Dodaj do ulubionych

Kontrola Zus

19.03.09, 09:52
Hej dziewczyny, czy mialyscie kontrole Zusu w domu? Czy macie L4 na lezenie
czy na chodzenie. Np jakby sie mialo na chodzenie, to czy moge wychodzic z
domu np do sklepu do apteki na spacer? A jesli wyszlam i mnie nie bylo i byla
kontrola to co wtedy.
Napiszcie jak to bylo u Was.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Kontrola Zus 19.03.09, 11:06
      jezeli mozesz chodzic, to masz prawo przebywac poza domem. ja
      kontroli nie mialam, gdyz na zwolnienie poszłam dopiero w 8m-cu
      ciazy.
      pewnie beda sie z Tobą próbowali jakoś skontaktować lub/oraz zrobią
      nalot w innym terminie
      • wieland.com Re: Kontrola Zus 19.03.09, 14:55
        ja miałam kontrolę o 9 rano tak że byłam jeszcze w piżamie,ale mogę
        chodzić tak że nie ma obowiązku żebym była w domu
        • toffix Re: Kontrola Zus 19.03.09, 15:47
          Ja miałam 4 razy.
          • anna262 Re: Kontrola Zus 19.03.09, 16:56
            Nie ma czegoś takiego jak na leżenie lub na chodzenie
            (L4 w czasie ciąży).Jeśli lekarz wystawi L4 i jest się w ciąży to
            prawidłowo trzeba leżec w domu -wyjscia tylko do lekarza. tak mnie
            poinformował mój lekarz i księgowa.ja jestem na zwolnieniu dopiero 2
            tyg. kontroli jeszcze nie miałam - jestem zameldowana gdzie idziej i
            gdzie indziej mieszkam--podobno trzba to zgłosić ale narazie nic z
            tym nie robię.
            • wieland.com Re: Kontrola Zus 19.03.09, 18:17
              To nieprawda.ńa kazdym zwolnieniu lekarz zaznacza 1 albo 2 czyli
              musi leżeć albo może chodzić.Są choroby przy których nie trzeba
              leżeć ale nie można przcować [także w ciazy]
            • marghot Re: Kontrola Zus 20.03.09, 08:42
              anna262 napisała:

> Nie ma czegoś takiego jak na leżenie lub na chodzenie
              > (L4 w czasie ciąży).Jeśli lekarz wystawi L4 i jest się w ciąży to
              > prawidłowo trzeba leżec w domu -wyjscia tylko do lekarza. tak mnie
              > poinformował mój lekarz i księgowa.ja jestem na zwolnieniu dopiero
              2
              > tyg. kontroli jeszcze nie miałam - jestem zameldowana gdzie idziej
              i
              > gdzie indziej mieszkam--podobno trzba to zgłosić ale narazie nic z
              > tym nie robię.

Bzdura! na druku L4 lekarz umieszcza adnotację, czy konieczne jest
              leżenie 1 to chyba leżenia, a 2 to można chodzić. ciązowe l4 nie
              rózni sie w tym wypadku od innych zwolnein lekarskich
            • torbielka29 Re: Kontrola Zus 15.04.09, 19:02
              HEJ JESTEM W TAKIEJ SAMEJ SYTUACJI JAK TY GDZIE INDZIEJ MIESZKAM I
              INNE MAM MIEJSCE ZAMELDOWANIA ALE JAK NARAZIE TEGO NIE ZGLASZAM JEST
              TO MOJ PIERWSZY MIESIAC NA ZWOLNIENIU. JAK MNIE SPRAWDZA TO WTEDY
              BEDE DZIALAC DALEJ ALE I TAK JEST TO GLUPIE ZEBY KOBIETA W CIAZY
              NAWET NIE MOGLA WYJSC NA SPACET BO W TYM CZASIE MOGA ZROBIC NALOT A
              WIESZ MOZE W JAKICH GODZINACH NAJCZESCIEJ CHODZA CZY NIE MA NA TO
              REGULY POZDRAWIAM
          • moondrive Re: Kontrola Zus 19.03.09, 19:41
            Toffix, a możesz napisać jak taka kontrola wygląda- o co pytają, jak
            długo siedzą itp....z góy dziękuję :)
            • quoyle1 Re: Kontrola Zus 19.03.09, 20:04
              Na zwolnieniu byłam od 7 miesiąca, a kontrolę miałam dokładnie tydzień przed
              porodem, panowie byli okropni i nieuprzejmi, brr :/ tzw. dwóch łysych, chamsko
              mi powiedzieli, że mam szczęście, że jestem w domu, bo inaczej miałabym kłopoty
              ;0 u mnie kontrola była ok 12 i byłam już ubrana, może to stąd wynikało ;P
              kazali mi podpisac jakis swistek i juz ich nie było...
              Nie wiem czy to prawda, ale ja słyszałam, że jeśli zwolnienie jest chodzące to
              oznacza to, że można chodzić, ale po domu! A jesli nie ma Cię podczas kontroli,
              to należy przedłożyć jakieś zaświadczenie, że np. w tym czasie byłaś u lekarza
              • moondrive Re: Kontrola Zus 19.03.09, 20:12
                gdybym takich dwóch łysych zobaczyła przed drzwiami to chyba bałabym
                się im otworzyć...... ;)
                • toffix Re: Kontrola Zus 19.03.09, 22:17
                  Podczas pierwszej kontroli mnie nie zastali - też jestem zameldowana w innym
                  miejscu niż mieszkam. Dostałam wtedy pismo, ze była kontrola a mnie nie było i
                  że mam wyjaśnić bo wstrzymają wypłatę świadczenia. Zadzwoniłąm do nich, pani
                  była bardzo miła i powiedziała, że mam do nich napisać i że najlepiej na
                  odwrocie zwolnienia im zawsze pisać, że informuję, że w czasie niezdolności do
                  pracy przebywam pod takim a takim adresem. Na koniec rozmowy rzuciła, że ta
                  kontrola pewnie będzie powtórzona. Zaraz do nich napisałam, ze przepraszam
                  bardzo, że ich nie poinformowałam, ale kupiłam mieszkanie i nie mieszkam u
                  rodziców, załączyłam dokumenty (odpis Kw i jakiś rachunek za wodę na moje
                  nazwisko z mojego mieszkania). Uwzględnili to oczywiście, a kontrola przyszła
                  już pod właściwy adres. Nie było w tym nic niemiłego - pan po prostu przyszedł,
                  powiedział skąd jest i w drzwiach poprosił o podpis na druczku. Przychodził
                  później jeszcze 2 razy i zawsze wyglądało to tak samo. Dodam, że bywał o różnych
                  porach - przed 9 rano i po 14.
                  A co do tego "może chodzić" - lekarz rzeczywiście wpisuje 1 lub 2. Jak mnie
                  nękali kontrolami to szukałam na ten temat troszkę i wyczytałam, że oni uważają,
                  że jak może chodzić to znaczy, że może iść do lekarza i sam sobie do apteki, nie
                  chodzić na kawki do koleżanek czy na zakupy. Ja miałam "leżące" zwolnienie. Raz
                  tylko mnie pan zastał rano w szlafroku, w pozostałych przypadkach byłam ubrana.
    • nnatasza Re: Kontrola Zus 20.03.09, 16:06
      Teraz zaczęłam się martwić - czy do każdego przychodzą? Ja co prawda i tak
      leżę,ubrana w dużym pokoju na kanapie, ale mieszkamy w domu jednorodzinnym i nie
      mamy po prostu dzwonka.
      Nigdy go nie zamontowaliśmy (podczas budowy, co chwila przychodziły,albo
      pijaczki po parę złotych, Panowie z ziemniakami, papierem toaletowym
      !!,akwizytorzy, jehowi itp.) Stwierdziliśmy, że dzwonek jest zbędny - wszyscy nasi
      znajomi i tak mają nasz nr komórki i jak podjeżdżają to dzwonią, ale telefonem
      :), a listy polecone można zawsze odebrać na poczcie i dotąd nam to nie
      przeszkadzało...
      • olazur Re: Kontrola Zus 20.03.09, 16:50
        jakby mi pod drzwiami stanęło dwóch łysych to na pewno drzwi bym nie
        otworzyła będąc sama w domu w ciągu dnia.
    • olazur Re: Kontrola Zus 16.04.09, 08:06
      od wielu osób słyszałam, ze od stycznia tego roku ZUS nie ma prawa
      kontrolować kobiet w ciązy ale żadnego takiego przepisu czy ustawy w
      necie nie mogę znaleźć.
      • torbielka29 Re: Kontrola Zus 16.04.09, 23:18
        TO BY BYLO SUPER ALE W CUDA NIE WIERZE POZDRAWIAM:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka