Dodaj do ulubionych

Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion

• Gość: deborah w szkole... IP: *.nhs.uk 12.08.11, 10:05
      Siostra miala kolege: Mieszko Opaluch

a do mojej szkoly chodzila dziewczyna: Gizela Aleksiejew...
    • dgazeta007 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 10:05
      Szkoda, że nikt w Polsce nie ma odwagi nazwać syna Jezus. Imię do dziś bardzo popularne w Ameryce Południowej. Dopiero byłaby u nas afera. A imię piękne, znaczące...
      • Gość: mimirogers Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.b-m.pl 12.08.11, 10:33
        Wieńczysław Oblizajek
        Dobrogniew Borsuk.
      • Gość: ja Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.ip.telfort.nl 14.10.11, 01:10
        Moja córka była z Jezusem na gokartach :D Ale to w Holandii :)
    • Gość: sasanka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 78.133.249.* 12.08.11, 10:21
      autentyki.

kolega ze szkoły - Mieszko Jedynasty
      nauczycielka - Elektra Duda
      kolega - Cyryl Duch
      kolejna nauczycielka - p. Macanko (nie pamiętam imienia)
    • Gość: Ethouris Piotr Boguszewski i Bogusz Piotrowski IP: *.nokia.com 12.08.11, 11:43
      Akurat żadne rodzeństwo, tylko dwaj goście przypadkiem pracowali razem w tej samej firmie. Najlepsze jaja były jak jeden przejął obowiązki drugiego i w firmie poszedł mail z zapowiedzią.
    • agna83 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 12:41
      Będąc na stażu w bibliotece i na dodatek w oddziale dla dzieci i młodzieży, miałam wgląd w co ciekawsze przypadki. Było sobie rodzeństwo: Kewin, Karlos i Amanda, ale też Mieszko, Maćko i Jagna. Nikol też nie brakowało. Trafiałam na Eunikę, Deborę, Miriam, Eurydykę.

W liceum miałam koleżankę Kornelię i zazdrościłam czasami jej oryginalnego imienia. Chociaż miało to taki minus, że nauczycielom też się podobało i chętnie zapraszali Korę (tak na nią wołaliśmy) do odpowiedzi.

W rodzinie bratowej niedawno pierwsze urodziny obchodził Tymoteusz. Zdrobnienie Tymek pasuje wręcz idealnie.

Kiedyś czytałam o rodzicach toczących boje z USC, by nazwać syna Dąb... W takich momentach zaczynam lubić moje pospolite imię Agnieszka.
    • Gość: gosc Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.171.16.192.static.crowley.pl 12.08.11, 12:44
      moim ulubionym kolegą z klasy był Michał Michalski, ale tych w samym moim mieście znam 3 :)
      pracowałam kiedyś z Onufrym
      i znam panią o nazwisku Fiutek, która w laboratorium med. zajmuje się badaniem nasienia :)
    • w.rzeczy.samej Mój faworyt 12.08.11, 12:44
      Alfons Skowronek - ksiądz, redaktor "Tygodnika Powszechnego" (pozdrowienia, uśmiechy!)
      *
      Kiedyś płynęłam promem z kilkuletnią dziewczynką o imieniu Kasandra. Mówię Wam, strach się bać.
      • treblig Re: Mój faworyt 12.08.11, 13:26
        Mieszko, Stoigniew (zwany powszechnie Gniewkiem), Erwin – znajomi ze studiów.
        Pinda – nazwisko znajomej z klubu
        Panowie Bździuch i Kiszka – wójt pewnej podkarpackiej gminy i jego zastępca
        Fiut – to cała historia Krakowa, na Cmentarzu Rakowieckim jest grobowiec rodziny Fiutów, prawnicy, lekarze, takie nazwisko nosił też jeden ze znanych polskich himalaistów - Walenty Fiut- uczestnik wyprawy na zimowy Everest chyba.
        Zdarzyło mi się współpracować z Panią o nazwisku Wilk – Zając.
    • mechantloup Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 14:56
      W szpitalu w Łodzi przyjmuje doktor Fabian Obzejta i prof. Jacek Fijuth. Lekarze z nich spoko, ale z nazwiskami "dziwnie" trafili.
    • Gość: kolega_z_klasy Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 217.108.254.* 12.08.11, 15:02
      w Warszawie mieszka Pan o nazwisku Cyps Albo Zyps

na pytanie policji jak się nazywa udzielił odpowiedzi.... po czym otrzymał alkomat
      • pawellucan1 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 15:22
        A w książce telefonicznej Wrocławia, wydanej pod koniec lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku był abonent Nasz Adolf.
    • zielonypirat Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 15:44
      Małgorzata Agata Rzeźniczek-Sałata - radca prawny, mozna sobie wyguglować. ;)
      • Gość: mali-nki Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.11, 18:40
        a moja byla sasiadka w De to Waltraud Krautwald
        • Gość: ju Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.play-internet.pl 12.08.11, 20:18
          Donat :>
    • oliwija Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 18:38
      Do grupy w przedszkolu w którym pracuej chodzi chłopiec , którego pomyslowi nazwali Edward. wołaja na niego Edzio...... czekam az dorośnie , pojdzie do szkoły a dzieci do Edzia dołozą pedzio... bo już na podwórku sie zdarzaja takie kwiatki
    • Gość: krakózka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 20:25
      Nepomucena Pompa. Dolores Flak. Autentyczne!!!
      • Gość: 1234 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 21:01
        Mój znajomy miał sprawę do załatwienia i polecono mu zadzwonić do pani Kiszki. Zadzwonił i poprosił panią... Kaszankę. :)
        • elske Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 21:08
          Kolega z podstawówki : Paweł Pawłowicz.
          Znajomy ksiądz miał kolegę , który nazywał sie Hieronim Sebastian, gdzie Hieronim to imię.
          • Gość: Markus Imiona jak imiona mi sie podobają IP: *.play-internet.pl 12.08.11, 21:49
            Podobają mi te imiona typu Oktawian, Olimpia, Amanda, Arkadia, Oliwia, Klaudia, Kornelia, Róża etc. Nie wiem czemu się czepiacie ładnych imion?
            Równie dobrze można napisać jakie to beznadziejne są: Krzysztof, Paweł, Małgorzata, Katarzyna etc, mi się nie podobają!

Za granicą dzieciom można nadawać imiona międzynarodowe np. Adam, Amanda, Amelia, Stefan, Robert, Anna, albo łatwe typu Sebastian, Dominik, Monika, Kinga.
    • magdary Kajetan Kajetanowicz 12.08.11, 21:45
      polski kierowca rajdowy :)
      niezmiennie mi się to zestawienie podoba
      • kubla_chan Re: Kajetan Kajetanowicz 12.08.11, 22:00
        Barbara Sciągaj-Rogala
        Małgorzata Nogaj Kuśtykiewicz

autentyki
        • Gość: kalka Re: Kajetan Kajetanowicz IP: *.as13285.net 12.08.11, 22:19
          Boleslaw Chrobry.
          i jak mu tam bylo,,,, Krzywousty ;/
    • nadaynik Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 22:31
      miałam kiedyś kolegę Miłosz Słowacki, miał przez to niejeden problem, bo jak się przedstawiał to mało kto mu wierzył:)
      • w.rzeczy.samej Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 23:09
        > miałam kiedyś kolegę Miłosz Słowacki, miał przez to niejeden problem, bo jak si
        > ę przedstawiał to mało kto mu wierzył:)

Z tego samego podwórka: słyszałam kiedyś, że znajomi zamierzają dać synowi na imię Norwid. Ale nie wiem, czy ostatecznie wprowadzili pomysł w życie.
        Obił mi się jeszcze o uszy Kordian Włodarski. Też interesujące.
        • Gość: gosc portalu Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.08.11, 23:53
          znam rodzine z 2 dzieci- Jeremi i Flora. beda mieli przekichane:(
    • Gość: michal Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 01:03
      kolega nazwał córkę Jessica. No i jest - Jessica Robak
    • Gość: vexi Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.dclient.hispeed.ch 13.08.11, 08:57
      Z ksiazki telefonicznej bylego wojewodztwa kaliskiego - Jajo Ryszarda.

V.
    • Gość: Woland Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.sggw.waw.pl 13.08.11, 18:49
      Ech... matka moja pracuje na UW w jednej z bibiliotek (mimo wieku świetnie jej się pracuje). Wpadam kiedys do niej po robocie, rozmawiamy tez o pracy a ona: Wiesz co - mamy kłopot z zupą jarzynową....ksiażek dla nich zabrakło
      -???? - ja na to
      - A tak, bo przecież Ty nie wiesz... No Paloma Pęczak, Klaudiusz Ziemniak, Alicja Marchewka i Klaudia Pietruszka...
      Wyzej wymieniona zupa jarzynowa studiowała na UW (nie na jednym roku) i jak na złość nie było ksiazek, które chciała do egzaminu...
      • anika1983 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 15.08.11, 11:22
        bardziej krupnik niż jarzynowa
    • Gość: marta_praha Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 21:30
      To ja się poskarżyć muszę trochę. Mąż jest Czechem i temat ewentualnych imion dla dzieci przerabiamy w domu. I niestety obawiam się, że ewentualna córka dorobi się imienia Marketa, Jitka lub Kvetoslava (w Czechach popularne i normalne) i kiedy przyjdzie jej przyjechać z wizytą do Polski, to dzieciaki żyć nie dadzą.
      • yabol428 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 06.10.12, 22:41
        Gość portalu: marta_praha napisał(a):

> To ja się poskarżyć muszę trochę. Mąż jest Czechem i temat ewentualnych imion d
        > la dzieci przerabiamy w domu. I niestety obawiam się, że ewentualna córka dorob
        > i się imienia Marketa, Jitka lub Kvetoslava (w Czechach popularne i normalne) i
        > kiedy przyjdzie jej przyjechać z wizytą do Polski, to dzieciaki żyć nie dadzą.

Marketa to po prostu czeski odpowiednik Małgorzaty. Ale fakt, po polsku brzmi dziwnie.
    • Gość: asd Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.11, 22:51
      a ja sie ostatnio spotkalem z imieniem dla dziewczynki "Guantanamera" :)
    • Gość: kkkk Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 14.08.11, 22:56
      Wioletta Koczkodon, po mężu Wioletta Kapusta:)
    • Gość: abcdef Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 00:01
      A mój mąż ma ciotkę Cherubinę.
      Ja mam ciotkę Czesławę, tylko że nikt już nawet nie pamięta jak jej prawdziwe imię brzmi, wszyscy mówią "Cecha";)
    • anika1983 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 15.08.11, 11:10
      znałam kiedyś gościa, który nazywa się Rafael Pierre Żurek, i rozumiem, że może jeden z rodziców (zapewne matka) była z zagranicy i chciał nazwać syna imieniem ze swojego podwórka, ale przy tak typowo polskim nazwisku, nazwisko to słyszane w Polsce (szczególnie wraz z drugim imieniem) wydaje się po prostu absurdalne.
      • izabella1991 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 15.08.11, 15:39
        Ja z kolie wprzebywajac w latach 80-tych w regionie Wrzesnii slyszalam o rodzinie z 20-ciorgiem dzieci,w tym 3 pary blizniat o imionach:Jacek i Agatka,Jas i Malgosia,no i Adam i Ewa.Jak mialy na imie pozostale dzieci ,dalibog nie wiem....
        U mojej wspolspaczki jest moda na Marie-no i tak ona jest Ana Maria(jest Hiszpanka,wiec Ana przez jedno N) jej siostra Maria Lourdes a z kolei corka wspollokatorki to Maria Esther...Mozna i tak!
      • Gość: tomnas Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.centertel.pl 05.02.13, 19:27
        studiowałem filozofię razem z Iwonem Zmyślonym - w dodatku albinosem

Żelisław Żelisławski III - widać próba ustanowienia tradycji rodzinnej

z innej bajki - istnieje nazwisko Ci...ła, jeden z moich faworytow jeśli idzie o wymyślne nazwiska
    • Gość: thea Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.opera-mini.net 22.08.11, 13:55
      fakt, nieszczęśliwe dobrane te zestawy, choć np Teklę bardzo lubię, ale z tym nazwiskiem trochę nie tego
      nie rozumiem natomiast co Cię dziwi w imieniu Eunika? normalne, fajne imię, o wiele lepsze od Kaś, Baś i Aś
    • k.techniczna Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 24.08.11, 23:54
      jeśli chodzi o niefortunne zestawienie imienia z nazwiskiem, to na własne oczy widziałam: Janina Słonina, Dorota Ciota i Barbara Bar
      największe hity jakie zapamiętałam to: Pankracy Pędziwiatr i Ryszarda Ciapa.
      Spotkałam też kiedyś dziewczynę o imieniu Dajana (właśnie tak pisane) oraz siostry Pamelę i Nikol (nie Nikola, tylko Nikol) Baranek, a także rodzeństwo - 4 dziewczynki: Asia, Kasia, Zosia i Pamela. Ah, moja znajoma Jasmin Jassim (nie chodzi o egzotykę, tylko o tak wielkie podobieństwo i związane z tym pomyłki typu "Jasmin Jasmin")
      • Gość: babsztyl Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.toya.net.pl 25.08.11, 10:48
        Kilka dni temu, stojąc w kolejce do odprawy paszportowej (Stansted, ale w kolejce głównie Polacy) usłyszałam jak matka woła córeczkę - 'Wenecja', biedactwo...
        • niemam_nicka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 25.08.11, 11:30
          Gość portalu: babsztyl napisał(a):

> Kilka dni temu, stojąc w kolejce do odprawy paszportowej (Stansted, ale w kolej
          > ce głównie Polacy) usłyszałam jak matka woła córeczkę - 'Wenecja', biedactwo

Wenancja
          nie ma imienia Wenecja
          • Gość: baba Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.toya.net.pl 27.08.11, 17:53
            Wiem, że nie ma takiego imienia, niemniej jednak tak to brzmiało. Pani stała koło mnie i wołała córeczkę kilka razy
      • bibi234 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 28.08.11, 13:40
        najnowsza miss Polski- Amanda Ogryzek !
        • amourpropre Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 28.08.11, 18:09
          Angelika. Choć Amanda też tam występowała.
    • ruby.blue Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 26.08.11, 16:08
      W TVP3 Katowice występuje pan który się nazywa Ziemowit Pędziwiatr... Żeby było śmieszniej - prowadzi prognozę pogody:D
      • Gość: yaroszka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.wum.edu.pl 22.09.11, 23:38
        Dwa okropne imiona damskie : Witalisa ( autentyk) i Andrzeja ( nie Andrea)

• Gość: zuzaeb Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.181.234.48.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.11, 12:11
          tata Tymoteusz, dzieci: Amadeusz i Honoriusz
        • Gość: ela Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.zb.lnet.pl 01.03.12, 16:42
          Naprawdę istnieje niejaki Witalis Ptaszek ;)
          Pamiętam też niejaką Warga Romana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka