Dodaj do ulubionych

Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty

26.04.07, 12:02
Witam ,
Może ktoś z Was orientuje sie jak wygląda sprawa możliwości odbioru osobistego
zakupionego towaru jeśli sprzedawca proponuje TYLKO wysyłkę.Chodzi mi o stronę
prawną , czy może odmówić mi takiego sfinalizowana transakcji ?
Opiszę pokrótce : kupiłem na aukcji przedmiot,sprzedający jest z z moejgo
miasta,zaznaczył w lokalizacji, nie ma wyraźnego opisu że sprzedaje TYLKO
poprzez internet i pocztę.Ponieważ posiada także aukcje łyżworolek którymi
także byłbym zainteresowany chciałbym odebrać towar osobiście przy okazji
przymierzyć rolki , niestety sprzedający odmawia mi takiej sprzedaży tłumacząc
sie "na wyłacznie internetową(...)A wpisana lokalizacja nie ma nic wspólnego z
odbiorem osobistym"
Na dodatek doszedł jeszcze fakt że ostatnich kilka dnie sprzedający dostał
kilka soczystych negatywów,że nie wysyła towaru,lub towar niezgodny z opisem
lub że są to buble .
Tym bardziej teraz skłaniam sie na odbiór osobisty.
Tylko nie odpowiadajcie,że trzeba było u niego nie kupować, ale kiedy
licytowałem jeszcze nie było takiego wysypu negatywów na jego koncie, poza tym
chciałem kupić u siebie w mieście, gdyż w razie reklamacji miałbym mniejszy
kłopot.

Pozdrawiam ,
Obserwuj wątek
    • p3nisista Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 12:28
      jeśli nie napisał, że możliwy jest odbiór osobisty na stronie aukcji to możesz mu co najwyżeć wypolerować kule na wysoki połysk. Trzeba było poczytać albo ZAPYTAĆ sprzedającego, czy możliwy jest odbiór osobisty. Ludzie którzy najpierw pukują a później dyktują warunki zakupu powinni być automatycznie i dożywotnio banawani na allegro!
      • retro_80 Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 12:45
        A jak myślisz , nie pytałem ??

Wysłałem z aukcji o rolkach grzeczne zapytanie gdzie mogę przymierzyć towar ale
        oczywiście olał moje pytanie.
        Z powiadomienia z aukcji,dostałem namiar na kupującego jak i telefon.
        Telefonu nie odbiera, (zresztą w negatywach o tym można przeczytać ) a adres
        firmy to adres dużego 10 piętrowego biurowca w którym mieści sie z kilkanaście a
        może i nawet więcej firm , ale nie ma tej którą chciałbym znaleźć.

• p3nisista Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 12:56
          kiedy olał twoje pytanie to POWINIENEŚ pomyśleć, że nie zależy mu na sprzedaży i nie kupować, ale nie ty kupiłeś i teraz będziesz zawracał głowę sprzedającemu, allegro i użytkowniką tego forum forum bo chciałeś oszczędzić 5 zł. Kończe z tobą rozmowę.
          • retro_80 Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 13:18
            p3nisista , być może to nie Ciebie pytałem , ;>
            poza tym nie Twój interes czy powinienem od niego kupować czy nie.
            Pytałem tylko czy MOŻE MI ODMÓWIĆ PRAWNIE zakupu osobistego

Ale skoro już pytasz ,to jeszcze garści informacji aby zakończyć z Tobą
            DEFINITYWNIE rozmowę :
            1.ktoś właśnie utopił u niego prawie 200 zł , wiec zastanawiam sie nad
            jakimkolwiek przelaniem mu pieniędzy
            2. Nie mam czasu u w zasadzie możliwości odebrania towaru na poczcie gdyż czynna
            jest do 17 , w soboty nieczynna i akurat w tych godzinach też pracuję.

Miłego dnia , PA
            • lenka24 Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 13:33
              Jeśli jeszcze nie przelałeś pieniędzy na jego konto, to raczej nie wysyłaj.
              Możesz co najwyżej dostać od niego negatywa (chociaż jeśli oszukuje, to allegro
              pewnie niedługo zablokuje mu konto i nie będzie mógł wystawiac komentarzy). Na
              ewentualnego negatywa odpowiedz, spokojnie wyjaśniając, jak wyglądała sytuacja.
              Nie wiem, jak syutacja wygląda z prawnego punktu widzenia - czy sprzedający
              jest zobowiazany do opcji odbioru osobistego - ale radzę Ci nie ryzykować.
              Szkoda Twoich nerwów i pieniędzy.
              A na przyszłość - zawsze lepiej jest zapytać o możliwość odbioru osobistego, a
              dopiero potem licytować. Pozdrawiam i powodzenia.
            • elmek Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 14:49
              Skoro, jak piszesz, dostaje negatywy za nie wysłanie towaru, to wstrzymaj się z
              zapłatą. Zwłaszcza, że nawet kontaktu ze sprzedającym nie masz. Poczekaj aż się
              sprawa wyklaruje, nie zdziwiłbym się gdyby zablokowali mu konto.
          • elmek Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 14:52
            p3nisista napisała:

> kiedy olał twoje pytanie to POWINIENEŚ pomyśleć, że nie zależy mu na sprzedaży
            > i nie kupować, ale nie ty kupiłeś i teraz będziesz zawracał głowę sprzedającemu
            > , allegro i użytkowniką tego forum forum bo chciałeś oszczędzić 5 zł. Kończe z
            > tobą rozmowę.

