yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 14.08.05, 15:40 Zawiercie - pizzeria mieszcząca się w budynku stacji kolejowej nazywa się "LA STAZIONE" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peggy_sue99 Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.stk.net.pl 14.08.05, 19:18 a slyszeliscie o miejscowosciach Zastranie i Zadubnie? jak sie przejezdza przez obwodnice kolo Zyliny na Slowacji na drogowskazach widnieja taki wlasnie nazwy miejscowosci... tylko jak sie przejezdza szybko to sie czyta ZASRANIE I ZADUPIE:) Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Fantazyjne nazwy firm 14.08.05, 20:25 A podobno gdzies w Polsce sasiaduja z soba wsie: Bramka, a za nia Gol. To jacys kibice tam mieszkaja. Ciekawe jak tam nazywaja sie lokalne kluby pilkarsie, KS Bramka, Pogoń Gol? A jesli chodzi o nazwy sklepów: tania odziez uzywana - Łachdior, pewnie konfenkcja francuska :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 21:24 We Wrocławiu, na dworcu PKS, widziałem autobus z dumną nazwą na boku:"Wactur". Firma jest z Nowego Sącza, a nazwa ( sprawdziłem na ich stronie ) pochodzi od imienia założyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziaro Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.05, 01:41 to ja do tego dorzucę we Wrocławiu przy dworcu PKP "Jama micha" - bardzo smaczne placki ziemniaczane, polecam :) a nazwa ciekawa :) w Sztutowie albo okolicach (nie jestem pewna) był sobie na stateczku czy innej barce lokal o szumnej nazwie "Titanic" - ciekawe czemu zbankrutowł ;) piękne połączenie, nie nazwa ale zawsze mnie rozbrajało, w Katowicach szyld Magiel, a pod nim drobniejszymi literkami ale ta sama czcionka "dorabianie kluczy" - no jak sama nazwa wskazuje po to magiel jest ;) Katowice "Pizzeria pod psem" - nie byłam, nie będę, bo mnie przeraża nazwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grenzik Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.chello.pl 20.08.05, 18:06 jednoosobowa firma zajmująca się drobnymi naprawami, nie pamiętam skąd, ale figurowała w PF : "Człowiek Techniczny" - po połączeniu z aut. sekretarką słychać było zakapany głos mówiący: "Tu Człowiek Techniczny - zostaw wiadomość" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.med.cm.kabsi.at 20.08.05, 19:04 Jakiś czas temu w Krakowie u wylotu Daszyńskiego znajdowała się restauracja "Oaza", a tuż obok - zakład usług pogrzebowych "Karawan". Powinno być chyba "Karawanseraj"? To był dobry punkt, gdyż w pobliżu na Łazarza(!) mieściło się prosektorium, a kawałek dalej - Pogotowie. To wszystko w dzielnicy Wesoła. Krakowska Izba Wytrzeźwień ma siedzibę przy ulicy Rozrywka, tuż obok Cmentarza Batowickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Fantazyjne nazwy firm 14.12.05, 22:41 Gość portalu: gościu napisał(a): > Jakiś czas temu w Krakowie u wylotu Daszyńskiego znajdowała się restauracja > "Oaza", a tuż obok - zakład usług pogrzebowych "Karawan". Powinno być chyba > "Karawanseraj"? karawan oznacza samochod pogrzebowy a karawanseraj to miejsce, gdzie zatrzymywaly sie karawany na swoich trasach, gdzie kupcy i ich wielblady odpoczywali To był dobry punkt, gdyż w pobliżu na Łazarza(!) mieściło się > prosektorium, a kawałek dalej - Pogotowie. To wszystko w dzielnicy Wesoła. > > Krakowska Izba Wytrzeźwień ma siedzibę przy ulicy Rozrywka, tuż obok Cmentarza > Batowickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 27.12.05, 23:38 > Jakiś czas temu w Krakowie u wylotu Daszyńskiego znajdowała się restauracja > "Oaza", a tuż obok - zakład usług pogrzebowych "Karawan". Powinno być chyba > "Karawanseraj"? To był dobry punkt, gdyż w pobliżu na Łazarza(!) mieściło się > prosektorium, a kawałek dalej - Pogotowie. To wszystko w dzielnicy Wesoła. A tak z ciekawości (mały offtopic) - w którym miejscu dokładnie była ta "Oaza"? Mieszkam na Łazarza od 4 lat, pogotowie i prosektorium widzę z okna, ale tej "Oazy" jakoś nie kojarzę. Chyba już jej nie było, jak się tam wprowadzałem... Dlatego jestem ciekaw, w którym miejscu się znajdowała. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 26.12.06, 14:11 Co prawda nie doczekałem się odpowiedzi w tym wątku, ale właśnie wczoraj udało mi się to dowiedzieć od pewnej osoby, mieszkającej kiedyś w tamtych okolicach. W każdym razie dzięki za przypomnienie fragmentu historii dzielnicy, w której mieszkam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieboska Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 23:49 ubojnia kurcząt EXODUS sklep z odzieżą używaną TANI ARMANI o ile ta druga nazwa mnie zachwyciła, o tyle pierwsza,bo ja wiem?poraziła;) aha, do tego był szyld z uciekającym kurczakiem Odpowiedz Link Zgłoś
ohida Re: Fantazyjne nazwy firm 22.08.05, 00:01 Nie wiem, czy nazwę tej firmy można rozpatrywać w kategoriach fantazyjnych, ale niewątpliwie jest "inna"... Otóż jedna firma trudni się sprzedażą przyczep kampingowych. Nawet ładne, spore kampingówki, poniemieckie i poholenderskie :] A firma nazywa się... MAJKAMP. Wow. Majkamp sprzedaje na Allegro, można sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takijeden Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 16:46 Dzisiaj widziałem firmę BIZON, która produkuje akwaria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierownik Dwa kwiatki z Opolskiego: "Gniotpol" i "Trum-Stol" IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.05, 14:31 Odpowiedz Link Zgłoś
olla_1985 Re: Fantazyjne nazwy firm 25.08.05, 15:13 zaklad kosmetyczny "wamp".........poszlibyscie tam??? <Lol> Odpowiedz Link Zgłoś
lili_evans Re: Fantazyjne nazwy firm 25.08.05, 19:25 ja nie ale jest taka firma OSRAM produkuje lupy...;]]] Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Fantazyjne nazwy firm 08.03.23, 15:30 osram produkuje żarówki kiedyś krążyła zagadka: co to jest: wisi na suficie i straszy odpowiedź brzmiała : żarówka firmy Osram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 01:00 Bramator - pan zajmujący się montażem bram, AHUJ - firma windykacyjna, Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Fantazyjne nazwy firm 29.08.05, 23:37 A w Pabianicach działą firma "Techwąż" Odpowiedz Link Zgłoś
zamek I jeszcze 30.08.05, 10:50 Niby nie nazwa, a też pasuje: Szyld w Kętrzynie: "Usługi Elektromechaniczne Z. Majsterek" Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 01.09.05, 11:55 HAIRS - salon fryzjerski (Kraków) Ktoś chyba nie wiedział, że "hair" to samo w sobie liczba mnoga - mnie to tłukli już w pierwszym roku nauki angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.chello.pl 05.09.05, 00:57 Koło Łodzi - w Andrespolu - jest Dom Weselny "Hades" !!! Byłem tam na ślubie - Młoda Para jechała na dodatek wypożyczonym stamtąd białym autem z rejestracją "HADES". Po prostu odlot! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kość Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 10:53 Gwoli ścisłości: 'hair' to: 1) rzeczownik niepoliczalny i jako taki nieposiadający liczby mnogiej; inne tego typu rzeczowniki to np. milk, bread, steel, love. Przykład zastosowania: She's got beautiful auburn hair. Ona ma piękne kasztanowe włosy. 2) rzeczownik policzalny,l.poj. a hair, l.mn. hairs. Przykład zastosowania: Waiter! There is a hair in my soup! No, wait! There are_two_hairs in my soup! Kelner! W mojej zupie jest włos! Nie, moment! W mojej zupie są_dwa_włosy! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 12.10.05, 19:35 Dzięki za wyjaśnienia, to widocznie moja pani od angielskiego w liceum była niedouczona, bo twierdziła że coś takiego jak 'hairs' nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patkag Re: Fantazyjne nazwy firm IP: 81.15.189.* 05.11.05, 11:44 jakby twoja pani od angielskiego zaglebiala sie w takie szczegoly czu rozmowy na pierwszym roku nauki jezyka to nic dobrego by z tego nie wyszlo...ja tlumaczxac policzalne i niepoliczalne przy przykladzie "hair" mowie ze sa niepoliczlane ale sa tez przypadki kiedy mozna je przedtawic jako policzalne - wszystko zalezy od kontekstu - ale na ten tamat bedziemy rozmawiac za pare lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koellner Re: Fantazyjne nazwy firm IP: 82.153.224.* 07.09.05, 12:49 W krakowie byl dentysta, do ktorego nigdy bym nie poszedl: CIAPDENT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uui Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:12 ja zanim zapomne wpiszę: - Bracia Trans (niestety tylko firma przewozowa) - pojawiły się kosmetyki Olay i pani w tv czytała Olay Total Effects (olej total efekts) teraz zmienili wymowę na 'olaj' - Ermenegildo Zegna (wygląda jak Ermenegildo Żegna) W sumie średnio śmieszne ale zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta gilowska Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:53 zakład pogrzebowy " Sleep time" w Pruszczu Gdańskim i sklep obuwniczy w budapeszcie z wspaniałym szydlem CIPOPARK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.eds.net 17.11.05, 07:36 bo po wegiersku cipő to buty :o) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 30.09.05, 01:10 W Rusocicach niedaleko Krakowa jest ubojnia drobiu AMCIU. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 05.10.05, 01:48 Pensjonat BELWENDER w jednej z podkrakowskich miejscowości. "Belweder" to bym jeszcze rozumiał, ale skąd im się wzięło to "n"? Odpowiedz Link Zgłoś
annika_vik Re: Fantazyjne nazwy firm 05.10.05, 12:58 Przed chwilą czytaliśmy z kolegą książkę telefoniczną i płakaliśmy ze śmiechu. Podzielę się z wami: Z serii kwatery nadmorskie: Ośrodek wypoczynkowy "Dziwny zakątek" Kąpielisko morskie "Wydry" Apartamenty "Zielona Budka" Villa Mieczysław a w Krynicy Morskej jest Hotel Continental... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpulka Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 10:21 w moim mieście jedna z firm zajmujących sie wywozem nieczystości płynnych nazywa się "Pijaweczka" :P Odpowiedz Link Zgłoś
vw1303 Re: Fantazyjne nazwy firm 08.10.05, 13:21 Jadąc samochodem za autobusem szkolnym zobaczylem nazwe przewoznika... UWAGA!! Firma nazywala sie: "Przewozy Autokarowe 'ZNICZ' " :D myslaem ze padne ze smiechu jak to zobaczylem! Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: Fantazyjne nazwy firm 09.10.05, 22:47 ŁKS ŁĄKA :D:D:D Kojarzy się cudnie .Ciekawam ich stadionu :D Na podbeskidziu widziałam anons o meczu.Łąk u nas pod dostatkiem :P Odpowiedz Link Zgłoś
ewak67 Re: Fantazyjne nazwy firm 12.10.05, 14:32 szambonex ,oponex,textylimpex(z łodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
pandora_ Re: Fantazyjne nazwy firm 12.10.05, 19:23 Dzisiaj w Kato zobaczyłam szyld salonu tatuażu o wdzięcznej nazwie RECTUM (ang. = odbyt). Urocze, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Fantazyjne nazwy firm 24.10.05, 23:34 DOMINET BANK - u nas w Lublinie :D Odpowiedz Link Zgłoś
marc.fugnac Re: Fantazyjne nazwy firm 25.10.05, 09:01 Niezwykła Szkoła Jazdy - w skrócie NSJ. Mają stronkę w Internecie www.nsj.pl ... Jadnak, jak ktoś nie ma pewności i usiłuje wygooglać po nsj, to pierwsze co się pokazuje to Parafia Najświętszego Serca Jezusa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Go Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:00 Przykłady z Grudziądza i okolic: - KLOCEK stolarnia - BUŁEX ale wcale nie piekarnia, tylko blacharstwo i lakiernictwo - KOP-CIUSZEK lumpex - KLEKS sklep rolno-spożywczy - i cala masa mięsnych, czyli: SERDELEK, RĄBANKA, EKO-MiĘSO, DROBIARZ Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 29.10.05, 12:10 Nie wiem, czy to prawda czy tylko "legenda", ale w Czechach ponoć jest firma DUP, która produkuje... papier toaletowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 11:47 W Łodzi kilka lat temu były dwie firmy z branży papierniczej, o których nie wiem czy jeszcze istnieją. Były to "Ręce do Góry" "Ziemia Obiecana" Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 05.11.05, 02:36 Widziane ostatnio w Makowie Podhalańskim (woj. małopolskie): sklep BLA-SZOK - jak sama nazwa wskazuje, mieści się w blaszaku sklep odzieżowy EXTRA CIUSZEK NA NOGI I BRZUSZEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszasza Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.05, 09:12 nie wiem czy to juz było - firma pogrzebowa Nowe Życie w Kętrzynie Odpowiedz Link Zgłoś