03.03.24, 13:06
Nie chcialam zasmieac watku o kotku. No wiec obejrzalam w koncu ostatni sezon. Kurcze, super, naprawde. Tyle rzeczy sie fajnie powyjasnialo. Troszke sobie zazartowalas ze mnie niyaa mowiac ze ten sezon nalezy do kierownika. Znaczy mialas racje, ale nie tak sobie to wyobrazalam 🤣
Pozatym dwa zdarzenia w tym sezonie mogli sobie darowac. Jeden z Teresa, moim skromnym zdaniem mogli Teresie darowac i mogla z tego wyjsc fajniejsza historia. Oraz Dzidzia, jemu tez mogli darowac.
Wyglada na to, ze kolejnego sezonu nie bedzie bo pozamykali wszystkie sprawy. A szkoda. Dawno nie ogladalam tak dobrego serialu. Oczywiscie w duzej mierze ze wzgldu tez na umiejscoweinie serialu w latach, ktore pamietam i odbylam sentymentalna podroz w czasie dzieki muzyce i wystrojowi.
Obserwuj wątek
    • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 18:17
      A ja mam nadzieję że następnego sezonu nie będzie , bo jest to świetny serial i szkoda by było go zepsuć a niestety tak bywa przy kolejnych sezonach.
      Niech zrobią inny 🤣 jestem wymagającym widzem! 🤣

Masz trochę oglądania innych z listy, więc podróży w czasie nie koniec…
      • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 18:20
        A co do kierownika, to było zaskakujące jak to poprowadzili ale i bardzo pozytywnie
        • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 18:22
          Tutaj skopiuje listę raz jeszcze :
          The woods,
          1983,
          Hold tight
          How I become a gangster
          Queen
          The getaway king
          Detective Forst
          Glitter
          How I fell in love with a gangster
          Family secrets
          High water

To są PL filmy/seriale dostępne na Netflixie które lubię i polecam

• niyaa Re: The Mire 03.03.24, 18:24
            Hold tight, queen, detective forst, family secrets- współczesne ale fajne
            Pozostałe właśnie takie w klimatach rojstu-mire
            • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 19:37
              Obejrzyj sobie high water teraz, myślę że Ci się spodoba.
              • wiwi1 Re: The Mire 03.03.24, 20:47
                Dzieki za rekomendaje, potrzebuje chyba z jeden dzien przerwy, bo brakuje mi postaci z The Mire ( tak jest jak ogladam duzo odcinkow w krotkim czasie).
                Czytalam, ze nie bedzie wiecej serii The Mire, rzeczywiscie moze to dobrze, bo szkoda byloby zepsuc taki dobry serial. A zaczelam to ogladac, bo ktos kiedys na forum emama wrzucil piosenke w wykoaniu Brodki wszystko zego dzis chce. Bardzo mi sie spodobala jej wersja tej piosenki i bylam ciekawa tego serialu.
                No to jutro jak bede miala sile po pracy to zaczne High water:)
                • wiwi1 Re: The Mire 03.03.24, 20:48
                  Tak wogole napisz co myslisz o tej piosence w ykonaniu Brodki, moim zdaniem rewelacja
                  www.youtube.com/watch?v=IrjizI0wsXU
                  • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 21:09
                    Wogole muzyka z tych filmów inspirowanych latami 80-90 jest mega , brodka wymiata, z takich maj to lubię jeszcze bardzo cover big in japan
                    youtu.be/tl6u2NASUzU?si=zbxGKduRnrlP0hBE

Na to:
                    youtu.be/dMia7HJR2l4?si=OV2L8FsRUAOYlXkx
                    • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 21:12
                      A z polskich wokalistów ogromnym zaskoczeniem jest dla mnie Julia pietrucha
                      youtu.be/yaVh6Sjh9f0?si=i35sFIVNhtJm3zzs

Nie znam jej aktorskich poczynań i wydawała mi się przeciętna aż usłyszałam jej płytę, bardzo przyjemna.
                      Lubię też to
                      youtu.be/Nrn9Bc2QUFc?si=hG669umE4KWbRb9Q
                      • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 21:13
                        W high water główną rolę gra Nadia 😉 i jest też tam młody ojciec Jass 😉
                        • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 21:15
                          A i ten cover też jest piękny youtu.be/xR_Pa1LY8mc?si=rS83VRU0AFuS_g5_
                          • wiwi1 Re: The Mire 03.03.24, 21:40
                            o tak, wlasnie znalazlam ta piosenke jak szukalam "wszystko czego dzis chce" i masz racje ten covver jest fantastyczny. Jest jeszcze jedna piosenka promujaca film, chyba "List", ale moim zdaniem nie wypadla tak dobrze, jak dwie pozostale piosenki
                        • wiwi1 Re: The Mire 10.03.24, 10:04
                          obejrzalam High Water, bardzo fajnie sie ogladalo, przez to, ze to krotki 6 odcinkowy serial to az tak bardzo nie zdazylo mnie wciagnac, ale rowniez bardzo dobrze zagrany. Nadia zagrala swoja rol fantastycznie.Wiesz kogo mi przypominala? Carrie Mathison z Homeland. Nie wiem dlaczego, ale to bylo moje peirwsze skojarzenie, trohe sa podobne i obydwie postaci maja poersonalne zawirowania, alerowniez sposob odtwarzania postaci jakis wydal mi sie podobny.
                          Co nastepne Niya polecasz? Zazelam The woods, ale chyba zostawie to sobie na potem, nie wiem dlaczego, bo nawet nie obejrzalam jedengo odinka, ale jakos tak na razie mam ohote na os innego. Moze dlatego, ze mnie iagnie do lat 80. i 90.
                          • wiwi1 Re: The Mire 10.03.24, 10:05
                            klawiatura mi zjada liteke "c"
                          • niyaa Re: The Mire 10.03.24, 12:49
                            To może teraz filmy- the getaway king-żeby Piotr zarzycki pokazał się z lepszej strony 🤣, lub how I fell in love with a gangster bardzo mi się dobrze oglądało tez
                            • wiwi1 Re: The Mire 10.03.24, 20:16
                              Pan Zarzyki sie zrehabilitowal. Jak mi sie nie podobala jego rola w The Mire, nie wiem dlazego, taki slimak tam jest to w The gateway King jest fantastyczny. Nie bylam pewna na poczatku filmu dosc speyficznych ujec, ale sie przyzwyczailam i ogladalo sie naprawde super. Dzieki niyaa za polecenie:)
                              • niyaa Re: The Mire 11.03.24, 14:07
                                Myślę z poprostu w mire miał taką rolę i tak ja zagrał co nie zmienia faktu że jest fantastycznym aktorem co właśnie w kolejnej roli udowodnił bo jest to już inne wcielenie …
                                Nie ma za co cieszę się ze się podobało. To co teraz? How I fell in love with the gangster? Tam bardzo lubię Agnieszkę grochowska i Włosoka- fantastyczny! Nawet Królikowski żenujący Antek nie jest tam denerwujący🤣 fajnie zagrała Julka Wieniawa , no i Sebastian fabijanski tez fajnie
                                • niyaa Re: The Mire 11.03.24, 14:11
                                  A i Magda Lamparska też fajnie bo nie widziałam jej wcześniej ani później w dobrej roli a te arcydzieła na podstawie tworów Blanki Lipińskiej to już wogole dramat 🤣
                          • niyaa Re: The Mire 10.03.24, 12:51
                            Homeland obejrzałam może ze 2-3 sezony , nie mogłam właśnie Carrie znieść 🤣 irytowała mnie
                      • wiwi1 Re: The Mire 03.03.24, 21:37
                        Bardzo fajna ta piosenka Wieniawy. nie znam mlodych polskich aktorow ani piosenkarzy a wyglada na to, ze mamy fajna muzyke i calkiem dobre seriale. Musze ponadrabiac zaleglosi. Jakos tak mi sie sentymetalnie zrobilo ostatnio. W The Mire uwazam ze kazdy jeden aktor swietnie zagral swoja role. Bardzo lubilam postac Jass i nie wiem dlaczego duza sympatia dazylam tez Mika
                        • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 22:05
                          A właśnie w more było suszenie po powodzi i nawiązanie do powodzi a high water jest na podstawie powodzi z 1997 I jest tam też postać na wzór młodej Magdy molek 😂
          • ilonka45 Re: The Mire 08.03.24, 13:07
            Niyaa
            Dzięki za listę, pooglądam 😀 wczoraj zaczęłam od the mire, przerzuciłam na polski, dubbing nie oddaje języka i atmosfery tamtych czasów. 25+ lat temu próbowałam obejrzeć parę polskich komedii i kryminalnych filmów i się na dobre zraziłam. The Mire jest OK, ale chyba zaczęłam od 3 serii???
            • niyaa Re: The Mire 08.03.24, 13:51
              Zacznij od 1 części po kolei , od 3 nie zrozumiesz rozwinięcia watkow
            • wiwi1 Re: The Mire 10.03.24, 09:55
              Ilonka, mi tez netflix wlasczyl ostatnia serie najpirw i tez zazelam ogladac az sie zorientowalam, ze cos jest nie tak, bo wiedzialam, ze pierwsza sria to mialy byc lata 80. I jak, podoba Ci sie?
              • ilonka45 Re: The Mire 10.03.24, 15:20
                Właśnie to samo mi się przytrafiło😀 zauważyłam taki schemat we wszystkich niemalże serialach, że 10 wątków naraz i lata pomieszanie z pokręceniem . Już obejrzałam od 1 i naprawdę dobry serial. Inne przy okazji skrytykuję 😀
    • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 21:29
      Ogólnie jest całkiem sporo pl produkcji na świetnym poziomie. Tyle ze nie wszystkie na netflixie , czasem kupuję też player - bardzo podobała mi się Chyłka , skazana , kilka których tytuły mi właśnie wyleciały z głowy bo jestem w niedyspozycji o konkretnym urazie głowy 😂 ale jeszcze sobie przypomne
      • wiwi1 Re: The Mire 03.03.24, 21:41
        o materdeju, co sobie zrobilas?
        • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 22:09
          Poszłam na łyżwy z synem. Nie jestem początkująca , byłam panczenistka. Nie wiem co się stało nie potrafię wyjaśnić ale przewróciłam się do tyłu bez żadnego ratunku łokciami , cokolwiek tylko walnęłam z impetem głowa, także ze wstrzymali całe lodowisko i wywieźli na noszach. Pojechałam do szpitala, wstrząsu mózgu nie mam ale wstrząśnięta jestem i obolała/zmeczona. Nawet nic oglądać nie moge
          • wiwi1 Re: The Mire 03.03.24, 22:19
            to dzisiaj sie stalo? brzmi okropnie. Ja nie jezdzilam nigdy na lyzwach oprocz kiedys w dziecinstwie moze kilka razy, wiem ze mialam swoje lyzwy. No i w zeszlym roku poszlam z corka na lyzwy, to sie caly czas trzymalam barierki i sie wlasnie balam tego jak latwo jest stracic rownowage i jednoczesnie trudno zapanowac nad cialem przy upadku. Dobrze, ze cie zbadali w szpitalu i wszytko ok. Po takim uderzeniu to bedziesz dochodzic do siebie troche czasu. Nie przemeczaj sie i odpoczywaj
            • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 22:23
              Wczoraj wczesnym popołudniem. Dojechałam do domu z powrotem ale z domu to już odjechałam karetka . Czekałam ponad 5! Godz żeby zobaczył mnie lekarz dał cocodamol i ulotkę .
              Dziś w łóżku i ogólnie cały tydz przesunęłam bo wątpię że będę twórcza 🤣
              • niyaa Re: The Mire 03.03.24, 22:25
                Bez kasku więcej nie wejdę na lodowisko napewno. Syna też już nie puszczę. Tzn on trenuje wogole hokeja na lodzie i ma wszystkie ochraniacze możliwe ale prywatnie to chodziliśmy jak wszyscy-bez kasku. Nigdy więcej.
                Nie wiem czy to nie światło ze stroboskopu mi nie zrobiło, bo to był dziwny upadek, chyba się starzeje 🤣
                • wiwi1 Re: The Mire 04.03.24, 00:13
                  Pewnie dlatego tyle czekalas, bo sobota. Chociaz w sumie jak karetka Cie zawiozla do szpitala to powinni Cie byli zobazyc w trybie pilnym. A zrobili Ci jakies przeswietlenie?
                  No ja nikogo na lodowisku w kasku nie wiedzialam. To sa jakies spejalne kaski czy taki kask jak do jazdy na rowerze? Bo tak wlasciwie jak sie zastanaowic to tyle sie mowi o jezdzie na rowerze w kasku a nigdy nie slyszalam o jezdzie na lodowisku w kasku gdzie przy takim upadku jak Twoj to mozna sobie duza krzywde zrobic, nie mniejsza niz na rowerze. Trzymaj sie i odpoczywaj, mam nadzieje szybko wrocisz do zdrowia
                  • niyaa Re: The Mire 04.03.24, 08:59
                    Szczerze mówiąc to szpital to kpina była, mój poprzedni “wiejski” szpital zawsze był na medal. Miejski- mówiąc delikatnie, nikt by nie zauważył nawet gdybym zemdlała . Mało tego raz mnie wołali ale zasnęłam i nie słyszałam -tak spałam na 3 krzesłach widoczna , praktycznie obok stanowiska gdzie wołają … kiedy już wreszcie zawołali po jakimś czasie to się obudziłam. Dostałam papiery i kazali mi iść do dept 3 -który nie wiedziałam gdzie jest. Mówię jej że jestem confused itd. Kazali mi iść za pijanym kolesiem z rozwaloną ręką , bo on też tam ma iść 🤣
                    Prześwietlić nic zero. Poświecił mi dr w oczy. Wyraźny światłowstręt miałam . Dał mi ulotkę i cocodamon i powiedział że mogę iść już do domu 🤣 było to już po 1 w nocy, nikt się nie zapytał nawet kto mnie odbierze jak wrócę itd.
                    Ogólnie m nadzieję że nigdy więcej do tego szpitala nie wrócę. A ponieważ karetka daje wybór gdzie jedziesz to jeśli już bym musiała to napewno nie do tego szpitala
                    • niyaa Re: The Mire 04.03.24, 09:14
                      A kask , tak jest hokeiści mają takie bardziej zabudowane z kratka na twarz. Ja sobie kupię taki .
                      Może są dostępne w wypożyczalni łyżew, nie wiem nie widziałam . Ale widziałam kilka upadków bo ludzie nie potrafią jeździć, sporty zimowe nie są popularne, natomiast nigdy nie pomyślałabym, nigdy nie przeszło by mi przez myśl że ja tak się zrobię ..
                      • wiwi1 Re: The Mire 04.03.24, 09:27
                        Ja co prawda na lyzwach bylam tu raz, ale nie widzalam zeby mieli kaski. Moja corka byla pare razy z tata. Gdyby sie wybrala jeszcze to zasugerowalabym kask. ale watpie czy udaloby mi sie przemowic w tej kwestii jej do rozumu, wlasnie dlatego, ze nikt nie jezdzi w kasku. Kurcze no jak sobie tak mysle to lodowiska powinny wogole miec taka policy, ze musi byc kask
                    • wiwi1 Re: The Mire 04.03.24, 09:21
                      o matko, dobrze byloby zlozyc complaint, ale pewnie nie chcesz sie w to bawic. Po urazie glowy i na silnych lekach Cie wyslali do domu? szok. najgorsze i tak sa uderzenia w bok glowy, wtedy jest wiekszy problem. Moja corka kiedys najprawdopodobniej przez sen poszla do ubikacji w nocy, ale nei pamieta wogole jak tam doszla, obudzila sie ze sleepwalking, stracila rownowage i przywalila glowa o toalete. Potrzymali ja troche na A&E, chceili robic CT, ale ostatecznie ja puscili do domu.
                      Ja dzisiaj z kolei obudzilam sie zeszlam do kuchni otworzylam zmywarke a na dnie pelno wody. No i nie wiem czy zmywarka zepsuta czy to problem z odlpywem, cisnienie wody mam tez slabe co sie nie zdarza, wiec to jakis plumbing problem pewnie. Jak nie urok to sraczka ze sie tak wyraze.
                      Dochodz do siebie i zdrowiej:)
                      • niyaa Re: The Mire 04.03.24, 09:40
                        Dzięki!
                        Co do complaint, to nie wierzę że ktoś na to patrzy nawet. Zresztą czekałam na taksówkę i policja przywiozła dziewczynę… w NI mamy takie jeepy opancerzone, no więc leżała tam na podłoże, mocno nacpana, zupełnie bezwładna … wyciągnęli ją pod pachy ,ciągnąc po ziemi aż do drzwi. Przy drzwiach stały wózki , posadzili ją. Wyszła pielęgniarka i rozmawiają podtrzymywała jej czoło długopisem , bo bezwładna , nie przypięli jej. Aż mnie zabolało jak pomyślał jak ten długopis musi boleć jak się wbija…

Ogólnie ta wizyta była bardzo nie fajna, i miło że rozumiem że mają urwanie głowy to jednak po wielu latach w moim wiejskim szpitalu który też jest duży i jedyny na spory region-był to dla mnie szok.
                        Owszem na a&e się czekało zawsze ale nie było takiej znieczulicy. Nie zdarzyło mi się żebym widziała kogoś śpiącego na krześle , czy żeby pielęgniarka wyszła zawołała imię i wróciła bez pacjenta… więc się da wszystko zależy od człowieka
                        • wiwi1 Re: The Mire 04.03.24, 09:53
                          Ja u siebie widzialam, ze wychodza wolaja ze 3 razy moze a jak sie pacjent nie zglasza to wracaja. Nie widzialam, zeby sie ktos jakos bardzo przejmowal. No ale spiacy pacjent po urazie glowy to powino ich chyba zaalarmowac.
                          • niyaa Re: The Mire 04.03.24, 10:12
                            Uroki życia w city …
      • niyaa Re: The Mire 11.03.24, 20:59
        Btw skoro już jesteśmy w klimatach dzieciństwa to pamiętam perfumy pani Walewska 🤣 ale … czy wiesz że nivea ma perfumy-a dokładnie wodę toaletowa która pachnie jak ich krem taki pierwowzór kremu nivea? Myślę że każdy pamięta ten przyjemny zapach bo to unikat🤣 polecam
        • niyaa Re: The Mire 11.03.24, 21:00
          Z wątku o kotku przez seriale dojdzie wątek perfumeryjny 🤣
          • wiwi1 Re: The Mire 11.03.24, 21:15
            youtube podpowiedzial mi dzisiaj powiedzenia zydowskie i jedno znich bylo takie" ,mlodosc zyje marzeniami a starosc wspomnieniami" 🤣 Pania Walewska pamietam, kojarzy mi sie z moja babcia. Te pefumy Nivea masz albo wachalas?
            • niyaa Re: The Mire 11.03.24, 21:26
              Tak, nostalgiczna podróż 🤣 bardziej do miłych zapachów bo dzieciństwa nie wspominam miło ale powąchaj siebie tester może Ci się spodoba . Tanie też są
              • wiwi1 Re: The Mire 11.03.24, 22:15
                nie ma ich chyba w Anglii,m google nie pokazuje. Na stronie Nivea tez nie sa dostepne moze to byla jakas limitowana seria i sie wyprzedala
                • niyaa Re: The Mire 11.03.24, 22:32
                  www.nivea.co.uk/products/nivea-fragrance-eau-de-toilette-40059007222180045.html

Możesz sprawdzić gdzie kupić online oraz in store . Pokazuje że są w Londynie
                  • niyaa Re: The Mire 11.03.24, 22:34
                    Na amazonie zobacz Link amzn.eu/d/hUWWtsG , u nas są w Tesco i w Boots tez
                  • wiwi1 Re: The Mire 11.03.24, 23:36
                    mi na ich wyszukiwarce pokazuje sklepy Boots i Tesco ale na stronie sklepow nie ma perfum Nivea. szkoada bo bym sobie powachala z ciekawosci
                    • niyaa Re: The Mire 11.03.24, 23:57
                      Faktycznie , u nas na stronie bootsa też nie ma . Ja kupiłam je w sklepie stacjonarnym zupełnie przypadkiem
          • wiwi1 Re: The Mire 11.03.24, 21:15
            Mozemy zrobic z tego watek ogolnie o latachh 80/90
            • niyaa Re: The Mire 11.03.24, 21:29
              Ja to staro się nie czuję tak szczerze mówiąc . Mam w planach jeszcze pożyć wartościowo - 🤣 na głowę upadłam 🤣 nie wiem kiedyś czas zleciał
              • wiwi1 Re: The Mire 11.03.24, 23:38
                Ja tez sie staro nie czuje a tu 50 na karku no jak to sie stalo? i kiedy????🤣
                • niyaa Re: The Mire 11.03.24, 23:49
                  Jak moja babcia miała 50lat to był to czas umierać już , teraz 50 to dopiero konkretny start.
    • ilonka45 Re: The Mire 07.03.24, 22:51
      Zaczęłam oglądać i narazie nie oceniam 😀 tzn nie wiem co sądzić, ostatni polski film jaki oglądałam to Kilerów dwóch.. nieco się zmieniło w kinematografii polskiej. Holubka syn reżyserował.
      • niyaa Re: The Mire 08.03.24, 03:48
        Tak Ilonka ,to inna epoka🤣
        Syn Gusta reżyserował 😂, mąż Jass czyli Magdy Różdżki , ojczym Wandy , która również w życiu prywatnym jest Wanda córka Jass czyli Magdy Rozczki 🤣
        • ilonka45 Re: The Mire 08.03.24, 12:34
          Zacznę od tego, ze nigdy nie słyszałam o tych aktorach😀 oprócz oczywiście Jasia, którego znam z piaskownicy, bo mieszkał na tym samym podwórku 😀
          Wyemigrowałam bardzo młodo, UK to mój trzeci kraj emigracji, od początku lat 80. Dawno temu przywoziłam kasety z Polski Barei filmy przypominają mi lata młodości. Dla Ciebie to pewnie abstrakcja😀 W krajach komunistycznych rządziła muzyka zespołów węgierskich. Może coś niecoś słyszałaś 😀 ostatnio słyszałam dziewczynę o perłowych włosach Omegi w reklamie samochodu
          • niyaa Re: The Mire 08.03.24, 12:47
            Tak więc masz dużo do oglądania . Na początku lat 80 to ja się urodziłam i płakałam okrutnie jak złośliwa sąsiadka śpiewała mi “Nino ach uśmiechnij się” 🤣
            • ilonka45 Re: The Mire 08.03.24, 13:09
              Też nie wiem co to Nino ach hahaha mój syn też się urodził na początku lat 80 😀
              • niyaa Re: The Mire 08.03.24, 13:15
                Nino ach uśmiechnij się to piosenka Jana Kiepury … ten sam pan śpiewał brunetki blondynki… jak umierał to raczej już byłaś na swiecie
                • ilonka45 Re: The Mire 08.03.24, 13:54
                  Kiepura to wiem, ale nie moje klimaty…
                  Jedyne co mnie lekko denerwuje w tych filmach to niedokładne tłumaczenia, ale to inna bajka😀
                  • niyaa Re: The Mire 08.03.24, 14:03
                    Oglądasz pl filmy po ang?
                    • ilonka45 Re: The Mire 08.03.24, 19:21
                      Nie oglądam filmów polskich, jestem nowicjuszką 😀zaczęłam, bo mnie ten wątek zaciekawił, wkurzał mnie tylko ten dubbing i zmieniłam na polski, o niebo lepiej😀
    • wiwi1 Re: The Mire 10.03.24, 10:06
      Niyaa, jak tam Twoja glowa? Lepiej sie czujesz/
      • niyaa Re: The Mire 10.03.24, 11:43
        Szalona nadal 🤣 dzięki!
        Czasem mi się kręci jak się za szybko ruszę ale ogólnie do przodu.
        • ilonka45 Re: The Mire 10.03.24, 15:35
          Trzymaj się Niyaa, może zabukuj GP wizytę i domagaj się przeswietlenia.
          Właśnie dzwonił syn i pytał mnie kto to Chylińska 😀
          • niyaa Re: The Mire 10.03.24, 15:41
            Go to przyjmuje tylko przez telefon 🤣
            Ja to już jestem ponad rok na liście na rezonans magnetyczny, nawet mam diazepam przepisany już w domu tylko terminu na rezonans nie mam , ciekawe czy diazepam się przeterminuje oczekując 🤣
            • ilonka45 Re: The Mire 10.03.24, 16:08
              Myślałam, że to tylko w Londynie powariowali lekarze. Ostatnio z bólem podbrzusza poszłam do GP a tam nie zapisują, ja na to: rano nie mogłam się dodzwonić, ona: rano też nie zapisujemy, tu jest link i proszę wypełnić formularz i iść do domu, lekarz oceni czy da appointment. Jesli się pogorszy to do szpitala. Wróciłam do domu i po pół godzinie zadzwonili, że lekarz mnie zobaczy. Po wizycie spytał co sądzę o nowym systemie, powiedziałam, że w dwóch słowach mogę ocenić, ale mnie może następnym razem nie wpuścić do ośrodka a tak naprawdę to nie widzę 90 letnich osób, bez komórki, biegających w te i we te. Musimy podziękować naszemu rządowi powiedział z uśmiechem.
              • niyaa Re: The Mire 10.03.24, 16:26
                Niestety ale instytucja gp jest bezużyteczna wszędzie , dotychczas mieszkałam w małym mieście gdzie opieka w szpitalu była zawsze na medal , po przeprowadzce do stolicy- szpital w centrum to jakaś porażka …
                Zauważyłam za to dużo billboardów z reklama ubezpieczenia z nielimitowanym dostępem do gp za £12.50 tyg z twarzą poprzedniego go mojego syna- bezużyteczny był na nhs 🤣

Ostatnio zauważam znaczne pogorszenie w zakresie leczenia , wynikające z jakieś strasznej niechęci personelu do pacjenta… niemalże obsługa jak w polskim sklepie- pracują za karę a klient /pacjent przeszkadza bo przyszedl
              • aniaheasley Re: The Mire 12.03.24, 09:53
                A ja mialam bardzo pozytywne doswiadczenie z podobnym problemem. Zadzwonilam rano do GP, wstepne wizyty sa zawsze wylacznie telefoniczne, lekarka oddzwonila w ciagu godziny chyba, opisalam objawy, a raczej jeden objaw, bol podbrzusza posrodku, lekarka zaprosila na wizyte face to face, zbadala, zrobila wywiad. Poszla co prawda zupelnie blednym torem, ja to wiedzialam od poczatku, ale nie polemizowalam. Wyslala mnie pilnie na usg brzucha, przepisala tez antybiotyk typu broad spectrum, po 3 dniach brania bol przeszedl, po tygodniu mialam usg wszystkiego co w jamie brzusznej i po bokach, wtedy juz bylam bezobjawowa, nic nie wykryto, wszystko ok. Obsluga wedlug mnie super. Tylko nadal nie wiem co mi bylo 🤣
                • niyaa Re: The Mire 12.03.24, 11:32
                  Takich Gp to że świecą szukać 🤣
                • ilonka45 Re: The Mire 12.03.24, 18:19
                  Ania, u nas też były telefoniczne rano, teraz zmienili, wszystko online się wypełnia, a potem wg uznania lekarza appointment tego samego dnia
    • niyaa Re: The Mire 15.04.24, 09:13
      Kto nie widział “Ripley” na Netflixie ? Niech nadrobi 😉 a poważnie to takiego serialu jeszcze nie było. Świetnie zagrany, cały czas trzymający w lekkim napięciu. Piękne wnętrza i architektura - to akurat zboczenie zawodowe ze zwracam na to uwagę , ale krajobrazy też mega miło że wszystko czarno białe.
      • wiwi1 Re: The Mire 15.04.24, 18:45
        Zastanawialam sie nad tym, ale jakos zniecheca mnie to, ze jest czarno bialy, jakos mnie to meczy nawet ogladanie samego trailer mnie zmeczylo. Ale jak polecasz to moze sprobuje. Na razie ogladam Monka na Netflixie bo mnie to relaksuje, chociaz jest niesamowicie przewidywalne a watek detektywna ze wspolnikiem byl przerobiony w roznych serialach wszesz i wzdluz we wszystkich mozliwych odslonach
        • niyaa Re: The Mire 15.04.24, 19:04
          Początek tak pierwsze 2 odcinki , przyznaję zaczynałam kilka razy . Tzn oglądałam ale się rozproszyłam a to coś musiałam zrobić , a to e-mail a to coś i zgubiłam wątek , rozproszyłam się . No i zaczynałam od nowa bo co jak co ale on trochę trzyma w napięciu i jest dobrze napisany-nie że wiesz co będzie dalej jak ominiesz połowę i wiesz jak się skończy 🤣 bo nie kończy się tak że wiadomo było. Takiego serialu , wątku, scenariusza, jeszcze nie było. Jest oryginalny stąd myślę że warto go zobaczyć. 2-3 odcinki się rozkręca.
          • niyaa Re: The Mire 16.04.24, 13:42
            Tak naprawdę to się zaczyna jak Tom pojedzie do Włoch i już tak trochę pomieszka z Diciem i Margie i oni chcą mu powiedzieć że czas żeby już się od nich wyprowadził… i wtedy zaczyna się serial , wcześniej to wprowadzenie kim jest Tom
            • niyaa Re: The Mire 16.04.24, 17:35
              Być może pamiętasz lub na rozgrzewkę albo i wisienkę na torcie będziesz chciała zobaczyć film z lat 90 z mattem demonem i jude Lowe “the talented mr ripley” … oba I serial i tamten film na podstawie tej samej książki. Fajne zestawienie
              • wiwi1 Re: The Mire 16.04.24, 18:03
                No wlasnie musialam ogladac ten film bo Matt Damon to moja milosc ( po Bruce Willis of course i Michael Fox - to zdradza ile mam lat, prawda?) a do Jude Law mialam slabosc no ale za Chiny nie pamietam nic z tego filmu, moze sobie rzeczywiscie przypomne najpierw a potem obejrze ten nowy na Netflixie.
                • niyaa Re: The Mire 16.04.24, 18:13
                  Jude jest jak wino… Matt hmm nie bardzo mnie interesuje , no ja jestem wierna i kocham Ushera i Jamiego Foxxa 🤣🤣🤣
                  • wiwi1 Re: The Mire 17.04.24, 21:20
                    Matt Damon to chyba zaczal mi sie podobac w tozsamosci Bourna, ale on podoba mi sie tylko mlody. Bruce Willis kocham od Moonlighting i jest mi bardzo przykro, ze ma demencje. A Michael Fox to oczywiscie Back to the Future, moj najukochanszy film. Zawsze lubilam watki podrozy w czasie. Widze, ze mamy bardzo rozne obiekty westchnien 🤣
    • lisa_56 Re: The Mire 17.04.24, 21:08
      Nie wiem dokładnie o czym jest ten wątek ale ze starszych polskich filmów to zapadł mi w pamięci Niedzielne dzieci, a z nowszych oglądałam może komuś się spodoba Motyw (serial 2019) i Matka (serial 2022). A dawne perfumy, to pamiętam, w podstawówce byłam, jak zaczął się szał na zielone jabłuszko.
      • wiwi1 Re: The Mire 17.04.24, 21:25
        ten watek w zalozeniu jest filmowy a tak naprawde to jest o wszystkim i o niczym 🤣
        Zielone jabluszko to piekne wspomnienia z dziecinstwa, moge przywolac ten zapach w pamieci. Przypomnialy mi sie tez perfumy "byc moze" ale tutaj pamiec mnie zawodzi bo za Chiny Ludowe nie moge skojarzyc jak one pachnialy. O, jeszcze mi sie przypomnial taki sosnowy plyn do kapieli z czasow dzieicnstwa.
      • niyaa Re: The Mire 17.04.24, 22:23
        No wiesz co ! Phi! O czym jest ten wątek ??? No jak to o czym 🤣 !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka