Dodaj do ulubionych

Wymagania gier, a sprzęt

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 20:02
Witam, chciałbym zapytać jak to jest z wymaganiami zalecanymi dla gier, a
konkretnie to zakupiłem komputer amd II X2 2900, geforce 9500gt 1024MB, 4GB
DDR2, vista 32bit i chciałem go sprawdzić na grze crysis, która ma wymagania
Core 2 Duo 2.2 GHz, 2 GB RAM, karta grafiki 640 MB (GeForce 8800GTS lub
lepsza), 12 GB HDD, Windows XP SP2/Vista.
I niestety gra chodzi płynnie tylko na ustawnieniach średnie i niektóre opcje
wysokie (jest jeszcze bardzo wysokie). Nie wiem czy ta gra ma po prostu duże
większe wymagania, czy ten komp jest taki lipny, a może coś jest nie tak w
systemie czy konfiguracji. Z góry dziękuję za każdą opinię i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Wymagania gier, a sprzęt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 20:13
      Gość portalu: seage napisał(a):
      Nie wiem czy ta gra ma po prostu duże
      większe wymagania, czy ten komp jest taki lipny

I jedno i drugie (niestety).

Jednak tak naprawdę, to akurat Crysis potrafi czasami przyhamować każdą maszyną,
      nawet najlepszą.

Chociaż jeśli już koniecznie Vista, to 64 bit.
      Wykorzystasz wtedy całe 4GB pamięci, a i Crysis bryka nieco szybciej na Viście
      64 bit niż na Viście 32 bit, ale i tak wolniej niż na XP.

Oczywiście nie od rzeczy będzie ściągnąć i zainstalować najnowsze stery, nie
      tylko do grafiki, ale do wszystkich urządzeń. Może nieco pomóc, a na pewno nie
      zaszkodzi.
      • Gość: seage Re: Wymagania gier, a sprzęt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 20:17
        Dzięki. Ale i tak poprawy wielkiej nie będzie. Musiałbym kupić lepszą grafę albo
        zrobić SLI? No ale inne gry chyba powinien lepiej pociągnąć??
        • Gość: lajosz Re: Wymagania gier, a sprzęt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 21:56
          No ja mam właśnie SLI, czyli 2 x Geforce 8800 GTS 512MB (firmy BFG).
          Płyta Asus P5N-T Deluxe
          Pamięć 4GB OCZ Reaper 1066.
          Procesor Intel Core 2 Duo E8400.
          Zasilacz OCZ ModXtreme 750 W.

Sprzęt może nie najnowszy, ale taki Crysis, w max detalach (pod XP) bryka
          całkiem żwawo i tylko czasami (stosunkowo rzadko) potrafi się nieco przyciąć.
          Jak na razie, jest to jedyna gra która w max detalach potrafi czasami
          przyklatkować nieco.

Jednak drugi raz nie zdecydowałbym się na SLI.
          Czasami (dość rzadko), ale jednak jest z tym nieco kłopotu, no i dochodzi
          kwestia zużycia energi oraz hałasu wytwarzanego przez dwie karty + cała reszta.
          • Gość: seage Re: Wymagania gier, a sprzęt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 22:28
            No to gratuluje sprzętu. Ja musiałem coś kupić na start bo poprzedni komp mi
            jechał na duronie 1600. Nawet nie dało się już nic wymienić. Teraz to się mogę
            już coś bawić i zawsze coś wymienić. Ale nie rozumiem jak oni określają te
            wymagania dla gier, bo tak na chłopski rozum jak ktoś (przynajmniej laik taki
            jak ja) przeczyta wymagania np. crysis'a i popatrzy choćby na ten zestaw co ja
            mam, to pomyśli, że gra powinna bez problemu chodzić na full. Tu chyba jednak
            nie liczy się pamięć na karcie ale bardziej taktowanie tych całych GPU, pamięci
            bo nie wiem. Cienki herbatnik jestem:D
            • Gość: Gość Re: Wymagania gier, a sprzęt IP: *.acn.waw.pl 01.08.09, 23:08
              Akurat GF 9500GT w szczególności na DDR2 to dosyć wolna karta. Sam fakt, że ma
              1024 MB RAM, którego tak naprawdę nie wykorzysta daje do myślenia. Natomiast
              wymagania, które podałeś to raczej minimum, na którym gra będzie znośnie
              działać. Żeby gra działała "na full" musiałbyś mieć sprzęt "na full" :) Na
              pocieszenie dodam, że do normalnego działania na Full HD, potrzeba karty
              kosztującej około 500-600 zł a więc nie tak strasznie jak jakiś czas temu ...
              Poza tym jeśli masz Vistę to te 2 GB to trochę mało.
    • tiges_wiz Re: Wymagania gier, a sprzęt 01.08.09, 23:20
      tylko ze 9500 GT jest wolniejszy od 8800 GTS, wiec po co te wrzaski?
      3dmark03 - 15820 (9500) do 19400 (8800)
      3dmark05 - 10320 do 12870
      3dmark06 - 5090 do 6360
      HDRScore - 1770 do 2340

nedzna wiec jest .. ciesz sie ze wogole na tym dziala crysis
      a ciekawe sprawdzilem jak wyglada moj stary komputer:
      3dmark03 - 38162
      3dmark05 - 15689

ale on jest stary juz
      • tiges_wiz upss .. maly babol .. 01.08.09, 23:26
        porownalem do 8600 GTS hehe ..
        8800 GTS ma wyniki:

3dmark'03 score: 28600
        3dmark'05 score: 14670
        3dmark'06 score: 8660

przepasc jeszcze wieksza do tego 9500 ..
        • Gość: seage Re: upss .. maly babol .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 09:12
          Mi na 3DMarku 05 wyszło 8700. Nie spodziewałem się cudów na kiju po tym
          komputerze, ale myślałem, że dwuletnia gra troche lepiej pójdzie. Ale i tak nie
          jest źle. To w takim razie na co patrzeć przy zakupie grafiki?? A ten procek to
          chociaż wmiare będzie dobry? Tam jest 4GB ramu, a nie 2. Mówicie, że na xp
          chodziłyby gry szybciej?
          • Gość: lajosz Re: upss .. maly babol .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 12:10
            Nie wiem dlaczego, wszyscy porównują swoje maszyny, odpalając na nich 3DMarka.
            Przecież na tym sofcie nie da się pograć, a ilość punktów o niczym nie świadczy.
            Kupując kompa do gier, nie myślimy przecież o 3DMarkach i innych testerach, a o
            grach właśnie. Dlatego kompy gier, powinno się testować na grach, a nie na w/w
            sofcie.
            Oczywiście to jest tylko moja subiektywna opinia.

Gość portalu: seage napisał(a):
            >>> To w takim razie na co patrzeć przy zakupie grafiki?? <<<

Bardzo dobre pytanie.
            Otóż należy sobie najpierw zadać pytanie, do czego potrzebuję kompa ?
            Bo jeśli do gier, to odpowiedź jest prosta.
            Kupujemy jedną z najmocniejszych grafik jakie istnieją w tym czasie na rynku. Do
            tego jeden z najmocniejszych procesorów + stabilna płyta + dobre pamięci i
            koniecznie dobry zasilacz.

Oczywiście niektórzy powiedzą:
            Przecież można przyzwoicie grać na tańszej maszynie.
            To prawda, ale między przyzwoicie, a w MAX detalach i to płynnie jest spora różnica.

Znowu ktoś powie:
            ale przecież nie grafika robi grę.
            I znowu będzie miał rację, ale naprawdę wierzcie mi, że mimo iż o tym wiem (i
            potwierdzam pogląd), to jednak granie w MAX detalach to po prostu inne
            (zdecydowanie lepsze) granie, przy czym granie takie, nie może być okupione
            niższą ilością klatek/s i dlatego grafa dla gracza powinna być po prostu mocna.
            Poza tym, MAX detale w niektórych tytułach, naprawdę dodają klimatu lub wręcz go
            tworzą.

Procesor masz w miarę dobry, aczkolwiek (to kwestia gustu, choć nie koniecznie)
            ja preferuję Intela.

No i wreszcie sprawa grania na XP kontra Vista.
            Miałem możliwość grania w różne tytuły (ale przede wszystkim te wymagające) na
            naprawdę mocnych maszynach i z mojego doświadczenia wynika, że:
            Około 80% dzisiejszych gier działa szybciej (co nie znaczy lepiej bo przecież
            brak DX 10) na XP.
            Około 20% tych samych gier, działa szybciej i lepiej na Viście, przy czym mowa
            tu o Viście 64 bit, a więc mogącej wykorzystać więcej niż 2GB pamięci.
            Nie robiłem testów pod Win7, wiec tu nie mogę nic powiedzieć, ale WIn7, jest
            oparty na jądrze Visty, więc zapewne będzie podobnie jak na Viście.
            • tiges_wiz Re: upss .. maly babol .. 02.08.09, 12:45
              a po to zeby miec baze ...
              8800 GTS jest szybsza iu to znacznie od 9500 GT co bylo do udowodnienia ..
              jak poszukasz testy w grach to wyjdzie podobnie.

www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html
              tu bedziesz mial tez inne parametry
              • tiges_wiz Re: upss .. maly babol .. 02.08.09, 13:01
                www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Test_250_kart_graficznych._Dlaczego_dobry_gracz_powinien_miec_wydajna_grafike-1808/strona/5019.html
                to tez niezly test ..
                wynik o okolicach starunkiego GF6800

ona slaba po prostu jest ... a autor watka sie dowiedzial, ze 9500 nie oznacza
                lepszej wydajnosci niz 8800 ;)

w GF z tych serii trzeba patrzec zazwyczaj na druga cyfre. Pierwsza oznacza
                generacje (co czasem polega na zmianie oznaczenia tylko)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka