Dodaj do ulubionych

126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school

10.03.24, 15:11
Wlasnie przeczytalam, ze 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w moim.borpugh w secondary school. W zeszlym roku bylo to 86.
Ja rozumiem ze wszystko sie przesunie jak ci ktorzy ci co ida do private sie zadeklaruja, i wszystkie waiting lists sie przesuwaja.

Ale, wyglada na to ze Labour dojdzie do wladzy ( chwala Panu za to) ale oni planuja narzucenie 20 proc VAT na prywatne szkoly. Ceny prywatnych pojda w gore, wielu zrezygnuje. Za rok, dwa nie bedzie 126 bez miejsca ale 400....
Bron obusieczna
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 10.03.24, 15:22
      *borough
    • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 11.03.24, 09:39
      Myslisz, ze tak wiele osob zrezygnuje jak beda musieli zaplacic dodatkowe pare tysiecy rocznie? Juz slyszalam rozmowy, ze po prostu trzeba bedzie ten VAT potraktowac jak dodatkowy semestr i tyle.
      Wiele osob natomiast, po tym jak nie dostalo miejsca w zadnej z panstwowych, zdecyduje sie na miejsce w prywatnej, jezeli do takiej tez startowali jako backup. Tak bylo u nas :)
      • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 11.03.24, 10:40
        >tak wiele osob zrezygnuje jak beda musieli zaplacic dodatkowe pare tysiecy rocznie?

Sama znam pare osob ktorzy ledwo ledwo zdecydowali sie na prywatna i to kosztem wielu wyrzeczen. Ci na pewno zrezygnuja. Do prywatnych nie chodza tylko zamozni ludzie
        • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 15.06.24, 16:28
          You were saying?

www.theguardian.com/education/article/2024/jun/15/number-of-private-school-pupils-rises-despite-claims-families-priced-out-by-labours-vat-plan
          • glasscraft Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 15.06.24, 18:46
            Ano tak... "this January", "in the last year"...
            Czy guardian ma jakies info na temat nastepnego roku akademickiego i tego ile dzieci z miejsc w prywatnych szkolach zrezygnowalo?
            • illegal.alien Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 18.06.24, 22:21
              Widziałam krążący po internecie apel do rodziców dzieci w szkołach prywatnych, żeby składać podania do szkół państwowych (nawet jak nie planujesz dziecka przenosić), żeby wywrzeć presję, żeby jednak VATu nie było. W sensie, żeby dać laburzystom pojęcie, jaka będzie skala problemu, jak to wprowadza.
              • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 16:18
                Omg tego jeszcze nie widzialam ale nie zdziwie sie jak sie natkne.

Ja mysle ze niewielu zdecyduje sie na przeniesienie faktyczne, ale bedzie mniej aplikowac o Y7 pozycje.
            • derka1 Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 20.06.24, 13:42
              glasscraft napisała:

> Ano tak... "this January", "in the last year"...
              > Czy guardian ma jakies info na temat nastepnego roku akademickiego i tego ile d
              > zieci z miejsc w prywatnych szkolach zrezygnowalo?
              >

Mysle, ze sytuacja z ewentualnymi rezygnacjami bedzie klarowna dopiero w okolicach stycznia 2025. W szkolach prywatnych zazwyczaj trzeba dac semestralne wypowiedzenie, wybory ogloszono w maju, wiec ci, ktorzy np rozwazaja przenosiny do panstwowej placowki i tak beda musieli zaplacic za semestr jesienny - moze niektorzy rodzice zdecyduja sie wiec na przetrzymanie dzieci w dotychczasowych szkolach do konca grudnia, zeby "nie zmarnowac" kilku tysiecy?
              • glasscraft Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 20.06.24, 15:04
                Dokladnie tak; wiec takie artykuly ktore (moim zdaniem) manipuluja rzeczywistocia pt "oj tam, oj tam - nikomu VAT nie robi zadnej roznicy, bo nie mniej tylko wiecej jest chetnych do prywatnych szkol", to sobie mozna w... bardzo globoko wsadzic. Zrobi, juz robi - np w mojej szkole, ktora nie jest wypelniona ludzmi z nieograniczona kasa, ktorym nic nie robi roznicy. Zrobi roznice w malych szkolach, ktore tez nie sa wypelnione milionerami, tylko ciezko pracujacymi ludzmi, bo jak z 250 dzieciakow zrobi sie 150 to moze sie okazac, ze szkoly nie da sie ciagnac (albo trzeba bedzie pozwalniac pracownikow - ciekawe czy labour ma jakis pomysl na tworzenie miejsc pracy dla nich). Koncze, bo to co mi sie otwiera w kieszeni, gdy o tym mysle, to nie jeden noz, a fabryka nozy.
                • derka1 Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 20.06.24, 22:17
                  glasscraft napisała:

> Dokladnie tak; wiec takie artykuly ktore (moim zdaniem) manipuluja rzeczywistoc
                  > ia pt "oj tam, oj tam - nikomu VAT nie robi zadnej roznicy, bo nie mniej tylko
                  > wiecej jest chetnych do prywatnych szkol", to sobie mozna w... bardzo globoko w
                  > sadzic. Zrobi, juz robi - np w mojej szkole, ktora nie jest wypelniona ludzmi z
                  > nieograniczona kasa, ktorym nic nie robi roznicy. Zrobi roznice w malych szkol
                  > ach, ktore tez nie sa wypelnione milionerami, tylko ciezko pracujacymi ludzmi,
                  > bo jak z 250 dzieciakow zrobi sie 150 to moze sie okazac, ze szkoly nie da sie
                  > ciagnac (albo trzeba bedzie pozwalniac pracownikow - ciekawe czy labour ma jaki
                  > s pomysl na tworzenie miejsc pracy dla nich). Koncze, bo to co mi sie otwiera w
                  > kieszeni, gdy o tym mysle, to nie jeden noz, a fabryka nozy.
                  >

Mnie to wszystko troche przypomina te obietnice brexitowe o niezwyklej kasie, ktora miala zasilic NHS. Teraz za pieniadze z VATU maja sie rzekomo pojawic tlumy nowych nauczycieli. Ewidentnie mam problemy z wyobraznia. Do przepelnionych szkol, do wciaz istniejacej papierologii, do miliona nowych obowiazkow i do wielkiej presji, na ktora wszyscy sie skarza - tak, kolejka chetnych do pracy w szkole na pewno juz sie zaczela ustawiac...
                  • ta_ruda Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 20.06.24, 23:25
                    no i przeciez tych nowych nauczycieli tez trzeba przygotowac, wyksztalcic, przeszkolic - a to wszystko zabiera czas.

derka1 napisała:

> glasscraft napisała:
                    >
                    >
                    >
                    > Mnie to wszystko troche przypomina te obietnice brexitowe o niezwyklej kasie, k
                    > tora miala zasilic NHS. Teraz za pieniadze z VATU maja sie rzekomo pojawic tlum
                    > y nowych nauczycieli. Ewidentnie mam problemy z wyobraznia. Do przepelnionych s
                    > zkol, do wciaz istniejacej papierologii, do miliona nowych obowiazkow i do wiel
                    > kiej presji, na ktora wszyscy sie skarza - tak, kolejka chetnych do pracy w szk
                    > ole na pewno juz sie zaczela ustawiac...
                    • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 20.06.24, 23:39
                      I budynki poszerzyc, wybudować, przysposobic...niepotrzebny balagan.
                      • glasscraft Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 21.06.24, 09:07
                        Balagan to malo powiedziane, to totalny brak odpowiedzialnosci i jakiegokolwiek planowania. I odpowiedz na kazde okolotematowe pytanie "my sadzimy, ze tak nie bedzie" i koniec dyskusji. Hipokrytyczne lajno, ktore samo przepchnelo dzieci przez prywatne szkoly i czesto samo tez bylo tak edukowane; problem ich juz nie dotyczy, to zabronic innym pod latka rownosci.
                        • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 21.06.24, 09:50
                          zgadzam sie . Sama znam kilka rodzin ktore wahaly sie miedzy tutejsza Lady Eleanor dla dziewczyn a Waldergrave i poslaly do panstwowej Waldergrave - a byly to wlasnie osoby "na granicy" . Z naszej klasy tylko dwoje dzieci idzie do prywatnej. W poprzednich rocznikach bylo tego wiecej.
                          To wlasnie rodzice ktorzy maja dzieci w state schools sie wahaja czy poslac je provate secondary route. Ci ktorzy maja duzo pieniedzy posylaja dzieci do prywatnych primary.

To wlasnie transfer state primary to private secondary oberwie najmocniej w ilosci w Y7

• ta_ruda Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 21.06.24, 11:05

to tzw szampanowi socjalisci, jak np Diane Abott.

Ja osobiscie wole szkoly panstwowe, przyjmowanie do szkol srednich powinno sie odbywac na podstawie wynikow ze szkoly podstawowej, tak jak to jest w PL.

Rejonizacja jest pomylka, i to wlasnie rejonizacja czesciowo sprawia ze ceny domow sa tak wysokie.

W PL mozesz mieszkac gdzie mieszkasz ale dostac sie do dobrego liceum bez wzgledu na to jaki to 'rejon' (tak jak bylo w moim przypadku i w przypadku moich sasiadek). Nikt nie wariuje ze musi kupic dom w danej dzielnicy/miesjcu bo musi sie otaczac tylko i wylacznie takimi samymi ludzmi bo to poprawia jakosc szkoly.

glasscraft napisała:

> Balagan to malo powiedziane, to totalny brak odpowiedzialnosci i jakiegokolwiek
                          > planowania. I odpowiedz na kazde okolotematowe pytanie "my sadzimy, ze tak nie
                          > bedzie" i koniec dyskusji. Hipokrytyczne lajno, ktore samo przepchnelo dzieci
                          > przez prywatne szkoly i czesto samo tez bylo tak edukowane; problem ich juz nie
                          > dotyczy, to zabronic innym pod latka rownosci.
                          >
                          • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 23.06.24, 14:07
                            Drawbridge mentality jest powszechne, dotyczy nie tylko edukacji, ale rowniez np. imigracji. Ale zeby od razu lajno?
                            • glasscraft Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 23.06.24, 14:18
                              Masz racje, przepraszam swojskie, niczemu nie winne lajno za przyrownywanie go do labourzystow.
                              • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 08:16
                                Que?
                          • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 23.06.24, 17:48
                            No ale ta_ruda na tym polega przyjmowanie do grammar. Wlasnie na egzaminie. W efekcie tzw county grammar fatalnke wplywaja na okoliczne comprehensives. Bo w tych county gdzie jest kilka grammar to one akceptuja i 24 proc najzdolniejszych dzieci. To powoduje ze comprehensives potem sa na fatalnym poziomie i zachowanie w nich rowniez.

Ja jestem na nie.
                            • ta_ruda Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 24.06.24, 10:11
                              Rozumiem, ale grammar schools sa ograniczone ( jest ich malo), i sa wyjatkiem. Powinno byc ich albo wiecej, albo egzaminy wstepne powinny byc standardem we wszystkich szkolach.

Jesli masz zdolne dziecko ktore ma dobre wyniki to dlaczego chcialabys zeby inne dzieci ciagnely twoje dziecko w dol wlasnie poprzez to ze o twoje zdeolne i inne sa wrzucone razem do 'comprehensive'?

princesswhitewolf napisała:

> No ale ta_ruda na tym polega przyjmowanie do grammar. Wlasnie na egzaminie. W e
                              > fekcie tzw county grammar fatalnke wplywaja na okoliczne comprehensives. Bo w t
                              > ych county gdzie jest kilka grammar to one akceptuja i 24 proc najzdolniejszych
                              > dzieci. To powoduje ze comprehensives potem sa na fatalnym poziomie i zachowan
                              > ie w nich rowniez.
                              >
                              > Ja jestem na nie.
                              • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 24.06.24, 11:19
                                >Rozumiem, ale grammar schools sa ograniczone ( jest ich malo), i sa wyjatkiem.

Nie, nie. To nie tak. Sa tzw Superselective grammars i tzw county grammars. Superselective akceptuja mniej niz 1 proc z catchment. Szkody nie czynia wielkiej.
                                Natomiast tzw country grammars to sytuacja gdy tych grammar jest wiecej w danym county/catchment.
                                One akceptuja do 24-25 proc najzdolniejszych. Tym samym przyczyniaja sie do tego ze comprehensive wokol maja fatalne wyniki i problemy z zachowaniem sa duze, bo nie ma zbyt dobrych wzorców. Sa szkodliwe.

>Jesli masz zdolne dziecko ktore ma dobre wyniki to dlaczego chcialabys zeby inne dzieci ciagnely twoje dziecko w dol wlasnie poprzez to ze o twoje zdeolne i inne sa wrzucone razem do 'comprehensive'?

Ja nie chcialam by moje zdolne dziecko szlo.do grammar. Ta lokalna jedna gdzie jestesmy w catchment jest tylko dla chlopcow ( jestem przeciw jednoplciowym szkolom dla mojego syna);no i podupadla pod wzgl nauczania i z tego wzgl OFSTED ocenił ja na Good.

Natomiast w moim Borough jest kilka panstwowych szkol srednich ktore sa w pierwszej setce najlepszych szkol w UK czyli ida ramie w ramie z grammars a maja startowo mniej zdolne dzieci. Progress8 i wyniki GCSE maja bardzo dobre. Podobnie katolickie

A wracajac do tego co napisalas o ciagnieciu w dol, to przeciez w UK sa sets. Dzieciaki sa dzielone na grupy i w zaleznosci jak im idzie ucza sie w stosownym dla nich set. Nikt nikogo nie ciagnie w dol bo sa w set grupie na swoim poziomie.
                                • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 24.06.24, 11:20
                                  *county
                                • ta_ruda Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 24.06.24, 11:53
                                  ale jezeli sa 'sets' to przeciez ci lepsi z lepszego 'set' nie beda ciagnac tych gorszych w gore?

> A wracajac do tego co napisalas o ciagnieciu w dol, to przeciez w UK sa sets. D
                                  > zieciaki sa dzielone na grupy i w zaleznosci jak im idzie ucza sie w stosownym
                                  > dla nich set. Nikt nikogo nie ciagnie w dol bo sa w set grupie na swoim poziomi
                                  > e.
                                  • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 24.06.24, 22:28
                                    >ale jezeli sa 'sets' to przeciez ci lepsi z lepszego 'set' nie beda ciagnac tych gorszych w gore?

A niby jak?

Wezmy np Sets z matmy. Ci lepsi nie maja jak ciagnac gorszych z matmy bo nie maja z nimi zajec z matmy. Maja szybciej program tak jak w grammar. Poglebiony.

A tacy slabsi maja swoje sets.

Juz u nas w 6 klssie sa trzy grupy sets z matmy i z angielskiego.

A w szkole sredniej jest tego wiecej
                                • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 12:02
                                  Grammar schools sa najlepszym srodowiskiem dla zdolnej, inteligentnej mlodziezy z pasjami , i z aspiracjami. To dla nich czesto jedyna szansa na rozwoj zgodnie z potencjalem i z tym co wynosza z domu, jezeli rodziny nie stac na szkole prywatna. Ogolnie rzecz biorac, do comprehensive trafia mlodziez, dla ktorej te szkoly sa stworzone. Jest mnostwo mlodziezy, ktora szkole toleruje, traktuje bardziej towarzysko niz akademicko. Odsiew jaki oferuja egzaminy do grammar jest idealny zeby kazdy trafil tam gdzie jest idealne dla niego miejsce.
                                  • illegal.alien Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 12:07
                                    Mnie cała idea grammar schools odrzucała i byłam na ‚nie’, głównie dlatego, że u nas grammars są jednopłciowe. Jednak teraz moja córka kończy 8. klasę w grammar (sama sobie te szkole wybrała - ja tylko umożliwiłam jej dodatkowe zajęcia przygotowujące do egzaminu) i ona ją uwielbia.
                                    Zobaczymy, co będzie ze średnim - nie wiem, czy zda do grammar, ale do comprehensive się średnio nadaje. To znaczy pewnie by się odnalazł, ale comprehensive wyciągnęłaby z niego wszystkie najgorsze cechy charakteru.
                                    Rozpatrujemy różne opcje :)
                                    • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 12:29
                                      Kolo nas jest wysyp comprehensives pt. Harris Academies. To jest najlepsza wizytowka i naoczny przyklad tego gdzie nie posylac dziecka, jezeli dziecko ma jakies plany powyzej minimalnych aspiracji zyciowych, a dla rodzicow ostrzezenie ze wyslanie dziecka do szkoly lokalnej, np. dlatego ze blisko, ze na piechote moze dojsc, to najprostsza droga zeby takiemu dziecku przyszlosc zmarnowac. Nie, nie przesadzam. Obserwuje mlodziez z 3 pobliskich Harrisow. Od zawsze mam te sama opinie na temat szkol, pisze o srednich, bo po bylejakiej podstawowce jeszcze mozna dziecko na ludzi wyprowadzic. Jak kogos stac, to prywatna i w ogole nie ma sie nad czym zastanawiac. Jak nie stac, to grammar selektywna, jak dziecko jest zdolne, ale nie na tyle wybitnie zeby sie do grammar dostac, to kombinowac, przegladac, moze katolicka jest jakas porzadna w rozsadnej odleglosci dojazdowej. Wszystko tylko nie lokalny 'Harris'.
                                      • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 12:48
                                        Aniu, poza Harrisami, katolickimi i grammar sa tez lokalne gwiazdy. U nas to Turing, Orleans, Grey court. Wyniki szkoly ma powyżej 80 proc zdających na 5+ na GCSE a powyzej 50 proc 7+ a progress 8 jest blisko 1.

Naprawde sa rozne comprehensives i nie same Harrisy. Przypomne ze najwiecej Oxford przyuje z comprehensive Brompton Manor we wsch Londynie a. Ie zadnej prywatnej czy grammar.

Tak samo sa rozne prywatne. Jak bylam w szkole gdzie moje dziecko idzie to czekalam az head of admisson skonczy rozmowe z matka, ktora chce przeniesc syna z Hampton Boys do tej szkoly. Zapytalam czy maja duzo takich przypadkow, ze na liscie oczekujących sa Ci z prywatnych. Na co ona, w tym roku bardzo duzo i westchnęła, ze nie doczekaja sie szybko bo szkola ma PAN 2000 a ma 225 i Surrey county chce by zeszli do PAN w naturalny sposob czyli nie przyjmowac jak sie wykruszaja az bedzie 2000. ( Moj syn nie idzie do szkoly w Richmond ale w Surrey)
                                        • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 12:48
                                          ( a i ta w Surrey do jakiej idzie to nie comprehensive)
                                    • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 12:40
                                      No wlasnie u nas sa dwie jednoplciowe, a moj syn uwielbia dziewczynki. 😍
                                      Tutejsza zenska nest bardzo dobra a meska juz nie to, do tego stopnia, ze wymienili dyrektora i wymyslili tez lonkursy muzyczne i sportowe na egzaminach wstepnych jakby to szkola prywatna byla i mogli stypendium oferowac 😂
                                    • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 12:50
                                      >) i ona ją uwielbia.

Bo ta wasza akurat jest bardzo dobra i fajna grammar mimo ze to superselective.

A bywają rozne.
                                  • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 12:38
                                    Aniu:
                                    Sa grammar and county grammar. Ja nie jestem przeciw superselective grammars ale przeciw so called couny grammars. Jest duza roznica.

Do county grammars trafiaja tez przecietne dzieci dobrze przygotowywane ktore pozniej niekoniecznie maja takie rewelacyjne wyniki. Takie przypadki w superselective grammars sa ultra rzadkie.

County grammars wystepuja w paru couties: Kent, Bucks i jest ich na kupie bardzo wiele.
                                    Sprawiaja ze reszta szkol ma fatalne wyniki
                                    • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 13:52
                                      Dzielisz wlos na czworo, albo i na wiecej. Mnie chodzi o to jak dziecko spedzi 7 lat zycia w grammar, a jak w comprehensive. Nie wiem co to jest PAN2000, i nie, nie tlumacz, nie musze wiedziec. Do grammar schools trafiaja dzieci, ktore z takiego czy innego powodu sa fascynujace, chociazby jak, zgaduje bo nie znam dziecka, corka illegal, ktora sie jawi z krotkich opisow jako dziewczynka nieprzecietna. I o to chodzi, zeby spedzic 7 lat w fascynujacym nieprzecietnym towarzystwie. To zostaje dziecku na dlugie lata, jezeli nie na cale zycie. Ocieranie sie o roznorakie talenty, nieprzecietne osobowosci, blyskotliwe umysly.
                                      • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 14:39
                                        do county grammar nie trafiaja zadne nieprzecietne umysly. Tylko do superselectives.

County grammar akceptuje od przecietnych w gore, wiec nie trafiaja niezwykli ludzie

Nie wiem jak jest z innymi grammar ale znam Tiffins, Suttons. Tam 75% dzieci jest pochodzenia poludniowo Azjatyckiego. Hot housing.
                                        U nas jeden hot housed Hindus dostal sie do Queen Elisabeth. To jedna z najbardziej selective grammars w UK. Nie byl nigdy nieprzecietny ani jakis bardziej inteligentny. Duze problemy wychowawcze, ASD. Hothoused ostatnie 2 lata do tego stopnia ze na wycieczke szkolna nie mogl jechac bo sie mial uczyc

Inna dziewczynka dostala sie do Tiffin. Bardzo malomowna. Z angielskiego przecietna ale z matmy bardzo dobra. Tez zakwitla w 6 klasie w wyniku hardcore tutoringu. Wczesniej nie wygrywala w szkolnych onkursach matematycznych a moj syn tak.
                                        • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 17:04
                                          Ale co ty mi tutaj wyjezdzasz z jakims hot housing i superselectives. Kazda grammar jest selective przynajmniej w jakims stopniu, w przeciwienstwie do comprehensive ktore nie sa selektywne absolutnie, z zalozenia.
                                          • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 18:09
                                            Moze przejdz sie na mumsnet i zaloz ABIU watek pt. "Ktos mi wyjezdza z roznica miedzy Superselective grammar a county grammars a to jest to samo. Am I being unreasonable?"
                                            Beda ci cierpliwie tlumaczyc, ze jest roznica.

Comprehensive sa posrednio selektywne przez property prices. Podobnie jak katolickie. Tez sa selektywne przez parish( czyli property ladder, faith).
                                            Dziwnie drogie sa domy wokol najlepszych comprehensives
                                            • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 23:47
                                              Nie potrzebuje sie nigdzie przechodzic. Na czym jak na czym, ale na edukacji w UK troche sie znam, wiec mumsnet naprawde zadnej ameryki mi nie odkryje. Uparlas sie na te superselective i county grammar, dorzucasz hot housing, i rozumiem ze to wszystko po to zeby usprawiedliwic swoje wybory dla wlasnego dziecka? Ja mialam przeglad kazdego rodzaju szkoly sredniej, prywatna, katolicka, Harrisy, i county grammar. No i ta ostatnia pod wzgledem ogolnej satysfakcji bije wszystkie pozostale na glowe (konkretnie Wallington County Grammar School). Atmosfera w szkole jest bezcenna. Akademicko jest nacisk na science i maths, ale moja humanistyczna do szpiku kosci corka uwielbiala te szkole, i byla niepocieszona kiedy te dwa lata sixth form dobiegly konca. Debaty, rozmowy, dyskusje, pasje i zainteresowania mlodziezy niesamowite. Talenty muzyczne, jezykowe, akademickie, sportowe, polityczne, pelen wachlarz, odpowiednio, madrze, niesamowicie kierowane przez kadre.
                                              • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:04
                                                A gdzie ci ktos kazal gdzies sie przechodzic? Gdzies to wyczytala?
                                                Mowilam o pytaniu. Alez oczywiscie ze Ty nie masz ochoty rozumiec roznicy miedzy county grammar a superselective.
                                                Twoje rozumienie roznicy miedzy comprehensive a grammat jest jak za krola cwieczka gdy faktycznie comprehensives bylo tylko dla vocational training.

Twoje dzieci nie dostaly sie do Tiffin i skoczyly secondary katolicka. Mowilas o tym. Do Six form idzie mniej mlodziezy niz do secondary wiec i latwiej sie dostac.

W kazdej szkole sa debaty, muzyka, klubow od zatrzesienia. Poza tym Six form to nie secondary i glownie ludzie sie ucza samodzielnie, a nie szkolke

Ja tez moge powiedziec, ze uparlas sie na to grammar do ktorych twoje dzieci nie chodzily i dopiero jedna na Six forms i tylko na dwa lata bo wczesniej sie nie dostaly.

Tak tak przez kadre...w szkole grammar dla nas dostepnej wlasnie ta " genialna" kadra spowodowala ze OFSTED dal im Good a nie Outstanding. Tiffin, Sutton report jest do zaladowania i mozna przeczytac jaka wspaniala ta kadra ktora nie wie jak motywowac dzieciako i czego uczyc. Ale by to wiedziec trzeba chciec cos.poczytac a nie powtarzac snobistyczne frazesy

Powtorze: Grammar sa lepsze i gorsze, jak i private i comprehensive sa rozne. Tylko ignorant moze uwazac E kazda

• princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:06
                                                  Aa. I moj syn nie idzie do comprehensive- powtorze drugi raz. Wiec moje wypowiedzi o comprehensives nic nie racjonalizuja. Nas tam nie ma, i nie bedzie mimo ze Turing, Orleans, Grey Court sa swietne
                                                • illegal.alien Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:16
                                                  Ummm, no Ty napisałaś do Ani ‚Moze przejdz sie na mumsnet’?

Używanie imion Ani córek na forum, kiedy ona sama tego dawno nie robi jest chamskie. Nie wspominając o przekonaniu, że możesz coś ‚sadzić’ na ich temat, w dodatku lepiej niż Ania…
                                                  • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:32
                                                    Ale ja o nich nic nie sadze bo ich nie znam i nie pisze kim sa. Ania tu na forum pisala gdzie byly w szkolach i uzywala ich imion. Pisala o niepowodzsniu z Tiffin i Katolickiej szkole. A niby skad wiem o imionach jak nie stad? Ty też używałas tu imienia corki. Syna nie.
                                                  • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:35
                                                    Zreszta spadam stad. Trudno rozmawiac z Ania dla ktorej kazda grammar to cud boski na pewno i nawet Royal Colchester Grammar ktora zamknieto za rasizm albo Loughborough Grammar ktorej los wisi na wlosu za sexual abuse. A ile po Ofsted zdegradowali na goodnczy Satisfactory hoho.

Szkoly sa rozne. Rozne panstwowe prywatne i rozne grammar. Niektorym to ciezko zrozumiec. EOT pa
                                                  • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 10:04
                                                    'Zreszta spadam stad'. Cytujac Dowager lady Grantham, do you promise?
                                                  • illegal.alien Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:41
                                                    ‚jakos nie sadze by Amelka byla tam mniej szczesliwa niz Alexia w Wallington’

Serio, postaraj się pamiętać, co piszesz, chociaż przez pięć minut.
                                                  • illegal.alien Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:43
                                                    Zarówno ja, jak i Ania przestałyśmy (albo conajmniej ograniczyłyśmy) używanie imion dzieci na forum. Nie wiem jak Ania, ja zdecydowanie przez Ciebie i twój zwyczaj wyciągania prywaty na forum publicznym.
                                                • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:37
                                                  Ty mi napisalas, 'przejdz sie na mumsnet'.

'Poza tym Six form to nie secondary i glownie ludzie sie ucza samodzielnie, a nie szkolke' - jasne. Masz slabiutkie pojecie o sixth form, zaczynajac od pisowni, wiec nie bede polemizowac.
                                      • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 14:42
                                        a i ciesz sie ze corka czy corki skonczyly dobra katolicka szkole z wartosciami. Tam mogly spotkac podobne dzieci i moze zamienic zdanie po polsku. Zobaczyc biedne i zamozniejsze domy. Po Tiffin Six form zycie nie ulozyloby jej sie jakos doskonalej
                                        • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 17:03
                                          Zamienic zdanie po polsku? To podnosi wartosc szkoly, przepraszam? Moje corki nie mowia z rowiesnikami po polsku bo nie znaja na tyle dobrze jezyka (polskiego). Biedne i zamozniejsze domy to sobie naogladaly i w podstawowce osiedlowej, i mlodsza w WCGS. Moja mlodsza twierdzi teraz ze te 2 lata w WCGS sixth form to byly najwspanialsze lata jej dotychczasowego edukacyjnego zycia.
                                          • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 18:10
                                            A starsza miala straszne lata w Six forms?
                                            • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 23:38
                                              Starsza zostala w sixth form w katolickiej.
                                              • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 23:40
                                                ,jakos nie sadze by Amelka byla tam mniej szczesliwa niz Alexia w Wallington
                                                • aniaheasley Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:32
                                                  Troche przesadzilas z tymi imionami.
                                                  • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:36
                                                    No przeciez tu o nich mowilas. A niby skad je mam znac?
                                      • illegal.alien Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 21:38
                                        I tu się z Tobą Aniu zgodzę - ale ja często mówiłam już na poziomie podstawówki, że poziom akademicki można nadrobić w domu, atmosfery w szkole nie nadrobię.
                                        (Chociaż na poziomie szkoły średniej to się trochę ze sobą zaczyna łączyć i poziom akademicki wynika z atmosfery w szkole i towarzystwa w niej).
                                        O ile nadal jestem przeciwna większości szkół prywatnych (dla swoich dzieci, nie jako idei ;)), tak widzę, że Grammar to jest naprawdę inna jakość edukacji i akurat nie o poziom akademicki chodzi najbardziej.

Gorzej, że środkowy syneczek trochę mniej mi się w ten plan wpisuje, ale liczę na to, że a) dostanie się i b) atmosfera wpłynie na niego motywująco.
                                        Żałuję, że przenieśliśmy go z jednej podstawówki do drugiej, bo w obecnej jest zupełnie inaczej niż było a poprzedniej i trochę to na niego kiepsko wpływa. Ale został mu rok i rusza do szkoły średniej :)
                                        • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 23:45
                                          No ja jestem i bylam na nie przez jednoplciowosc. Zreszta faith school jednoplciowych tez bym nie rozwazala. Ani comprehensive jednoplciowych.

Z prywatnymi jest jak z grammar- sa rozne.

Znam matke ktora zabrala dzieciaka z prywatnej. Specyficzna szkola. Ale i znam matke dziecka w grammar ktore nie wytrzymywalo presji. A o takie ktore lubia i swoja private i grammar

Uwazam, ze stwierdzenia, ze wszystkie grammar sa super a wszystkie comprehensives sa be, private sa be nie jest rozwazne. Szkoly sa rozne.

Nie kazdy po comprehensive zostaje hydraulikiem, i nie kazdy po grammar dostaje sie do Oxbridge.
                                          • illegal.alien Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:11
                                            Toteż ja nie mówię, że wszystkie są takie czy smakie.

Sama o mały włosy wylądowałabym w żeńskiej prywatnej szkole z internatem. Ale to ja. Moja córka w szkole żeńskiej kwitnie, w drużynie żeńskiej kwitnie i ogólnie nie narzeka na to, że chłopaków w swoim życiu ma obecnie mało. Na etapie 6th form będzie miała szansę przenieść się do szkoły męskiej na przeciwko, gdzie sixth form jest mieszany.
                                            • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:18
                                              No wlasnie na szczescie Six forms sa mieszane juz.

Do internatu w wieku 11 lat bym nie wyslala. Za mlode jeszcze sa dzieciaki w takim wieku
                                          • derka1 Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 09:57

> No ja jestem i bylam na nie przez jednoplciowosc. Zreszta faith school jednoplc
                                            > iowych tez bym nie rozwazala. Ani comprehensive jednoplciowych.
                                            >

Nie demonizowalabym szkol tylko dla chlopcow/dziewczat. Przyznam, ze sama mialam na poczatku obawy, ale w koncu wyslalam dziecko do takowej. Bez obaw, spotkania z plcia przeciwna realizuje podczas zajec pozaszkolnych. Sixth form tez jest w w szkole mieszane.

Nie ma co ukrywac, ze i chlopcy i dziewczeta ucza sie inaczej i ta wiedza jest podstawa nauczania w naszej szkole (= szkole dziecka), tzn zajecia sa konstruowane w taki sposob, zeby dana grupe nauczyc jak najbardziej efektywnie i wyciagnac z niej jak najwiecej. Zreszta w comprehensive, w ktorej dawno temu uczylam tez zrobiono taki eksperyment - na lekcji jezyka angielskiego, byla odzielna klasa zenska i meska - realizowano ten sam material, ale inaczej - i wyniki poszybowaly.

I znowu - nie probuje przekonywac nikogo do czegokolwiek - kazdy jest inny, kazdy ma inne potrzeby - i niech kazdy znajdzie miejsce, ktore mu sluzy najlepiej i w ktorym moze sie rozwijac..
                                        • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 25.06.24, 23:46
                                          >Ale został mu rok i rusza do szkoły średniej :)

Atom Learning?
                                          • illegal.alien Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:09
                                            Huh? Nie rozumiem, co ma Atom Learning wspólnego z tym, że mojemu synowi został rok…
                                            • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:16
                                              Nic. Niepotrzebie polaczylas to w taka zaleznosc. Ja wskazuje na dobrą metode by wyrobic szybkosc.
                                              Na 11+ jak ci wiadomo wazna jest szybkosc. Material jest tylko przeciez z zakresu szkoly. A Atom Learning to dobra metoda na wyrobienie szybkosci wlasnie.
                                              • illegal.alien Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:21
                                                Ach. Cóż, widocznie założyłam, że skoro cytujesz ten fragment, to jest jakiś związek.
                                                Dziękuję za poradę, syn już od jakiegoś czasu chodzi na zajęcia przygotowujące do egzaminu, dajemy radę.
                                                • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 26.06.24, 00:30
                                                  Pewne matki mi opowiadaly o sytuacji u nich ze sa grammar, fatalne comprehensive i bardzo dobra Catholic, private.Jesli komus bardzo nie po drodze z Catholic a nie stac ich na private to w zasadzie nie ma wyboru tylko starac sie do grammar
                                                  W wielu hrabstwach nie ma zadnej grammar i wtedy zostaje tylko wybor miedzy comprehensive a private.
              • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 20.06.24, 18:58
                >rezygnacjami bedzie klarowna dopiero w okolicach stycznia 2025.

Zgadzam sie. Z tym ze ja podejrzewam ze nie zrezygnuje zbyt wielu. Ale dodatkowe 20 procent plus rosnace koszta zycia, nie rosnace pensje, kiepski rynek pracy spowoduje, ze w sposob szczegolny odbije sie to na wyborach y7 i wiele szkol bedzie musialo merge z innymi szkolami
                • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 20.06.24, 19:00
                  (I wyborach w Reception)

• princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 18.06.24, 12:07
            aniu przeciez VAT jeszcze nie zostal wprowadzony. Jak Labour wygra i o ile wygra to dopiero zobacza czy wprowadza czy sie wycofaja to raz

Dwa, liczba dzieci w szkolach prywatnych rosnie dzieki chinskim dzieciakom.

monitor.icef.com/2019/05/one-third-of-foreign-students-in-british-independent-schools-come-from-europe/
          • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 18.06.24, 12:10
            no i w moim borough to juz wszystkie state szkoly secondary maja waiting list i sa oversubscribed. Ja sobie nie wyobrazam aby Labour nie zbudowalo tu dodatkowych szkol czy jakos poszerzylo gdzie sie da i o ile sie da.... jesli jakiekolwiek dzieciaki z prywatnych mialyby sie relokowac do panstwowych albo w ogole nie isc w y7 do prywatnych.
            Juz sobie wyobrazam ceny domow. Up the roof beda. Juz sa, a teraz bedzie cyrk
            • ta_ruda Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 18.06.24, 13:40
              Wprowadzenie VAT-u powinno byc poprzedzone dekada w ktorej buduje sie dodatkowe szkoly i szkoli dodatkowych nauczycieli
              • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 18.06.24, 13:49
                tez tak uwazam. A wczesniej dokladnym research gdzie nalezy je budowac

bo ogolnie w UK jest duzo wolnych miejsc w szkolach. Ale sa miejsca jak np tu gdzie mieszkam gdzie szpilki nie wsadzi sie
                • derka1 Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 16:42

> tez tak uwazam. A wczesniej dokladnym research gdzie nalezy je budowac
                  >
                  > bo ogolnie w UK jest duzo wolnych miejsc w szkolach. Ale sa miejsca jak np tu g
                  > dzie mieszkam gdzie szpilki nie wsadzi sie

Miejsca sa w szkolach, ale glownie w tych, do ktorych nie chcialabys poslac swojego dziecka (przynajmniej "tu" gdzie mieszkam i "tam" gdzie pracuje). Jestem zywo zainteresowana tematem, bo swoje edukuje prywatnie. Co mysle o planach labourzystow, zatrzymam dla siebie. A, zeby nie bylo - w tutejszych szkolach (panstwowych) ucze od 25 lat. Decyzja o edukowaniu potomka prywatnie zostala podjeta bardzo swiadomie, rowniez przez ojca dziecka, ktory swojego czasu, przez wiele lat nalezal do opcji - "prywatna, po moim trupie".
                  • ta_ruda Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 20:35
                    a możesz coś więcej napisać o swoich doświadczeniach ze szkołami państwowymi i powodami które skłoniły cie do posłania dziecka do szkoły prywatnej?

Ja też jestem jedną z tych co myśleli' prywatna po moim trupie', ale teraz (dziecko jest w year 2) trochę patrzę na to inaczej.

Rok temu zmienilismy szkolę z jednej państwowej na inną (jestesmy bardzo zadowoleni, otoczenie jednak robi dużo).

Teraz myślimy już o szkole średniej. Muszę caly czas pamietać że to nie Polska w latach 90-tych gdzie do dobrych szkól dostawało sie bez względu na to gdzie sie mieszkało (bo były egzaminy wstępne) i ogólnie tam gdzie mieszkaliśmy, społeczno-kulturowe otoczenie było bardzo pozytywne (bezpeiecznie i ta sama kultura). W Uk w pewnych częściach jest jednak inaczej.

derka1 napisała:

> princesswhitewolf napisała:
                    >
                    > > tez tak uwazam. A wczesniej dokladnym research gdzie nalezy je budowac
                    > >
                    > > bo ogolnie w UK jest duzo wolnych miejsc w szkolach. Ale sa miejsca jak n
                    > p tu g
                    > > dzie mieszkam gdzie szpilki nie wsadzi sie
                    >
                    >
                    > Miejsca sa w szkolach, ale glownie w tych, do ktorych nie chcialabys poslac swo
                    > jego dziecka (przynajmniej "tu" gdzie mieszkam i "tam" gdzie pracuje). Jestem z
                    > ywo zainteresowana tematem, bo swoje edukuje prywatnie. Co mysle o planach labo
                    > urzystow, zatrzymam dla siebie. A, zeby nie bylo - w tutejszych szkolach (panst
                    > wowych) ucze od 25 lat. Decyzja o edukowaniu potomka prywatnie zostala podjeta
                    > bardzo swiadomie, rowniez przez ojca dziecka, ktory swojego czasu, przez wiele
                    > lat nalezal do opcji - "prywatna, po moim trupie".
                    • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 20:56
                      >Ja też jestem jedną z tych co myśleli' prywatna po moim trupie', ale teraz (dziecko jest w year 2) trochę patrzę na to inaczej.

musisz dokladnie przyjrzec sie konkretnym szkolom. NIe nabierac sie na ich marketing. Nie rozmawiac z klubem wspierajacych szkole ale znalezc obiektywne osoby. Kogo dzieci tam uczeszczaja. Jacy to ludzie.

Zakladanie ze wszystkie prywatne sa super, a wszystkie state sa zle jest bledem. One sa rozne w kazdym wymiarze

Jezeli twoje dziecko ma jakies SEN to lepiej poszukac specjalistycznej szkoly prywatnej.

Szkola prywatna do ktorej poslalabym dziecko jest tylko dla chlopcow a ja jestem przeciw edukacji jednoplciowej. Poza tym super szkola. Ale tez moja kolezanka pracuje w sasiedniej zenskiej i sama nie poslala tam corki tylko do Waldergrave. Pomimo, ze jako pracowanik ma duza znizke. Naogladala sie.
                      • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 21:05
                        Moze tez dodam jak to dziala z tym dostawaniem sie na studia w Oxbridge z prywatnych i w ogole z Leavers Destinations

Otoz, szkoly superselektywne poluja na dzieci wybitne. Organizuja konkursy jeszcze na poziomie Y5 np Maths Competition. Sa tez aktywni wokol wszelakich academic i sport competitions kierowanych do KS2. Wylawiaja dzieci wybitne

Jesli dziecko dostaje sie do lokalnej superselektywnej Grammar a takze do nich a zdalo do tej grammar z bardzo bardzo wysokim wynikiem to oni oferuja takiemu dziecku free space byle przyszlo. Zalezy im na genialnych i wybitnych dzieciach bo te sie dostaja do Oxbridge. A to jest najlepsza reklama szkoly.
                        Stypendia sportowe, szachowe przyciagaja kandydatow. Ale wspolczuje im potem bo oczekiwania sa, ze beda caly czas wybitne i beda przynosic szkole wygrane. Nie daj bog takie dziecko sie zniecheci itd.

Wiec to czesto nie jest tak ze szkola ma taki wielki sukces. Tylko za sukcesem jest marketing. Tam nie ma measure Progress 8 by cokolwiek stwierdzic. Tam jest gra by przyciagnac talent od ktorego sa oczekiwania osiagniec. A talent przyciaga cale reszte ktora placi by byc w tak dobrej szkole
                        • glasscraft Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 21:15
                          Nie daj bog takie dziecko sie zniecheci, bo co wtedy? Ze szkoly dziecko wyrzuca? Zabiora "free space?
                          • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 22:38
                            jest presja na stypendystow bo sa sports coach i nauczyciele muzyki i tutors.
                            Sporo na ten temat watkow na mumsnet. To nie jest tak ze sie dostaje stypendium np z szachow i mozna spoczac na laurach.

Zreszta to nie jest tylko cos typowego dla UK. Kiedys studiowalam w US i mialam 50% znizki i wcale nie z powodu jakiejs genialnosci tylko reprezentowalam... minority. Serio. Na zachodnim wybrzezu, na tym Uniwerku bylo stypendium dla under represented minorities. No i jako ze Polakow nie bylo to dostalam jako to minority. Wszystko dlatego ze Uniwersytet nie mogl konkurowac z Harvard, MIT, Stanford , Yale ale ... pod wzgledem diversity to mogl. I taki oto "order" chcial utrzymac. Ale nie bylo to do konca za darmo.
                            Cale 2 lata studiow musialam uczestniczyc w rozmaitych imprezach podkreslajacych diversity, Szczerzyc zeby do zdjec z innymi, lazic z polska flaga itd itp cyrk.

Jest taki film The Blind Side z Sandra Bullock ktory fajnie pokazuje jak stypendium sportowe dziala
                      • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 21:09
                        no i tez w niektorych miejscach state sa fatalne a prywatne maja lepszy poziom.
                        W zasadzie nie ma wyboru

Tu gdzie mieszkam sa rewelacyjne state w wiekszosci. Dlatego zaporowe ceny domow. Wiele Outstanding z swietnym Progress 8 i wynikami GCSE wyzej niz 75% 5+ a i powyzej 40% 7+
                        A prywatne tu staraja sie bardzo by byc konkurencyjne
                  • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 20:51
                    >Miejsca sa w szkolach, ale glownie w tych, do ktorych nie chcialabys poslac swojego dziecka (przynajmniej "tu" gdzie mieszkam i "tam" gdzie pracuje).

nie w moim borough. teraz wszedzie tu sa listy czekajacych ( zdjecie). Kazda jedna szkola

Ale w UK ogolnie jak mowilam sa unsubscribed

Wiesz moze pracujesz w szkolach panstwowych, ktore nie maja sie dobrze. Ale nie znaczy to ze wszystkie sa kiepskie czy niezorganizowane. Sa tez i bardzo dobre panstwowe szkoly.
                    Sa tez prywatne dobre i fatalne

Tylko superselective na poziomie szkoly sredniej to przyzwoite szkoly bo nie sa zdesperowane finansowo, bo zawsze maja klientow. Moze dobrze twoje dziecko trafilo

Natomiast wiele zwyklych prywatnych szkol zatrudnia marketing bo musi przetrwac, utrzymuje sie z donacji ( badzcie mili dla mojej corci a doplace 50 tys bo dla mnie to na waciki) a i nie rzadko smaruja na reke nauczycielce by przykladala sie z tym konkretnym dzieckiem. Oj ilez ja sie nie na sluchalam. A o szkolach w pobliskiej najbogatszej dzielnicy gdzie dealerzy narkotykow pod szkola bo tam dzieciaki maja pieniadze- dzieci pilkarzy, wojskowych itd. A ile dzieci rosyjskich mobow ho ho.
                    Wiec to roznie bywa z tymi prywatnymi. Tam pieniadze rzadza
                    My takie w porzadku szkoly prywatne i na poziomie to tylko mamy jednoplciowe
                    • derka1 Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 23:35
                      Daleka jestem od uogolnien typu prywatne sa super a panstwowe nie, bo szkola szkole nierowna i rozne dzieci odnajda sie mniej lub bardziej w roznych placowkach.

Sama pamietam dyskusje tutaj, jakies 20 lat temu - uczylam wtedy w rewelacyjnej panstwowej szkole i kilka tutejszych mam probowalo mnie przekonac do wyzszosci prywatnych, w ktorych uczyly sie ich dzieci (jesli pamietaja tamten watek, to przepraszam za jednozdaniowe streszczenie). Gdybym mogla cofnac czas i poslac syna wtedy, do tamtej szkoly - zrobilabym to - mielismy super wyniki, szkola byla relatywnie mala, nauczyciele zaangazowani, duzo sie dzialo i wszyscy sie dobrze znali i ogolnie byli zadowoleni. Tylko, ze to bylo 20 lat temu, a teraz sytuacja sie zmienila, niestety w wielu miejscach na gorsze. Mniej pieniedzy pompowanych w edukacje, coraz wieksza presja i ogromne oczekiwania wszystkich wobec wszystkich, coraz wiecej otwieranych klas, zeby wszystkich pomiescic.... w roczniku w szkolach, ktore znam, nie ma juz 5-6 klas, jak kiedys, ale np 10, zdarza sie tez, ze jest wiecej niz 30 uczniow w klasie, a mnie sie wydaje, ze taki mlody czlowiek, ktory ma 11 lat i wyskakuje spod opieki jednej pani nauczycielki, z czesto nieduzej szkoly, wciaz potrzebuje odpowiedniego, emocjonalnego wsparcia, zeby moc sie jakos odnalezc w tym edukacyjnym chaosie. Oczywiscie, ze w jakims tam stopniu kazda szkola bedzie probowala mu w tym pomoc, ale ja osobiscie nie jestem zwolennikiem takich molochow, bo wedlug mnie (i jest to moje prywatne zdanie) to dobrze w takich "fabrykach" nie dziala. Mysle, ze sposobem na rozwiazanie wielu problemow emocjonalnych, behawioralnych byloby np zmniejszenie klas, ale to jest w obecnej sytuacji niemozliwe.

Ja wiem, ze dla wielu rodzicow najwazniejsze sa statystyki, oceny z egzaminow itd, ale to jest tak wazny czas dla takiego mlodego czlowieka, ze uwazam, ze trzeba patrzec tez na inne rzeczy. Do wyboru szkoly syna przekonalo mnie podejscie naszego dyrektora - na jednym ze spotkan (a bylam lacznie na 4, zeby miec absolutna pewnosc :-) ) powiedzial, ze dla niego najwazniejsze jest kazde indywidualne dziecko i jego ogolny dobrostan i ze szkola patrzy na kazdego ucznia holistycznie, gdzie licza sie nie tylko wyniki w nauce, ale tez wiele innych rzeczy. I to wszystko sie sprawdza, jest dokladnie tak jak powiedzial. Sa male klasy (18-20 uczniow w klasie), fajni i zaangazowani nauczyciele, dobrze wyposazone pracownie, mnostwo zajec dodatkowych, co chwile zapraszani ciekawi goscie z zewnatrz, recitale, koncerty, przedstawienia teatralne, wyjazdy, spotkania dla rodzicow (nie mowie o takich typowych zebraniach) itd - byc moze tak zdarza sie tez i w jakichs szkolach panstwowych i jesli tak jest, to super, ja porownuje to z tymi, ktore znam i tam niestety tego nie ma. Szukajac szkoly dla dziecka oczywoscie, ze odwiedzilam tez wszystkie okoliczne szkoly panstwowe (cztery), ale oferowany w nich "przekaz dnia" mnie kompletnie nie przekonal.

Jak wspomnialam wczesniej, ja nie twierdze, ze wszystkie prywatne szkoly sa lepsze od panstwowych, ale wiem, ze w przypadku mojego dziecka, to byl najlepszy wybor i najlepsza, chociaz niestety kosztowna, inwestycja.

• princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.06.24, 23:42
                        Wszystko zalezy od lokalizacji i jakie szkoly sa w okolicy. Tu gdzie mieszkam sa male czyli takiw ktore maja po 800 uczni ale i takie na 2500

Sa male prywatne ale tez sa ogromne, bo jak popularna szkola to i ma wielu kandydatow.

Pozycjonowanie malych szkol jest zawsze na tym ze maja indywidualne podejscie bo jest mniej uczniow. A roznie w praktyce bywa w zaleznosci od szkoly.
      • princesswhitewolf Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 11.03.24, 10:43
        Mysle, zależność miedzy tymi 126 a to czy ich stac na prywatna jest zupelnie nieistniejaca.
      • andgie Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.03.24, 13:56
        Aniu, ja zdecydowanie myślę, że wiele ludzi zrezygnuje z prywatnych szkół, jeśli będą musieli płacić „jedyne kilka tysięcy rocznie więcej”.
      • ta_ruda Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 19.03.24, 15:42
        Czytalam fajna analize ktora pokazywala ze to opodatkowanie to swietny pomysl dla bogatych - ci ktorzy rzeczywiscie maja $$ na prywatne szkoly nadal swoje dzieci tam posla.
        Ale ci ktorzy ledwo co wiaza koniec z koncem, posla teraz swoje dzieci do szkol panstwowych, a szkoly prywatne stana sie jeszcze bardziej elitarne.

To swietne rozwiazanie dla tych ktorzy chca sie pozyc klasy sredniej z tych prywatnych szkol.

aniaheasley napisała:

> Myslisz, ze tak wiele osob zrezygnuje jak beda musieli zaplacic dodatkowe pare
        > tysiecy rocznie? Juz slyszalam rozmowy, ze po prostu trzeba bedzie ten VAT potr
        > aktowac jak dodatkowy semestr i tyle.
        > Wiele osob natomiast, po tym jak nie dostalo miejsca w zadnej z panstwowych, zd
        > ecyduje sie na miejsce w prywatnej, jezeli do takiej tez startowali jako backup
        > . Tak bylo u nas :)
        >
        • madameleloupblanc Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 27.03.24, 12:18
          no wlasnie
    • steph13 Re: 126 dzieci nie otrzymalo miejsca w s.school 23.06.24, 13:22
      Niestety ludności tego kraju, z jakiegoś powodu, marza się rządy socjalistyczne. Może dlatego, że nigdy nie zaznali tak naprawdę? W imię wyimagiwanej class war sprowadza wszystkich do najniższego wspólnego mianownika a wygłodniała czerwona elita partyjna będzie opływać we wszystko po 14 latach posuchy. Płakać się chce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka