Dodaj do ulubionych

php - czy warto

21.07.10, 13:24
czy waszym zdaniem warto się jeszcze uczyć php ? Ile mniej więcej potrzeba,
aby w miarę pojąć php i zdobyć w tym pracę? Znam podstawy programowania
obiektowego.
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: php - czy warto 21.07.10, 20:10
      Ja widzę sytuację następująco:
      Nie warto uczyć się PHP z myślą, że będzie to Twoje główne źródło utrzymania.

A teraz tłumaczę się z mojego rozumienia problemu:
      PHP to środowisko w którym krzywa wymaganych umiejętności jest bardzo łagodna,
      naprawdę nie wiele trzeba zrozumieć aby móc postawić pierwszą stronę. Dlatego
      "na rynku" jest pełno licealistów i studentów którzy mogą "zrobić stronę w PHP"
      za przysłowiowe grosze.
      Z drugiej strony, o ile łatwo jest stworzyć pierwszą stronę, to napisanie
      wydajnej strony może być znacznie większym problem. Nauczenie się które metody i
      jaki konstrukcje składniowe powodują kopiowanie danych w pamięci a które
      korzystają wyłącznie z referencji, to może wymagać kilku lat praktyki.

Ci młodzi ludzie robiący mnóstwo stronek w PHP kształtują ten segment rynku:
      1. Strony są tanie. Student piszący po zajęciach i traktujący to jako
      kieszonkowe może dać ceny za jakie inżynier informatyk nawet nie wykona projektu.
      2. Oprogramowanie (strony) tworzą ludzie nie mający pojęcia o inżynierii
      oprogramowania, testowanie zwykle polega na stwierdzeniu "u mnie zadziałało na
      wszystkich trzech wersjach IE".
      3. Nad względami bezpieczeństwa niewiele osób nawet zastanawia się. Jeśli
      piszący zaglądał do dobrych tutoriali to może jest zabezpieczenie przeciw SQL
      Injection, ale zwykle niewiele więcej.

To wszystko powoduje, że:
      - w małych firmach strony będą robione w PHP, zwykle za psie pieniądze (jeśli
      chcesz wyjść na swoim, to nie ma mowy o napisaniu wydajnej strony, po prostu
      wdraża się joomle, bierze kasę i znikasz wdrażać następną joomlę jak najszybciej).
      - w dużych i średnich firmach będą niechętni do PHP i raczej będą skłaniać się
      do J2EE lub ASP.NET.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka