zainstalowanego klienta samby to w centrum sterowania KDE możesz go
            skonfigurować i wtedy będziesz miała dostęp do udostępnianych katalogów.

> W podręczniku o Linuksie podanym w którymś linku nie mogę znaleźć nic na
            > temat kget? Co to jest ?

Linuksiana lekcja #1:

1. Napotykam termin który nic mi nie mówi
            2. Odpalam google.com
            3. W pole wyszukiwarki wpisuję zagadkowy termin
            4. Przeglądam linki i klikam na te obiecujące
            5. Czytam informacje i rozwiązuję zagadkę
            6. Cieszę się

PS. Trzeci link po zapytaniu gugla o kget: kget.sourceforge.net/

> marcomhu

da.killa
            • marcomhu Re: I co dalej - drukarka 02.12.03, 11:09
              A co mam zrobić jak nie mogę zainstalować drukarki. Mam HP 690C. W centrum
              sterowania wybieram HP, ale ciągle wyrzuca mi, że instalacja zakończona
              niepowodzeniem:((. Dlaczego? Czy muszę do tego mieć jakieć "pomoce" ;))
              instalacyjne.
              Gdzieś widziałam też napis, że można "ściągnąć" czcionkę windowsa, czy mogę?
              dziekuję za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi..:))
              ma
              • da.killa Re: I co dalej - drukarka 02.12.03, 12:57
                marcomhu napisała:

> A co mam zrobić jak nie mogę zainstalować drukarki. Mam HP 690C. W centrum
                > sterowania wybieram HP, ale ciągle wyrzuca mi, że instalacja zakończona
                > niepowodzeniem:((. Dlaczego? Czy muszę do tego mieć jakieć "pomoce" ;))
                > instalacyjne.

www.google.com/search?q=HP+690C+linux

> Gdzieś widziałam też napis, że można "ściągnąć" czcionkę windowsa, czy mogę?
                > dziekuję za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi..:))

Jeżeli masz równocześnie zainstalowane Windows, to Mandrake może sam wyciągnąć z
                nego czcionki i zainstalować je w systemie.

> ma

da.killa
                • marcomhu Re: I co dalej - drukarka 02.12.03, 13:18
                  nie, Windowsa nie mam wgranego. :(( To moge ściągnąć?

• da.killa Re: I co dalej - drukarka 02.12.03, 13:43
                    Możesz
                    • marcomhu Re: I co dalej - drukarka 02.12.03, 16:16
                      Ale jestem nudna i natrętna.
                      Czy po wgraniu drukarki, którą miałam pod Winowsem, a teraz wgrałam pod
                      Linuksem otrzymam takie same funkcje? Nie mogę poszukać oszczędnego trybu
                      drukowania. :((
                      marcomhu
                      • da.killa Re: I co dalej - drukarka 02.12.03, 16:32
                        Zależy od sterowników. Może się zdarzyć, że takiej opcji nie będzie. Poszukaj
                        jeszcze czegoś w rodzaju "ink saving".
                        • marcomhu Re: I co dalej - drukarka 03.12.03, 09:50
                          ...no i nie mam tej funkcji, a stara babcia leje i leje tym inkiem.....
                          Czy ja moge do tej drukarki jakieś sterowniki ściągnąć. Wczoraj miałam multum lektury
                          z załaczonych linków. Bardzo ciekawa :))), ale ja mało co z tego rozumiem, najgorsze
                          to jest to nowe słownictwo, brrrrr.
                          ale dobrze jest ... bo mi przynajmnie na razie bardziej zależy na obsłudze niz
                          sprawach technicznych .... w serwerze juz siedzę i to jest mój sukces.
                          no i najważniejsze :)))
                          pytanko 1/ w kadu, w informacjach o osobie.... podawany jest IP i nazwa sieci mojego
                          rozmówcy. Interesuje mnie dlaczego od jednego rozmówcy wysyłany jest ten
                          "identyfikator", a od drugiego nie, od czego to zależy? W niektórych przypadkach
                          nazwa sieci i IP, w której znajduje się mój rozmówca jest tylko w chwili rozmawy a
                          póxniej ginie.

pyt 2 :))
                          Znalazłam na płycie od instalacji, nazwy drukarek i wszystko inne potrzebne do
                          instalacji. Mimo, że na liście drukarek znajduje sie HP 690C komputer wybiera mi HP
                          697, z czego wnioskuję, że mają one podobne parametry. W tych linkach nie mogłam
                          znaleźć potrzebnych mi informacji,a te które już mi najbardziej pasowały były
                          napisane takim brrrrrr językiem i mało co z tego zrozumiałam.
                          A ta "moja babcia" pluje i pluje... Gdzie ja taki streownik moge znależć? Wyszukałam
                          w "google" inst. mojego HP, ale tam trzeba zalogowac się a wszystko co wpisuję
                          wyrzuca. Czy to jest płatne?
                          Czy czcionka "times" z Linuksa odpowiada czcionce 'TimesNewRoman" z Windowsa?

marcomhu
                          • marcomhu Moje dokumenty w smieciach!!! 03.12.03, 13:15
                            Jak mogę odzyskać moje wartościowe dokumenty ze śmieci. Boje się żeby ich nie
                            stracic, gdy bede stosowała metodę prób i błędów. Jest coś takiego jak "wróć";(((((
                            • marcomhu Kapitulacja :(( 03.12.03, 13:46
                              Ale to jest wszystko diabelnie trudne i skomplikowane. Nie wiem, chyba złożę
                              kapitulację. Nie daje rady. Byłoby to zbyt piekne , aby było prawdziwe.
                              Moje dokumenty utkiwły w "dokumentach" ale nie można ich otworzyć, bo, powitał
                              mnie napis "BŁĄ KONFIGURACJI KONQUERORA , został skojarzony z typem
                              maeeage/rfc822, którego nie umie obsłużyć" Czy można to jakoś odkojarzyć ? Moża?
                              Tam są moje ważne dokumenty!! Prosze pomóżcie!
                              ma..
                              • e_111 Re: Kapitulacja :(( 03.12.03, 16:15
                                ...napisz moze,prosze jakie to sa dokumenty(pliki textowe,zdjecia, prezentacje,
                                muzyka) bo tak to mozna tylko zgadywac ;)
                                • marcomhu O moich dokumantach 03.12.03, 18:29
                                  był to zwykły tekst otrzymany z poczty z rozszerzeniem .doc. Zapisałam go w katalogu
                                  dokumenty. Tam niestety nie mogłam otworzyć, bo pojawiala sie ta info. złym
                                  skojarzeniu plików?:)) W katalogu było chyba standardowe oznaczenie bo kopetra nie
                                  do otworzenia a pod nią mnóstwo cyfr i liter. Więc wzięłam to i wyrzuciłam do kosza.:)
                                  Później okazało się, że ja nie mam w KMailu NIC ;((, a Stan przyjął nazwy BRAK
                                  TEMATU, Nadawca nieznany. Nie wiem czy zrozumiale napisałam. Jeszcze spróbuję,
                                  to na pewno nic trudnego tylo trzeba wiedzieć jak:))
                              • da.killa Re: Kapitulacja :(( 03.12.03, 17:28
                                marcomhu napisała:

> Ale to jest wszystko diabelnie trudne i skomplikowane. Nie wiem, chyba złożę
                                > kapitulację. Nie daje rady. Byłoby to zbyt piekne , aby było prawdziwe.

Nie daj się.

> Moje dokumenty utkiwły w "dokumentach" ale nie można ich otworzyć, bo, powitał
                                > mnie napis "BŁĄ KONFIGURACJI KONQUERORA , został skojarzony z typem
                                > maeeage/rfc822, którego nie umie obsłużyć" Czy można to jakoś odkojarzyć ?
                                > Moża?
                                > Tam są moje ważne dokumenty!! Prosze pomóżcie!

Najprościej odpal po prostu program w jakim je edytowałaś i otwórz w nim te pliki.

A po wejściu w Konquerorze w Ustawienia -> Konfiguruj Konqueror nasz możliwość
                                edycji skojarzeń plików.

> ma..

da.killa
                            • da.killa Re: Moje dokumenty w smieciach!!! 03.12.03, 17:26
                              marcomhu napisała:

> Jak mogę odzyskać moje wartościowe dokumenty ze śmieci. Boje się żeby ich nie
                              > stracic, gdy bede stosowała metodę prób i błędów. Jest coś takiego jak
                              > "wróć";(((((

Jeżeli wyrzuciłaś je do kosza, to go otwórz i przekopiuj je tam gdzie chcesz.
                              Jeśli jednak je rzeczywiście skasowałaś to powiedz im pa pa.

da.killa
                              • luxer Re: Moje dokumenty w smieciach!!! 03.12.03, 18:54
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053660.2323.nLWO:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053857.2323.mfma:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053875.2323.68FM:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053911.2323.mAIu:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070211434.4183.ynba:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070269768.4578.uK87:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070272690.5544.Ug3a:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070275640.5770.vhom:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070281034.6010.EQLS:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070308676.7301.75PW:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070393278.2092.FfBH:2,S
                                file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070438345.2337.x4mB:2,S

to miałam w smietniku i po przekopiowaniu do dokumantów znowu stały sie
                                "normalne" ale nie do otworzenia. Przeczytam nastepna odpowiedź i może cos
                                wykombunuję. Większośc z tych plików to "poczta", k?órą chciałabym ponownie
                                odczytać w Kmailu :)). Te podstawy zawsze sa najtrudniejsze:((
                                • luxer RATUNKU !!! 03.12.03, 18:57
                                  ADMINIE proszę usuń to, czy teraz ktoś będzie grzebał mi w plikach. :))
                                  • marcomhu Juz nic nie ma !!! 03.12.03, 19:16
                                    Ale prowadzę monolog... Administratorze tego wątka czy mółbyś przykryć dwa ostatnie
                                    wpisy, masz przecież taką mozliwość!! Dzięki z góry. Nie chciałabym, aby ciekwascy
                                    non sto klikali w "mój śmietnik" Administratorze tego wątka dziekuję i jestem
                                    przekonana że to zrobisz.
                                    • da.killa Re: Juz nic nie ma !!! 03.12.03, 21:36
                                      marcomhu napisała:

> Nie chciałabym, aby ciekwascy non sto klikali w "mój śmietnik"

I nie będą - to są Twoje linki lokalne i w sieci nie działają - jedynie na Twoim
                                      komputerze.
                                      • marcomhu Pytanie 04.12.03, 00:07
                                        Jaki program działa dla typów plików message/rfc822? Dalej nie mogę otworzyć
                                        moich dokumantów. Znaląc zycie , to bułka z masłem:))
                                        Jest jakiś malutki, pisany w j. polskim link o programach, ale takich podstawowych.
                                • e_111 Re: Moje dokumenty w smieciach!!! 04.12.03, 01:27
                                  luxer napisała:

> <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053660.2323.nLWO:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053660.2323.nLWO:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053857.2323.mfma:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053857.2323.mfma:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053875.2323.68FM:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053875.2323.68FM:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053911.2323.mAIu:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070053911.2323.mAIu:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070211434.4183.ynba:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070211434.4183.ynba:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070269768.4578.uK87:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070269768.4578.uK87:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070272690.5544.Ug3a:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070272690.5544.Ug3a:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070275640.5770.vhom:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070275640.5770.vhom:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070281034.6010.EQLS:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070281034.6010.EQLS:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070308676.7301.75PW:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070308676.7301.75PW:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070393278.2092.FfBH:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070393278.2092.FfBH:2,S</a>
                                  > <a
                                  href="file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070438345.2337.x4mB:2,S"target="_blank">file:/home/magda/Desktop/Śmietnik/1070438345.2337.x4mB:2,S</a>
                                  >
                                  > to miałam w smietniku i po przekopiowaniu do dokumantów znowu stały sie
                                  > "normalne" ale nie do otworzenia. Przeczytam nastepna odpowiedź i może cos
                                  > wykombunuję. Większośc z tych plików to "poczta", k?órą chciałabym ponownie
                                  > odczytać w Kmailu :)). Te podstawy zawsze sa najtrudniejsze:((

...jesli te pliki to poczta to przekopiuj jei z dokumentow(tam nie maja czego szukac)
                                  do katalogu:
                                  file:/home/magda/Mail/inbox
                                  i potem otworz normalnie Kmaila
                                  rgds::E111
                          • da.killa Re: I co dalej - drukarka 03.12.03, 17:25
                            marcomhu napisała:

> Mimo, że na liście drukarek znajduje sie HP 690C komputer wybiera mi
                            > HP 697, z czego wnioskuję, że mają one podobne parametry.

Top mu nie pozwól i sama wybierz włąsciwy sterownik.

> Czy czcionka "times" z Linuksa odpowiada czcionce 'TimesNewRoman" z Windowsa?

Mniej więcej. Ale bez problemu możesz zainstalować windowsowe fonty pod Linuksem.

> marcomhu

da.killa
                            • marcomhu Re: I co dalej - drukarka 04.12.03, 13:59
                              Do drukarki wrócę za chwilę ale jeszcze pytanko o pocztę. Co trzeba skonfigurować
                              aby nadchodzące maile nie były dostepne dla wszystkich adresatów tylko dla każdego
                              oddzielnie i blokowane hasłem.

a potem lekcja nr 333333 o drukarce

marcomhu
                              • da.killa Re: I co dalej - drukarka 04.12.03, 14:31
                                marcomhu napisała:

> Do drukarki wrócę za chwilę ale jeszcze pytanko o pocztę. Co trzeba
                                > skonfigurować aby nadchodzące maile nie były dostepne dla wszystkich adresatów
                                > tylko dla każdego oddzielnie i blokowane hasłem.

Odbierasz je na jednym koncie? wystarczy by każdy adresat miał swoje konto i tam
                                skonfigurowany program pocztowy. Jeżeli musi się zalogować, żeby przeczytac
                                swoją pocztę, to nikt inny jej nie przeczyta.

> a potem lekcja nr 333333 o drukarce

Może w nowym wątku? W tym ciężko mi się już połapać w jakiej odnodze jest jaki
                                problem. Posortuj problemy na wątki :)

> marcomhu

da.killa
                                • marcomhu Re: I co dalej - drukarka 04.12.03, 16:36
                                  da.killa mimo lekkiego bałaganu w tym w wątku, wszystkie operacje przeprowadzam
                                  bezbłednie i myślę, że inni forumowicze, którzy nie mieli kontaktu z Linuksem też
                                  czerpią z moich pytań wiedzę.
                                  Wskazówki są akutatne :)), a na pewno lepiej tłumaczycie rozwiązanie problemu, niż
                                  w linkach. Tam problemy rozwiązywane są jezykiem komputerowców, a nie kogoś, kto
                                  pierwszy raz ma do czynienia z tym nowym oprpgramowaniem.
                                  Już pisałam, że mam problem z drukarką. Przypomne jeszcze raz:

DRUKARKA: HPDeskJet 690C po jej instalacji nie ma w niej funkcji oszczędnego
                                  drukawania, mimo że taki typ drukarek znajduje się na liście w Centrum Sterowania.
                                  Załaczone uprzednio linki nawiązywały do tego typu drukarek, ale nie było tam
                                  "mojego problemu". Skąd ja moge pobrać brakujący sterownik, bo o to się wszystko
                                  rozbija. Na jednej ze stron www była podane możliwość pobierania sterowników, ale
                                  niestety nie mogłam tam wejść, bo nie mogłam zalogowac się jako nowy
                                  użytkownik.:((. Czy takie strony są bezpłatne?
                                  marcomhu
                                  • da.killa Re: I co dalej - drukarka 04.12.03, 16:50
                                    marcomhu napisała:

> da.killa mimo lekkiego bałaganu w tym w wątku, wszystkie operacje
                                    > przeprowadzam bezbłednie i myślę, że inni forumowicze, którzy nie mieli
                                    > kontaktu z Linuksem też czerpią z moich pytań wiedzę.

Dlatego łatwiej by im było znaleść wskazówki gdybyś zapytała o każdy problem
                                    osobno odpowiednio tytułując wątki - na przykład "drukarka HPDeskJet 690C w
                                    Mandrake"

> DRUKARKA: HPDeskJet 690C po jej instalacji nie ma w niej funkcji oszczędnego
                                    > drukawania, mimo że taki typ drukarek znajduje się na liście w Centrum
                                    > Sterowania.

A już ustawiłaś drukarkę na ten typ? Po zainstalowaniu na próbę sterownika do
                                    niej mam jak byk opcję "Printout mode" z sześcioma poziomami druku...

> marcomhu

da.killa
                                    • marcomhu HPDeskJet 690C 04.12.03, 17:27
                                      Kroki, które w kolejności wykonłam przy instalacji drukarki :)))

1/ Otworzyłam Centrum Mandrake
                                      2/ Otworzyłam "Sprzęt" -Printerdrake itd,,
                                      3/ Wybrałam dodaj nową drukarkę i tu tylko opcję "automatycznie wykryj drukarki
                                      podłączone do komputera"
                                      4/ Pojawił się napis "Wykryto drukarkę HPDeskJet690C on parollel port#0
                                      Komp. odczytuje bazę drukarek
                                      5/ Model drukarki HP 690C wybrałam ręcznie, bo sam wybiera mi typ HP 697C
                                      6/ Ustawiłam jako domyslną:(((
                                      Zainstalowana i w opcjach brak printout mode :((
                                      i co robić? Odinstalują ją i jeszcze raz spróbuję
                                      marcomhu!
                                      • marcomhu Re: HPDeskJet 690C - już mam:)) 04.12.03, 17:59
                                        Znalezłam, problem oszczędnego druku rozwiązany.
                                        marcomhu
                            • marcomhu Instalacja czcionki wind. 04.12.03, 18:05
                              Jak doinstalować czcionkę Windowsa? W kompie mam wgranego tylo Linuksa.

marcomhu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka