bhojczyzna 11.04.13, 23:03 www.gazetapowiatowa.pl/artykuly/Zielone-%C5%9Bwiat%C5%82o-dla-biedronek,2454.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dee.dee.7 Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 12.04.13, 13:33 A chodzą słuchy, że w Serocku na powstać jeszcze Lidl, a według niektórych Carrefour? Czy wiecie coś na ten temat? Ile w tym prawdy i gdzie miałby być? Odpowiedz Link
forumowicz44 Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 12.04.13, 15:39 slyszalam z plotki przystankowej ze lidl ma byc w wodniku, ale nie wiem czy facet fantazjowal czy cos wiedzial Odpowiedz Link
kowalczuk_mr Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 13.04.13, 08:47 Paranoja, zniszczą lokalny biznes...dojdzie do tego ze po jedna bułke trzeba będzie jechać samochodem albo iść na piechotę 30 min bo znikną małe sklepy, bezrobocie wzrośnie a lokalny sklepikarz nie ma szans na znalezienie pracy na otwartym rynku pracy gdy od wielu lat prowadzi swoj maly biznes. Odpowiedz Link
jabas1 Totalna bzdura 13.04.13, 13:04 Przewaga małych sklepów wynika z szybszych reakcji na miejscowe potrzeby.Jeżeli handlowiec będzie poszukiwał stale lepszych żródeł zaopatrzenia i jednocześnie nie zawyżał swej marży to zawsze wygra z supermarketem.Nie wystarczy czekać co zaproponują przedstawiciele handlowi i dokładać swoją wydumaną marże - mimo że tak wygodniej. Odpowiedz Link
bhojczyzna Re: Totalna bzdura 13.04.13, 18:33 W samym Jadwisinie w oparciu o przyjęty plan zagospodarowania przestrzennego Sekcja f1 Obręb Jadwisin jest wskazanych 6 (sześć) !!! działek od kilku tysięcy metrów nawet do 1 hektara, na których będzie można wybudować obiekty handlowe o powierzchni do 2000tyś metrów kwadratowych!! 4(cztery)!! działki pod potencjalne markety znajdują się pomiędzy ulicą Szkolną, a Zegrzem na tak zwanych polach PGRowskich, gdzie planowane są osiedla domów jednorodzinnych, które zajmą wedle planu nawet ponad 40% całkowitej powierzchni całego obszaru!! . 2(dwie) działki pod molochy znajdują się bardzo blisko boiska szkolnego(w tym największa działka, ta około hektarowa), kolejna w widełkach ulicy akacjowej i Instytutu Meteorologii, kolejna bardzo duża przy Zegrzu, w pobliżu strzelnicy wojskowej i ogródków działkowych. 19jedna działka znajduje się przy zjeżdzie z wiaduktu w Jadwisinie w ulice szkolną, po lewej stronie pomiędzy wiaduktem a osiedlem IHAR. Ostatnia działka znajduje się pomiędzy ekranami przy drodze dojazdowej do szkoły, a ulicą Królewską. Dodać trzeba że poza Jadwisinem, a w ramach wyżej wymienionego planu, pod obiekty handlowe do 2000tyś metrów, przewidziany jest klin przed światłami w Zegrzu po prawej stronie w kierunku Warszawy. Odpowiedz Link
bhojczyzna Re: Totalna bzdura 13.04.13, 18:57 Co do wypowiedzi przedmówcy to się nie zgodzę, ponieważ pozyskanie ,,żródła,, jest coraz trudniejsze ponieważ rodzime, małe firmy zaczynają bankrutować (hurtownie, małe zakłady produkcyjne itp, itd). zapytacie Państwo dlaczego?. Odpowiedż jest prosta!> Zasadnicza sprawa to fakt że rodzime, małe firmy PŁACĄ PODATKI KOMPLEKSOWO!! Markety natomiast są zwolnione z części podatków przez kilka lat !! Najgorsze jest to, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy gdzie zostaje docelowo wydawany kapitał finansowy wynikający z pozyskiwania przychodu!. Nasi mali sklepikarze inwestują i wydają pieniądze w kraju, natomiast zysk molochów jest inwestowany za granicami Polski. Reasumując, zależność niestety wygląda tak : Mniej rodzimych , małych podmiotów gospodarczych, a więcej marketów to mniej pieniędzy na służbę zdrowia, edukacje , bezpieczeństwo, przysłowiową latarnie na ulicy, kosz , czy darmowy obiad dla głodnego dziecka w szkole!! Odpowiedz Link
jabas1 Re: Totalna bzdura 13.04.13, 21:02 Te małe podmioty zawsze /prawie/ wykazywały w podatkach straty albo na zero nawet bary piwne nad Zalewem były nieopłacalne od ponad 10 lat.Mimo to dalej funkcjonowały -chyba w ramach "no profit". Odpowiedz Link
bhojczyzna Re: Totalna bzdura 13.04.13, 21:27 Być może, ale każda strata wynika z przewagi kosztów do zarobku !. Podam przykład: Paliwo przez ostatnie pięć lat podrożało o 15%-25%-To jest koszt. Natomiast marża(wyjściowa do zapłacenia podatków, pokrycia kosztów, no i uzyskania dochodu) na np:cukier jest praktycznie taka sama, a koszty nie porównywalnie większe(wzrost vatu, zusu itp). A najgorsze jest to że każdy mały rodzimy przedsiębiorca , jest traktowany jak potencjalny złodziej), a jak podpadnie lokalnej władzy, to już razy , co najmniej DWA!!!! Pozdro. Odpowiedz Link
jabas1 Re: Totalna bzdura 13.04.13, 23:40 Paliwo zdrożało ale i towary w sklepie też zdrożały i naliczana marża jest od wyższej ceny.Więc tu nikt nie dokłada.W początkowej fazie naszych zmian gospodarczych sprzedawcy poszukiwali jak najtańszych żródeł zaopatrzenia -dziś siedzi w sklepie i czeka co mu zaproponuje przedstawiciel hurtowni płacąc oczywiście więcej za dostarczony towar.Do tego dolicza marże i wychodzi mu cena kosmiczna. Odpowiedz Link
jabas1 Re: Totalna bzdura 13.04.13, 23:52 Słuchając narzekań rodzimych handlowców przypominam opowieść M. Wańkowicza z młynarzem gdzieś na Mazurach -Na pytanie jak mu idzie młynarzowanie odpowiedział pisarzowi : że ledwo ledwo musi dokładać do młyna, a na zdziwienie pisarza że skąd taki dom i z czego dokłada odparł " na szczęście młyn w niedziele nie pracuje". I tak samo ci nasi handlowcy już 10 czy 15 rok dokładają i nie rezygnują z "takiego interesu' Odpowiedz Link
serocczanka Re: Totalna bzdura 13.04.13, 23:05 tak, tak, jestem ciekawa jakiej wielkości podatki płacą nasi rodzimi handlarze, ups przepraszam - handlowcy mam pewne obawy, że oscylują one w okolicy zera. Prawdę mówiąc bardzo się cieszę, że powstają supermarkety, nie mam ochoty dłużej dorabiać na wyśrubowanych marżach miejscowych sklepikarzy. Dobrze, że coraz więcej terenów zostaje uwolnionych pod takie inwestycje jak Biedronka. Takie duże przedsiębiorstwo zapewnia o wiele więcej miejsc pracy niż stado małych zapyziałych sklepików. Wiele przedsiębiorstw może funkcjonować dzięki sprzedaży towarów przez sieć Biedronki. Odpowiedz Link
bhojczyzna Re: Totalna bzdura 14.04.13, 00:09 Tylko zanim powstały markety, etc,etc, Ty piłaś darmowe kakao, świetlicę miałaś pod nosem i zapewne bony do Baltony miałaś z urzędu, nie wspominajac o darmowym telefonie!. A teraz , ja wegetuję!, bo zapewne twój papa, and mama ma kilkanaście tysięcy emerytury i działkę w Kani, a ja nie wiem i nie orientuje się, kiedy, ile i komu co mam spłacić!!,oddać chyba że się powieszę, .albo postawię kosę na sztorc, i będzie powtórka 1863 , i częściowo problem zginie!. Odpowiedz Link
bhojczyzna Re: Totalna bzdura 14.04.13, 00:13 Ciekawe co teraz zrobi ,,moder,,bo napisane przez, przed mówce to raczej ,chyba nie bhojczyzna! co? Odpowiedz Link
forumowicz44 Re: Totalna bzdura 14.04.13, 18:12 nie piszcie postów będąc pod wpływem czegokolwiek... Odpowiedz Link
verso.5 Re: Totalna bzdura 14.04.13, 18:35 dokładnie! bo wychodzi jedno wielkie ble, ble, ble... Odpowiedz Link
bhojczyzna Re: Totalna bzdura 15.04.13, 11:09 Przepraszam, tak to jest jak ,,osoba trzecia,, chce pomóc (pomimo szczerych chęci), korzystając z mojego zalogowania i pisząc jako ja. Informowałem oczywiście moderatora o tym fakcie. Może nie przeczytał poczty. Z mojej strony wypada przeprosić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
forumowicz44 Re: Totalna bzdura 15.04.13, 11:20 no to miałeś szczęście że 4 minuty później już wpis zauważyłeś pozdrawiam obu piszących w końcu wiosna przyszła, lato nadejdzie - będzie dobrze głowa do góry! Odpowiedz Link
white.kornelka100.1 Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 15.04.13, 14:00 Teren (ale przy samej dwupasmówce) między wiaduktem Jadwisin a kładką w Stasim Lesie jest ok na jakiś handel w postaci czegoś jak Biedronka. Dobrze dla miejscowych i przejezdnych. Odpowiedz Link
mieszkaniecserocka Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 15.04.13, 18:51 są plusy i minusy... ja tez mam swoją działalność (akurat nie spożywczą) no i nie mam aż takich marż jak nasze sklepy... a też płacę podatki zusy itp. itd. i też jakoś żyję. dlatego myślę iż nasze sklepiki troszkę przesadzały z tymi cenami i jak powstała Biedronka to trochę to wszystko przysiadło... no i poczuli respekt że nie tylko oni tu są. Każdy patrzy na swój portfel, takie czasy. nic łatwo nie przychodzi. Osobiście wcześniej jeździłam do Legionowa robić zakupy i mój portfel wiele zaoszczędził. Teraz robię je rzadziej. Robię zakupy w Biedronce ale w lokalnych sklepikach też, ponieważ teraz można tam znaleźć niektóre produkty w normalnych cenach. Wszystko się unormowało. Odpowiedz Link
bhojczyzna Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 19.04.13, 22:47 www.youtube.com/watch?v=HJHxU_QPD5c Odpowiedz Link
bhojczyzna Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 19.04.13, 22:51 To to już całkowite przegięcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Może moderator ruszy swoje cztery litery, zacznie kontrolować stronę w kontekście KONTROLI i usunie linka!!! Poniżej zamieszczam prawidłowego!!linka , o ile taki wejdzie!! Odpowiedz Link
bhojczyzna Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 19.04.13, 22:53 www.gazetapowiatowa.pl/artykuly/Supermarkety-%E2%80%93-dla-jednych-rak,-dla-innych-biznes,2479.html Odpowiedz Link
psychomaszyna Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 20.04.13, 08:48 Posty świadczą o ich autorach. Odpowiedz Link
bhojczyzna Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 20.04.13, 09:50 Oczywiście zgadzam się z tym w stu procentach. Zwłaszcza jeżeli chodzi o moderatora który sugeruje kto pisze na forum!. Tylko bardzo mnie dziwi gdy wklejam link, a okazuje się że to nie to co kopiowałem i chciałem zmieścić ! (w międzyczasie na krótki czas wiesza się komp, więc....). Odpowiedz Link
verso.5 Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 22.04.13, 14:44 cd. www.gazetapowiatowa.pl/artykuly/Supermarkety-–-dla-jednych-rak,-dla-innych-biznes,2479.html Odpowiedz Link
mellaverde Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 23.04.13, 17:21 juz wcześniej o tym pisałam. pisuję na wielu forach, zdarza się, ze ktoś nie zgadza się z moderatorem danego forum, ale NIGDY i NIGDZIE, poza forum serocka, nie zdarzyło się aby moderator praktycznie wprost napisał kto pod danym nickiem pisze. jest to totalnie nieprofesjonalne i świdaczy wyłącznie o braku kompetencji moderatora. i teraz pewnie to już nigdy nic nie będe mogła tutaj napisać) jak wiadomo, krytyka, zwłaszcza ta celna, boli. Odpowiedz Link
rocky-2 Re: ,,MARKETOWE ELDORADO,, - Gmina Serock 04.05.13, 21:19 BIEDronka -jak sama nazwa wskazuje nie dla bogatych... Ludzie obudźcie się- spójrzcie na ceny poza kilkoma artykułami na promocji, wyższe niż w małym sklepiku ! Odpowiedz Link