Dodaj do ulubionych

technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + thunder

04.03.18, 21:58
bird)
Miałam pocztę w gmailu (GSuite), którą odbierałam w Thunderbirdzie Mozilli. Zrobiłam kretyńską rzecz i usunęłam swoje konto w GSuite. Google kazał odczekać 24 godziny zanim pozwolił na ponowne założenie konta. Konto założyłam, odpaliłam Thunderbirda, podałam hasło i wymiotło mi wszystkie wiadomości ze skrzynki odbiorczej i z wysłanych. W folderze "wszystkie" są prawdopodobnie wszystkie wiadomości (widzę nagłówki i od kogo są), ale nie wyświetla się treść - Mozilla prosi o hasło. Nie wiem czy nie odhaczyłam okienka "zapamiętaj hasło" czy to jest kolejny etap aktualizowania (czytaj usuwania). Boję się, że jak wpiszę to hasło to wszystko się aktualizuje i zostanę bez żadnych maili i adresów co będzie dla mnie KATASTROFĄ. Wyszukiwarka na szczęście działa i nawet wyświetla mi się treść maila po kliknięciu. Co powinnam zrobić żeby nie narobić więcej szkód i czy da się odzyskać w jakiś sposób skrzynkę odbiorczą i wysłane?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 04.03.18, 22:23
      Odpal program bez dostępu do netu. Myślę, że i tak mało to pomoże, to jest związane z twoim ustawieniem konta, masz imapa, zgaduję i opcję, wyświetlaj nagłówki i nadawcę bez ściągania. Ja bym chyba robiła print screeny i ewentualnie próbowała przestawić mozillę na pop z imapu. Oczywiście to moje gdybanie.
      • alpepe Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 04.03.18, 22:25
        I jeszcze, bez dostępu do netu, w trybie offline możesz zarchiwizować wiadomości w folderach lokalnych, ważne, że w folderach lokalnych, bo normalna archiwizacja przy imap nic nie da.
        • pastis210 Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 04.03.18, 22:31
          Aha. Może to jest dobry trop.
          Tylko wszystkie stare foldery lokalne mi zniknęły. One chyba też nie są "nieśmiertelne".
          Boże, co mnie podkusiło?!
          • alpepe Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 04.03.18, 22:34
            to je utwórz i ratuj, co się da.
      • pastis210 Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 04.03.18, 22:29
        Tak, mam IMAP. Jutro w pracy zamierzam włączyć pocztę na komputerze stacjonarnym bez dostępu do internetu, ale to nie rozwiązuje problemu na dłuższą metę. Nie mogę robić print screenów tysięcy maili Chyba. big_grin
        Tak naprawdę to nie jest śmieszne, chociaż straszliwie głupie. Cały weekend mam przez tą historię skopany.
        • alpepe Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 04.03.18, 22:34
          no to zrób to, co napisałam, zmień na już ustawienia z imap na pop i przenieś maile do katalogów lokalnych. Ja od lat mam problem z moimim mailami, bo zawalam skrzynkę, więc muszę archiwizować na lokalne, ale ja dostaję ciężkie maile takie do 29 MB, więc mam stale problem, dlatego archiwizuję, nie mogę sobie pozwolić na kasowanie bieżące.
          • pastis210 Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 04.03.18, 22:54
            Nie da się archiwizować. Ciągle prosi o hasło, chociaż jestem w trybie offline. Kiedy utworzyłam nowy folder lokalny i próbowałam przenieść tam wiadomości, to poinformował mnie, że ten folder jest pełny uncertain
    • kasiamat00 Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 04.03.18, 23:05
      Nie wiem czy sie uda, sprobowac nie zaszkodzi: wchodzisz do katalogu "thunderbird" albo ".thunderbird" czy jakkolwiek sie to pod windowsem nazywa, w kazdym razie ten, w ktorym jest plik "profiles.ini". W tym katalogu jest podkatalog "[duza_ilosc_znaczkow].default" (liczmy na to, ze jeden) albo cos podobnego - wchodzisz do niego. Teraz powinnas miec katalog "ImapMail", a w nim "imap.googlemail.com" -> kopiujesz gdzies zawartosc tego katalogu gdzies na bok, zanim zaczniesz cokolwiek kombinowac. Absolutnie najwazniejsza czescia jest plik "INBOX-1" (albo jakos tak), w ktorym sa wszystkie Twoje maile. Nie sa w formacie nadajacym sie do odczytu przez czlowieka, ale odkodowanie ich jest bardzo latwe, jesli dobrze pamietam da sie nakarmic Thunderbirda samym tym plikiem. Tutaj informacje jak to sie robi, zapewne nieogarnialne dla laika, wiec znajdz ogarnieta komputerowo osobe w pracy i popros o pomoc: mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=39957
      • pastis210 Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 04.03.18, 23:25
        Dziękuję pięknie za radę. Będę szukać tych katalogów - póki co, nigdzie ich nie widzę, ale nie poddam się wink
        Myślisz, że tam będą stare maile?
      • pastis210 Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 04.03.18, 23:50
        Chyba znalazłam. Jest INBOX bez rozszerzenia o wielkości 233 341KB (z piątkową datą - jeśli tam są maile to jestem uratowana!). Drugi to INBOX.msf z ponurą dzisiejszą datą. Plik jest dużo mniejszy.
        Niestety, u mnie w pracy nie ma nikogo kto zna się na komputerach bardziej niż ja wink
        Poszukam jakiegoś informatyka żeby mi sprawdził co jest w tych plikach.
        W każdym razie, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję!
        • kasiamat00 Re: technicznie - ematka wie wszystko. Gmail + th 05.03.18, 00:33
          Ten duzy INBOX jest wazny. Ten maly z rozszerzeniem msf to metadane, w ostatecznym rozrachunku pewnie wyladuje w smieciach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka