Dodaj do ulubionych

Fantazyjne nazwy firm

• yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 14.08.05, 15:40
      Zawiercie - pizzeria mieszcząca się w budynku stacji kolejowej nazywa się "LA
      STAZIONE"
      • Gość: peggy_sue99 Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.stk.net.pl 14.08.05, 19:18
        a slyszeliscie o miejscowosciach Zastranie i Zadubnie?
        jak sie przejezdza przez obwodnice kolo Zyliny na Slowacji na drogowskazach
        widnieja taki wlasnie nazwy miejscowosci...
        tylko jak sie przejezdza szybko to sie czyta ZASRANIE I ZADUPIE:)
        • xxx131 Re: Fantazyjne nazwy firm 14.08.05, 20:25

A podobno gdzies w Polsce sasiaduja z soba wsie: Bramka, a za nia Gol. To jacys kibice tam mieszkaja. Ciekawe jak tam nazywaja sie lokalne kluby pilkarsie, KS Bramka, Pogoń Gol?
          A jesli chodzi o nazwy sklepów: tania odziez uzywana - Łachdior, pewnie konfenkcja francuska :]
    • Gość: Greg Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 21:24
      We Wrocławiu, na dworcu PKS, widziałem autobus z dumną nazwą na boku:"Wactur".
      Firma jest z Nowego Sącza, a nazwa ( sprawdziłem na ich stronie ) pochodzi od
      imienia założyciela.
      • Gość: madziaro Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.05, 01:41
        to ja do tego dorzucę
        we Wrocławiu przy dworcu PKP "Jama micha" - bardzo smaczne placki ziemniaczane,
        polecam :) a nazwa ciekawa :)

w Sztutowie albo okolicach (nie jestem pewna) był sobie na stateczku czy innej
        barce lokal o szumnej nazwie "Titanic" - ciekawe czemu zbankrutowł ;)

piękne połączenie, nie nazwa ale zawsze mnie rozbrajało, w Katowicach szyld
        Magiel, a pod nim drobniejszymi literkami ale ta sama czcionka "dorabianie
        kluczy" - no jak sama nazwa wskazuje po to magiel jest ;)

Katowice "Pizzeria pod psem" - nie byłam, nie będę, bo mnie przeraża nazwa ;)
    • Gość: grenzik Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.chello.pl 20.08.05, 18:06
      jednoosobowa firma zajmująca się drobnymi naprawami, nie pamiętam skąd, ale
      figurowała w PF : "Człowiek Techniczny" - po połączeniu z aut. sekretarką
      słychać było zakapany głos mówiący: "Tu Człowiek Techniczny - zostaw
      wiadomość" :)
    • Gość: gościu Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.med.cm.kabsi.at 20.08.05, 19:04
      Jakiś czas temu w Krakowie u wylotu Daszyńskiego znajdowała się restauracja
      "Oaza", a tuż obok - zakład usług pogrzebowych "Karawan". Powinno być chyba
      "Karawanseraj"? To był dobry punkt, gdyż w pobliżu na Łazarza(!) mieściło się
      prosektorium, a kawałek dalej - Pogotowie. To wszystko w dzielnicy Wesoła.

Krakowska Izba Wytrzeźwień ma siedzibę przy ulicy Rozrywka, tuż obok Cmentarza Batowickiego.
      • beduinka Re: Fantazyjne nazwy firm 14.12.05, 22:41
        Gość portalu: gościu napisał(a):

> Jakiś czas temu w Krakowie u wylotu Daszyńskiego znajdowała się restauracja
        > "Oaza", a tuż obok - zakład usług pogrzebowych "Karawan". Powinno być chyba
        > "Karawanseraj"?

karawan oznacza samochod pogrzebowy
        a karawanseraj to miejsce, gdzie zatrzymywaly sie karawany na swoich trasach,
        gdzie kupcy i ich wielblady odpoczywali

To był dobry punkt, gdyż w pobliżu na Łazarza(!) mieściło się
        > prosektorium, a kawałek dalej - Pogotowie. To wszystko w dzielnicy Wesoła.
        >
        > Krakowska Izba Wytrzeźwień ma siedzibę przy ulicy Rozrywka, tuż obok
        Cmentarza
        > Batowickiego.
      • yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 27.12.05, 23:38
        > Jakiś czas temu w Krakowie u wylotu Daszyńskiego znajdowała się restauracja
        > "Oaza", a tuż obok - zakład usług pogrzebowych "Karawan". Powinno być chyba
        > "Karawanseraj"? To był dobry punkt, gdyż w pobliżu na Łazarza(!) mieściło się
        > prosektorium, a kawałek dalej - Pogotowie. To wszystko w dzielnicy Wesoła.
        A tak z ciekawości (mały offtopic) - w którym miejscu dokładnie była ta "Oaza"?
        Mieszkam na Łazarza od 4 lat, pogotowie i prosektorium widzę z okna, ale
        tej "Oazy" jakoś nie kojarzę. Chyba już jej nie było, jak się tam
        wprowadzałem... Dlatego jestem ciekaw, w którym miejscu się znajdowała.
        • yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 26.12.06, 14:11
          Co prawda nie doczekałem się odpowiedzi w tym wątku, ale właśnie wczoraj udało
          mi się to dowiedzieć od pewnej osoby, mieszkającej kiedyś w tamtych okolicach. W
          każdym razie dzięki za przypomnienie fragmentu historii dzielnicy, w której
          mieszkam:)
    • Gość: nieboska Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 23:49
      ubojnia kurcząt EXODUS
      sklep z odzieżą używaną TANI ARMANI
      o ile ta druga nazwa mnie zachwyciła, o tyle pierwsza,bo ja wiem?poraziła;)
      aha, do tego był szyld z uciekającym kurczakiem
    • ohida Re: Fantazyjne nazwy firm 22.08.05, 00:01
      Nie wiem, czy nazwę tej firmy można rozpatrywać w kategoriach fantazyjnych, ale
      niewątpliwie jest "inna"...

Otóż jedna firma trudni się sprzedażą przyczep kampingowych. Nawet ładne, spore
      kampingówki, poniemieckie i poholenderskie :] A firma nazywa się... MAJKAMP.
      Wow.

Majkamp sprzedaje na Allegro, można sprawdzić.
    • Gość: Takijeden Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 16:46
      Dzisiaj widziałem firmę BIZON, która produkuje akwaria.
    • Gość: kierownik Dwa kwiatki z Opolskiego: "Gniotpol" i "Trum-Stol" IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.05, 14:31
    • olla_1985 Re: Fantazyjne nazwy firm 25.08.05, 15:13
      zaklad kosmetyczny "wamp".........poszlibyscie tam??? <Lol>
      • lili_evans Re: Fantazyjne nazwy firm 25.08.05, 19:25
        ja nie ale jest taka firma OSRAM produkuje lupy...;]]]
        • quba Re: Fantazyjne nazwy firm 08.03.23, 15:30
          osram produkuje żarówki
          kiedyś krążyła zagadka:
          co to jest: wisi na suficie i straszy
          odpowiedź brzmiała : żarówka firmy Osram
    • Gość: ana Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 01:00
      Bramator - pan zajmujący się montażem bram, AHUJ - firma windykacyjna,
    • zamek Re: Fantazyjne nazwy firm 29.08.05, 23:37
      A w Pabianicach działą firma "Techwąż"
      • zamek I jeszcze 30.08.05, 10:50
        Niby nie nazwa, a też pasuje:
        Szyld w Kętrzynie: "Usługi Elektromechaniczne Z. Majsterek"
        • folkatka Re: I jeszcze 31.08.05, 00:14

Zerknijcie: www.czyściec.pl
    • yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 01.09.05, 11:55
      HAIRS - salon fryzjerski (Kraków)
      Ktoś chyba nie wiedział, że "hair" to samo w sobie liczba mnoga - mnie to tłukli już w pierwszym roku nauki angielskiego.
      • Gość: łodzianin Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.chello.pl 05.09.05, 00:57
        Koło Łodzi - w Andrespolu - jest Dom Weselny "Hades" !!! Byłem tam na ślubie -
        Młoda Para jechała na dodatek wypożyczonym stamtąd białym autem z
        rejestracją "HADES". Po prostu odlot!
      • Gość: kość Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 10:53
        Gwoli ścisłości:
        'hair' to:
        1) rzeczownik niepoliczalny i jako taki nieposiadający liczby mnogiej; inne
        tego typu rzeczowniki to np. milk, bread, steel, love.
        Przykład zastosowania: She's got beautiful auburn hair. Ona ma piękne
        kasztanowe włosy.
        2) rzeczownik policzalny,l.poj. a hair, l.mn. hairs. Przykład zastosowania:
        Waiter! There is a hair in my soup! No, wait! There are_two_hairs in my soup!
        Kelner! W mojej zupie jest włos! Nie, moment! W mojej zupie są_dwa_włosy!

Pozdrawiam.
        • yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 12.10.05, 19:35
          Dzięki za wyjaśnienia, to widocznie moja pani od angielskiego w liceum była niedouczona, bo twierdziła że coś takiego jak 'hairs' nie istnieje.
          • Gość: patkag Re: Fantazyjne nazwy firm IP: 81.15.189.* 05.11.05, 11:44
            jakby twoja pani od angielskiego zaglebiala sie w takie szczegoly czu rozmowy
            na pierwszym roku nauki jezyka to nic dobrego by z tego nie wyszlo...ja
            tlumaczxac policzalne i niepoliczalne przy przykladzie "hair" mowie ze sa
            niepoliczlane ale sa tez przypadki kiedy mozna je przedtawic jako policzalne -
            wszystko zalezy od kontekstu - ale na ten tamat bedziemy rozmawiac za pare lat:)
    • Gość: Koellner Re: Fantazyjne nazwy firm IP: 82.153.224.* 07.09.05, 12:49
      W krakowie byl dentysta, do ktorego nigdy bym nie poszedl:

CIAPDENT
    • Gość: uui Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:12
      ja zanim zapomne wpiszę:
      - Bracia Trans (niestety tylko firma przewozowa)
      - pojawiły się kosmetyki Olay i pani w tv czytała Olay Total Effects (olej
      total efekts) teraz zmienili wymowę na 'olaj'
      - Ermenegildo Zegna (wygląda jak Ermenegildo Żegna)

W sumie średnio śmieszne ale zawsze
      • Gość: zyta gilowska Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:53
        zakład pogrzebowy " Sleep time" w Pruszczu Gdańskim i sklep obuwniczy w budapeszcie z wspaniałym szydlem CIPOPARK.
        • Gość: x Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.eds.net 17.11.05, 07:36
          bo po wegiersku cipő to buty :o)
    • yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 30.09.05, 01:10
      W Rusocicach niedaleko Krakowa jest ubojnia drobiu AMCIU.
    • yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 05.10.05, 01:48
      Pensjonat BELWENDER w jednej z podkrakowskich miejscowości.
      "Belweder" to bym jeszcze rozumiał, ale skąd im się wzięło to "n"?
      • annika_vik Re: Fantazyjne nazwy firm 05.10.05, 12:58
        Przed chwilą czytaliśmy z kolegą książkę telefoniczną i płakaliśmy ze śmiechu.
        Podzielę się z wami:

Z serii kwatery nadmorskie:
        Ośrodek wypoczynkowy "Dziwny zakątek"
        Kąpielisko morskie "Wydry"
        Apartamenty "Zielona Budka"
        Villa Mieczysław

a w Krynicy Morskej jest Hotel Continental...
        • Gość: szpulka Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 10:21
          w moim mieście jedna z firm zajmujących sie wywozem nieczystości płynnych nazywa
          się "Pijaweczka" :P
    • vw1303 Re: Fantazyjne nazwy firm 08.10.05, 13:21
      Jadąc samochodem za autobusem szkolnym zobaczylem nazwe przewoznika... UWAGA!!
      Firma nazywala sie: "Przewozy Autokarowe 'ZNICZ' " :D myslaem ze padne ze
      smiechu jak to zobaczylem!
    • zlotoslanos Re: Fantazyjne nazwy firm 09.10.05, 22:47
      ŁKS ŁĄKA :D:D:D

Kojarzy się cudnie .Ciekawam ich stadionu :D Na podbeskidziu widziałam anons o
      meczu.Łąk u nas pod dostatkiem :P
    • ewak67 Re: Fantazyjne nazwy firm 12.10.05, 14:32
      szambonex ,oponex,textylimpex(z łodzi)
    • pandora_ Re: Fantazyjne nazwy firm 12.10.05, 19:23
      Dzisiaj w Kato zobaczyłam szyld salonu tatuażu o wdzięcznej nazwie RECTUM (ang.
      = odbyt). Urocze, nie?
      • folkatka Re: Fantazyjne nazwy firm 24.10.05, 23:34

DOMINET BANK - u nas w Lublinie :D
      • quba Re: Fantazyjne nazwy firm 19.10.24, 18:43
        rectum to z łaciny
    • marc.fugnac Re: Fantazyjne nazwy firm 25.10.05, 09:01
      Niezwykła Szkoła Jazdy - w skrócie NSJ. Mają stronkę w Internecie www.nsj.pl ...
      Jadnak, jak ktoś nie ma pewności i usiłuje wygooglać po nsj, to pierwsze co się
      pokazuje to Parafia Najświętszego Serca Jezusa...
    • Gość: Go Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:00
      Przykłady z Grudziądza i okolic:

- KLOCEK stolarnia
      - BUŁEX ale wcale nie piekarnia, tylko blacharstwo i lakiernictwo
      - KOP-CIUSZEK lumpex
      - KLEKS sklep rolno-spożywczy
      - i cala masa mięsnych, czyli: SERDELEK, RĄBANKA, EKO-MiĘSO, DROBIARZ
    • yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 29.10.05, 12:10
      Nie wiem, czy to prawda czy tylko "legenda", ale w Czechach ponoć jest firma
      DUP, która produkuje... papier toaletowy!
    • Gość: Adek Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 11:47
      W Łodzi kilka lat temu były dwie firmy z branży papierniczej, o których nie
      wiem czy jeszcze istnieją. Były to
      "Ręce do Góry"
      "Ziemia Obiecana"
    • yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 05.11.05, 02:36
      Widziane ostatnio w Makowie Podhalańskim (woj. małopolskie):
      sklep BLA-SZOK - jak sama nazwa wskazuje, mieści się w blaszaku
      sklep odzieżowy EXTRA CIUSZEK NA NOGI I BRZUSZEK
      • Gość: maszasza Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.05, 09:12
        nie wiem czy to juz było - firma pogrzebowa Nowe Życie w Kętrzynie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka