mreck 08.02.11, 10:44 z dużej chmury mały deszcz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmowskim Czym grozi lot w chmurę 08.02.11, 10:44 Kto aplikacje Facebooka nazywa chmura obliczeniową to serwis społecznościowy, a chmura obliczeniowa to troche inna koncepcja. .................................... Outsourcing IT | Usługi Informatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
fumi-komi Re: Czym grozi lot w chmurę 08.02.11, 11:11 Znajomy żyjący od jakiegoś czasu w Chinach (nauczył się chińskiego) poinformował, że panuje tam mentalność chomikowania. Chomikuje się pliki, zdjęcia, programy. Robi to władza i obywatele. Zastanawiam się czasem po co chomikować wszystko - zdjęcia z wakacji, do których już nikt i nigdy (nawet my sami) nie wróci. Pliki, które raz użyte, nie stanowią wartości.... --- Szczecin Goleniów, Warszawa Okęcie Odpowiedz Link Zgłoś
depegie Re: Czym grozi lot w chmurę 08.02.11, 11:49 bzdura. sam zaluje , ze nie mam wielu rzeczy - zarowno dla samych wspomnien (po roku wartosc zdjec moze i nadal jest zadna, ale po 10 latach zupelnie inaczej je sie oglada...), jak i dla samego korzystania z czegos, co kiedys sie przydawalo/lubilem a teraz nie jestem w stanie tego znalezc, bo nawet nazw nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: Czym grozi lot w chmurę 08.02.11, 18:38 BRAWO! Jeden z lepszych artykułów jakie przeczytałem na temat chmury po polsku. Są drobne potknięcia (jak choćby to z klimatyzacją - są centra pod gołym niebem, bo taniej), ale artykuł na prawdę dobry. O niebo lepszy niż ten wielokrotnie cytowany staroć z chipa. A co do chmur, ja jestem zwolennikiem Amazona i Azure, choć nie najtańsze, ale przyjemne w korzystaniu rozwiązania. @kosmowskim: facebook w rzeczywistości to jedna z większych chmur. Oczywiście dla końcowego użytkownika to tylko serwis społecznościowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Re: Czym grozi lot w chmurę 08.02.11, 19:04 A co jest w chmurze? Usługi dla lemingów. Profesjonalna informatyka nie zajmuje się modnymi pojęciami, tylko przetwarzaniem danych. Z jasno i czytelnie ustalonymi kryteriami SLA - po prostu mamy zapisane w umowie takie "drobiazgi" jak backup, dostępność, czas odpowiedzi, wydajność, ochrona fizyczna, itd. A czy aplikacja jest przez Internet, czy bardziej tradycyjnie, to już naprawdę najmniej istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
figurkowiec Re: Czym grozi lot w chmurę 08.02.11, 19:11 Znaczy trzeba oglądać zdjęcia, póki są :) ----- http:/starwarsaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Re: Czym grozi lot w chmurę 08.02.11, 21:36 "Znów pracujemy z podziałem czasu odległego komputera, z którym komunikujemy się za pomocą aplikacji uruchomionej w przeglądarce internetowej," Nie jednego komputera, a zbioru (chmury) komputerów. Tym się właśnie różni chmura od mainframe. Google i Amazon nie mają jednego wielkiego serwera tylko wiele serwerów spiętych w chmurę. Chmura to po prostu wygodna abstrakcja pozwalająca nie wgłębiać się w nieistotne szczegóły przetwarzania rozproszonego, tym się różniąca od klastra, że nie przedstawia zbioru komputerów jako jednego. 'Zajmują się nimi wysoko wykwalifikowani specjaliści - administratorzy systemów, którzy nie mają nic wspólnego z biurowym "informatykiem?' Tym się różnią, że jeżdżą na wrotkach i mają kilka ukończonych szkoleń więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
cezar1958 Re: Czym grozi lot w chmurę 09.02.11, 00:22 Lot w chmurach nie zawsze jest bezpieczny... -- autodeco.pl (naklejki i magnesy na samochody) Odpowiedz Link Zgłoś
zeus_gromowladny Re: Czym grozi lot w chmurę 09.02.11, 01:10 > użytkownicy przynosili administratorom systemu swoje > programy i dane na taśmie perforowanej (albo > kartach perforowanych) Ktoś nie odrobił pracy domowej. Wejście tylko na kartach perforowanych - zaś taśma perforowana ("perfolenta") to tylko na wyjściu. Odpowiedz Link Zgłoś
spec24 Re: Czym grozi lot w chmurę 09.02.11, 08:27 Cóż, jeśli chodzi o chmurę, to mamy do tego zupełnie inny stosunek. Specjalizujemy się w chmurach z e-papierosowego dymu - chmura internetowa jest znacznie mniej przyjemna ;) ----- www.smooke.pl/ Skręca cie? Odpowiedz Link Zgłoś
4joy Re: Czym grozi lot w chmurę 09.02.11, 09:39 Zgadzam się z fumi-komi. Nie warto chomkować. Wspomnienia mam w głowie. Trzeba żyć tu i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
seiloc Re: Czym grozi lot w chmurę 09.02.11, 13:43 Warto :) ------------------------------------------------ Aplikacje Google dla firm www.seiloc.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
mszczuj_von_kain Re: Czym grozi lot w chmurę 09.02.11, 23:06 "Jednak okazało się, że komputery osobiste nie są najlepszym rozwiązaniem, ich obsługa jest na tyle skomplikowana, że większość użytkowników nie do końca sobie z tym radzi" Oczywiście. I pewnie dlatego że jest to tak fatalne rozwiązanie to komputeryzacja dokonała się dzięki mikrusom a ich moc obliczeniowa jest większa niż komputerów pełnowymiarowych, co wykazały programy typu foldit@home :P Autorze! Zlituj się! BTW a do obsługi tej genialnej chmury i tak musisz mieć pełnoprawnego mikrusa,którym ktoś się przecież musi zajmować. Odpowiedz Link Zgłoś
seiloc Re: Czym grozi lot w chmurę 10.02.11, 10:53 I to nie jednego:) ----------------------------------------------------------- Aplikacje Google dla firm www.seiloc.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
stefanciesla Re: Czym grozi lot w chmurę 15.02.11, 15:13 Jak wszędzie - aby bezpiecznie korzystać z technologii trzeba znać jej reguły - także i uwarunkowania prawne - zapraszam więc do Sheratona w dniu 2 marca. Więcej na:www.radcaprawny-ciesla.pl Odpowiedz Link Zgłoś