altro2611 15.02.06, 07:27 Czy ktoś ma notebooka, który funkcjonuje bezawaryjnie co najmniej 4 lata i jakiej firmy jest to cudo? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: klecik Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.devs.futuro.pl 15.02.06, 07:32 Ja mam 3 lata Toshiba, wczesniej 5 lat dzilal IBM jeszcze z czarno-bialym wyswietlaczem. Link Zgłoś
altro2611 Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 15.02.06, 09:21 dziękuję za informację; przymierzam się do zakupu ale zniechęcają mnie negatywne opinie nt. trwałości większości modeli, oczywiście wiele zależy też od sposobu użytkowania. Zachęcająco wyglądaja reklamy nowych technologii "mobilnych" - procesory nie grzeją się tak mocno. Najważniejsze sa jednak opinie użytkowników. Pozdrawiam Link Zgłoś
lucar Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 15.02.06, 16:42 altro2611 napisał: > dziękuję za informację; przymierzam się do zakupu ale zniechęcają mnie negatywn > e > opinie nt. trwałości większości modeli, oczywiście wiele zależy też od sposobu > użytkowania. Zachęcająco wyglądaja reklamy nowych technologii "mobilnych" - > procesory nie grzeją się tak mocno. Najważniejsze sa jednak opinie użytkowników > I właśnie wg tych użytkowników sprzętem wiodącym w rankingach niezawodności jest ThinkPad (kiedyś IBM, teraz Lenovo). Do tego należy dodać jego najlepszą wśród pecetowych laptopów klawiaturę, jak spróbujesz, trudno Ci będzie potem korzystać z wielu innych marek. Osobiście mogę potwierdzić te opinie jako użytkownik TP od 2001 roku. Pozdr Lucar Link Zgłoś
Gość: Jacenty Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.acn.waw.pl 15.02.06, 20:08 DELL, przetrwa 5 lat.IBM jak był IBM był OK, ma od 3lat. Może Toshiba .... choć 5 lat do wyzwanie. Szeroki m łukiem omijąc innych ! Link Zgłoś
Gość: anonim Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 17:39 Wlasnie chcialem napisac Dell. Mam Della od dwu lat ale znam ludzi kotrzy mieli komputer Della przez wiecej niz 4 lata. Link Zgłoś
kisielt Z IBM jest problem 20.02.06, 20:43 bo w tamtym roku dział komputerów osobistych wyniósł się ze Stanów i niektórzy twierdzą, że niestety jakość trochę spadła... ale będzie to widać dopiero za rok czy 2 tak na dobrą metę... stare IBM'y są nie do zdarcia. Z szybkimi procesorami jest ten problem, że one się nie grzeją jak pracują w temperaturze ok 20 stopni... jak jest 30 to cóż... niektóre się wyłączają... zależnie od tego jak mają chłodzenie... te tańsze z szybkimi procesorami mają problemy w lecie. Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 15.02.06, 20:33 lucar napisał: > altro2611 napisał: > > > dziękuję za informację; przymierzam się do zakupu ale zniechęcają mnie ne > gatywn > > e > > opinie nt. trwałości większości modeli, oczywiście wiele zależy też od sp > osobu > > użytkowania. Zachęcająco wyglądaja reklamy nowych technologii "mobilnych" > - > > procesory nie grzeją się tak mocno. Najważniejsze sa jednak opinie użytko > wników > > > I właśnie wg tych użytkowników sprzętem wiodącym w rankingach niezawodności jes > t > ThinkPad (kiedyś IBM, teraz Lenovo). Do tego należy dodać jego najlepszą wśród > pecetowych laptopów klawiaturę, jak spróbujesz, trudno Ci będzie potem korzysta > ć > z wielu innych marek. Osobiście mogę potwierdzić te opinie jako użytkownik TP o > d > 2001 roku. Jakis czas temu kupilem uzywanego IBMa T-22 po leasingu. Mnie w zupelnosci wystarcza. Link Zgłoś
Gość: kutach HP teraz robi naprawde solidne komputerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:41 Link Zgłoś
Gość: kutach <a href="http://www.toughbook-europe.com/ENG/toughbooks_hom" targe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:46 www.toughbook-europe.com/ENG/toughbooks_home.aspx Link Zgłoś
Gość: M Re: HP teraz robi naprawde solidne komputerki IP: *.ny325.east.verizon.net 16.02.06, 19:16 Nie takie solidne. Po trzech latach siadla plyta glowna, nie oplaca sie naprawiac.... Link Zgłoś
Gość: marcinek Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 13:05 IBM. Miałem TP 770 (4 lata) Mam T23 3,5 wymieniłem tylko batrerię bo się zużyła i dałem żonie (thinkapada, nie baterię) i T41 od roku. Jesli chodzi o czołgi to seria T (tytanowa blacha pod wyświetlaczem, lampka oświtlająca klawiaturę i TrackPoint, który ma sławę jak automatyczna skrzynia biegów: psioczysz dopóki nie spróbujesz) zdecydowanie wymiatają. Uważałbym na tańsze Rki. Xy ponoć też są niezłe. A lenovo teraz wchodzi z ultrawybajerowaną serią Z. Ale mój typ to coś z serii T. marcinek Link Zgłoś
Gość: Pracoholik Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.streamcn.pl 16.02.06, 23:18 Ja uzywalem służbowo ( tzn. min 250 razy w roku wlaczanie/wylaczanie, wyjmowanie, podłączanie itp ) przez 3 lata Thinkpada T21 i w zasadzie gdyby nie wypolerowane klawisze to nie możnaby rozróżnić czy jest nowy czy uzywany. Bardzo trwały sprzet. Matryca bez dead pixeli, wiadomo po 2-ch latach bateria nie wytrzymała tak intensywnej eksploatacji ,więc trzeba było kupić nową. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: wsx Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.acn.waw.pl 17.02.06, 02:14 IBM ZAWSZE mial najgorsza klawiature Link Zgłoś
Gość: wsx Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.acn.waw.pl 17.02.06, 02:20 aha, Toshiba nie chwali sie tym, ale wszystkie Tecry z serii M maja cala obudowe ze stopu aluminium (jak PowerBook Apple). Link Zgłoś
altro2611 Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 15.02.06, 23:17 Bardzo wszystkim dziękuję za informacje - jest to duże pocieszenie, że istnieją trwałe maszyny, do których spokojnie można sie przywiązać. To ma być drugi komputer - obok stacjonarnego - a niezbędny do obróbki fotografii cyfrowej na miejscu wykonania, więc ma trochę podróżować. Sądzę, że warto jeszcze poczekać kilka miesięcy, bo ceny spadają a "full wypas" można znaleźć coraz częściej. Pozdr Link Zgłoś
Gość: xhack Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.77.classcom.pl 16.02.06, 10:12 altro2611 napisał: > komputer - obok stacjonarnego - a niezbędny do obróbki fotografii cyfrowej na > miejscu wykonania, więc ma trochę podróżować W takim razie PowerBook 12" będzie idealny.. spokojnie zmieścisz go w zwykłym plecaku lub torbie (nie wyglądasz jak fajansiarz..), bateria wytrzyma napraaawdę długo, ma metalową obudowę.. Dodatkowy argument za apple to jakość matrycy - oddanie kolorów, zwłaszcza ciepłych (skintones).. Niestety, na okazję nie można liczyć - 5200 netto musisz dać :( Link Zgłoś
zoraz Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 22.02.06, 09:28 Toshiba tak, jest nie do zdarcia nawet w warunkach ekstremalnych :). U mnie 2 sztuki od lat chodzą jak pszczółki, znajomi sobie wymienili na nowsze modele innej firmy i zaczęły się problemy :( Link Zgłoś
Gość: borsuk Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.kopnet.pl 15.02.06, 20:29 Ja ma 4 lata California Access z firmy Karen. Montowaną w Suwałkach. Przez 3 lata jeździłem z nią po Polsce, PKP i samochodem. I nic się jej nie dzieje. Link Zgłoś
steffek Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 16.02.06, 06:22 > Ja ma 4 lata California Access z firmy Karen. Montowaną w Suwałkach. Przez 3 > lata jeździłem z nią po Polsce, PKP i samochodem. I nic się jej nie dzieje. Miałem dwa California Access w latach 1999 do 2002. Unikać! Oba się psuły. Ten nowszy i lepszy chodził bardzo głośno i przegrzewał się. Jak zaniosłem do serwisu w firmie Karen to jeszcze nakleili mi tam naklejkę od której poniszczyła sie zewnętrzna warstwa, jak próbowałem ją zmyć. Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.02.06, 22:08 Tak, mój CA9001 też jest głośny (wentylator karty graficznej!) i nagrzewa się, ponadto po gdzieś 1.5 roku większość klawiszy jest nieczytelna; reszta chodzi zupełnie dobrze (gdyby tak jeszcze lepsza bateria!). Poza tym jestem raczej zadowolony, jak coś nie gra - to jest to wina nieoryginalnego softwaru dołączonego do maszyny przez f-ę Karen Notebook. Link Zgłoś
absurdello California Access CA6900 - słabe wykonanie: 21.02.06, 20:12 W ciągu 2 lat codziennego używania (w tym wkładania i wyjmowania z teczki do niego przeznaczonej): - 1 padnięcie zasilacza (strasznie się grzeje jak na przetwornicę impulsową) (tak coś po 2 miesiącach) - w nowym zasilaczu uszkodził się kabel przy wtyku i przy zasilaczu (żyła wewnętrzna) - głośna wentylacja (do tego w moim egzemplarzu była niedokręcona śrubka mocująca wentylator, która wkręciła się w śmigło (na szczęście nieskutecznie dla śmigła i samej śrubki). - wytarcie przycisku wygaszającego ekran po zamknięciu pokrywy (chyba był z miękkiego plastiku i lekko się mijał z "dynksem" na pokrywie, bo wygląda jak rozdeptany. - czasami touchpad się przycina i trzeba zabrać na chwilę z niego rękę by mu "rozum" wrócił. - pęknięcie osłony lewego zawiasu (trzymała się na takim małym ząbku) - notoryczne odklejanie się nóżek gumowych (klej płynie od ciepła) - wycieranie się "srebra" na pokrywie, podatna na rysowanie - wycieranie się "czernidła" na krawędziach obudowy, wyłazi szary plastik. no i najgorsze: pęka mechanicznie powłoka pokrywy ekranu w okolicach osi obrotu. Bliższe obejrzenie pokazuje, że przy zamykaniu pokrywy zewnętrzna powłoka się odkształca, jest źle wyprofilowana i chyba bardzo cienka. - nie dał się zainstalować oryginalny program Neostrady (Autoconnect za to bez problemów). Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.02.06, 21:20 Trwałość notebooka wyznacza jednak bateria; sprzedawcy udzielają na nie zaledwie kilkumiesięczne gwarancje! W moim CA9001 pierwsza bateria wysiadła CAŁKOWICIE po 15tu miesiącach; nowa kosztowała ok. 700 zł! Moim zdaniem, dopóki nie poprawi się jakość baterii i okres gwarancji na nie nie zostanie zrównany z resztą maszyny (2 lata!), notebook to kiepski zakup. Choćby nie wiem jak bajerancko prezentował się na biurku czy nawet w terenie. Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.telpol.net.pl 17.02.06, 16:03 A mój kolega już 3 razy naprawiał CA (płyta główna, CDR, układ mocy). Drugiemu pękła obudowa. Link Zgłoś
Gość: Awris Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: 82.160.123.* 19.02.06, 09:16 ja tez mam California Access z Karena. Juz w drugim miesiacu uzytkowania zaczal sie psuc. Teraz ma 1,5 roku i juz grubo ponad 3 miesiace spedzil w naprawie (wysylaja go oczywiscie do suwalk, jedna naprawa trwa minimum 2 tygodnie). NIE POLECAM!!! Szwankuje w nim doslowenie WSZYSTKO!!! Link Zgłoś
Gość: misio Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: 212.180.160.* 15.02.06, 20:32 Apple Pismo Ostatnio zainstalowany najnowszy OS X 10.4. Hula aż miło ;) Link Zgłoś
Gość: madine Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 21:29 Taaak, Powerbooki G3 to były (są!) naprawdę solidne maszyny! Titaniki i iBooki odradzam, natomiast Powerbooki G4 Alu - bardzo wytrzymałe. Mojego używam intensywnie od dwóch lat i wygląda jak nowy. Link Zgłoś
Gość: 3miasto Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: 87.206.219.* 15.02.06, 20:32 toshiba satellite - mam od 2003 roku i zadnych problemow. z bateria juz kiepsko ale to przez moje niewlasciwe uzytkowanie :( Link Zgłoś
Gość: hand Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 20:40 ja mam starego kilkuletniego Acera..ani razu nie nawalił Link Zgłoś
Gość: m824@gazeta.pl_abc Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 00:31 co to znaczy bateria nawala przez niewłaściwe uzytkowanie? a jakie powinno byc prawidłwoe użytkowanie baterii w laptopach? Link Zgłoś
Gość: kepler Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 21:41 takie same, jak w telefonach komorkowych - nie powinny byc podlaczone na stale do pradu, co jakis czas powinno sie do konca rozladowac i dopiero wtedy ladowac od nowa. Ja tak robie ze swoja toshiba satellite od 3 lat i strata pojemnosci aku jest znikoma Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.02.06, 22:19 Gdy próbowałem reklamować baterię w CA9001, która wysiadła po 15tu miesiącach, serwisant poinformował mnie, że nie ma baterii która by wytrzymywała więcej niż 200 (!) cykli ładowań. Istotnie, najlepiej wyjmować baterię jeżeli używa się notebooka jako desktopa, a zakładać ją tylko do funkcji mobilnej. Conajmniej raz miesięcznie rozładować baterię do zupełnego jej wyczerpania (wcześniej wszystko zapisać, dobrze jest wyjść z programu!), ładować do pełna bez równoczesnego użytkowania. Ponoć jest szansa, że bateria tak eksploatowana wytrzyma ponad 2 lata. Link Zgłoś
agnieszka.anna.j Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 15.02.06, 20:55 iBook Apple pierwszy właściciel ponad 2 lata ja już ponad rok nie oszczędzam i nie pada choć oczywiście zależy jak zapakowany Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 21:03 Pracując w różnych firmach jako administrator mogę powiedzieć, że trwałe są jedynie dwie marki notebooków: IBM (najlepiej seria T) i Apple (PowerBook). Dell jest zauważalnie gorszy, ale wciąż OK. Reszta to kompletny szmelc (kompletnie nieprzewidywalne, jedne egzemplarze padają co chwila, inne działają OK). Jeśli nie stać Cię na IBM'a albo Apple, to kup co tańsze, bo tu już nie ma znaczenia czy nazywa się to Toshiba, Fujitsu-Siemens czy Acer - to takie samo g... Chyba nie muszę pisać, żebyś nie brał nic z Celeronem czy Sempronem, a Centrino, Turiona lub PowerPC. Poszukaj też czegoś z małą matrycą - wygodnie na laptopie i tak nie będzie się pracować, nawet jak ma 17", a wygodniej się nosi laptop 12". Link Zgłoś
kaaarooll Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 15.02.06, 21:14 Sadzac po tym jak wygladaja firmowe Delle w biurze to mysle, ze to raczej slaba firma, IBMy sie za to trzymaja bardzo dobrze (seria T). Gdyby nie cena, to bym wlasnie kupowal IBMa, a tak to kupilem HP/Compaq (NC8000) i juz widze, ze mimo, ze jest targetowany dla bardziej wymagajacych uzytkownikow, to mu do IBMa daleko... A z Toba sie nie zgodze co do tej uwagi odnosnie wygody pracy na laptopie, ja mam tylko laptopa i nie wyobrazam sobie pracy na normalnym komputerze stacjonarnym, moze narzekasz bo uzywasz wlasnie matryc 12"? ;) Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 23:20 HP... Masakra... Zrezygnowałem swego czasu z pracy w firmie, która miała te laptopy, administrowanie tym to była mordęga. Co chwila coś gdzieś padało, wydajność była na tragicznym poziomie. Sprzęt był tak skopany, że trzeba było ręcznie modyfikować rejestr, żeby dyski działały w trybie DMA... Nigdy więcej. W tej chwili owszem, mam PowerBooka G4 12", ale przez pewien czas miałem 17" i 14" - w miarę dawało się tego używać tylko pod warunkiem podpięcia do stacji dokującej z normalną klawiaturą, monitorem 21" CRT i myszką. No więc ja i tak wolę blaszaka. Monitor 12" jest wystarczający, gdy trzeba coś szybko sprawdzić, poprawić w kodzie, etc. Większy mi nic nie daje, bo dalej nie da się na to patrzeć pod kątem, a jakość jest raczej marna. Do normalnej pracy i tak jest potrzebny normalny komputer. Link Zgłoś
0x0001 Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 16.02.06, 09:46 Twoje uwagi co do trwalosci sa sluszne, ale jak administrator moze pisac takie glupoty na temat procesorow?!? Centrino to marketingowa nazwa technologii, nie procesora!!! A wiec jesli juz, to Pentium-M... Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 17:35 A gdzie napisałem, że Centrino to nazwa procesora? Nazwa tej technologii (moim zdaniem najbardziej godnego uwagi produktu Intela od wielu, wielu lat) znalazła się wśród procesorów, bo determinuje rodzaj procesora (Pentium-M), a ten akurat moim zdaniem warto mieć z całą "otoczką" Centrino. Link Zgłoś
0x0001 Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 16.02.06, 21:27 Wymieniłeś Centrino jednym tchem w grupie procesorów - stąd moja uwaga. Chyba trochę się czepiam.. Zdaję sobie sprawę, że wiesz, co to Centrino - ale czy nie uważasz, że by dokonać porównania należy sprowadzić rzeczy do wspólnego mianownika? Link Zgłoś
Gość: genek Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.06, 09:57 nie masz sie do czego doje..? Link Zgłoś
Gość: Kutach PATRZ TUTAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:47 www.toughbook-europe.com/ENG/toughbooks_home.aspx Link Zgłoś
Gość: anatol Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: 195.117.104.* 15.02.06, 21:15 Od 2000 r. bezawaryjnie działa California Access, model CA-6700. Link Zgłoś
Gość: clie Re: Sony Vario i całkiem niezłe Asusy IP: 193.25.184.* 16.02.06, 08:46 No właśnie : a co z Asusem ? Bo zastanawiam sie co wybrac : IBM-a czy Asus-a ? Link Zgłoś
Gość: kutach Od Asusa ytrzymaj sie z daleka, Sony - drożyzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:42 Link Zgłoś
Gość: Albeut Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 21:54 mam w firmie jeszcze kilka sztuk ś.p. Compaqa... Mają właśnie około 4-5 lat i dopiero zaczynają sie rozpadać ( w momencie zakupu były to najbardziej wypasione modele za kilkanaście tys. zl - te tansze nie wiem czy by przetrwaly ) Obecnie po wielu testach kupujemy tylko IBM/Lenovo (zmiana marki poki co nie wpłynęła na jakość ) HP i DELL to taka solidna klasa średnia ( dobra ale widocznie słabsza od IBM ) W Dellu ciekawa jest opcja ubezpieczenia laptopa od mechanicznych uszkodzeń i kradzieży ( o ile mi wiadomo inne firmy tego nie oferują - proszę mnie poprawić jeśli się mylę ). zdecydowanie odradzam zakup sprzetu Fujitsu Siemens - jest to żenująca, rozpadająca się tragedia. 20% laptopów w ciagu roku użytkowania trafiło do serwisu. Fatalny kontakt z serwisem/obsługą klienta. Podzespoły pochodzą od najbardziej badziewnych producentów . Laptopy są fatalnie wykonane - skrzypią, luzy na zawiasach, śliczny srebrny kolor jest śliczny przez 2 tyg. Potem sie strasznie rysuje - po pol roku wyglada jak wyciagniety ze smietnika. Jednym słowem TRAGEDIA!!! Prywatnego laptopka mam od Acera. Sprzet raczej slabo wykonany ale za sensowną cene ma Centrino i Radeona 9600 - Dobry na zastąpienie klocowatego desktopa w domu ( oglądanie filmów, internet, zabawa w Need for Speed ;). Częstego noszenia raczej by nie wytrzymał. Podsumowując: Masz kase to bierz IBM - laptopy prawie pancerne :] Masz kase ale nie aż tyle to bierz HP lub DELL. Do domu, szybki za małą kase ale niezbyt wytrzymały - Acer. Link Zgłoś
page62 no niestety...muszę się zgodzić 16.02.06, 03:36 mam właśnie takiego firmowego Fujitsu-Siemensa. Ożeszfak - NEVER! Link Zgłoś
Gość: gonzoR Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.dynaxo.pl 16.02.06, 11:41 mam też Siemensa od roku, pęka w okolicy pada i przycisków myszki ale to od dźwigania całego od tej cieńszej strony. Grafika ati9700 jest ok jedyna zaleta w niekończących się delegacjiach... Ekran gładki jest wyraźny i ostry ale w słoneczny dzień lepiej nie siedzieć przy nim. Mój pierwszy notebook, nie chciałem też nowej firmy na początku obciążąć ale teraz wiem, że to była średnia oszczędność, po tym jak koledzy z rumuńskiego oddziały przyjechali z hp, solidniejsza mimo wszystko obudowa. Ten Siemens to się może nadaje do biura ale tak jak ja podłaczam się czasem do maszyn w warunkach produkcji to szkoda mi tego sprzętu. Link Zgłoś
Gość: Właściciel_cudu Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.spray.net.pl 15.02.06, 22:05 Toshiba Satellite Pro, nie pamiętam modelu. Ma 5 lat. Działa bez najmniejszego problemu. nawet bateria jeszcze trochę trzyma. Link Zgłoś
Gość: Hadzio Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.eranet.pl 15.02.06, 22:08 Mialem bardzo starego IBM do zeszlego roku. Taki Pentium II 366MHz - musial miec z 6-7 lat. W zeszlym roku popsula sie tasma laczaca kompa z ekranem. Poza tym bym o niebo lepszy niz HP, ktorego mialem rownolegle, a ktory byl o pare lat nowszy. Pzrd. Hadzio Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.acn.waw.pl 15.02.06, 22:16 Ja mam Toshibe Satelite Pro. Od 3 lat uzywam jej w biurze, domu i czesto na budowach domow moich klientow (zatem kurz i pył). Była tez ze mna 6 tygodni na Kubie :-) Jedyna usterka to zluzowany zawias (nie trzymał juz, trzeba bylo wymienic), no i akumulator juz tylko ok godziny pracuje. Link Zgłoś
Gość: zeena Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.server.ntli.net 15.02.06, 22:17 sony vaio:) nie narzekam:) i cudnie wyglada:) Link Zgłoś
Gość: Paul Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: 83.168.69.* 16.02.06, 18:39 Sony vaio :( i narzekam :( co prawda ma już 4 latka, ale mocowanie pokrywy z ekranem całkiem się rozsypało... zawiasy w tym noteboku nie istnieją!! cały panel mocowany jest do podstawy na końcowej części plastikowej obudowy w którą wchodzi metalowy 'wałek' Może to tylko w tym modelu (nv205) - ale niesmak pozostaje na zawsze, mimo iż VAIO rzeczywiście wyróżniają się pod kątem wzornictwa Link Zgłoś
Gość: gość Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.spray.net.pl 15.02.06, 22:22 IBM /Lenovo - seria T - tytanowa obudowa i pancerny notebook. Jeszcze seria X też wytrzyma 4 lata bez problemów. Jeszcze jest seria R - tańsza ale bez tytanowej obudowy - plastikowa jak Dell ale lepiej złożona - spójniejsza konstrukcja. Dell jest ładny ale po 6 miesiącach cały trzeszczy i zaczyna sie rozłazić. Serię T spuściłem niechcący ze schodów betonowych (w torbie ale leciała widowiskowo bardzo) i nic się nie stało. Inny znany przypadek - kolega dachował samochodem i znalazł sie w szpitalu a jego notebook serii T (chybajeszcze T30) wieziony na siedzeniu - wylądował na komisariacie i jak go kolega odbierał to działał!!! Poza tym w IBMach znajdziesz mnóstwo pierdół ułatwiających życie, bez którcy teraz pewnie pracujesz ale któe jak poznasz to już sie nigdy bez niech nie będziesz chciał obejść ;) (np Access Conection itp... itd.. jest tego mnóstwo! polecam Link Zgłoś
Gość: d Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.ecb.int / *.ecb.int 15.02.06, 22:32 5-letni Compaq Armada, zupelnie nic nawala pomimo wielu podrozy, drogowych i lotniczych (choc nie jest to juz bardzo "wyjsciowy" sprzet) Link Zgłoś
Gość: anna Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.cmdnnj.east.verizon.net 15.02.06, 22:41 sony vaio wszystkie modele mam FX 120 juz 6 lat i dsobry nie ma nigdy problemow nigdy sie nie psul, ale kupiony w USA Link Zgłoś
Gość: loco Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 16.02.06, 03:00 Kolega mial S.Vaio, kupionego wlasnie w USA. Poszla klawiatura po dwoch tygodniach. Byc moze mial pecha. Link Zgłoś
Gość: marcin Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.marsoft.net 15.02.06, 23:09 obecnie uzywam rocznego CALIFORNIA ACCESS (CA 7000), jest strasznie delikatny - pęka obudowa oraz strasznie się rysuje i "sreberko" wyciera. Wczesniej miałem Toshibe Satellite chyba T10A, sprawował się całkiem dobrze Link Zgłoś
Gość: ivo Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: 81.219.239.* 16.02.06, 00:19 Toshiba Satelite A75-S213 Link Zgłoś
steffek Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 16.02.06, 06:27 > obecnie uzywam rocznego CALIFORNIA ACCESS (CA 7000), > jest strasznie delikatny - pęka obudowa oraz strasznie się rysuje i "sreberko" Też mi się kiedyś sreberko wytarło (pisałem o tym wcześniej w tym wątku). Nie polecam California Access. Od dwóch i pół roku mam Thinkpada. Jest w bardzo dobrej formie, nawet bateria trzyma nadal bardzo długo. Link Zgłoś
Gość: dingo Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.adsl.wanadoo.nl 15.02.06, 23:14 Tylko nie HP/Compaq (obecnie) - szczegolnie w nowych seriach duzo usterek. Sam mam niemile z tymi laptopami przygody i wielu innych uzytkownikow takze - wystarczy poczytac fora. Link Zgłoś
Gość: Phil Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.aster.pl 16.02.06, 08:17 Ja mam od roku HP nx6110 i jest rewelacyjny Link Zgłoś
Gość: Bunny123 Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.acn.waw.pl 15.02.06, 23:43 Mój PowerBook G3 (WallStreet) firmy Apple ma bez mała 6 lat. I z każdym rokiem chodzi lepiej - kolejne wersje Mac OSX są coraz lepsze i wydajniejsze. A znam kolesia, którego Macintosh pracuje od lat 10. Nie ma co się bać tych kompów, są lepsze pod każdym względem. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: h.bosh Mac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 00:05 Jakikolwiek notebook Apple. Nizniszczalna bateria. Bardzo polecam. Link Zgłoś
Gość: mac Re: Co sadzicie nt. notebookow Optimusa? IP: 134.117.171.* 16.02.06, 03:57 Moja Toshiba Satellite 190 kupiona w sierpniu, caly listopad spedzila w serwisie... Link Zgłoś
Gość: OPTI-ZŁOM Re: Co sadzicie nt. notebookow Optimusa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 08:14 Optimus - niestety jest to tylko marna karykatura notebooka - mojej znajomej popsuł się po 2 dniach. Sprzęt miał inną konfigurację od załączonej specyfikacji producenta a OPTIMUS nie chciał uznać reklamacji. Obecnie sprawa jest w sądzie i czekamy na finał. Jak nie chcecie miec problemów nie kupujcie OPTIMUSA no chyba, że jesteście sadomasochistami i lubicie się umartwiać ;-) Link Zgłoś
Gość: meritum3 Re: Co sadzicie nt. notebookow Optimusa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 11:06 jak ktoś lubi kluski ( brr) i jest optymistą "że to się musi udać" to kupuje optymusa Link Zgłoś
Gość: ZAORAC PRL moj sony ma cztery lata bez awarii IP: *.hsd1.wa.comcast.net 16.02.06, 05:06 a niby co sie ma w komputerze psuc baranie? Link Zgłoś
Gość: Siriso Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 16.02.06, 05:37 Sa notebooki do zastasowani przemyslowych i wojskowych,ale sa drogie. Mozna nimi zucac, wylewac wode , wstrzasac i nadal beda dzialaly. Panasonic produkuje takie : www.toughbooksales.com catalog2.panasonic.com/webapp/wcs/stores/servlet/ModelDetail?displayTab=O&storeId=11201&catalogId=13051&itemId=68953&catGroupId=32001&modelNo=Toughbook-29&surfModel=Toughbook-29 Link Zgłoś
Gość: henryk Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 07:04 Mam 3 lata asusa,ostatnio przez kilkanaście godzin dziennie intensywnie korzystam z niego ,nie narzekam tylko gdybym mogł wymienić karte graficzna .Najważniejsza jest karta grafiki. Link Zgłoś
Gość: jannon Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.chello.pl 16.02.06, 09:55 Przymierzam sie do kupna ASUSA. Hmmm, jaki ma Pan model? Czy zintegrowana karta grafiki z mozliwoscia rozszerzenia pamieci do 64 MB lub 128MB bedzie ok? P.S. Konkretnie rozwazam ASUS A3H-5010. Link Zgłoś
Gość: jannon Asus A3H 5010 IP: *.chello.pl 16.02.06, 10:52 Czy ktos wie jaka karte grafiki zamontowano w modelu Asus A3H 5010??? 910GML zintegowana z 64MB pamięci czy Intel Media Graphics Accelerator 900 UMA 128MB (rozszerzalna)? W wiekszosci opisow jest 910GML. Nazwa modelu tego nie uwzglednia a roznica jest znaczna. Z gory dziekuje za ospowiedz. Link Zgłoś
Gość: karol Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: 212.244.31.* 16.02.06, 12:39 ja tez uwazam, ze asusy sa OK (wbrew temu co sadzi pewien lamerski serwis laptopow w wawie ;), mialem takowego przez prawie 3 lata i mimo, ze pewne elementy sie zuzyly (bateria, obudowa, obluzowana wtyczka od zasilacza), to dzialal calkiem dobrze i gdyby nie to, ze byl po prostu z poprzedniej "epoki", to wciaz bym go uzywal. a prawda o asusach jest taka, ze np. dell zamawia u asusa projekty laptopow... Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: żywotność ( trwałość ) notebooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 07:37 Ja mam Aristo Spectron juz 4 lata i jestem zadolony. Ale to jest ASUS z naklejką Aristo. Inne modele Aristo w firmie popsuły sie bardzo szybko, chyba każdy się popsuł, mechanicznie lub elektronika. Link Zgłoś
dekar Re: żywotność ( trwałość ) notebooków 16.02.06, 14:38 Ja również mam 4 letniego Aristo Sirion, sprzęt przez cały czas chodzi bezawaryjnie. Ten model też jest oparty na modelu Asusa bodajże A1000. Nie wiem jakiej teraz jakości są modele tej marki, ale z pewnością po tym doświadczeniu jestem bardziej skłonny do zakupu lapka mniej popularnej marki. Link Zgłoś
Gość: JJJ Toshiba IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 16.02.06, 07:43 Uzytkujemy Toshibe Satelite [nie pamietam ktory nr] od 2001 roku. Jest ok, wyglada nadal nowoczesnie ;), nic sie nie psuje... a swoje podroze przezyl, nawet jeden upadek ze stolu przy otwartym monitorze :|. Link Zgłoś