agnieszkavp 12.12.07, 15:12 niedługo bede mieszkanka jabłonnej z chęcia podjeła bym prace jeśli ktoś wie cokolwiek o jakimS miejscu gdzie poszukuja pracowników niech napisze.pozdrawiam i dziekuje.zgnieszka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
draganek11 Re: szukam pracy 12.12.07, 18:01 nasz wieś Jabłonna odmienia się jak wanna,będzie więc Pani Agnieszko mieszkanką JABłONNY a nie Jabłonnej.... Odpowiedz Link
agnieszkavp Re: szukam pracy 12.12.07, 18:11 dziekuje za edukacje.tak miedzy nami mam troszke wiecej problemow niz przywiazywanie wagi akurat do takich rzeczy.pozdrawiam Odpowiedz Link
assessander Re: szukam pracy 13.12.07, 10:33 rozwiązywanie problemów własnej niewiedzy bądź może być idealnym początkiem do rozwiązania problemów posiadających bardziej egzystencjalnych Odpowiedz Link
assessander Re: szukam pracy 13.12.07, 10:34 urwałem myśl sorry powinno być bądź ignorancji Odpowiedz Link
sibeliuss Re: szukam pracy 13.12.07, 11:34 Napisałaś, że szukasz pracy. To trochę mało. Napisz coś o swoich oczekiwaniach, branży etc. Odpowiedz Link
agnieszkavp Re: szukam pracy 13.12.07, 14:23 wkoncu jakaś inteligentna osoba która nie czepia sie pisowni,straciłam już nadzieje że ktoś napisze cos innego.co do pracy to moze być to sklep,przedszkole ale w godzinach 8-16 Odpowiedz Link
ygloo Re: szukam pracy 13.12.07, 16:24 osoby, które zwracają uwage na poprawnopść jeżeyka ojczystego wg Pani nie są inteligentne???? Ciekawe ujęcie i podejście do tematu, hmmmmm Odpowiedz Link
sibeliuss Re: szukam pracy 13.12.07, 17:15 Co to jest "jeżeyk"? Uwagi są cenne, ale forma ich przekazania pozostawia wiele do życzenia - to tak jak powiedzieć debil, albo upośledzony - czujesz różnicę? Odpowiedz Link
ygloo Re: szukam pracy 13.12.07, 20:39 literowki, ktorych sie nie wypieram, ot tyle. roznice widze, ale nie rozumiem, co w moim przekazie bylo nie tak? poprostu zwrocilem uwage, ze prawidlowa wymowa nazwy miejscowosci, w ktorej przyszlo zyc pani Agnieszce, jest kwestia sacunku i dla samego miejsca i dla pozostalych mieszkancow. Czy to cos zlego? co bylo nie tak w moim przekazie? Najlepiej skulic uszy po sobie? Niee, nie do tych ludzi naleze. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: szukam pracy 14.12.07, 09:46 agnieszkavp napisała: > nie bede juz dyskutowała na ten temat A ja owszem. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: szukam pracy 14.12.07, 09:45 > poprostu zwrocilem uwage, ze prawidlowa wymowa nazwy miejscowosci, w > ktorej przyszlo zyc pani Agnieszce, jest kwestia sacunku i dla > samego miejsca i dla pozostalych mieszkancow -- A "sacunek" dla rozmówczyni? Odpowiedz Link
naretta Sibek, uśmiałam się jak norka 19.12.07, 17:25 ,czytając Wasze posty, ale już dłużej nieeee wytrzymaaaaaam i muuuuszę Ciii to powiedzieć - "po prostu" piszemy oddzielnie!!!!!!! Nie pisz postu, gdy nie znasz "po prostu"! PS wiem, że mnie już znienawidziłeś, ale uczę się z tym żyć, połykając łzy. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: szukam pracy 13.12.07, 17:14 No to już coś wiemy, a co robiłaś zawodowo do tych pór? Odpowiedz Link
sibeliuss Re: szukam pracy 14.12.07, 09:20 agnieszkavp napisała: > do tych pór nic!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nigdy? Odpowiedz Link
agnieszkavp Re: szukam pracy 13.12.07, 21:08 ja rozumiem że forum polega na wyrażaniu swojego zdania,ale żeby czepiać sie wszystkiego .nie chce mi sie z panem/panią prowadzić dalej polemiki. Odpowiedz Link
tesia11 Re: szukam pracy 13.12.07, 22:45 Pani Agnieszko. Pisze Pani że szuka pracy w sklepie lub przedszkolu. Miom więc zdaniem nie powinna się Pani obrażać na uwagi co do wymowy a przyjąc je jako dobra radę. W przypadku jakiejkolwiek rozmowy kwalifikacyjnej może Pani trafić na osobę, która zwraca uwagę na wymowę (zwłaszcza nazwy miejscowosci w której się mieszka). Przedszkolakowi również wypadałoby przekazać zasady poprawnej polszczyzny. Przeprowadzając sie do Jabłonny również popełniałam taki sam błąd w wymowie i jestem wdzięczna osobie która kilka miesiecy temu poruszyła ten temat na forum i mnie uświadomiła że nie jestem ideałem ale moge cos zrobić żeby sie do niego choć o mały kroczek zbliżyć Pozdrawiam Odpowiedz Link
agnieszkavp Re: szukam pracy 14.12.07, 11:07 Ja sie na nikogo nie obraziłam.a co do pracy to juz ją mam i jestem mieszkanką Jabłonny Odpowiedz Link
ygloo Re: szukam pracy 14.12.07, 07:18 nie mając argumentów najlepiej skończyć dyskusję. Nie mniej jednak, moje wypowiedzi nie miały na celu urażenia Pani a jedynie wskazanie poprawnej wymowy miejscowości, co dla mnie jako jej mieszkańca jest ważne. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ygloo Re: szukam pracy 14.12.07, 11:36 również nie dopuszczam i jezeli zrobiłem taki bład, to przepraszam i się przyjmuję uwagę z pokorą. Nie obrażam się, nie obruszam ani nie sprowadzam tematu na inny tor. Każdy ma prawo się mylić, każdy ma, każdy ma prawo popełniac błedy i każdy ma prawo poprawiać. Przecież my wszyscy na forum zwracamy uwage WSZYSTKIM na prawidłową wymowę wsi nie z agresji a z sympatii dla nowego mieszkańca naszej wsi anielskiej wsi wesołej. I prosimy tylko, aby się dostosował zarówno do prawidłowej wymowy jak i do naszych uczuć, jakie w stosunku do miejsca naszego zamieszkania, posiadamy. Jak widać Pani Agniszka już się nauczyła i w imieniu wszystkich, którym nazwa Jabłonna jest bliska, dziękuję. A błedy proszę mi i owszem, wytykać, dzięki temu nie będę miał okazji ich powielać. Odpowiedz Link
agnieszkavp Re: szukam pracy 14.12.07, 11:53 tylko teraz bedzie nam brakowało tematu,bo widze że jakoś mało ludzi udziela sie na forum Odpowiedz Link
assessander Re: szukam pracy 14.12.07, 12:50 W sumie zrobiliśmy kipisz z byle czego. Fakt Agniecha popełniła błąd językowy, (nota bene powszechny ) zwróciliśmy jej uwagę i thats it. Nie ma co obrzucać jej błotem czy kamieniować, choć mam nadzieję że przyjęła do wiadomości sposób odmiany nazwy wsi. podejrzewam że każdy z napływowych mieszkańców na początku kupował dom/mieszkanie w "Jabłonnej", a teraz mieszka w Jabłonnie. Wracając do meritum Aga na Mokotów jedzie się ca 1,-1,5 h autem Odpowiedz Link
ygloo Re: szukam pracy 14.12.07, 14:33 no to temat skonczony, jablonowskie forum znowu w sen zimowy zapadnie a może pokłocimy sie o coś, fajnie będzie .... Odpowiedz Link
assessander Re: szukam pracy 14.12.07, 15:17 Dobra może ktoś wie po co ta obwodnica i kiedy będzie otwarta, Odpowiedz Link
ygloo Re: szukam pracy 14.12.07, 16:03 hahaha, tego Asses nikt nie wie, zarowno po co jak i kiedy Odpowiedz Link
to.ja.kas Re: szukam pracy 17.12.07, 10:18 Jabłonowskieludki kochane, odmiana nazwy naszej kochanej miejscowości jest tak trudna, że ostatnio mając szkolenie w pracy z "kultury języka polskiego" z profesorem zwyczajnym UW, językoznawcą, dyskutując o tym, usłyszałam, że wcale nie jest przekonany czy ta odmiana jest prawidłowa....ot co...a zwrociłam mu uwagę jak powiedziałam gdzie mieszkam czyli, że w "Jabłonnie" a pan profesor hymknął sobie i zapytała "a jak się odmienia ta nazwę, czy napewno tak?" no i zaczęła się dyskusja. Ja proponuje podczepić wątek odmiany w główce forum, może problem nie będzie tak częsty. Proponuję równiez by nie gubić meritum sprawy w kłótni o odmianę nazy Jabłonny. Aga zapytała raz o pracę, drugi raz zaproponowała podwiezienie i za kazdym razem watki gubiły sens bo zaczynało się poprawianie. Ludki, jeśli Pani wójt i jej świta nie umie odmieniać nazwy Jabłonny (na zebraniu NIKT nie odważył się wyprowadzić ją z błedu gdy mówiła "Jabłonnej") to czego wymagac od zwykłych mieszkańców. Poprawmy, ale wypowiedzmy się w watku równiez w sparwie o której pisze autor, a nie jedyne co maja mieszkańcy Jabłonny do powiedzenia to poprawianie odmiany nazwy naszej cudownej wsi. Dziękuję. Odpowiedz Link
ygloo Jabłonny/Jabłonnej 17.12.07, 10:26 to żeś Kas dowaliła nam wszytkim maluczkim .... Nie chce mi się szukac, ale na forumie Legionowa oraz naszej e- jabłonnie była obszerna dyskusja na temat nazwy naszej wsi z cytatami językowznawców bodajże nawet Miodka czy Bralczyka. Ale owszem, podpięcie tamatu jest jakimś pomysłem Agnieszka już nam wybaczyła (mam nadzieję) i wątek znowu zejdzie na odpowiednie tory, chociaz jak wspomniała, juz chyba pracę znalazła. Sibi, ja chyba takiej możliwości nie mam. PS. a tak w ogóle to dzieź za zrobienie ze mnie opiekuna foruma Odpowiedz Link
to.ja.kas Re: Jabłonny/Jabłonnej 17.12.07, 10:32 Ygloo nie wiem czy gdzies potraktowałam kogoś jak maluczkiego, nie taki był mu zamiar. Jak widac zwrócenie uwagi w sposób protekcjonalny budzi opór we wszystkich, w nas umiejacych wspaniale odmieniac nazwe Jabłonny równiez PPPPP Mnie tez drażnią błedy (mimo, ze sama je popełniam czasem) ale drażni mnie tez że jedyne o czym mozna poczytać na forum, to zasady gramatyczne itp PPPPP Wiem, ze były takie watki jak odmieniac, mi tez się nie chce szukać, a skoro nam się nie chce to jestem pewna, ze nowym którzy nie wiedza jak sie odmienia nie chce sie jeszcze bardziej (lub nawet nie maja swiadomosci). Nie twierdze, ze ten profesor miał racje, nie twierdze ze jej nie miał - twierdze ze nawet profesor moze miec z tym problem, wiec bądźmy wyrozumiali i nie zbaczajmy z kazdego wątku na jeden temat - odmiana.... PPPP Odpowiedz Link
ygloo Re: Jabłonny/Jabłonnej 17.12.07, 10:42 Kas, to maluczcy było w sensie żartobliwym. Nie obrażam się za takie rzeczy, z mojej strony to było nadużycie semantyczne .... Odpowiedz Link
to.ja.kas Re: Jabłonny/Jabłonnej 17.12.07, 10:44 aaaaaaaaaa, to dobrze, nie domyśliłam się no PPP Odpowiedz Link
agnieszkavp Re: szukam pracy 17.12.07, 13:56 KOLEJNY CUD.................... DZIEKI SLICZNE Odpowiedz Link
assessander Re: szukam pracy 19.12.07, 12:29 W sumie to po drugiej stronie wisły mamy wiochę Łomna i tambylcy odmieniają nazwę swojej wsi w wersji Łomnej - a dyskusja o prawności odmiany kończy się po postu stwierdzeniem że oni beda mieszkać w Łomnej bo tak zawsze było. Myślę ze tu reguła jest jedna TRADYCJA Odpowiedz Link
agnieszkavp Re: szukam pracy 19.12.07, 15:40 dzis zadałam pytanie na temat naszej słynnej wsi pani nauczycielce.Ona również w ten sposób odmieniłaby nazwe(tak jak ja) ale mysle ze nie jest to tak istotne żeby pisac o tym tak przewlekle.Jestem ciekawa tylko jednej rzeczy czy pan/pani poprawiając mnie sama kiedys popełniła/popełnił taki błąd i tak samo szybko jak mnie zwrócono mu uwage czy był/była na tyle pracowita/ty że siegneła/ł do słownika. Odpowiedz Link
ygloo Re: szukam pracy 19.12.07, 16:24 Pani Agnieszko, wypowiadam się jedynie w swoim imieniu: nie wiem dlaczego, ale zawsze, odkąd pamiętam, do Legionowa przejeżdzałem przez Jabłonnę, byłem w jabłonowskim parku, miałem znajomych w Jabłonnie. Poprostu inna nazwa mnie osobiście nie pasowała. Nadmieniam, że przez 32 lata byłem mieszkańcem naszej wielkiej stolycy a w Jabłonnie bywałem bardzo sporadycznie, zatem nie wchodzi tutaj w grę element wychowania i tradycji. Ot poprostu, układając zdania zawsze mówiłem "W Tej Jabłonnie". Jak się 2 lata temu tutaj w końcu przeprowadziłem i zacząłem pisać na forum, od razu rzucił mi się w oczy wątek dotyczący odmiany naszej wsi - to mnie tylko utwierdziło w przekonaniu, że mówiłem poprawnie. Podobny wątek znalałem też na forum Legionowa (o odmianie nazwy Jabłonna ma się rozumieć). ALe zapewniam Panią, że co drugi jak nie nawet 90% wszystkich napływowych mieszkańców Jabłonny (a ostatnio było ich trochę w związku z oddaniem kolejnych epatów mieszkań na Rajskiej Jabłoni - mają swoje własne forum) popełnia ten sam błąd. I naprawdę nie należy się obrażać, robić lamentów i tym podobne za to, że ktoś Panią poprawi, zwłaszcza ktoś, kto mieszka tutaj deczko dłużej od Pani Inna sprawa to forma wskazania takiej uwagi - na ten temat nie dyskutuje .... Pozdrawiam Odpowiedz Link