Dodaj do ulubionych

tatry początek czerwca

15.04.07, 18:50
witam, wybiera się ktoś jak wyżej? chętnie bym dołączył gdyż nie mam z kim
jechać, planuję raczej wyższe górki min. przełęcz pod chłopkiem, rysy, świnica
od zawratu. proszę ewentualnie o info. mieszkam w toruniu. pozdrawiam
wszystkich kochających góry !!
Obserwuj wątek
    • weekenda Re: tatry początek czerwca 15.04.07, 21:57
      Ja się wybieram ale tak ukochałam moją samotność w Kamieniach, że tak już
      pozostanie :)

Uważaj na Chłopka bo jest po północnej stronie a o tej porze to tam jeszcze
      może być zima. Zresztą wszędzie wyżej. Nie wiadomo jak to będzie schodziło w
      tym roku.

Do zobaczenia na szlaku! :)
      • billy.the.kid Re: tatry początek czerwca 16.04.07, 09:28
        w okilicy m.o. często gęsto do połowy czerwca kilka razy na godzine słychĆ TAKI
        SOBIE SREDNIO GŁOSNY HUK. A TO SCHODZA LAWINKI.
        • weekenda Re: tatry początek czerwca 16.04.07, 10:47
          I nawrzeszczałeś na kolegę :) Ha! ja co roku w czerwcu chodzę po śniegu w
          Kamieniach. A jak gupio wyglądam jak tam jadę a ludziska w krótkich majtkach
          opychają się truskawkami i lodami a ja z czekanem i rakami z tyłu ;)
          • billy.the.kid Re: tatry początek czerwca 16.04.07, 17:13
            kieyś na poczatku czerwca, w okolicy m.o. biegnie sobie facio z nartkami. w
            krótkich majtkach, w koszulce-tak jak wszyscy w okolicy.no tak zapytałem go o
            co biega- a on pkazuje mi płaty sniegu gdzieś tam pod rysami. i melduje ze tam
            sie jeszcze poślizga.
    • piwekk Re: tatry początek czerwca 16.04.07, 18:29
      hmm czyli mówicie, że chłopek, rysy w czerwcu to jeszcze zima?
      raki i czekan konieczne? czy da radę bez?
      planuję również np. błyszcz i bystrą, a także rohacze, bo jeszcze tam nie byłem.

a chętnych widać mało.
      • weekenda Re: tatry początek czerwca 16.04.07, 20:20
        Z tego co piszesz wyczytuję, że nie śledzisz pogody w Tatrach w ciągu roku i od
        jakiegoś czasu. Gdybyś to robił to byś wiedział, że i rok temu i dwa lata temu
        na początku czerwca spadło w Tatrach około 0,5m śniegu. średnio. Sama chodziłam
        i widziałam zaspy do 1m albo lepiej.

Poza tym, jeszcze przed nasypaniem nowego śniegu nie zeszły stare śniegi z
        wyższych partii. Poniżej schronisk, do granicy lasu była już wiosna ale wyżej,
        po północnych stronach czyli na wszystkich szlakach w górę od Polskiej strony
        leżał śnieg lub jego resztki. Np. cały żleb pod Zawratem był w śniegu.
        Przepadającym śniegowym błocie na ok 0,5-1m. A pod spodem płynęła śniegowa
        breja. Wiem bo przed śnieżycą podchodziłam żlebem i zapadałam się po uda. A
        jestem bardzo wysoka. Także widzisz. I tak jak napisał Billy - ja też oglądałam
        lawiny w czerwcu. Piekny widok, straszny ale piękny.

Nie wiem jak będzie w tym roku na początku czerwca. Nikt Tobie tego nie powie.
        Wiem jak było w latach poprzednich.

Ale jeśli planujesz wejście na Chłopka czy Rysy na początku czerwca to musisz
        wziąć pod uwagę, że tam może być bardzo niebezpiecznie. W żlebach i półkach
        gdzie prowadzi szlak mogą być łachy/płaty roztapiającego/zamarzającego śniegu.
        I rak może Tobie na tym nie stanąć. Najbezpieczniej jest zaplanowac wejście tam
        od lipca do października lub zimą. POd warunkiem, że Pani Tatra pozwoli...

-
    • Gość: I Re: tatry początek czerwca IP: *.2a.pl 22.04.07, 09:10
      Bylam w zeszlym roku na pzrelomie czerwc ai lipca w Tatrach Wysokich. NIe
      uwierzylbys. Zima w pelni. Zasypane szlaki. Bardzo trzeba uwazac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka