Dodaj do ulubionych

problem z dyskiem twardym

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.09, 14:07
witam, mam problem z dyskiem, po usunieciu zbednych rzeczy, było
20GB wolne, ale nim wyłączyłem było już ok 18GB, a teraz, dzien
pozniej po włączeniu kompa jest 15GB wolne, mimo że nic nie było
instalowane, ściągane itp, z czego to wynika? jak temu zapobiec?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: problem z dyskiem twardym IP: *.zask.pl 26.07.09, 14:35
      Na poczatek wylacz przywracanie systemu.
    • serenita123 Re: problem z dyskiem twardym 26.07.09, 14:37
      1.Wyłącz: Panel sterowania->System->Przywracanie systemu

2.zmiana ilości miejsca na C: zależy od wielkości pliku
      stronicowania/pamięci wirtualnej (pagefile). Możesz to zmienić
      ustawiając go na "na szytwno":
      Panel sterowania->System->Zaawansowane->przycisk Ustwaienia dla
      Wydajność->zakładka Zaawansowane->przycisk Zmień dla Pamięć wirtualna
      zasada jest taka, że rozmiar niestandardowy ustawia się: Rozmiar
      początkowy 1,5 x ilość RAM, rozmiar końcowy 2 x ilość RAM

możesz też ustawić, aby system sam toto kontrolował - opcja dla
      standardowych użytkowników, ale wtedy pagefile zmienia rozmiar
      • serenita123 Re: problem z dyskiem twardym 26.07.09, 14:38
        i używaj www.ccleaner.com do czyszczenia kompa i naprawy
        rejestru
        • Gość: petroll Re: problem z dyskiem twardym IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.07.09, 14:46
          Wylacz przywracanie systemu a za kilka dni bedziesz plakal bo cos sie stalo z
          komputerem i nie mozesz czegos tam odzyskac. Wlacz wszystkie opcje w CC i pisz
          na forum ze komputer nie chodzi i nie wiesz co zrobic. Odrobina zdrowego
          rozsadku ot czego ci trzeba a nie wpatrywanie sie we wlasciwosci i sledzenie
          znikajacych pozornie Gb. Tylko ty wiesz co robisz na swoim komputerze i wszelka
          rada to kula w plot.
          • Gość: st Re: problem z dyskiem twardym IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.09, 15:00
            wiem co na nim robie, a czego nie. nie rozumiem, dlaczego było 20
            wolne, a teraz jest 14. nie rozumiem tego, a wydaje mi sie dziwne,
            dlatego pytam. więc może wyjaśnisz?
            • Gość:   Re: problem z dyskiem twardym IP: *.multimo.pl 26.07.09, 16:02
              Przywracanie systemu tworzy tzw. punkty przywracania - "obraz
              konfiguracji" z danego dnia. No i one właśnie trochę ważą, stąd ta,
              mniej lub bardziej pozorna, utrata miejsca.
            • Gość: petroll Re: problem z dyskiem twardym IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.07.09, 16:46
              Czesciowo wyjasniono ci to. Mnie chodzi o to ze radza ci dokladnie to czego nie
              powinienes robic. System restore to rodzaj backup.Jest taka dir. System Volume
              Information ktora zajmuje sporo miejsca , zostala odbudowana po Twoich zabiegach
              odchudzania drive, ale trzymaj sie od tego z dala bo sadze ze nie wiesz jak
              usunac ta dir.Informacje tam zgromadzone pozwola Ci przywrocic system do zycia
              nawet jesli nie da sie go wprost uruchomic .Uzywanie CC to droga do nieszczesc
              zwlaszcza gdy nie wiesz co robisz. Zreszta wszystkie ulepszacze to droga do
              klopotow zwlaszcza jesli polegasz na poradach z forum.
              Reasumujac nikt poza toba nie wie co masz na komputerze , co masz wlaczone i co
              system magazynuje.
              • Gość: smutas Re: problem z dyskiem twardym IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.07.09, 01:15
                Przywracanie czy nie, moze powodowac dziwne rzeczy. A ja sobie mysle,
                ze poprostu dysk zdycha i bad blocks zaberaja coraz to wiecej miejsca.
                Albo jakas paskuda sie zainstalowala...
        • Gość: . Re: problem z dyskiem twardym IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.07.09, 00:01
          Jeszcze żaden program do grzebania w rejestrze nie przyśpieszył mi w sposób
          istotny pracy systemu. Wszelkie tweak ui, reg cleanery i boostery to ściema i
          pierwszy krok do rospieprzenia systemu. Jak chcecie mieć stabiny system to: 1.
          instalować wszystkie poprawki. 2 pracować na koncie "user" a nie admin. 3. NIE
          INSTALOWAĆ wszystkiego co popadnie. Przeciętny user potrzebuje totalcommandera,
          przeglądarki, programu do odtwarzania filmów 2-3 kodeków do filmów, winampa, gg
          i skype. Więcej programów do niczego nie jest potrzebne. Masa programów jest
          dostępnych w wersji portable - są na ogół darmowe, nie wymagają instalacji
          przez co nie zaśmiecają tak bardzo systemu niepotrzebnymi wpisami w rejestrze i
          bibliotekami dll.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka