Dodaj do ulubionych

wielki problem z naprawą komputera....

24.05.09, 11:35
Procesor(AMD Athlon 64 X2 Dual-core 4200+ 2.20GHz)
Płyta główna(Asrock N 68 PV - GS)
Pamięci RAM(Rendition 512MB PC2-4200)
Dysk Twardy(160GB SEAGATE SATA )
Karta Graficzna(NVIDIA GeForce 7050 / nForce 630A MCP)
Zasilacz(Delta Electronics DPS-250AB-22A 250W)

komputer kolegi po nagłej awarii... myśleliśmy że to płyta główna albo procesor.... teraz mamy nowy procesor i nową płytę główną... sprawdzone kilka dysków, pamięć, zasilacz, kable... coś dziwnego się dzieje i nie mam pojęcia jak to rozwiązać...
kolejny nowy dysk (EXCELSTOR Jupiter 250GB SATA), na moim komputerze wszystko jest ok, zainstalowałam Windowsa, przekładam do kompa kolegi i co? konsola błedów: "Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera..."
to jeszcze nie koniec... to samo wyskakuje na innych 5 dyskach - ata i sata... i w końcu jeden dysk z działającego laptopa (Western Digital Scorpio WD800BEVS 80GB SATA) - system uruchamia się bez problemu od pierwszego podłączenia... zmieniam dysk na innny, znowu konsola błędów i nic... próbujemy szukać wBIOSie i nic...
może ktoś wpadnie co to może być?? z góry dziękuję za poświęcony czas...
Obserwuj wątek
    • krasz-online Re: wielki problem z naprawą komputera.... 24.05.09, 12:26
      Jak rozumiem z opisu instalujesz system na swoim kompie i przekładasz do kompa
      kolegi. System na jego komputerze raczej nie będzie działać stabilnie po takiej
      operacji. Widocznie różnice w konfiguracji są na tyle znaczące, że nie wstaje
      wogóle. Dlaczego nie zainstalujesz systemu na czystym dysku włożonym do kompa
      kolegi?
      • Gość: lajosz Re: wielki problem z naprawą komputera.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 12:36
        Dokładnie.
        Aż dziwne, że po takim przełożeniu dysków, jednak jakiś system wystartował, a
        jeszcze dziwniejsze, że był to dysk od laptopa.
        • tomekedyta Re: wielki problem z naprawą komputera.... 24.05.09, 20:53
          nie udało mi się zainstalować windowsa na czystym dysku z naprawianego kompa, zawsze po załadowaniu sie plików z płyty cd wyskakuje ten sam komunikat: "Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera..."
          sprawdziliśmy kilka dysków i na każdym dzieje się to samo, z wyjątkiem tego z laptopa...
          to już drugie forum gdzie szukam pomocy i ciągle nic...
          • Gość: lajosz Re: wielki problem z naprawą komputera.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 21:37
            Jeszcze raz dokładnie przeczytałem Twój pierwszy post.
            I co widzę.
            Zasilacz 250W.
            Jeśli ten zasilacz naprawdę ma moc TYLKO 250W, to spróbuj zamiast dysku z innego
            kompa, zamontować zasilacz z innego kompa.
            Oczywiście mocniejszy.
            Może pomoże.

Jeszcze jedno zauważyłem.
            Dysk na którym udaje się postawić system, ma pojemność 80GB.
            Może z jakiegoś powodu (ustawienia BIOS-u) lub zworek na dysku (tak, tak, S-ATA
            też mają zworki ale służą do czegoś innego niż na dyskach P-ATA) płyta nie
            obsługuje poprawnie dysków większych niż wspomniane wyżej 80GB.

Spróbuj podłączyć dysk do innego portu S-ATA.
            Spróbuj instalować system z napędu P-ATA, ale napęd S-ATA odłącz (fizycznie) na
            czas instalki. Czasami taka operacja pomaga.

No i wreszcie sprawa sterowników do dysków S-ATA.
            Upewnij się, że podczas instalki systemu masz na płycie zintegrowane właściwe
            sterowniki do chipsetu płyty głównej lub że używasz właściwych sterów
            instalowanych z dyskietki.
            • tomekedyta Re: wielki problem z naprawą komputera.... 25.05.09, 17:01
              Gość portalu: lajosz napisał(a):

>
              > Jeszcze jedno zauważyłem.
              > Dysk na którym udaje się postawić system, ma pojemność 80GB.
              > Może z jakiegoś powodu (ustawienia BIOS-u) lub zworek na dysku (tak, tak, S-ATA
              > też mają zworki ale służą do czegoś innego niż na dyskach P-ATA) płyta nie
              > obsługuje poprawnie dysków większych niż wspomniane wyżej 80GB.

lajosz... to co piszesz o dyskach o pojemności 80gb brzmi bardzo logicznie, tymbardziej że podłączyliśmy dysk z drugiego laptopa i również się uruchomił... nie wiem tylko gdzie szukać w BIOSie, a co do zworek na dyskach SATA to moje ich nie posiadają :((
          • krasz-online Re: wielki problem z naprawą komputera.... 25.05.09, 08:23
            a próbowałaś zapuścić jakiegoś linuxa live? np. Ubuntu live cd. Może da jakiś
            konkretniejszy komunikat o błędzie? Nie zaszkodzi przy okazji przeskanować
            pamięć przy pomocy programu który się na takim livecd znajduje.
    • Gość: maa Re: wielki problem z naprawą komputera.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 11:34
      Na początku mógłbyś napisać co maiał kolega zainstalowane ,jaki
      windows ile czasu mu to pracowało i na czym ploegała awaria (nagła
      awaria to nie wiele mówi )?
      Inaczej będzieś wymieniał wszystko łącznie z biurkiem pod komputer.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka