Dodaj do ulubionych

mechanizm cechowania

03.03.07, 12:34
Czy ktos orientuje sie na czym plega ten mechanizm cechowania w realnosci badania szybkosci lacza. Ponoc takiego czegos uzywaja dostawcy internetu w celu zmylenia uzytkownika odnosnie swojej predkosci lacza. Ja mam cos podobnego w mojej sieci niby mam 1,5 mb predkosc a internet chodzi tragicznie, i wykluczam tu ilosc podzielonych laczy na dany kabel czy ktos tu sciemnia ??? a na testerach taka predkosc wychodzi... jednak ja jej wogole nie czuje !!! dziala mi jakby 456 kb/s
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: mechanizm cechowania 03.03.07, 14:37
      1. Każdy operator, sprzedaje więcej przepustowości łącz "konsumenckich" niż ma
      przepustowości na zewnątrz.
      2. Operatorzy mają w ofercie łącza o przepustowości mającej 100 procentowe
      pokrycie w przepustowości na zewnątrz, ale są one kilkanaście razy droższe niż
      łącza "konsumenckie".
      3. Aby klient końcowy nie narzekał stosuje się QoS (kolejkowanie z
      priorytetami). W skrócie polega ono na:

- bez opóźnień przepuszcza się pakiety ICMP (ping). ping to podstawowe
      narzędzie do badania opóźnień w sieci, więc poprawienie wyników pinga sprawi,
      że większości klientów da się wcisnąć "przecież działa".
      - wyłącza się ograniczenia dla serwerów służących do badania przepustowości
      ("może pan/pani sprawdzić, że ma pan/pani tą przepustowość z którą pan/pani
      płaci").
      - wyłącza się ograniczenia serwerów portali które płacą operatorowi (łamanie
      zasad Net Neutrality), takie działanie było często stosowane w Polsce. Portal
      nie korzysta z usług TPSA? Ogranicza się przepustowość między użytkownikami
      neostrady a portalem.
      - jak najbardziej ogranicza się przesył 2 sieciach p2p. (o ile da się go
      zidentyfikować).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka