27.11.13, 15:23
Od wczoraj po południu w ogóle nie wchodzi mi przeglądarka Mozilla Firefox.Co może być powodem (czy jakaś ogólna awaria?) ? Jak ją odczarować? Tym bardziej dziwne,że nie było ostatnio żadnych aktualizacji ani takich tam...?? wszystkie zakładki mam w Mozilli, z Explorera w ogóle nie korzystam, z Chrome czasami..
Obserwuj wątek
    • lemari Re: Mozilla 27.11.13, 17:03
      Spróbuj uruchomić bez rozszerzeń.
      • 5andrzejm Re: Mozilla 27.11.13, 19:35
        hm, łatwo powiedzieć takiemu laikowi informatyczno-komputerowemu jak ja. Tylko jak to uczynić? ( z panelu sterowania zdeinstalować wszystkie rozszerzenia?)
        • lemari Re: Mozilla 27.11.13, 19:59
          Pomoc-> Uruchom ponownie z ...
          • lemari Re: Mozilla 27.11.13, 20:09
            www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=uruchamianie+firefox+w+trybie+awaryjnym&ie=utf-8&oe=utf-8
            • 5andrzejm Re: Mozilla 27.11.13, 20:23
              Tak,tylko jak wejść w coś takiego jak "Pomoc-dla programu Firefox'- nie da się, próbuję wchodząc na ikonę Mozilla Firefox zarówno lewym jak i prawym przyciskiem myszy i nie ma czegoś takiego, w ogóle nie reaguje. A ze Start-Programy_ Mozilla Firefox lewym przyciskiem myszy nic a prawym pokazują się ustawienia i nie ma czegoś takiego jak pomoc albo tryb awaryjny (safe-mode).
              Próbowałem z Panelu sterowania zdeinstalować Mozillę Firefox, i też się nie da bo się pojawia ze trzeba najpierw zamknąć program, a sęk w tym że on przecież nie jest otwarty bo się nie da...co za diabeł..
              • lemari Re: Mozilla 27.11.13, 20:26
                W Menedżerze zadań zamknij proces firefox.exe
                • 5andrzejm Re: Mozilla 27.11.13, 20:28
                  już dawno to uczyniłem ale nic to nie daje
                  • lemari Re: Mozilla 27.11.13, 20:37
                    Utwórz nowy profil
                    www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=firefox+tworzenie+nowego+profilu&ie=utf-8&oe=utf-8#channel=fs&q=+tworzenie+nowego+profilu+w+firefox
                    • 5andrzejm Re: Mozilla 27.11.13, 20:44
                      ja Ci jestem niesamowicie wdzięczny za pomoc i zaangażowanie, ale powiedz mi jak ja mam wejść w Pomoc ( tak jak tu pisze w lewym górnym rogu przeglądarki Firefox) skoro ja w ogóle nie mogę wejść w Firefoxa .Jak klikam i naciskam na ikonę Firefox obojętnie w którym miejscu czy w lewym górnym rogu czy w jakimkolwiek innym to nic się nie pojawia, nic się nie udaje wywołać.Prawym przyciskiem myszy wywołuję tylko Ustawienia a tam nie ma nic poza standardowymi informacjami,nie ma czegoś takiego jak Pomoc i to wszystko co opisuje w linkach, które mi przesłałeś. Dodam że pracuję na Windows 7
                      • lemari Re: Mozilla 27.11.13, 20:51
                        Skoro Forefox się nie uruchamia to nie da się wykonać mojej pierwszej porady, czyli w programie Firefox: pomoc...
                        Dlatego sugeruję utworzenie nowego profilu:
                        programs.pl/forum/showthread.php?35-Tworzenie-i-usuwanie-profili-w-Firefoksie
                        • 5andrzejm Re: Mozilla 27.11.13, 21:08
                          dzięki bardzo za pomoc, czytałem o tym tworzeniu nowego profilu, ale już wiem,że sobie nie poradzę, bo jestem tylko użytkownik a informatyk ze mnie żaden.
                          I nie chcę sobie coś bardziej skopsać, tym bardziej że komp służy mi głównie do pracy zawodowej.
                          Spróbuję wezwać jakiegoś zaprzyjaźnionego informatyka.
                          A Tobie jeszcze raz thanks za porady i poświęcony czas
                          pozdrawiam
                          • wariant_b Re: Mozilla 27.11.13, 22:14
                            Zakładki są backupowane do kartoteki:
                            C:\Users\XXX\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\YYYYYYYY.default\bookmarkbackups\
                            gdzie XXX jest twoją nazwą użytkownika, a YYYYYYYYY.default nazwą profilu.

Skopiuj sobie ostatnie backupy zakładek i usuń (ukryte) kartoteki:
                            C:\Users\XXXX\AppData\Local\Mozilla
                            C:\Users\XXXX\AppData\Roaming\Mozilla
                            a jeszcze lepiej przechrzcij kartoteki na Mozilla.OLD
                            i uruchom Firefoxa jak nowego a potem zaczytaj zakładki z backupu.
                            Resztę ustawień stracisz, ale rozumiem, że nie jest ona istotna.

Możesz również skorzystać np. z programu MozBackup (zaznaczając same zakładki)
                            a zamiast kasować profile odinstalować Firefoxa każąc usunąć dane.
                            Potem instalujesz ponownie i odzyskujesz zrobiony backup.
                            • lemari Re: Mozilla 27.11.13, 23:12
                              > a zamiast kasować profile odinstalować Firefoxa każąc usunąć dane.

@wariant_b
                              Przeczytaj jeszcze raz cały wątek.
                              • wariant_b Re: Mozilla 27.11.13, 23:31
                                Może i masz rację - wystarczy uruchomić z palca Firefox.exe -P i utworzyć nowy profil
                                a zakładki zaimportować z plików starego profilu i pewnie będzie tak prościej.
                                Ale jakoś przywykłem do starych metod plikowych. Przynajmniej się widzi, co się robi.
                                • 5andrzejm Re: Mozilla 28.11.13, 00:19
                                  taaa....trudno to wszystko zrozumieć,ale właśnie teraz dziesięć minut po północy samoczynnie (nic nie robiłem) Mozilla zadziałała i normalnie funkcjonuje.
                                  A ja już zamówiłem na jutro do pomocy informatyków z naszej sieci internetowej...los bywa przewrotny..dzięki za wszystkie odpowiedzi raz jeszcze..cuda czy co..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka