15.11.11, 10:54
zamknięty
Wiem, ze sie nam nalezy. I juz niejedna firma nas w tej sprawie nagabywala. Ale ja nie chce z tych firm korzystac, bo im nie ufam. I mam do was pytanie, jak najlepiej to zalatwic samemu. Jak ktos z was to sam zalatwial , bardzo prosze o wszystkie szczegoly.
    • weromama Re: zwrot PPI 15.11.11, 12:00
      zamknięty
      Chyba zalezy od tego jaki masz bank. My mamy Lloyds
      www.lloydstsb.com/payment_protection_insurance_complaints.asp
      Wpisz w google nazwe banku i PPI clamis, moze cos wyskoczy, my dopiero zaczynamy ta "przygode" :)
    • mamurzyca Re: zwrot PPI 15.11.11, 12:32
      zamknięty
      www.moneysavingexpert.com/
      tu bedziesz miala duzo podpowiedzi. za darmo. znajdziesz tez wzory listow.
      • mamonia78 Re: zwrot PPI 15.11.11, 14:16
        zamknięty
        My jakis czas temu dostalismy zwrot przez firme Belmont costam.
        Skasowali 25%
        Jak sie nie chce/nie ma czasu samemu z papierzyskami babrac niestety trzeba placic, a posrednik wiadomo ze nie robi dla przyjemnosci...
        Teraz pewnie bym sama sie za to wziela
        • moncik32 Re: zwrot PPI 15.11.11, 14:31
          zamknięty
          my tez korzsystalisme ze strony moneysaving expert.
          sa tam gotowe listy tylko wydrukowac ,wypelnic i wyslac .
    • damianka5 Re: zwrot PPI 15.11.11, 14:45
      zamknięty
      Ja juz po wszystkim :) Konto w Lloyds, tu znalazlam wszystkie informacje: www.lloydstsb.com/payment_protection_insurance_complaints.asp
      Wypelnilam, wyslalam i pieniazki przeslali mi na konto.Czekalam ok 5-6miesiecy.Mysle ze w kazdym banku powinnien byc jakis odnosnik jak zrobic complaint.
      • saram0na Re: zwrot PPI 15.11.11, 15:34
        zamknięty
        co to jest PPI dziewczyny?
        • karolajna83g Re: zwrot PPI 15.11.11, 18:32
          zamknięty
          Personal protection Insurance- ubezpieczenie w kredycie- np na wypadek śmierci i chyba w to wchodzi ubezpieczenie na wypadek utraty pracy, tak jest w Polsce, ale nie wiem, jak jest tutaj.
    • agg3 Re: zwrot PPI 15.11.11, 19:37
      zamknięty
      a mozecie tak po polsku w skrocie wytlumaczyc o co chodzi? ;)
      kto sie moze ubiegac o zwrot i dlaczego?
      przy podpisywaniu umowy z bankiem na pewno podpisywalam swistek, ze godzie sie na to 'ubezpieczenie'. dlaczego warto starac sie o zwrot?
      • eni7.08 Re: zwrot PPI 15.11.11, 19:53
        zamknięty
        jak dostajesz kredyt z banku, bank proponuje ci tez insurance wlasnie PPI, nam np powiedzieli ze jak nie wezmiemy tego ubezpieczenia to nie dostaniemy kredytu, jest to dosyc duza kwota dodatkowa, przy 7tys pozyczki mielismy ok 2-3 tys PPI, przy splacie 200f miesiecznie kredytu mielismy ok dodatkowe 40f PPI. Dwa razy bralismy pozyczke i dwa razy skasowalismy PPI po przyjsciu do domu :-)
      • karolajna83g Re: zwrot PPI 15.11.11, 21:17
        zamknięty
        Reklamy na angielskiej TV wyraźnie mówią,że o zwrot kwoty z PPI mogą ubiegać się osoby, które, bodajże, w ostatnich 5 latach miały kredyt z PPI, o który nie prosili, nie ubiegali się ani nie wiedziały o nim.

Taka sama jest tu sytuacja z tymi wypadkami w pracy itp, że firmy ściągaja 100% odszkodowania, ale nie mowia, jaki procent sobie biorą. Te chwyty reklamowe.......
        Albo reklama UNDERDOG- koszty sprawy ponosi druga strona, czyli ta pozwana. Niezła polityka:)
        • jofin Re: zwrot PPI 15.11.11, 23:30
          zamknięty
          PPI - dokladne tlumaczenie - Payment Protection Insurence, takie nic nieznaczace ubezpieczenie, ktore wyraznie zawyza wielkosc splacanych rat i tym samym koszty kredytu. Chyba ze 2 lata temu. a moze i rok temu , Ofcom stwierdzil, ze ubezpiecznie to jest pobierane bezprawnie, bo np w wielu przypadkach, tak jak i w naszym nie dano nam nawet opcji brania kredytu bez owego PPI. Zas w sytuacjach takich, gdy ludzie nie byli w stanie splacac kredytu, pomimo tego ze mieli PPi, bank wcale tego nie bral pod uwage, wiec jakby zaciagali ubezpiecznie, ktore pozniej do niczego sie nie przydawalo.
          Dzieki za wszystkie odpowiedzi. O firmie mysle, bo nie wiem, czy mam w sobie taka determinacje by przekopywac sie przez te wszystkie prawen procedury. Moze rzeczywiscie sprobuje skorzystac z rad money savingexpert.
          • karolajna83g Re: zwrot PPI 16.11.11, 11:03
            zamknięty
            Z tego, co czytałam w jakiejś gazecie, to chyba LLoyds przyczynil sie do tego najbardziej a dawał PPI np emerytom.
            tak swoją drogą w Polsce chyba byłaby afera na całego i żaden klient by nie popuścił takiej instytucji, która go po prostu okradła.
            Pracowałam kiedys na infolinii kredytów hipotecznych i klienci często gęsto pytali o ubezpieczenia, które mają, więc w PL świadomość tego, co się spłaca i w jakich kwota, jest wysoka.
            Tutaj mamy kolejny przykład tego, że każda umową musi być dokładnie przestudiowana, nawet, jeśli w tym momencie zamykają placówkę, bo chca iść do domu.
    • aleksandra.aleks Re: zwrot PPI 04.01.12, 12:41
      zamknięty
      nie ma sie co takich firm bac, ja tez mialam swoje obawy na poczatku, ale ze nie znalam do konca ani jezyka ani tych wszystkich procedur to postanowilam skorzystac. co prawda prowizje biora, ale uzyskali mi calosc kwoty + odsetki i zadoscuczynienie, takze praktycznie wyszlam na zero ze wszystkim. a watpie ze bank by mi tyle wyplacil. i pewnie by sie wykrecal.
      www.odszkodowania.co.uk/ polecam na wlasna odpowiedzialnosc :)
      pozdrawiam!
      • jofin Re: zwrot PPI 04.01.12, 13:02
        zamknięty
        Dzieki za link. Nie znalam. A mozesz napisac cos wiecej. Jaki procent biora i jak dlugo trwa cala procedura. I to zadoscuczynienie - co to jest?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka