Dodaj do ulubionych

czy karta Realtek

02.04.11, 13:54
czy karta Realtek RTL8139 Famili PCI Fast Ethernet NIC to jest karta sieciowa odbierająca WiFi ???czy tez mam szukać czegoś innego do odbioru sieci bezprzewodowych?

znajduje sie w dosyć wiekowym laptopie, który jeszcze wczoraj bez problemu odbierał domową sieć.
postawiłam dzisiaj od nowa system (XP pro) i w połączeniach lokalnych mam tylko tę kartę
i nie moge nigdzie znaleźć listy sieci bezprzewodowych

przy czym inne urzadzenia, lapek z W7 oraz telefony łączą sie z domowa siecia bezproblemowo...
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: czy karta Realtek IP: *.multimo.pl 02.04.11, 14:08
      Nie, to nie jest karta bezprzewodowa.
      • jolajola1 Re: czy karta Realtek 02.04.11, 14:22
        a czy może potrafisz mi doradzić, jak mam szukac urządzenia, które rano było i działało, a po postawieniu od nowa systemu - nie ma go ?

wielokrotnie stawiałam XP i pierwszy raz wystąpił mi taki problem
        acz na tym lapku stawiam pierwszy raz
        • Gość: 802.11n Re: czy karta Realtek IP: *.multimo.pl 02.04.11, 14:45
          Karta bezprzewodowa zainstalowana?

Może na obudowie jest jakiś włącznik/przełącznik Wi-Fi i karta jest wyłączona? Może jakaś kombinacja klawiszy [Fn] + Fx?
          • Gość: jolajola1 Re: czy karta Realtek IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.11, 15:25
            na obudowie znalazłam przełącznik z ikonka satelity, jest włączony, to znaczy nie wiem, czy jest włączony, ale jest podświetlony
            (obok jest guzik z ikonka blutucha i on jest niepodświetlony)
            żaden klawisz z + Fn nie spowodowal włączenia, odszukania, ukazania się karty do odbioru WiFi

nie mam dotego lapka instrukcji, bo dostalam go w spadku, acer TavelMate 2420
            • Gość: 802.11n Re: czy karta Realtek IP: *.multimo.pl 02.04.11, 16:05
              Tu jest instrukcja: ftp://ftp.work.acer-euro.com/notebook/travelmate_2420/manual/TM%202420_User_Guide_ENG.pdf Według niej przełącznik z ikonką satelity, to właśnie Wi-Fi.

Sterowniki do karty bezprzewodowej zainstalowane? Zgodnie ze specyfikacją laptopa jest to karta Invilink 802.11b/g Wi-Fi.
              • jolajola1 Re: czy karta Realtek 02.04.11, 16:18
                mam juz instrukcje mam i przewodni kszybki start i rzeczywiście, za wifi odpowiada ta pdejrzewana ikonka i ona świeci

nie, nie instalowałam sterownika do karty, bo system jej nie widzi!
                w menedżerze urzadzeń tez jej nie ma
                moge oczywiście ściagnąć sterwnik przez ten komp, co teraz pisze i przenieśc go, ale do czego mam zainstalowac ?
                • Gość: 802.11n Re: czy karta Realtek IP: *.multimo.pl 02.04.11, 16:24
                  Karta jest, to instaluj. System nie musi jej bezwzględnie wykryć, choć z reguły tak jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka