Dodaj do ulubionych

CIĄŻA PROSZĘ O POMOC

16.04.14, 16:39
Witam
Wszystkie mamy i nie tylko. Piszę ponieważ potrzebuję porady jestem w 12 tyg ciąży dziś podczas oddawania moczu zauważyłam krew parę dni temu miałam problemy z pęcherzem i zdarzyło mi się również jednorazowo w nocy dostać kolki nerkowej co prawda trwała ona może z 15 min i minęła ,przez kilka dni brałam furaginium dla kobiet w ciąży. .Dziś podczas oddawania moczu zauważyłam krew czuję się dobrze nic mnie nie boli 2 tyg temu miałam robione usg i lekarz powiedział ,że dziecko rozwija się bardzo dobrze.Zrobiłam 1 usg dla pewności prywatnie u Polskiego lekarza ponieważ w przychodni gdzie jestem zapisana powiedzieli mi ,że między 11-13 tyg ciąży będę miała zrobione usg lekarz z którą rozmawiała powiedziała,że prześlą moje papiery do szpitala i wtedy dadzą mi znać na kiedy mam wizytę i usg do dnia dzisiejszego nic nie dostałam a minęło już 2 tyg .Dlatego też poszłam do przychodni i spytałam się co mam robić w takiej sytuacji jeżeli podczas oddawania moczu jest krew ( bo ogólnie nie mam plamień nic, tylko gdy oddaje mocz),ale w przychodni kazali mi czekać do wtorku na wizytę do lekarza.
Bardzo dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • murasaki33 Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 16.04.14, 16:47
      A dlaczego masz czekac do wtorku, umow sie na wizyte do GP jutro.
      • o-wita Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 16.04.14, 16:59
        Ale ja właśnie byłam u GP i kazali mi czekać do wtorku na wizytę. Byłam bardzo tym zdziwiona ,ale Pani powiedziała ,że to Anglia nie Polska.
        • dorcian Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 16.04.14, 18:13
          Trzeba bylo powiedziec, ze to nawet dobrze bo complaints mimo wszystko sa tutaj bardziej niz w Polsce efektywne. Tydzien to troche dlugo czekac, opcje masz takie, ze mozesz isc na A&E, urgent care centre lub prywatnie.
        • botu Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 16.04.14, 18:18
          Na stronie

www.nhs.uk/Service-Search/Walk-in-centre/LocationSearch/663
          wpisz swój kod pocztowy i wyszukaj sobie najbliższe walk-in-centres.

Sprawdź, kiedy są czynne i wybierz pasujące, idź, poczekaj swoje (nie powinno być dłużej niż 2 godz.) i zostaniesz przyjęta przez dyżurnego GP.
          • botu Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 16.04.14, 18:20
            Aha, weź ze sobą próbkę moczu to zbadają ją paskiem od razu na miejscu.
            • clonek13 Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 16.04.14, 19:47
              Glupi komentarz mogla sobie recepcjonistka darowac ,nie chodzi tylko o ciaze, jesli masz infekcje to musisz ja wyleczyc, a to ze jestes w ciazy to jeszcze wiekszy powod aby wyleczyc infekce moczowa.
              Pij cranberry juice i bramley water, na emergency powinnas isc jesli wieczorem ,a normalnie do gp , mowiaz ze podejrzewasz infekcje moczowa, masz krwiomocz i bol. Tego nie moga zlekcewazyc czy sie jest w ciazy czy nie.
              Probke zabierz jak najbardziej. Jak jestes w toalecie to papierem sprawdz przed sikaniem czy masz krawienie z pochwy ,jesli nie, a krew widzisz tylko gdy sikasz to infekcja moczowa.
    • effie1980 Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 16.04.14, 20:11
      Przy kazdym krwawieniu w ciazy powinni sprawdzic od razu co sie dzieje. Sprawdz na stronie nhs czy masz gdzies w poblizu Early Pregnency Unit, tam cie przyjma od razu. Jesli nie to jakiekolwiek walk-in-centre, tyle, ze tam sprawdza tylko mocz, a nie dziecko. Mozesz tez zadzwonic do swojej poloznej, bo juz chyba mialas wizyte i ona cie powinna pokierowac.
    • bisiek10 Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 16.04.14, 22:09
      Dziwna ta przychodnia Twoja.Emergency apoitments tez robia na "za tydzien"?
    • yadrall Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 16.04.14, 22:51
      Jeszcze moze byc tak,ze w przychodni na "juz" przyjmuje pielegniarka-sa to takie osoby,ktore maja prawo wypsywania lekow itp. Zwykle robia one podstawowy wywiad, ew. badanie moczu lub konsultuja sie z lekarzem jak trzeba-daja skierowania na badania krwi i recepty. U nas do pielegniarki z roznymi infekcjami rejestruje sie rano na dopoludnia,a po lunchu na popolusnie. Moze cos takiego?
      Walk in centres nie sa w kazdym miescie :( U nas nie ma niestety...
      • o-wita Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 17.04.14, 09:43
        Poradziłam się lekarza, który robił mi pierwsze usg z wywiadu stwierdził,że może to być początek poronienia ponieważ na wieczór zaczęłam plamić tak jak miałabym miesiączkę i stwierdził,że jest to ciąża zagrożona .Mam dużo leżeć on niestety jest obecnie w Polsce na urlopie więc nie ma mi nawet jak przepisać leków, ale o tyle dobrze,że jutro również lecę do Polski i jestem już umówiona u swojego lekarza,do którego wcześniej chodziłam. Jest to moje pierwsze dziecko i niesamowicie się martwię bo ogólnie czuję się bardzo dobrze wczoraj zaczęło się te plamienie,ale już jak kolejny raz byłam w łazience odpukać było wszystko dobrze więc mam nadzieję,że to tylko jakaś infekcja związana z nerkami. Ktoś wcześniej w poscie pisał,że mogę się wybrać do swojej położnej z tego co mi powiedziane było podczas ogólnegobwywiadu ze mną jako pacjentem to położna dopiero obejmuje mnie w 16 tc.
        • bisiek10 Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 17.04.14, 15:02
          A ja myslalam ze standardem jest w uk to ze polozna prowadzi ciaze od poczatku.Ja u gp bylam tylko pow ze jestem w ciazy.Kolejne wizyty poczawszy od 6 chyba tyg mialam u poloznej.Jak pisalam dziwna ta przychodnia.A co do plamien.Nie musi byc to poronienie.Miejmy nadz ze nie i trzymam kciuki zeby wszystko bylo dobrze.
        • kingaolsz Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 17.04.14, 16:50
          Ale zdecyduj sie skad ta krew - albo w moczu (moze byc infekcja nerek [czesta przypadlosc w ciazy], badz kamienie), albo krwawisz z drog, wtedy zamiast latac do PL zglaszasz sie do lokalnego Early Pregnancy Unit, gdzie robia badania od reki i sprawdzaja co i jak - leki przepisywane przez polskich lekarzy jak cukierki nie zawsze sa potrzebne. Ja krwawilam w obu ciazach na poczatku i nie bylo to nic znaczacego - bylam we wspomnianym wczesniej EPU, gdzie zbadali i uspokoili.
          Do GP mozna ( i w takim wypadku trzeba) dzwonic rano o wizyte tego samego dnia - musza miec pule na to. O spotkanie z polozna mozesz sie tez juz dowiadywac - pierwsze slysze, ze dopiero po 16tc prowadza (chyba, ze to z tejd durnej ploty, ze do konca 1 trymestru w UK sie nic z ciaza nie robi).

Ja bez ciazy jak sikalam krwia do lecialam do walk-in-clinic, a w ciazy juz w ogole bym sprawdzala ( jesli to jednak w moczu to radze zadbac szybko o nerki - przydaja sie ogolnie).
          • o-wita Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 17.04.14, 22:29
            na początku było tylko w moczu ,a na wieczór już tak jakbym dostała miesiączki. Co do opieki położnej tak mi powiedziano w przychodni gdzie jestem zapisana ,że dopiero od 16 tc położna obejmuje
            • bisiek10 Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 17.04.14, 22:36
              Szczerze mowiac to ja nie wiem czemu nie poszlas do szpitala na EPU z tym krwawieniem tylko czekasz na lot do PL.
    • agaciha Re: CIĄŻA PROSZĘ O POMOC 17.04.14, 22:43
      Idz do szpitala na A&E. Jaka masz grupe krwi? Moze masz RH-? Ja mam RH- i w drugiej ciazy zaczelam krwawic. Pojechalam do szpitala, zajeli sie mna od razu. Okazalo sie, ze krew dziecka przedostala sie do mojej ( czy cos w tym stylu- nie pamietam juz) i dlatego krwawilam. Podobno moze tak sie stac przy konflikcie serologicznym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka