Dodaj do ulubionych

Mac i gry - czy to ma sens?

05.07.09, 14:27
Rozglądam się za nowym komputerem i rozważam kupno któregoś z Maków -
macbooka lub macbooka pro, ale nurtuje mnie pytanie: jak na tych kompach
wygląda granie? Na Mac OS gierek podobno nie ma, ale można na nich bez
większego bólu uruchamiać Windozę, więc może gierki chodzą? Który z modeli
oferuje w miarę dobre parametry do gier?? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia ?
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Mac i gry - czy to ma sens? 05.07.09, 16:26
      Kupowanie Mac'a tylko po to zeby zainstalowac na nim Windows to troche tak jak
      kupowanie Maserati zeby jezdzic nim do sklepu na druga strone ulicy...
      • liberalna_zydowska_masoneria Pls - nie urządzajmy kolejnej dyskusji o wyższości 05.07.09, 16:53
        Jest tych dyskusji dużo i z reguły kończą się remisem, tzn. bezapelacyjnym
        zwycięstwem obydwu stron. :)
        Nie pytałem o ideolo, tylko o warunki techniczne. Chodzą te gierki na makach (i
        na których?) czy nie? Niekoniecznie na maksymalnych detalach.

> Kupowanie Mac'a tylko po to zeby zainstalowac na nim Windows to troche tak jak
        > kupowanie Maserati zeby jezdzic nim do sklepu na druga strone ulicy...

• Gość: rerekum Re: Pls - nie urządzajmy kolejnej dyskusji o wyżs IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.09, 17:04
          klik

• cesarenerono Re: Mac i gry - czy to ma sens? 05.07.09, 17:00
      wilk13.net/mac-gry/
      • liberalna_zydowska_masoneria Ale kiepsko 05.07.09, 17:43
        Dzięki za obydwa linki. Potwierdzają one to co słyszałem wcześniej - gry to winda.
        Więc jak jest z uruchamianiem gierek ma maku pod windows? Jakieś informacje,
        doświadczenia?
        • cesarenerono Re: Ale kiepsko 05.07.09, 17:49
          liberalna_zydowska_masoneria napisał:

> Dzięki za obydwa linki. Potwierdzają one to co słyszałem wcześniej - gry to win
          > da.
          > Więc jak jest z uruchamianiem gierek ma maku pod windows? Jakieś informacje,
          > doświadczenia?

Nie gram więc nie wiem, a na macu nie postawił bym windy nigdy w życiu, to jak
          do butelki po trunku za 10 000 zł nalać czystej za 12 zł.
        • Gość: lajosz Re: Ale kiepsko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.09, 20:31
          Chłopie, jeśli 10 osób mówi Ci, że granie na MAC-u to niezbyt szczęśliwy pomysł,
          to zastanów się czy czasem nie mają racji.
          • liberalna_zydowska_masoneria Nikt nic nie wie? 05.07.09, 22:24
            Gość portalu: lajosz napisał(a):

> Chłopie, jeśli 10 osób mówi Ci, że granie na MAC-u to niezbyt szczęśliwy pomysł
            > ,
            > to zastanów się czy czasem nie mają racji.

Wiesz, może mają, tylko że nikt nie napisał żadnego konkretu. Nie interesują
            mnie deklaracje, że "ja to bym w życiu czegoś nie zrobił", tylko czy to jest
            możliwie czy nie. Ja nie mam takich oporów.
            Jeszcze poczekam. Przecież ktoś musiał wpaść przede mną na taki sam pomysł i
            spróbować :)
            • m.gregor Re: Nikt nic nie wie? 06.07.09, 00:22
              Tak. Jest mozliwe wgranie XP/Visty na Mac'a.
              Tak. Jest mozliwe odpalenie na tym gier. Nie wiem jak z wydajnoscia ale pewno
              bedzie porownywalnie jak na zwyklym PC.

Ale zastanow sie czy wydawanie kupy szmalu na Mac'a a potem wgrywanie na niego
              XP/Visty ma jakikolwiek sens. Chyba sensowniej jest kupic zwyklego peceta bo za
              jabluszko na obudowie tez sie placi...
              • liberalna_zydowska_masoneria Zapominasz o jeszcze jednej możliwości 06.07.09, 00:49
                Czyli o wgraniu dwóch systemów na raz. Jeden na co dzień, drugi od czasu do
                czasu do grania (i do pracy, bo mój służbowy, dedykowany soft działa tylko pod
                windą).
                Jest do tego nawet podobno specjalny wichajster, który nazywa się Boot Camp czy
                jakoś tak. Tylko, że jak wyczytałem na notebookcheck.pl "Osiągi komputera
                działającego w systemie Windows uruchomionym pod Boot Campem mogą odbiegać od
                oryginalnych". I cały ten wątek jest po to, żeby ustalić, jak to naprawdę jest.

"Chyba sensowniej jest kupic zwyklego peceta bo za
                > jabluszko na obudowie tez sie placi..."

Owszem, płaci się słono, ale tylu ludzi ostatnio pieje z zachwytu nad tymi
                komputerami, że chętnie bym sam spróbował. Ale nie za cenę całkowitego odcięcia
                się od gier.
                • m.gregor Re: Zapominasz o jeszcze jednej możliwości 06.07.09, 04:46
                  MAC to juz tak naprawde zwykly pecet. Roznica w cenie to jabluszko na obudowie +
                  MacOS. Czy naprawde warto? Nie lepiej zainstalowac sobie Linux'a na zwyklym
                  pececie? Jesli cierpisz na nadmiar funduszy to pewno nie. Ale jesli liczysz sie
                  z kasa to raczej tak...
                • cesarenerono Re: Zapominasz o jeszcze jednej możliwości 06.07.09, 10:32
                  Tak na macu wszystko da się zrobić i wszystko będzie śmigać jak tornado. Życzę
                  powodzenia.
                  • unhappy Re: Zapominasz o jeszcze jednej możliwości 07.07.09, 00:05
                    Ale kolega nadaje najprawdopodobniej z Polski i pomijając twoje kompetencje do
                    wypowiadania się na tematy stricte techniczne, to powiedz: ile tych tornad w
                    Polsce widziałeś?
                • Gość: IT Re: Zapominasz o jeszcze jednej możliwości IP: *.net.upc.cz 07.07.09, 19:36
                  Płaci się słono bo jest to komputer budowany przez jedna firmę - teraz i tak govvno warta bo fabryki są w chinach

Do pracy to kupujesz ?? ciekawe gdzie pracujesz bo w normalnych firmach security policy nie pozwala na podłączenie prywatnego laptopa a pc nawet nie wspomnę do sieci elektrycznej a co dopiero do sieci logicznej !

jeśli pracujesz zdalnie to życzę powodzenia z narzędziami...

chcesz byc lepszy - miec dobry,zbudowany i markowy sprzet to kup alienware - np. laptopa z 2x core grafika,dyskami raid SSD - w dziale IT beda plakali z zazdrości

ahh BTW - quatroporte kupuje właśnie do jazdy do pracy - porównanie beznadziejne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka