Dodaj do ulubionych

pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę

22.04.06, 12:19
Mam wielki problem z kupnem roweru. Wiemtylko, że chcę typ MTB czyli górski
(przynjamniej tak mi sie wydaje). Byłam juz niemal zdecydowana na
Boulder za 999zł ( www.revor.pl/model,204.html ),
Sierra za 1099zł ( www.revor.pl/model,260.html )
lub Boulder SE za 1199zł. ( www.revor.pl/model,260.html )
Wszystkie te roewry sa firmy Ginat, bo właśnie takie mi proponowali
sprzedawcy. A ja tu czytam, że Gianta to sie lepiej wystrzegać... czemu???
Zawsze mi sie obijało o uszy, że to porządna firma. Zaczęłam jednak szukac
czegoś innego i troszkę droższego np.
Unibike Evolution ( www.unibike.pl/rowery/evolution.html ) co o tym
myślicie? Ja jestem zrozpaczona ;( Z zadrościa patrze na ludzi, którzy juz
pomykaja na rowerkach a ja mam wielki problem z kupnem bo sie na tym
absolutnie nie znam :(
Dodam, że jestem dziewczyną mam 21 lat 174 cm wzrostu i rowerku potrzebuje
zarówna do jazdy po mieście jak i (przede wszystkim) na liczne wycieczki za
miasto, których się juz deczkac nie mogę.
Obserwuj wątek
    • metron1 Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 22.04.06, 14:07
      Gianta ATX 830 z aluminiową ramą mam od 6 lat.Ogólnie nie mogę narzekać,nie
      zdarzyło mi się aby rower odmówił posłuszeństwa
      Mogę Ci doradzić abyś kupiła sobie rower trekingowy.To jest rowerek trochę
      podobny do górala ale rama ma trochę inną geometrię.Na tym rowerku zajmuje się
      wygodniejszą pozycję niż na góralu.Taki rowerek służy do śmigania zarówno po
      miescie jak i nadaje się na niedzielne wycieczki za miasto po lesie. Rower taki
      ma większe koła oraz opony z delikatniejszym bieżnikiem stawiające mniejszy opór
      przy jezdzie po asfalcie.Z opisu wynika że na Twoje wycieczki treking będzie
      idealny.
      Z firm to polecam firmy Author czeskie niezłe rowerki Gianta Meridę itp
      Odradzam kupowanie roweru w markecie To wyrób roweropodobny
      Najlepiej poszukaj w normalnym sklepie rowerowym.Tam sprzedawca pomoże dobrać Ci
      rowerek na miarę
    • robertrobert1 Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 22.04.06, 20:43
      Unibike jest rozsadna propozycja.
      Zanim jednak nabedziesz rower MTB to przejedz sie troche zarowno na goralu jak
      i na trekkingu. Pomarudz troche sprzedawcy, "poprzymierzaj" rowery roznych
      typow choc dla ciebie bedzie pasowala rama 17" ale takze warto przejechac sie
      na 19"-stce. Zrob kilka kolek i sama dokonaj wyboru: treking czy MTB.
    • amirek2 Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 22.04.06, 21:33
      Cześć
      Miałem kiedyś Gianta i rewelacji nie było, ale ogólnie nie jest to zła marka,
      bywają gorsze. Rok temu kupiłem Unibika, trekinga i jestem z niego zadowolony.
      A przetestowałem go w wakacje w Szwecji, Finlandii i Norwegii, w deszczu upale,
      na asfalcie i terenie. Bez awarii nawet nie powstały żadne luzy, co normalnie
      występuje po przejechaniu paru tyś. km. Więc mogę Ci tą firmę polecić, wiem że
      jesteś z Krakowa, to zaglądnij, jeżeli nie byłaś, do sklepu rowerowego na
      Nowohuckiej, tam jest dość tanio, ale trzeba się targować, to opuszczą nawt i
      200 zł, przynajmniej ja tyle urwałem.
      Piotrek
    • e_l_l_a Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 23.04.06, 12:58
      przepraszam, nie wiem czemu mi się na górze linki tak dziwnie powklejały.
      zamieszczam post raz jeszcze:

Dziękuję za wszystkie komentarze. Z tego co piszecie wynika, że MTB to chyba
      nie najlepszy pomysł dla mnie. O rowerach trekkingowych wogóle mało słyszałam,
      ale zaczęłam się zastanawiac na typem cross. Np
      firmy author
      classic
      www.bikekatalog.pl/2006/?ppg=show&baza=rowery&pid=2568&foto=5
      (chociaż dla mnie chyba ciut za drogi)
      lub classic sx obecnie w promocji
      www.velo.com.pl/rowery2006/wyprzedaz2006/24.htm
      firmy unibike ten wydaje mi się niezły:
      www.unibike.pl/rowery/crossfsgts.html
      te są chyba już klasę niżej (przynjamniej po cenie) ale ktoś chwialił:
      authur:
      horizon www.velo.com.pl/rowery2006/cross/www_cross10.htm
      horizon sx www.velo.com.pl/rowery2006/wyprzedaz2006/25.htm
      i firmy kross:
      Kross Raven Meadow
      www.bikekatalog.pl/2006/?ppg=show&baza=rowery&pid=2466&foto=6
      mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać...

a wracając do MTB (tak w razie czego) to na razie jestem za unibike evolution,
      ale wydaje mi się, że znalazłam w promocyjnej cenie coś klasę (osprzęt głównie
      alivio) wyżej mianowicie author basic
      www.rower.com.pl/rowery-akceroria/55basic-sx-author-'.html
      jeszcze raz dziękuję za wszystkie opinie i wskazówki. Za tę odnośnie sklepu
      też :) Obiecuję, że jak już mi się uda kupić rower to się pochwalę jaki :)
      pozdrawiam!
      • krab_korab Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 26.04.06, 20:08
        mam authora horizona, przy kupnie (2 lata temu) wymienilem na lepsze: wieksza
        czesc napedu, hamulce, cos pewnie jeszcze (jesli wymieniasz osprzet przy kupnie,
        to doplacasz tylko roznice w cenie miedzy tym, co firmowo na rowerze a tym, co
        sobie wybierzesz). czy jestem zadowolony? srednio - z tego co wymienilem to tak,
        a z tego co zostawilem - nie za bardzo: obrecze latwo sie decentruja, stery
        szybko lapia luzy, przednia piasta nawala, opony zaczynaja sie kruszyc, itd. no
        i w czasie upalow rower jest nieco za miekki (rama stalowa, z zasady nie uzywam
        amortyzatorow). fakt, troche jezdze po okolicach ze zlymi drogami, ale moj
        poprzedni (skradziony juz scott) rower spisywal sie lepiej.
        reasumujac: takiego prosto ze sklepu nie polecam, jesli chcesz sie bawic w
        zamiane tego, co na ramie wisi - mozna sprobowac.

• sqwind Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 05.05.06, 18:26
          SCOTT-a Ci ukradli-witaj w klubie!Mnie tez Scotta podwędzili YZ4,jesli jestes z
          Krakowa,to wzajemnie mozemy sie wspomóc-na który model zwrócic uwagę?
          • krab_korab Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 05.05.06, 20:09
            nie z krakowa, z warszawy, a byl to wysluzony, stary i prosty rockwood, o ktorym
            myslalem, ze juz nikt sie na niego nie skusi. bol duzy, bo z jednej strony
            sentymentalny (przejechalem nim kawal europy wschodniej), a z drugiej uzytkowy
            (bo wyszykowalem go pod siebie).
            scotty
            • krab_korab Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 05.05.06, 20:10
              na koncu mialo byc scotty gora:)
    • e_l_l_a Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 24.04.06, 18:45
      amirek2 czy mógłby pan napisac, gdzie dokładnie jest ten sklep na nowohuckiej?
      • jacektatarek Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 24.04.06, 19:28
        Cześć!
        Nie wiem dlaczego rezygnujesz z roweru mtb,to jest najbardziej uniwersalny rower
        (moim zdaniem).Pamiętaj że na trekkingu każda wycieczka choćby po polnych
        piaskowych drogach będzie trudna,nie mówiąc już o ścieżkach w lesie itp.Na
        asfalcie góralem też można pięknie śmigać,odpowiednie opony i po sprawie.Wybór
        należy do Ciebie,sama musisz sobie odpowiedzieć gdzie chcesz jeździć.A w kwesti
        roweru to unibike jest dobrym wyborem.Powodzenia na rowerowych szlakach i daj
        znać co kupiłaś.Pozdrawiam.
        • metron1 Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 24.04.06, 23:27
          jacektatarek napisał:

> Cześć!
          > Nie wiem dlaczego rezygnujesz z roweru mtb,to jest najbardziej uniwersalny rowe
          > r
          > (moim zdaniem).Pamiętaj że na trekkingu każda wycieczka choćby po polnych
          > piaskowych drogach będzie trudna,nie mówiąc już o ścieżkach w lesie itp.Na
          > asfalcie góralem też można pięknie śmigać,odpowiednie opony i po sprawie.Wybór
          > należy do Ciebie,sama musisz sobie odpowiedzieć gdzie chcesz jeździć.A w kwesti
          >
          > roweru to unibike jest dobrym wyborem.Powodzenia na rowerowych szlakach i daj
          > znać co kupiłaś.Pozdrawiam.

Rower MTB nie jest żadnym uniwerslanym rowerem To jest maszyna stworzona do
          typowo terenowych ciężkich warunków Nie wiem kto naopowiadał Ci takich głupot że
          trekking nie nadaje się do lasu Jeżeli ktoś nie chce uprawiać jazdy ekstremalnej
          to trekking jest idealny do wycieczek za miasto do jazdy po lesie Na piachu po
          kolana nie pojedziesz nawet najlepszym góralem
          Typowy góral nie nadaje się do jazdy po asflacie Grube opny stawiają na nim za
          duży opór Nie każdemu też przypadnie do gustu bardzo pochylona sylwetka
          Wystarczy zaważyć jak wiekszosć ludzi jeżdzi na góralu Kierownica najwyżej jak
          można,siodełko opuszczone maksymalnie Czyli pozycja typowo turystyczna
          Trekking to idealne połaczenie tych dwóch rowerów górala i turystycznego
          • metron1 Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 24.04.06, 23:31
            Ella musisz się sama zastanowić gdzie i jak będziesz jeżdzić Jeżeli chcesz
            jeżdzić w ciężkich górskich warunkach to MTB Jeżeli chcesz jeżdzić po miescie i
            ewentualnie w lżejszym terenie utwardzone scieżki w lesie to trekking
            • e_l_l_a Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 25.04.06, 07:46
              a co myślisz typie cross??
              • literka_m Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 25.04.06, 11:02
                > a co myślisz typie cross??

upraszczajac cross to taki odchudzony trekking. cross jest goly, nie ma
                bagaznika, blotnikow, oswietlenia. Trekking ma.
          • jacektatarek Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 25.04.06, 09:00
            Musimy jeździć w innych regionach bo u mnie raczej nie widuję ludzi na mtb z
            opuszczonymi siodełkami i podniesinymi kierownicami.Z resztą argumentów nie
            dyskutuję żeby nie namieszać autorce tego tematu w głowie,musi sama
            zdecydować.Dodam tylko że swoje zdanie opieram na własnym doświadczeniu i mam
            to szczęście że posiadam i mtb i rower trekkingowy.Pozdrawiam.
    • sowa_46 Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 25.04.06, 15:22
      Z jakiego miasta jesteś?
      • serenitatis Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 25.04.06, 15:49
        jestem kobietą :) i mi najbardziej przypadł do gustu rower authora profile sx.
        ma przedni amortyzator, co się ceni przy dłuższym jeżdzeniu. rama jest świetnie
        wykonana, "dobrze leży", 19,5 (też mam 174 cm wzrostu). przymierzałam się rok
        temu do różnych rowerów, ale ten najbardziej mi pasował. opony standardowe
        pasują i "na miasto" i na polne ścieżki. ogólnie bardzo polecam, bo się z
        authorem bardzo polubiliśmy. pozdrawiam!
    • e_l_l_a Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 25.04.06, 16:37
      z Krakowa :)
    • e_l_l_a Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 27.04.06, 00:44
      hejka
      zdecydowałam się na crossa :] ale to w sumie tak naprawdę dzisiaj. Gdybym
      kupowała mtb to byłby to unibike evolution. Obecnie jestem na
      etapie "przymiarek" ale mysle poważnie o Kelly' saphix
      www.bikekatalog.pl/2006/?ppg=show&baza=rowery&pid=2741
      Pod uwagę biore tez unibike crossfire FS
      www.unibike.pl/rowery/crossfsgts.html
      Jesli macie jakieś sygestie to chetnie przeczytam.
      pozdrawiam!
      • metron1 Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 27.04.06, 12:04
        Na Kellys radzę Ci uważać Niedawno czytałem na forum o rowerkach że w rowerach
        Kellys masowo pękają ramy Podobno problem dotyczy ram tych najtańszych jak i
        tych najdroższych
        Druga sprawa Osprzęt Suntoura chodzi mi konkretnie o przedni amorek jest
        praktycznie nie do naprawy Tak przynajmniej było kiedyś że nie mogłem kupic do
        amorka tej firmy żadnych częsci zamiennych W końcu amor dostał takich luzów że
        go wywaliłem na smieci bo był nawet nierozbieralny Jak jest teraz nie wiem Ale
        warto to sprawdzić aby nie wpakować się na minę
    • e_l_l_a Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 28.04.06, 16:13
      Pierwszy post napisłam 6 dni temu. Wtedy o rowerach nie wiedziałam kompletnie
      nic... Teraz operowanie nazwami grup osprzętu Shimano, skokiem widelca,
      różnicami między wolnobiegiem a kasetą to dla mnie niemal chleb powszedni :]
      Dzisiaj kupiłam swój super extra rowerek. Jest to niezwykle dokładnie
      przemyślany Kelly's Saphix :] Zakup odbył się ok dwie godziny temu, więc
      zdąrzyłam przejechać dopiero ok 10 km, ale jestem bardzo zadowolona :]A więc
      kto był chętny na te wycieczki rowerowe po Krakowie?? :] Pozdrawiam!!!
      • jacektatarek Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 28.04.06, 16:37
        Witamy w rodzinie kręcących inaczej!
      • amirek2 Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 29.04.06, 20:06
        Parę dni tu nie zaglądałem, więc już za późno na tłumaczenie gdzie ten sklep,
        bo już rower masz. A gdzie go kupiłaś? i za ile?
    • dalton78 Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 05.05.06, 05:34
      nie kupuj gianta bo za marke dopłacisz 100-200 pln - proponuję za około 100-
      1200 unibike, author, wheeler na osprzęcie accera lub alivio - musisz poszukać
      bo ceny tez się różnia do 200 pln w różnych sklepach
    • dalton78 Re: pomóżcie kupić rower...bardzo ładnie proszę 05.05.06, 05:39
      jeszcze dodam w kwestii rodzaju roweru - jezlei nie będziesz skakać z
      krawęzników:) ani jeżdzic po dużych dziurach do raczej węższe opony i
      delikatniejsza rama - sprzedwca w typowym rowerowym sklepie doradzi jaki
      osprzęt do jakiego rodzaju jazdy - ja jeżdzę od miesiąca i jest super -
      szukałem tydzień przezd zakupem i juz mi się zaczynały śnić rowery:)) powodzenia
    • m_19 Re: pomóżcie kupić rower...dziwna jestem? 05.05.06, 08:40
      Witaj!
      Będę dziwna ale ja proponuje Ci kupno jakiegos tańszego roweru.
      Najlepsze są stare"rachele':)(takową mam)tzn. rower górski.Odrestaurowałam go
      i jeździ jak nowy/ reszte kasę zainwestowalabym na wycieczkę rowerową po
      Borholmie bo jest tam naprawde pieknie.Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka