socer-schlesier 09.07.06, 10:07 Mm nadzieję że Italia PRZEGRA(z całym szacunkiem dla Włoch). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stix Na pewno nie Niemcy... 09.07.06, 10:10 Buta i arogancja została ukarana w półfinale. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 10:17 ja zostanę MEISTREM ;) a co? nie wolno mi? Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 10:33 Słoneczko a w czym chcesz zostać tym MEISTREM. Oczywiście że wolno Ci. Odpowiedz Link
sloneczko1 Socer 09.07.06, 10:36 Ty jusz tam kloski kulej bo mosz mie dzisiej na obiedzie;) byda dzisiej majstrym w jedzyniu:) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Socer 09.07.06, 10:37 a w Rudnie je dzisiej festyn,może lepiyj zrezygnuja z tego obiadu a tam Cie spotkom na piwie? Odpowiedz Link
ballest Re: Socer 09.07.06, 10:45 ;) no to myslam, ze wypijecie na zdrowie naszej druzyny. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Socer 09.07.06, 10:49 Sloneczko dzisiaj idę na Waldbad. Forza FRANKREICH. Odpowiedz Link
ballest Re: Socer 09.07.06, 12:30 Socer my tysz wszyscy Francji kibicujemy, bo Italia poua zawodnikow za skandale powinna byc zawieszonou,ale te cwaniaki to zrobiom ale dopiero po MS! Odpowiedz Link
annak12 Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 14:32 Stawiam na Włochów:),uwielbiam ich kuchnię.No ,panowie,nie tylko do Was ...przez żołądek:)))) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 16:11 80.237.250.38/Sportfreunde_Stiller-54_74_90_2010.mp3 Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 16:14 Die ganze Welt greift nach dem goldenen Pokal, beim Cup der guten Hoffnung, probieren wir’s nochmal. Wir als Gast in Südafrika, wird unser Traum dann endlich wahr. 1 und 2 und 3 und 54, 74, 90, 2010 ja so stimmen wir alle ein. Mit dem Herz in der Hand und der Leidenschaft im Bein werden wir Weltmeister sein. 80.237.250.38/Sportfreunde_Stiller-54_74_90_2010.mp3 Odpowiedz Link
olandi1 Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 16:48 Meistrym łostanie LEPSZY!!!!!!!!! Ale po cichu licza na żabojadów :))) Odpowiedz Link
ballest Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 19:29 od 1978 roku Wlochy nie wygraly z Francja!!!!!!!!!!!!!! ;) Odpowiedz Link
betelka Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 19:39 ballest napisał: > od 1978 roku Wlochy nie wygraly z Francja!!!!!!!!!!!!!! > ;) mom nadzieja ze sie to nie zmiyni Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 20:16 sloneczko1 napisała: > nic niy słysza niy roob mie za bozna Odpowiedz Link
betelka Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 20:30 annak12 napisała: > Stawiam na Włochów:),uwielbiam ich kuchnię.No ,panowie,nie tylko do > Was ...przez żołądek:)))) No wiysz!!! Jou tysz ich kuchnia uwielbiom, ale kibicujam Francuzom Odpowiedz Link
annak12 Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 20:49 betelka napisała: > annak12 napisała: > > > Stawiam na Włochów:),uwielbiam ich kuchnię.No ,panowie,nie tylko do > > Was ...przez żołądek:)))) > > No wiysz!!! Jou tysz ich kuchnia uwielbiom, ale kibicujam Francuzom Beatko ,ale mi tak ta kuchnia nie szkodzi:)))) Odpowiedz Link
betelka Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 21:02 annak12 napisała: > > > betelka napisała: > > > annak12 napisała: > > > > > Stawiam na Włochów:),uwielbiam ich kuchnię.No ,panowie,nie tylko do > > > > Was ...przez żołądek:)))) > > > > No wiysz!!! Jou tysz ich kuchnia uwielbiom, ale kibicujam Francuzom > > > Beatko ,ale mi tak ta kuchnia nie szkodzi:)))) mie tysz niy. :)) Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Dziouchy lubicie nudla?:) 09.07.06, 21:11 betelka napisała: > rico proszam, przeston Ja,ale dyć nudle som we kochni woski,abo'ch siy pomylou? Odpowiedz Link
betelka Re: Dziouchy lubicie nudla?:) 09.07.06, 21:14 rico-chorzow napisał: > betelka napisała: > > > rico proszam, przeston > > Ja,ale dyć nudle som we kochni woski,abo'ch siy pomylou? bo zaro nudelkulom pogoniam Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Dziouchy lubicie nudla?:) 09.07.06, 21:21 betelka napisała: > rico-chorzow napisał: > > > betelka napisała: > > > > > rico proszam, przeston > > > > Ja,ale dyć nudle som we kochni woski,abo'ch siy pomylou? > > bo zaro nudelkulom pogoniam No.....ja,nudelkula to niy nudla,rozumia Ciy. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Dziouchy lubicie nudla?:) 09.07.06, 21:22 jedyn z synkow Rica godo przi obiedzie: Fater,mocie nudel na pysku,a Rico sie odwijo i prask go,a tyn drugi sie odsuwo i godo do brata: mosz za swoje,poco godosz na fatrow ryjok pysk;) Odpowiedz Link
betelka Re: Dziouchy lubicie nudla?:) 09.07.06, 21:35 sloneczko1 napisała: > jedyn z synkow Rica godo przi obiedzie: Fater,mocie nudel na pysku,a Rico sie > odwijo i prask go,a tyn drugi sie odsuwo i godo do brata: mosz za swoje,poco > godosz na fatrow ryjok pysk;) tyn je dobry, znom go :) Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Dziouchy lubicie nudla?:) 09.07.06, 21:44 Ja,mje dziwoua jygo niywiydza,dyć korzdy mo wiydzieć kaj nudla być mo:) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Dziouchy lubicie nudla?:) 09.07.06, 21:47 Makaron - produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Powstaje z ciasta zagniecionego z mąki (zwykle białej pszennej) z wodą (czasem z mąki i jaj) i solą. Ciasto następnie rozwałkowuje się, lekko podsusza i kroi najczęściej na cienkie wstęgi. W warunkach przemysłowych makaronom nadaje się różnorodne kształty: wstążki, rurki, muszelki, świderki, nitki, kokardki, okolicznościowe kształty związane ze świętami itp. Ciasto bywa także barwione, np. sokiem ze szpinaku na kolor zielony itp. Po wysuszeniu makaron jest pakowany i dostępny w handlu najczęściej w ok. półkilogramowych opakowaniach. Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Rzeki Żółtej. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Wrzuca się go na gorącą osoloną wodę i gotuje, w zależności od formy, od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być al dente, czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach. Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań, jak np. spaghetti, zapiekanka itp., lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. Wyróżniamy różne rodzaje makaronów: penne spaghetti spaghettini rigatoni penne rigate pennine rigate lisce fusilli pipe rigate tortiglioni Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Makaron" Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Dziouchy lubicie nudla?:) 09.07.06, 21:49 sloneczko1 napisała: > nudle som różne;) Ja,a tera dostana wykuad -makaron-,yno jo makonu niy jod yno -nudle-. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Dziouchy lubicie nudla?:) 09.07.06, 21:52 Die Kärntner Nudel ist ein dünn ausgewalzter Nudelteig, der zu einer faustgroßen Tasche (oder auch kleiner) geformt und mit verschiedenen Köstlichkeiten gefüllt wird. Kärntner Nudeln gibt es mit verschiedensten Füllungen, von herzhaft bis süß. Angefangen von der Kasnudel (Topfen-Kartoffelfüllung, gewürzt mit Minze und/oder Kerbel) über die Steinpilznudel (Steinpilz-/Kartoffelfüllung) bis zur Kletzennudel (gedörrte Birnen mit Topfen). Die für die klassische Füllung verwendete Minze ist Mentha gentilis (Braune Minze oder Nudelminze), eine praktisch nur als Kulturpflanze vorkommende Hybride aus Mentha arvensis und Mentha spicata. Das typische Merkmal dieser traditionellen Nudeln, ist der gekrendelte Rand. Als Abkrendeln wird das Abdichten durch zackenartiges Zusammendrücken der gegeneinander liegenden Teigränder bezeichnet. Diesen besonders schön hinzukriegen, war schon seit jeher der Ehrgeiz einer jeden Kärntner Hausfrau. Das ging soweit, dass in Kärnten der Spruch kursierte "A Dirnd'l, dås nit krendeln kån, kriegt kan Månn". Die traditionelle Zubereitungsart gilt als arbeitsaufwendig. Kärntner Nudeln kamen vor allem am Freitag, dem in der katholischen Tradition als fleischlos bezeichneten Wochentag auf den Tisch. Heute sind die Kärntner Nudeln in Haushalten und der Gastronomie des Landes weit verbreitet, werden allerdings oft industriell gefertigt und stammen aus dem Tiefkühlschrank. Typische Qualitätseinbußen derartiger Nudeln sind verwässerte Füllungen, Fehlen des gekrendelten Randes und Verunstaltungen der typischen Form aufgrund der dichtgepackten langen Tiefkühllagerung. Den Kärntner Nudeln ähnlich aber kleiner sind die Kärntner Schlickkrapfen meist mit Fleischfülle und die Schlutzkrapfen aus Tirol. Ähnliche Rezepte für die Herstellung von gefüllten Teigwaren findet man in vielen Teilen Europas etwa der Ukraine und Polen (Piroggen), sowie in Italien aber auch in Asien. [Bearbeiten] Literatur Lia Miklau: Kärntner Kochbüchl. 6. unveränderter Nachdruck. Klagenfurt, Verlag Johannes Heyn, 1984. [161 Seiten / Das ursprünglich für den Unterricht in landwirtschaftlichen Schulen gedachte Buch gilt als eines der wichtigsten Standardwerke der traditionellen Kärntner Küche. Neben den ca. 200 Rezepten wird nicht nur der Kochvorgang, sondern auch die Produktion der Zutaten im bäuerlichen Betrieb, verschiedene bodenständige Ausdrücke und die ländlichen Ernährungsanforderungen beschrieben.] Von „de.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rntner_Nudel“ Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Kto dziś ostanie MEISTREM 09.07.06, 20:15 Jestem za tym "wielokomórkowym" rozwiązaniem:) ballest 09.07.06, 19:28 + odpowiedz Francja od roku 1978 nie przegrala z Francja a dzisiej tysz nie przegrou! Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Pfui Zidane 09.07.06, 22:34 betelka napisała: > zachowanie naganne Beatko:),Zidane srobiou,co srobić musiou,normanie to je spokojny szpiler. Odpowiedz Link
betelka Re: Pfui Zidane 09.07.06, 22:36 rico-chorzow napisał: > betelka napisała: > > > zachowanie naganne > > Beatko:),Zidane srobiou,co srobić musiou,normanie to je spokojny szpiler. Co musiou zrobic? Postawic sie na niego? No wiysz. Taki profi z niygo Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Pfui Zidane 09.07.06, 22:48 betelka napisała: > rico-chorzow napisał: > > > betelka napisała: > > > > > zachowanie naganne > > > > Beatko:),Zidane srobiou,co srobić musiou,normanie to je spokojny szpiler. > > Co musiou zrobic? Postawic sie na niego? No wiysz. Taki profi z niygo Ja,czamu niy,som sytuacje,co siy takigoś coś robi,kaj wyszaltowany je mosg,jak ftoś Ciy richtich nadep,jo niy mom/niy miou ze tym problymow. Odpowiedz Link
betelka Re: Pfui Zidane 09.07.06, 22:55 rico-chorzow napisał: > > Co musiou zrobic? Postawic sie na niego? No wiysz. Taki profi z niygo > > Ja,czamu niy,som sytuacje,co siy takigoś coś robi,kaj wyszaltowany je mosg,jak > ftoś Ciy richtich nadep,jo niy mom/niy miou ze tym problymow. Tygo rico, tygo niy musiou zrobic. Fajnie kariera zakonczou. Widzam ze ty takie zachowanie na boisku tolerujesz. To som profis a niy jakies mauolaty. Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Pfui Zidane 09.07.06, 23:11 betelka napisała: > rico-chorzow napisał: > > > > Co musiou zrobic? Postawic sie na niego? No wiysz. Taki profi z niy > go > > > > Ja,czamu niy,som sytuacje,co siy takigoś coś robi,kaj wyszaltowany je mos > g,jak > > ftoś Ciy richtich nadep,jo niy mom/niy miou ze tym problymow. > > > Tygo rico, tygo niy musiou zrobic. Fajnie kariera zakonczou. Widzam ze ty takie > > zachowanie na boisku tolerujesz. To som profis a niy jakies mauolaty. To som tysz ludzie,jak jo Ci powia coś - takigo -,to mi zaros pysk zerznies i tak je richich,coś ta Nudla Zidanowi za wiela pedziou,i Zidane wyszaltowou mosg,to idzie gibko. Odpowiedz Link
betelka Re: Pfui Zidane 09.07.06, 23:03 Nawet nie wyloz po medal. Bo by go byli wygwizdali. To nie bouo sportowe zachowanie Odpowiedz Link
annak12 Re: Pfui Zidane 09.07.06, 23:12 betelka napisała: > Nawet nie wyloz po medal. Bo by go byli wygwizdali. To nie bouo sportowe > zachowanie Zachowanie kibola:( Nic go nie usprawiedliwia. Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Pfui Zidane 09.07.06, 23:14 annak12 napisała: > betelka napisała: > > > Nawet nie wyloz po medal. Bo by go byli wygwizdali. To nie bouo sportowe > > zachowanie > > Zachowanie kibola:( Nic go nie usprawiedliwia. Dej siy posor!:) Odpowiedz Link
annak12 Re: Pfui Zidane 09.07.06, 23:25 rico-chorzow napisał: > annak12 napisała: > > > betelka napisała: > > > > > Nawet nie wyloz po medal. Bo by go byli wygwizdali. To nie bouo spo > rtowe > > > zachowanie > > > > Zachowanie kibola:( Nic go nie usprawiedliwia. > > Dej siy posor!:) Już sie bojam:)O chyba na odcisk....:)) Odpowiedz Link
rico-chorzow Dalej jestem za TYM rozwiązaniem mistrzowst, 09.07.06, 23:46 ballest 09.07.06, 19:28 + odpowiedz Francja od roku 1978 nie przegrala z Francja a dzisiej tysz nie przegrou! Odpowiedz Link
ballest Re: Pfui Zidane 09.07.06, 23:50 Dziouchy a Wy se na fusbalu znocie ? GUUUUUTE NAAAAAAAAAAAACHT Odpowiedz Link
betelka Re: Pfui Zidane 10.07.06, 08:28 ballest napisał: > Dziouchy a Wy se na fusbalu znocie ? > > GUUUUUTE NAAAAAAAAAAAACHT Niy, my sie nie znomy. Bele ze ty sie znosz ;) Odpowiedz Link
rico-chorzow Wyrocznia jedyna i uznana na całym świecie, 10.07.06, 10:12 postawiła bardzo skomplikowane pytanie: Autor: ballest ☺ Data: 09.07.06, 23:50 Dziouchy a Wy se na fusbalu znocie ? Chciałem skromnie Wielkiej Wyroczni przypomnieć,że odbywają się też w piłce nożnej(fusbal) - mistrzostwa świata kobiet -,Wielka Wyrocznio,proszę nie mylić z miszczostwem niektórych "wielokomórkowych" miszczów. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Wyrocznia jedyna i uznana na całym świecie, 10.07.06, 21:30 rico-chorzow napisał: > postawiła bardzo skomplikowane pytanie: > > Autor: ballest ☺ > Data: 09.07.06, 23:50 > > > Dziouchy a Wy se na fusbalu znocie ? > > > > Chciałem skromnie Wielkiej Wyroczni przypomnieć,że odbywają się też w piłce > nożnej(fusbal) - mistrzostwa świata kobiet -,Wielka Wyrocznio,proszę nie mylić > z > miszczostwem niektórych "wielokomórkowych" miszczów. > > > e tam, godosz, jo jeszcze o tym niy słyszałach Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Wyrocznia jedyna i uznana na całym świecie, 10.07.06, 21:32 a jo sie tam ani na fusbalu niy znom,ani na nudlach:( Odpowiedz Link
annak12 Re: Pfui Zidane 10.07.06, 10:55 ballest napisał: > Dziouchy a Wy se na fusbalu znocie ? > :) I na fusbalu sie znomy a jeszcze barzi na nudlach:)))) Odpowiedz Link
betelka Re: Pfui Zidane 09.07.06, 23:15 annak12 napisała: > betelka napisała: > > > Nawet nie wyloz po medal. Bo by go byli wygwizdali. To nie bouo sportowe > > zachowanie > > Zachowanie kibola:( Nic go nie usprawiedliwia. > Genau Tanty, mosz 100% recht i myslam ze wiyncyj ludzi tyz to tak widzi, yno rico niy. Niy ma na to usprawiedliwienia. Niy ma. Odpowiedz Link
betelka Re: Za to ze skuli 09.07.06, 22:44 Italiokow Fringsa zaszperowali, Italioki WM Meistrym zostali. Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Za to ze skuli 09.07.06, 22:51 betelka napisała: > Italiokow Fringsa zaszperowali, Italioki WM Meistrym zostali. Wejrzi tak trocha z wiyrchu na to,a poleku wejrzi. Odpowiedz Link
betelka Re: Za to ze skuli 09.07.06, 22:52 rico-chorzow napisał: > betelka napisała: > > > Italiokow Fringsa zaszperowali, Italioki WM Meistrym zostali. > > Wejrzi tak trocha z wiyrchu na to,a poleku wejrzi. I co? Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Za to ze skuli 09.07.06, 23:01 betelka napisała: > rico-chorzow napisał: > > > betelka napisała: > > > > > Italiokow Fringsa zaszperowali, Italioki WM Meistrym zostali. > > > > Wejrzi tak trocha z wiyrchu na to,a poleku wejrzi. > > I co? Ja i co jakś wejrzaua? Odpowiedz Link
betelka Re: Za to ze skuli 09.07.06, 23:03 rico-chorzow napisał: > betelka napisała: > > > rico-chorzow napisał: > > > > > betelka napisała: > > > > > > > Italiokow Fringsa zaszperowali, Italioki WM Meistrym zostali. > > > > > > Wejrzi tak trocha z wiyrchu na to,a poleku wejrzi. > > > > I co? > > > Ja i co jakś wejrzaua? nic nie widzam Odpowiedz Link
betelka Re: Kto dziś ostanie MEISTREM-Italia:) 09.07.06, 23:08 annak12 napisała: > Dobrze postawiłam:)))) Niy zasluzyli se na tyn titel. Francuzy grali duzo lepiej. No niestety. Odpowiedz Link
annak12 Re: Kto dziś ostanie MEISTREM-Italia:) 09.07.06, 23:16 betelka napisała: > annak12 napisała: > > > Dobrze postawiłam:)))) > > Niy zasluzyli se na tyn titel. Francuzy grali duzo lepiej. No niestety. Tu akurat liczą się bramki:)Widzisz,a zachowanie jednego,rzutuje też na całą drużynę.I to jeszcze kapitana? Odpowiedz Link
betelka Re: Kto dziś ostanie MEISTREM-Italia:) 09.07.06, 23:18 annak12 napisała: > betelka napisała: > > > annak12 napisała: > > > > > Dobrze postawiłam:)))) > > > > Niy zasluzyli se na tyn titel. Francuzy grali duzo lepiej. No niestety. > > Tu akurat liczą się bramki:)Widzisz,a zachowanie jednego,rzutuje też na całą > drużynę.I to jeszcze kapitana? > Gynau, na Zidane tera zwalic idzie wina. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Zas sam niekerzi 10.07.06, 10:04 Mecz Germany- Italia miał być meczem finałowym.Germany-nowy,młody zespół dopiero co wypromowany,zawodnicy z nazwiskami których dopiero się musimy uczyć, no i Italia-spryt,doświadczenie,perfekcja w dążeniu do celu,wykorzystująca każdy błąd przeciwnika sofort.Każda drużyna chcąca zostać w przyszłości Mistrzem Świata winna korzystać z doświadczenia obecnych Meistrów. Co z tego że zawodnik włoski jedną ręką Cię głaska co wszyscy widzą w telewizji a drugą Cię szczypi(gdzieś po kryjomu czego kamery nie uchwycą ,skupiające się na głaskaniu) by Cię wyprowadzić z równowagi.Róbmy to samo. Odpowiedz Link
annak12 Re: Zas sam niekerzi 10.07.06, 10:22 Czy cel uświęca środki? Jak daleko można się posunąć ?To jest sport i przykro,że posuwają się do takich metod.Bardzo ładnie podkreślił kiedyś komentator Podolskiego.Został sfaulowany,ale nie upadł,tylko próbował złapać równowagę.Inni natomiast w takich wypadkach upadają na murawę,wielce poszkodowani.Boisko to nie scena.Poza golami na wynik powinna rzutować też gra oraz ilość kartek.Wtedy może do takiego aktorstwa by nie dochodziło. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Zas sam niekerzi 10.07.06, 10:47 Pamiętam mecz fiałowy Germany-Argentyna rok 1990.Jeden z najbardziej "niefajnych" finałów które kiedykolwiek widziałem(za sprawą Argentyny,oczywiście polski komentator-gwiazdor Szpakowski kibicował Argentynie za to jak to wytłumaczył-tak słabą grą potrafili dojść do finału).Andy Brehmer strzelając 11 (gdzie oczywiście SZOWINISTA Szpakowski mocno przekonywał że 11 była niesłuszna) zagwarantował Niemcom tytuł Mistrza Świata. Odpowiedz Link