Z łaski swojej nie wypowiadaj się w imieniu innych forumowiczów. Jesteśmy tu
            m.in. po to, żeby sobie pomagać w takich sytuacjach. Nie podoba się, to nie
            czytaj i nie odpisuj. Zachowaj choćby pozory kultury.

PS.
            Głowę zawraca się użytkownikom, a nie "użytkowniką"...
            • retro_80 Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 15:30
              właśnie dostałem od Allegro odpowiedź na powiadomienie o dziwnych praktykach
              tego Pana , który nie podaje dokładnego adresu, nie odbiera telefonów.
              W międzyczasie dostał od następnego allegrowicza negatywa i oczywiście pieniądze
              za towar którego nie wysłał.
              A Allegro na to "Przypominam, iż Allegro nie jest stroną transakcji, udostępnia
              jedynie techniczne środki do przeprowadzania aukcji."

IMHO to wygląda na to że Allegro jest stroną która udostępnia techniczne środki
              do oszukiwania klientów.
              Jasne , przecież to proste, nie zabija sie kury , która znosi złote jajka.
              • elmek Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 16:00
                Podaj link do tej aukcji i, tak jak napisałem, wstrzymaj się z przelewem.
                • retro_80 Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 16:13
                  ELMEK ,
                  wysłałem Ci przykładowego linka na maila .
                  Nie chcę podawać tu danych robić na niego nagonki , gdyż ten pisząc ten post
                  chciałem sie dowiedzieć czy sprzedający jest zobowiązany PRAWNIE do opcji
                  odbioru osobistego.
                  Jak widać Allegro popiera oszustów .
                  ps. dziś zarejestowałem sie na www.swistak.pl ;)
    • bitch.with.a.brain Re: Zakup TYLKO internetowy a odbiór osobisty 26.04.07, 20:55
      Prawnie to sprzedający jest zobowiązany do przestrzegania tego,co jest opisane w
      aukcji.Jeżeli miał zaznaczoną wysyłkę listem poleconym czy paczką i koszt
      tego,ale nci więcej, to domniemanie jest takie,ze jest to jedyny sposob
      dostarczenia towaru.Wszystko ponad to to dobra wola i uprzejmość ze strony
      sprzedawcy.Oczywiście nalezy się o to zapytac przed licytacją.
      Niestety, w opisanej sytuacji wina leży po Twojej stronie.
      Zawsze możesz napisac,że rezygnujesz z transakcji ze względu na
      negatywy.Najwyzej też dostaniesz negatywa i po problemie
    • agrippinilla Nie masz podstaw, by domagać się odbioru 26.04.07, 23:52
      osobistego. Sprzedający nie napisał, że odbiór osobisty nie jest możliwy -
      racja. Ale nie napisał również, że przywiezie Ci towar do domu i udzieli rabatu
      50%, jeśli okażesz się długonogą blondynką ;)

Jeśli Sprzedający nie zaznaczy w opcjach transportu i płatności odbioru
      osobistego, nie jest do tego zobowiązany. Pewnie już to wiesz, ale powtórzę -
      najpierw pytaj, potem składaj ofertę. Nigdy odwrotnie.

A swoją drogą, te negatywy są niepokojące. Na Twoim miejscu wstrzymałabym się z
      płatnością.

Pozdrawiam
      A.
      • retro_80 Re: Nie masz podstaw, by domagać się odbioru 27.04.07, 09:32
        Witam ponownie ,
        Najciekawszy jest fakt , że sprawdziłem adres jaki podaje sprzedający w Allegro
        i pod wskazanym adresem nie figuruje firma ASTO HURT ani jej podobna oferująca
        taki asortyment jak też nigdy tam nie działała. Oczywiście poinformowałem o tym
        Allegro jako podstawę do zawieszenia konta co jest w tym przypadku zgodne z ich
        zasadami
        www.allegro.pl/help_item.php?item=303
        Humoru jednak dodaje fakt , ze allegro miło informuje mnie ze będę musiał
        tłumaczyć sie jeśli sprzedający wystąpi o zwrot prowizji, za co mogę dostać
        ostrzeżenie co mi zresztą nie robi różnicy bo podejście allegro do sprawy jest
        jest śmieszne : ja sie tłumaczę a on dalej robi kanty za aprobatą serwisu.

No i w ogóle niezrozumiałe są dla mnie zasady jakimi kieruje sie allegro
        blokując konto.

• zolzietta Re: Nie masz podstaw, by domagać się odbioru 14.05.07, 13:04
          Może jedyną zasadą jest niedostarczenie na czas prowizji?
          • retro_80 Re: Nie masz podstaw, by domagać się odbioru 14.05.07, 16:19
            chyba tak , po "sprzedawca" znów dostał negatywy i oczywiście dalej handluje ,

www.allegro.pl/show_user.php?uid=6045804&type=fb_recvd_neg
            • fisiula Re: Nie masz podstaw, by domagać się odbioru 17.06.07, 00:40
              Już ma konto zawieszone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka