Dodaj do ulubionych

Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dzieciom.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 13:32
Dla mnie największą jest to, że moja mama wciąż mi powtarzała - nie chodź w
domu na boso, bo się przeziębisz.

W życiu się nie przeziębiłem w domu!

Ale spróbujcie to wytłumaczyć mojej mamie!

Macie coś podobnego?
Obserwuj wątek
    • spiritus.movens Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 29.06.06, 13:54
      Nie siedź na kamieniu, bo złapiesz wilka :)
      • Gość: niepewna Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.06.06, 10:55
        To akurat miało pewien sens - chodziło o hemoroidy chyba...
        • orrka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 11:20
          nie o hemoroidy tylko przeziebienie pecherza
          • spiritus.movens Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 13:59
            Sens niesiedzenie na kamieniu ma, ale po co wkręcać w to jakiegoś wilka
            wchodzącego w d...? :)
            • the_dzidka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 02.07.06, 20:43
              Jednak hemoroidy. Nie wiem, dlaczego, ale u nas tez się mówi "złapać wilka".
              • Gość: Głupota! Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 22:43
                Wilk to oczywiście przeziębienie pęcherza. Hemoroidy to żylaki odbytu - dla
                nieoświeconych. Wilkiem nazywano dawniej przeziębienie pęcherza - dlatego, że
                jest to bardzo bolesna dolegliwość i zdarza się, że chory po prostu wył z bólu -
                jak wilk. Pozdrawiam.
                • Gość: bartek Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.07.06, 11:36
                  a ja slyszałem, że od siedzenia na kamieniu można dostac zapalenia pęcherza, co
                  powoduje częste oddawanie moczu, kiedys wychodek na wsi, był gdzieś obok domu,
                  czasem pod lasem, dlatego mówiono ze zwlaszcza w nocy często sikajac mozna tam
                  zobaczyc/złapac wilka.Tak kiedys tłumaczono w Trójce w "skąd sie biora słowa"
                  • Gość: Ewa Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 13:04
                    "Usiądź jak jesz, bo jak będziesz jadła na stojąco to Ci całe sadło w dupę
                    pójdzie i będziesz gruba"
                    • kszynka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 14:18
                      Gość portalu: Ewa napisał(a):

> "Usiądź jak jesz, bo jak będziesz jadła na stojąco to Ci całe sadło w dupę
                      > pójdzie i będziesz gruba"

o w mordę!!
                      a ja się zastanawiam dlaczego od 2 lat tyję!
                      muszę wreszcie kupic stół!
                      POWAŻNIE!
                      • Gość: samson a teraz tatuś pobawi się z tobą w lekarza ;] IP: *.gl.digi.pl 05.07.06, 10:09
                        j.w.
                    • ebusia_fam_fatal Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 08.07.06, 20:31
                      Gość portalu: Ewa napisał(a):

> "Usiądź jak jesz, bo jak będziesz jadła na stojąco to Ci całe sadło w dupę
                      > pójdzie i będziesz gruba"

a ja myslalam ze na odwrot, przeciez jak sie stoi to wlasnie dupe omija - w
                      stopy idzie :D
                      na siedzaco zostaje w dupie :))
                  • Gość: tubu5000 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 17:40
                    nie czesto sikajac, tylko czesto bedac tam z powodu wlasnie tej dolegliwosci
                  • java84 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:10
                    a propos lapania wilka, przypomnial mi sie oblesny kawal. otoz babcia mowi
                    wnuczkowi zeby nie siadal na kamieniu bo zlapie wilka. ktoryms razem to babcia
                    siadla na kamieniu i wydaje jej sie, ze zlapala wilka i prosi wnuczka, zeby
                    sprawdzil, czy to prawda. wnuczek zaglada babci pod spodnice i mowi;" las jest,
                    nora jest, ale wilk to chyba zdechl bo strasznie smierdzi" ;)))
                • Gość: te Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.187.224.11.ip.airbites.net 05.07.06, 11:28
                  Mój mąż też miał kiedyś przeziębiony pęcherz to ja wiem jaki to ból...
                  :-)
              • Gość: ja Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.range81-154.btcentralplus.com 04.07.06, 20:10
                wilk to porotu wielki syf na pupie
            • Gość: White Weasel Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 194.146.219.* 04.07.06, 19:02
              spiritus.movens - czytając to, popłakałam się ze śmiechu! :D
            • Gość: marcu To Wy jesteście spiritus movens całej tej afery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 11:30
              z Solskim!
              • spiritus.movens Re: To Wy jesteście spiritus movens całej tej afe 05.07.06, 13:53
                Pudło:)
                (wcale nie z Solskim)
          • Gość: titta Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.botany.gu.se 04.07.06, 16:19
            Nie o pecherza o cos co sie nazywa lupus (czyli po lacinie wilk wlasnie) -
            rodzaj reumatyzmu (jak najbardziej prawdziwy i nie mityczny). Ale chodzilo
            chyba razczej o "korzonki" :)
            • shamsa Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.01.07, 12:13
              lupus erythematosus systematicus, czyli toczen rumieniowaty ukladowy to nie
              rodzaj reumatyzmu a choroba autoimmunologiczna, ktorej nie da sie zlapac na
              kamieniu :). historycznie nazwa pochodzi od owrzodzen na przedramieniu
              przypominajacych ugryzienie wilka.

ale zgadzam sie, ze zlapany na kamieniu wilk to "korzonki"

ps. pisalam parace magisterską z tocznia :)
          • kicior99 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 17:19
            a nie o korzonki?
          • croyance Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 15.09.06, 22:51
            Albo zapalenie jajnikow.
        • Gość: ssss Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.pekao.com.pl 04.07.06, 15:47
          Nie kop pana bo się spocisz...
        • Gość: Krostka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.mcon.pl 05.07.06, 07:59
          Nie, chodzi o opryszczkę.Bardzo dokuczliwą chorobę pupska.
          • Gość: ??? Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 10:35
            Jak jest wielki syf na dupsku to nazywamy to zachciewajką!!!
      • Gość: szadoka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 212.160.172.* 03.07.06, 15:47
        ten "wilk" to gruzlica... ale ni cholery nie wiem jak mozna ja zalapac siedzac
        na kamieniu.
        • Gość: e. Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 13:00
          "ten wilk to gruźlica"

starsi ludzie czesto zamiast kaszlec mowia szczekac... moze stad ten wilk :)
      • Gość: co_to_jest wilk? IP: *.drizzle.com 04.07.06, 23:25
        Niech mi ktos wytlumaczy o co chodzi z tym lapaniem wilka? co to za "dolegliwosc"?
        • Gość: sabinka Re: wilk? IP: 83.168.96.* 05.07.06, 14:13
          pewnie chodzi o wszystkie dolegliwości spowodowane wychłodzeniem pupska przez
          zimny kamień.
      • Gość: Teem Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.stg.pl 27.03.07, 21:39
        Zjedz wszystko z talerza, bo inaczej będziesz miała gruźlicę (moja babcia)
        A jak zjem to będzie ładna pogoda.
    • s.u.n.d.a.y Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 29.06.06, 14:15
      ~ dzieci znajduje się w kapuście lub przynosi je bocian
      ~ nie połykaj pestek bo drzewo ci w brzuchu wyrośnie
      • ashton Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 29.06.06, 15:17
        Traumę pestkową mam do tej pory, choć już stara baba ze mnie!!!
        • java84 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:13
          moja babcia mowila, ze od jedzenia slodyczy robia sie robaki 9fakt, zarlam
          slodycze do granic przyzwoitosci), az tu chyba bedac w 5 klasie zrobilam babci
          wyklad, ze robaki (tasiemiec i inne takie) biora sie z chorego miesa i to byl
          koniec wmawiania mi glupot, a slodycfze zre nadal i nie mam ani robali, ani
          prochnicy!!!
          • Gość: ala Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 20:22
            moja babcia też mi to mówiła!
            Tylko, że ja wykazałam się głęboką ignorancją, i prawdę o owsikach odkryłam
            dopiero w liceum.. (blushing)
      • mimbla.londyn Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 21:48
        s.u.n.d.a.y napisała:

> ~ nie połykaj pestek bo drzewo ci w brzuchu wyrośnie
        Po takim tekscie 3-latek gotow umrzec z przerazenia :(
        • Gość: posafega Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.icpnet.pl 04.07.06, 13:31
          Po takim tekscie trzylatek budzi sie codzien rano i zastanawia, czy juz
          korzenie zapuscil :D
          Trauma pestkowa była okrutna!!
          • Gość: michalroman Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 212.180.160.* 04.07.06, 17:18
            ...zwłaszcza gdy mu 4-letnia kuzynka jeszcze naopowiada że jak wyrośnie drzewo,
            to się je operacyjnie wycina i żeby zasnąć operowanego to mu się wciska taką
            rurkę głęboko do gardła...
            brr... do dziś to pamiętam :)
          • Gość: yunna Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 18:30
            A ja łykalam garściami mirabelki z pestkami bo wydawało mi się strasznie fajne
            mieć drzewo w brzuchu - chciałam mieć pachnące kwitnące gałęzie wychodzące z
            uszu. Serio.
          • Gość: iza Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.07.06, 12:16
            z pestkami to u mnie też było
            poza tym, że kaszanka to kiełbasa z murzyna ( do dziś nie tknę)
            a i że jajecznica tylko z samych żółtek (dopóki sama nie spróbowałam usmażyć)
        • kicior99 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 17:21
          > > ~ nie połykaj pestek bo drzewo ci w brzuchu wyrośnie
          > Po takim tekscie 3-latek gotow umrzec z przerazenia :(

to skutek TV, za duzo sie horrorow naogladali.
      • Gość: michal_he Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 193.145.150.* 04.07.06, 14:19
        A mi möwili "nie pij tyle wody bo ci sie zaby w bruchu zalegna"... Nie wiem, co
        gorsze;)
      • chomskybornagain1 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 05.07.06, 07:34
        nie pij wody bo ci sie zaby w brzuchu zalegna-
        70 wierszy chińskich
        Wielka księga Tao - Lao-tsy
        Planeta dzieci (La infana raso) - William Auld
      • Gość: kate Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.dsl.bell.ca 31.07.06, 15:23
        nie pij tyle bo ci sie zaby w brzuchu zalegna
    • eufrosyne Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 29.06.06, 15:07
      wczoraj słyszałam jak młoda mama straszyła swoją około trzyletnią córeczkę tym,
      że jeśli dziewczynka nie przestanie krzyczeć to ona (mama) WYŚLE SMSA do pana
      motorniczego, a ten zatrzyma tramwaj i małą wyrzuci...
      • Gość: agag Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.chello.pl 04.07.06, 14:57
        mnie babacia raczyla tekstem "nie przegladaj sie tyle w lustrz bo diabla
        zobaczysz"....nie wiem czy miala na mysli to, ze faktycznie zobacze diabla czy
        sama stane sie wyjatkowo szpetna? :)
        • Gość: ja Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.range81-154.btcentralplus.com 04.07.06, 20:14
          a mnie mowi do dzis ze diabeł mi ogon pokaże... (?)
        • magjanic Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 21:08
          Ten sam tekst słyszałam od babci.
        • Gość: jurij Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 11:53
          To raczej babcia zobaczyła diabła (czytaj siebie) patrząc w lustro i myślała, że
          tak jest z każdym
          • Gość: nia Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:01
            nie, to raczej chodzi o magiczne, mediacyjne znaczenie lustra w kulturze ludowej
        • Gość: wesza Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.dream.net.pl 27.03.07, 19:38
          a mi mowili ze lustro mnie wciagnie na druga strone tzn jakis chochlik mnie wciagnie
          • mamamilego Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 27.03.07, 21:20
            He he. Jak bylam mala czesto obgryzalam paznokcie :D moja mama walczyla z tym
            bezskutecznie. Pewnego dnia( studiowala wtedy medycyne ) pokazala mi w jednej ze
            swoich ksiazek czlowieka z amputowanymi rekami i powiedziala....ze obgryzal
            paznokcie ....:D terapa szokowa. Poskutkowalo.
            straszne, ale teraz sie z tego smiejemy ( z tego jakie miala glupie pomysly )
            :D dodam ze z moja psychika wszystko ok ;-)
      • Gość: amor Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 83.168.96.* 05.07.06, 14:16
        a inna dzwoniła do "zaraza" - tego od Domestosa co 5 razy więcej.... Działało.
    • Gość: anna-joanna Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.menis.gov.pl / *.menis.gov.pl 29.06.06, 15:25
      Mój tata to dopero był oryginalny, choć raczej nie w starszeniu, a w
      zachęcianiu mnie do jedzenia ryb, których nie cierpiałam, kiedy była
      kilkuletnim dzieckiem.
      Powiedział mi kiedyś, że nad morzem wszędzie jest pełno takich tabliczek
      (mieszkaliśmy na południu Polski, nad morze pojechałam dopiero w wieku
      nastoletnim): "Karm swoje dzieci rybami, bo ryby są bardzo zdrowe". Oczywiście
      uwierzyłam tacie, bo on nad morzem już był :)))))
      • Gość: kaśka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 04.07.06, 19:45
        ja nie lubiłan jeść ryb, więc od mamy słyszałam jedz-to nie ryba tylko kurka
        wodna:)
    • xyz777 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 29.06.06, 15:26
      Nie pij tyle wody, bo ci się żaby w brzuchu zalęgną (tak jak gdyby żaby sie
      zalęgały).
      • Gość: Sandra Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 19:43
        nie pije tyle wody...ale...z kranu! bo bedziesz miala w brzuchu zaby...tak
        pamietam ze to chodzilo o to aby kranowki nie pic
    • Gość: agn Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.ifpan.edu.pl 29.06.06, 15:54
      szczypawki (takie robale zw szczypcami z tylu) wchodza do ucha, przecinaja tymi
      szczypcami blone bebenkowa, dochodza do mozgu i tam skladaja jaja, z ktorych
      wylegaja sie potem male szczypawki

moj kolega do 15 roku zycia wsadzal sobie wate przed snem do uszu na kazdym
      biwaku :)
      • slotna Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 29.06.06, 16:14
        Mnostwo osob tak robilo na obozach:)))) Ja tak do konca w to nie wierzylam (w
        kazdym razie nigdy nie wtykalam sobie nic do uszu), ale troche obaw tez chyba
        mialam:)

Moja kolezanka z podstawowki regularnie golila sobie miejsce miedzy brwiami, bo
        jej wmowiono, ze jak sie ma zrosniete, zostanie sie stara panna. Wyobrazacie
        sobie, jak to po paru latach wygladalo? (do liceum tez z nia chodzilam...)
        • Gość: Izabella1991 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 19:09
          Ja z kolei slyszalam rozdzierajacy krzyk starszawej pani nad jeziorem:
          Paaaawełku,nie pływaj,bo się utopisz!!!!
          IIIIhhhhiiiihhhiiii...wytlumacz takiej,że na ogół topią się wlaśnie osoby
          pływać nie umiejące...
          Może jeszcze:Nie skacz,bo złamiesz nogę....
          Nie chodź po ulicy,bo cię zabiją(ew.zgwałcą)...
          Najepiej może polożyć się od razu do trumny i czekac na śmierć...
        • Gość: Vp Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 82.177.97.* 01.07.06, 23:08
          > Moja kolezanka z podstawowki regularnie golila sobie miejsce miedzy brwiami,
          > bo jej wmowiono, ze jak sie ma zrosniete, zostanie sie stara panna.
          Wyobrazacie
          > sobie, jak to po paru latach wygladalo? (do liceum tez z nia chodzilam...)

No to moja koleżanka mówiła mi, że skoro mam zrośnięte (a wystarczyło kilka
          milimetrowych włosków), to znaczy, że nie umrę własną śmiercią tylko
          tragicznie. A ja byłam z tego dumna :-))
          I jeszcze ściskało się brodę palcami i jak pojawiała się bruzda, to miało
          znaczyć, że pierwsze dziecko będzie dziewczynką, a jak nie to chłopczykiem.
          Zadziwiające, że wszystkim koleżankom wychodziły dziewczynki z wyjątkiem mnie -
          też byłam dumna, bo już w wieku 10 lat wiedziałam, że chłopak zawsze będzie
          miał lepiej w życiu. Uchodziłam za dziwoląga... także dlatego, że chciałam w
          tym wieku zostać pilotem (a nie księżniczką), ale to już zupełnie inna bajka...
          co do mojej orientacji seksualnej - jak najbardziej prawidłowa :-)))
          • Gość: mary Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:23
            A która orientacja jest prawidłowa?
        • domi_mikolka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 06.07.06, 00:30
          to ja słyszałam lepszy tekst: że jak się ma zrośnięte brwi, to na pewno się
          będzie wampirem.
          • Gość: nia Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:16
            to akurat wiara głęboko zakorzeniona w kulturze ludowej
      • Gość: White Weasel Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 194.146.219.* 04.07.06, 19:09
        To jest tak PRZERAZAJAZE, ze gdybym o tym slyszala jako dziecko to chyba
        przestalabym jezdzic na obozy!ZGROZA!!!
      • java84 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:14
        tez slyszalam, tylko ze skorkami
    • amarandyna Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 29.06.06, 19:19
      Z tymi wacikami w uszach to niezły pomysł, mnie kiedyś do ucha wlazł mały
      pruszaczek, oczywiście niczego nie przeciął ani nie zniósł jaj, ale wrażenie
      bardzo mało sympatyczne, zapewniam.
      Z głupot opowiadanych przez starsze osoby - pewna pani przekonywała mnie i moją
      koleżankę, żebyśmy się przypadkiem nie kąpały w basenie, bo jak się dziewczyny
      tam kąpią, to zachodzą w ciążę.
    • lilarose Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 11:18
      Gdy byłam mała, byłam strasznym niejadkiem i mama straszyła mnie, że jak nie
      będę jadła, to zachoruję, i pani doktor będzie mi musiała robić zastrzyki w
      jezyk (zgroza!)

Ponadto do tej pory moi oboje rodzice wyznaja pogląd, że jak się jest chorym
      (grypa, angina, zapalenie oskrzeli, przeziębienie) to nie wolno myć głowy, bo
      się rozchoruje jeszcze bardziej. Paranoja! Nie moge ich oduczyć takiego
      myslenia.
      • annajedi Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 15:54
        To z myciem głowy ma sens o tyle że człowiek podobno najszybciej wychładza się przez głowę... a mokre włosy chłodzą bardzo wydajnie. Moja mama też była z tych co to uważają ża mycie głowy przeziębi jeszcze bardziej, ale zawsze walczyłam i się upierałam, że porzadnie wytrę i szybciutko wysuszę włosy...
        Alme
        wierszykialme.blox.pl
      • Gość: bibik Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:03
        no u mnie to samo! nie pozwalali mi myc glowy!! straszne przezycie!
        za to mojemu tacie jak byl maly starsze siostry wmowily, ze musztarda to
        zmielone kocie kupy i do dzisiaj krzywo patrzy na musztarde (zwlaszcza francuska:D)
      • Gość: Jozek to ty? Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.07.06, 23:53
        w moim przypadku kiedy nie chcialem jesc to slyszalem ze mnie wiatr porwie;)

a kiedy dostawalem cienka kanapke to mowili ze caly swiat przez nia widac, wiec
        ja zerkalem z zainteresowaniem i bylem rozczarowany brakiem tegoz widoku:)
      • Gość: asia Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.dhl.com / 165.72.200.* 05.07.06, 12:35
        u mnie to samo, najgorsze, że były maz też tak mysli i wogule masa ludzi. Za
        tym jeszcze idzie nie otwieranie okna podczas choroby oraz ciepłe ubieranie. I
        tak jako dziecko a były mąż kiedy był obecnym - brudni, śmierdzący, w grubym
        ubraniu w nie wietrzonym pomieszczeniu !!!!!! KOSZMAR !!!!
        nie robie takie krzyuwdy swojemu dziecku :)
      • Gość: Water Proof Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.icpnet.pl 08.07.06, 20:39
        Moja mama ma obsesję n/t wychodzenia z domu z mokrą głową. Co najśmieszniejsze,
        dotyczy to tylko naszego domu. Kąpanie się w jeziorze czy mycie głowy na jakimś
        wyjejździe pod namiot (naet w górskim strumyku) jest całkowicie ok. A w domu -
        nie. Dzisiaj chociażby (na dworze jakieś 40 stopni, w domu ciut chłodniej) mnie
        pyta, czy już mam suche wlosy i mogę isć z psem. Dopiero jak się zaczęłam śmiac,
        to do niej dotarł ten absurd.
    • orrka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 11:29
      jak mialam kilka/kilkanascie lat ciocia mi powiedziala, ze jak bede obgryzac
      paznokcie, to bede miala brzydkie rece i zaden chlopak mnie nie zechce
      szkoda ze nikt tak nie postraszyl mojego narzeczonego, nie mozna patrzec na jego
      pogryzione palce :D
      • jedzoslaw Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 11:52
        A ja słyszałem, że od jedzenia zbyt dużej ilości słodyczy ma się robaki (czyżby
        chodziło o owsiki?). Tak samo dzieci, które nie chcą się czesać mają od tego
        również robaki, tylko we włosach...
      • morgana9 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 12:08
        u mnie to poskutkowało
        największą bzdurą wmawianą mi przez babcię był tekst, że dziewczynki noszące
        jeansy z czasem zamieniają się w chłopców - była totalną przeciwniczką denimu

---
        obiecuję, że nie będzie bolało ;) s10.bitefight.pl/c.php?uid=58433
        • moniska01 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 19:10
          moja babcia mówiła, że od noszeni ubrań na szelki nie rośnie się, bo one ciągną
          do ziemi.
          • maggpie Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 01.07.06, 12:10
            a moja babcia, że na noc najlepiej włosy zaplatać w warkocze, bo wtedy najlepiej
            odpoczywają ;)
            • inez69 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 08:49
              a moja babcia, że na noc najlepiej włosy zaplatać w warkocze, bo wtedy najlepiej
              odpoczywają ;)

no i Twoja babcia miała rację, w każdym poradniku przeczytasz, że długie włosy
              na noc najlepiej zapaltać w luźnego warkocza żeby sie nei plątały.
              • inez69 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 09:30
                gdy grzmiało to moja babcia mówiła, że anioły w niebie meble przesuwają:)
                • kruszynam Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 15:48
                  a jak były błyskawice, to mówili że wujek robi zdjęcia ( z lampą błyskową...)
                  • Gość: Espaderka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.ksvis.pl 04.07.06, 16:25
                    Moja prababcia jak byla burza to mowila ze sie Bozia gniewa:)
                    • ebusia_fam_fatal Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 08.07.06, 20:30
                      Gość portalu: Espaderka napisał(a):

> Moja prababcia jak byla burza to mowila ze sie Bozia gniewa:)

kurde a mi tlumaczono, ze to powietrze jest najonizowane dodatnio i ujemnie
                      (cieple i zimne - tylko nie pamietam ktore jak) i jak sie takie dwie masy
                      powietrza zderzaja to wtedy jest reakcja - piorun

dziwne....
                • Gość: tEsia Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.168. / 62.69.212.* 04.07.06, 17:24
                  Mój Ojciec mówił ze anioły tocza beczki z wine lub piwe , a błyskawica jest
                  wtedy , kiedy taka beczka o beczke walnie . ale mówił to w zartach. Ale mojego
                  brata wystraszył pilote i samolote. Moj brat majac zaledwie 5-lat mówił" panie
                  pilocie dziura w samolocie , pan pilotsie smieje a benzyna sie leje" chodził po
                  całym podwórku i krzyczał nie było na to zadnej rady , az zdarzył sie wypadek w
                  ciagniku ursus zablokowały sie hamulce i ciagnik z góry stoczył sie . Było to
                  pózną jesienia i wtedy było gołolędz Traktorzyste wiózl własnie helikoptere
                  pogotowia i mój brat patrzył jak go ciągna na lince . Tata mu wtedy powiedział
                  ze jak bedzie tak krzyczał to pilot usłyszy z góry spusci taki hak i go wciagnie
                  Moj brat tak sie bał ze wciskał sie w dom , traktor czy cokolwiek innego jak
                  tylko usłyszał samolot
                  • autsider Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 18:35
                    tak z ciekawosci... ile masz lat dziecko? .)
                  • Gość: kragg Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.acn.waw.pl 05.07.06, 09:52
                    pilote, samolote, helikoptere ?

Jakaś najnowsza moda w formach gramatycznych?
              • maggpie Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 13:57
                ona nie mówiła nic o plątaniu, tylko o odpoczywaniu. A tyczyło się do moich
                włosów wtedy zaledwie do ramion ;)
    • azuk00 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 12:19
      ja chodzę ze swoimi na podworko i m=nie moge sie nadziwić:
      nie biegaj, bo się spocisz. albo przewrócisz- bo to przecież najgorsze rzeczy
      dla takiego szkraba ;)
      a przy upałach 35 st.: nie pij tyle,bo się rozchorujesz
      do dziecka, które zgniotło biedronke: nie ruszaj jej już, bo śpi
      • default Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 13:30
        Moja mama zawsze oburzała się, kiedy goliłam sobie nogi - twierdziła, że od
        tego wyrośnie mi gęsta, twarda szczecina - ona w życiu nóg nie goliła.
        Załamywała ze zgrozy ręce kiedy w okresie choroby, przeziębienia kąpałam się, a
        jak myłam głowę to już kompletna załamka - po kąpieli niechybnie miało nastąpić
        ciężkie zapalenie płuc co najmniej, a może i zgon.
        • azuk00 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 15:12
          słyszę troskliwy skrzek pani do dziecka na podwórku:
          - zostaw ten patyk! zostaw go bo coś sobie zrobisz! słyszysz! to niebezpieczne!
          patrzę, a tu pięcioletni chłopczyk z patyczkiem po lodach

to sytuacja prawdziwa!!!! :0
          • hotaru_tomoe Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 19:15
            i nie biegaj bo sie jeszcze spocisz i zachorujesz :P
          • java84 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:20
            dzieci sa bardzo kreatywne i nigdy nie wpadniesz na to, gdzie moga sobie ten
            patyczek wsadzic;)))
        • athandavan u mnie to samo. 30.06.06, 18:19
          i jeszcze -za kazdym razem, gdy ubralam/ kupilam cos nowego - i pytalam:

- jak wygladam?
          - jak przez okno.
        • Gość: pl ciemny ten narod jak tabaka w rogu IP: *.bulldogdsl.com 04.07.06, 19:18
        • alasme Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:49
          Moja tez tak mowila i uwazam, ze jest to przerazajace. Wiekszosc pan w
          okolicach 50 i wiecej, nie goli nog i nosi takie pozwijane fredzle pod
          rajstopami. A moja jeszcze mowila, ze nie pozwoli, zebym nosila czarne
          rajstopy, bo ona jeszcze zyje.
    • wredna.suka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 18:39
      Hahaha a mnie mówią:
      "nie chodź w domu na boso bo ślady stóp zostawiasz na parkiecie" :D:D
      • mimbla.londyn Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 21:54

• wredna.suka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 22:08
          Thaaa.
      • tees1 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 15:51
        wredna.suka napisała:

> Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą pocałować mnie w dupę.

jak to mowia - kochanego ciala nigdy za wiele

• Gość: ona Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.bsk.vectranet.pl / 194.246.108.* 04.07.06, 20:27
          buacha cha cha...
          tees1- uwielbiam...
        • Gość: :D Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 15:03
          :D
    • Gość: rybka Nemo Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.w81-51.abo.wanadoo.fr 30.06.06, 19:23
      Nie baw się ogniem, bo się zsikasz w nocy do łóżka.
      Zapałki i dzieci to niekoniecznie dobry pomysł, ale wytłumaczenie idiotyczne.
      • zigzag11 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 20:47
        Gość portalu: rybka Nemo napisał(a):

> Nie baw się ogniem, bo się zsikasz w nocy do łóżka.
        > Zapałki i dzieci to niekoniecznie dobry pomysł, ale wytłumaczenie idiotyczne.
        oraz
        Nie oblizuj noża, bo będziesz miała glupiego męża.
        • laferme Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 20:55
          nie gwizdz w domu bo bedziesz miala glupie dzieci ;)
          • meduza7 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 21:03
            teksty mojej babci:
            jak dziewczyna gwiżdże, to się 7 metrów pod nią ziemia trzęsie (w domyśle: ze
            zgorszenia i zgrozy),
            kiedy kiwało się nogą założoną na nogę: diabły wozisz.
            • zigzag11 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 21:46
              meduza7 napisała:

> teksty mojej babci:
              > jak dziewczyna gwiżdże, to się 7 metrów pod nią ziemia trzęsie (w domyśle: ze
              > zgorszenia i zgrozy),
              > kiedy kiwało się nogą założoną na nogę: diabły wozisz.

moja babcia mówiła "nie gwiżdz w domu, bo się ktoś powiesi"
              • Gość: elibre Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.server.ntli.net 04.07.06, 13:49
                dorosla osoba, studentka polonistyki widzac, ze ktos odpalil papierosa od swiecy
                ochrzanila go, twierdzac, ze wlasnie zginal jakis marynarz na morzu :D

Te nie sa jej:
                Nie rwij trawy bo bedzie padac! :D

Mleczak przez lewe/prawe ramie gdy wypadnie

itp.. :)
                • metal_fish Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 20:12
                  gdy ktoś odpala papierosa od świecy to albo rodzi się dziwka albo ginie na morzu marynarz... do wyboru :)
                  • goskagoska Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 23:00
                    www.przekroj.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=944&Itemid=53
                    obrazek na samym dole :D
                  • a_weasley Nie tyle rodzice, co żeglarze 09.07.06, 17:49
                    > gdy ktoś odpala papierosa od świecy to albo rodzi się dziwka albo ginie na morz
                    > u marynarz... do wyboru :)

Popularny morski przesąd. Nie radzę w żeglarskim towarzystwie odpalać od
                    świeczki czegokolwiek poza inną świeczką.
                    • Gość: Marek Z tymi marynarzami to podobno tak: IP: *.dip.t-dialin.net 09.07.06, 18:18
                      Były takie czasy, ze kiedy nie było pracy na statkach, marynarze pracowali w fabrykach zapałek. I dlatego trzeba papierosa zapałka zapalac (a nie od swiecy), zeby marynarze mieli z czego zyc.
                      • a_weasley Re: Z tymi marynarzami to podobno tak: 09.07.06, 22:58
                        Co by i nie było, ten zwyczaj jest przestrzegany dość konsekwentnie.
                        Swoją drogą większość opisanych tu "głupot" to absurdalne uzasadnienia
                        sensownych rad (na przykład rzeczywiście lepiej nie szyć na sobie, nie dlatego,
                        że się zaszyje rozum, tylko dla ryzyka, że się zszyje krzywo, przyszyje jedną
                        warstwę do drugiej albo co).
                • Gość: gosia znad morza Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 04.07.06, 23:24
                  JAK ODPALISZ W MOJEJ OBECNOSCI TO CIE NIE OCHRZANIE TYLKO UBIJE!
                • java84 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:23
                  jak sie zabije ropuche to bedzie deszcz
              • Gość: wyzwolona Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.devs.futuro.pl 04.07.06, 14:24
                Moja mama też mówiła:

- nie gwiżdż w domu, bo Bozinka się gniewa!
                - Nie kolysz tego diabła pod stołem (to o kiwaniu nóg)
                - jak byłam niegrzecznym dzieckiem, straszyła, że zaraz przyjdzie Cygan i mnie
                zabierze. Nawet pukała wtedy do drzwi ukradkiem, ze niby on się zbliża.... Ale
                się wtedy bałam :))

Dzis się wyzwoliłam już z tych głupot, i nawet nie wyciągam wszystkich wtyczek
                z gniazdek i innych źródeł prądu, gdy się burza zbliża :))
                • Gość: ubawiony Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 217.11.148.* 04.07.06, 16:45
                  heheh, a ja sie kiedys zdziwilem jak mi telewizor i wideo szlag trafil, bo
                  piorun walnał w piorunochron, ktory byl zbyt blisko kabla antenowego. I w
                  serwisie nie chcieli mi uznac gwarancji :(
                • autsider Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 18:38
                  lepiej wyciagaj, bo u mnie juz nie ma internetu przez to:)
                • Gość: Dżozef Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 00:26
                  wystarczy mieć dobrą listwę przeciwprzepięciową.
                  • autsider Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 05.07.06, 13:36
                    listwa tez poszla... i zasilacz tez;)
                    a dobra przeciez byla:)
                  • Gość: ka$ka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 16:37
                    u mnie listwa nie wystarczyła:(
              • mik-mik Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 06.07.06, 18:41
                To akurat prawda! Niektorym slon na ucho nadepnal i niemilosiernie falszuja...
              • aiczka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.01.07, 15:26
                U mnie, całkiem sensownie, mówiono: "Nie gwiżdż w domu, bo nagwiżdżesz w ucho komu."
          • Gość: roseaux Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:30
            a do mnie Babcia mowila ze nie gwizdze sie w domu bo są święte obrazki i to tak,
            jakbym gwizdała na Pana Jezusa . heh ;]
          • Gość: agulka=) Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.cable.ubr04.hawk.blueyonder.co.uk 05.07.06, 01:34
            mmm....albo.."nie gwizdz w domu bo nagwizdzesz w dupe komu";)....nie wiem za
            bardzo z czym to sie je....;)ale brzmi niezle;)

pozdro
          • Gość: olek Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 13:32
            Moja siostra mówiła: "Nie gwiżdż w domu, bo nagwiżdżesz w dupę komu"
          • Gość: yepestis Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:58
            a także: nie śpiewaj przy jedzeniu bo bedziesz miec głupie dzieci

zapytalismy dlaczego mamy miec głupie dzieci? bo jak rodzice głupi to i
            dzieci... no i przestali tak mówić... he he
        • Gość: k Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 80.51.224.* 04.07.06, 14:15
          Idealne!!! Mnie tez to babcia powtarzała : nie oblizuj noza bo bedziesz miała
          głupiego męza. Why ?? :>
          • silmarilia Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 15:50
            ja miałam trochę inaczej: nie oblizuj wałka (z masy do tortu), bo będziesz
            miała łysego męża
            mój narzeczony ma bardzo gęste włosy, ale trzeba przyznać, że cały czas strzyże
            się "na zero"
          • domi_mikolka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 06.07.06, 00:39
            mnie babcia mówiła, żebym nie wylizywała talerzy, bo będę miała łysego męża.
            talerze wylizywałam twardo, a mąż ma na głowie bardzo bujne loki:)
          • Gość: Allayiala Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.ciech.waw.pl 07.07.06, 08:56
            hehe:) ojciec mojego chlopaka mowil synowi kiedy ten sie nudzil " nie masz co
            robic?? rozbierz sie i ubrania pilnuj!" :)

A do mnie babcia kiedy mi rozczesywala wlosy (a mialam wtedy do pasa) i
            wyrywala cale koltuny mowila "chcesz byc piekna to cierp!" - no nie wiem czy te
            moje cierpienia sie oplacily... buehehehe:D

• Gość: roseaux Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:29
          nie spiewaj przy jedzeniu bo będziesz miała głupiego męża :P nie siedź w rogu bo
          zostaniesz starą panną, kto pierwsze zje, ten król :D :D:D
          • Gość: kira Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 19:40
            A moja mama powtarzała, nie śpiewaj przy jedzeniu, bo twój mąż będzie miał
            głupią żonę. (Na co ja rezolutnie odpowiadałam, że chyba tę pierwszą, bo ja
            będę druga i mądra.)
          • edytka_73 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 09.07.06, 01:25
            Co do tego rogu to kiedyś mi ktos tłumaczył, że rózne kształty powodują różną
            jonizację powietrza (ktos zna się na feng shui to potwierdzi) i własnie
            kant/róg powoduję tę jonizację niefajną. A niefajna jonizacja może czlowiekowi
            zaszkodzić w tym obrębie ciała, na który jest skierowana. Siedząc na rogu
            kobieta "obrywa" złą jonizacją w brzuch, stąd możliwość niepłodnosci. A od
            niepłodności do staropanieństwa to juz droga niedaleka.
            Całkiem naukowe wytłumaczenie ;)
            • truscaveczka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 15.03.07, 00:03
              O ile feng shui byłoby naukowe, rzecz jasna. A to tylko mit...
          • Gość: jotes1955 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.dsl.telepac.pt 27.07.06, 03:44
            A moja mówila (babcia):"Nie spiewaj przy jedzeniu bo Twój maz bedzie mial
            glupia zone".
            • Gość: alinka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.eranet.pl 02.08.06, 23:03
              Ja znam nawet wierszyk - Kto je i spiewa ten sie glupi nazywa.
              Bardzo ambitny :)

Teraz moja kolej na wciskanie ciemnoty - dwuletniemu bratankowi - okropnemu
              lasuchowi - gdy zobaczy opakowanie chipsow albo ciastek mowie ze to proszek do
              prania albo kosmetyki.
              Niestety - coraz gorzej działa :)
        • java84 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:21
          dokladnie!!! tez to slyszalam. albo lysego- no i mi sie sprawdzilo, bo moj
          malzonek goli sie na 3 mm. cos w tym jest!!! albo jak sie idzie spac na
          glodniaka, to cygani sie snia.
      • dymna Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 15:38

Moje liczne ciotki i liczni wujkowie(wszyscy starsi o, maksymalnie, o 10 lat)
        uwielbiali wprost wpuszczać mnie w maliny.
        I mówili np: "nie rób zeza, bo jak będzie przeciąg to ci tak zostanie" .
        Wierzyłam i nie robiłam :D
    • dotykmysli Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 21:01
      U mnie podobnie:
      1. nie chodź w domu boso bo się przeziębisz
      2. jak już się przeziębiłam (nie wiem jak do tego doszło, przecież nie
      chodziłam boso?!) to nie powinnam myć głowy ;)

Jednak najgorsze przydarzyło mi się kilka dni temu. Byłam na placu zabaw i
      jakaś kobieta straszyła swoje dziecko, które nie chciało wracać do domu, że "ta
      pani dzwoni na policję" (bo akurat wzięłam tel. do ręki). Czy ja wyglądam aż
      tak źle, że ludzie straszą mną swoje dzieci? :( moich czasów straszyło się babą
      Jagą itp.
      • kixi Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 05.07.06, 17:59
        Jeśli o mycie głowy chodzi to mam 28 lat i od kilku lat zawsze rano myję głowę
        a od matki słyszę: -jak będziesz tak ciągle na dzień myć głowę to się
        przeziębisz albo zapalenia opon mózgowych dostaniesz.Nawet jeśli rano myję dużo
        wcześniej przed ewentualnym wyjściem a zimą noszę czapkę to przy każdym nawet
        drobnym przeziębieniu słyszę:-to przez te twoje mycie włosów rano nabawiłaś się
        przeziębienia...
        • Gość: kasia z kanady Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.07.06, 07:25
          moj syn myje glowe zawsze przed wyjsciem z domu w zimie i w lecie i nic mu nie
          jest ale pamientam jak mi zawsze mowili nie myj glowy przed wyjsciem bo sie
          przeziembisz. tez mowili ze dziecko male musi miec czapke na glowie zeby
          niemialoklapciatyh uszow i to tez jdst nie prawda.
      • reni_78 ludzie straszą mną swoje dzieci... 26.03.07, 09:17
        a tam, od razu Baba Jaga...
        może poprostu wyglądasz na Super Nianię ???
    • Gość: (po)ziomek Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:10
      A wiecie jak wygląda trutka na myszy?
      Jest to zużyta prezerwatywa, jeszcze z zawartością...feee. To było tłumaczenie
      mamy na niespodzianke przy lozku
      • Gość: misio Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 20:52
        Wymiękłem:DDDDDDD
      • nikczemny_i_zly Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 21:17
        genialne. ;)
    • ariwederczi Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.06.06, 21:41
      Nie baw się ogniem / nie patrz na ogień, bo się posikasz w nocy :)
      • Gość: Agnieszka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 16:03
        ariwederczi napisał:

> Nie baw się ogniem / nie patrz na ogień, bo się posikasz w nocy :)

Też słyszałam o tym ogniu. I jeszcze słyszałam, że się nie powinnam patrzeć na
        księżyc, bo nie będę mogła w nocy spać. A jak byłam mała (3-5 lat) i miałam
        bałagan w pokoju kazano mi sprzątać, bo gdybym akurat w nocy zachorowała to
        przyjdzie lekarz i mi w książeczce zdrowia napisze "brudno w domu". :D :)))
        • Gość: anja Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.dbln.cable.ntl.com 04.07.06, 22:35
          oj ale sie usmiałam
    • Gość: Hooba Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 11:40
      Na moje litosne proszenie o COŚ tam odpowiedz Mamy: NIE BO NIE...
      • agalt Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 01.07.06, 23:21
        Kurczę, chyba mnie coś w dzieciństwie ominęło.
        Mój Tato mawiał "Córciu, ja Ci radzę: rób jak chcesz". Jak miałam circa about
        18 lat, zaczęłam się zastanawiać, czy to zaufanie czy ma mnie w nosie. Dzieci
        łokropne są;P
        • Gość: agata Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.chello.pl 02.07.06, 13:45
          a mnie sie zawsze wydawalo ze jak ubezpieczymy mieszkanie przed pozarem i
          wyjedziemy na urlop to nad naszym domem bedzie czueac grupa strazakow... az do
          naszego powrotu
          • myszeki23 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 02.07.06, 15:02
            nie wystawiaj języka bo ci żaba na nim urośnie - to dziadek
            jak się jedzie do obcego miasta to przed nim siedzi stara baba z bardzo brudnym
            kolanem i trzeba ją w kolano całować - to niespełna rozumu ciocia
            musze zostać zakonnicą - miałam kilka lat!!! - powyższa ciocia
            • yvonne75 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 02.07.06, 15:22
              nie gwizdz ,bo matka boska placze!
            • monia1996 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 03.07.06, 12:52
              Dobrze, że tylko w kolano (ja słyszałam o innych częściach ciała) :))))
            • Gość: smerfetka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.07.06, 07:38
              nie sikaj na sciezce bo ci jenczmien na oku wyrosnie.
      • a_weasley "Nie, bo nie" 09.07.06, 17:34
        Gość portalu: Hooba napisał(a):

> Na moje litosne proszenie o COŚ tam odpowiedz Mamy: NIE BO NIE...

- Dlaczego dla 90% kobiet rozstrzygającym argumentem jest "Bo nie"?
        - Bo tak!
      • java84 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:28
        co do ksiezyca- to fakt, ze podczas pelni spie jeszcze gorzej niz zwykle, nie
        moge zasnac, budze sie, itp.
    • minerwamcg Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 02.07.06, 16:21
      Jedzenie samego (tj. bez masła ani niczego innego) chleba powoduje czkawkę.
      I wyobraźcie sobie, zasugerowała mi to babcia tak mocno, że teraz ile razy jem
      sam chleb, muszę raz czy dwa razy czknąć.
      • Gość: gośka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.chello.pl 02.07.06, 18:47
        Z tą czkawką to akurat prawda... Mnie nikt tym nigdy nie straszył, ale zdarzyło
        mi się to tak wiele razy, że przyjęłam to za regułę :)
    • chipcia13 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 02.07.06, 18:13
      A ja moim córkom jak nie chciały czegoś jeśc (najczęściej warzyw i owoców)
      mówiłam że jak je będą jeśc to im urośnie taki piękny duży nos jak mój( a
      jestem posiadaczką wieeelkiego nochola) i jadły:P
    • mariola.plotkara Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 02.07.06, 21:31
      jak moja chrzesniaczka spytała sie co to?pokazujac na tampony to jej
      powiedziałam że patyczki do uszu:)oby mi kiedys wybaczyła:)
      • Gość: jasna Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 19:06
        Ja mojej corce mowilam, ze to moje kosmetyki. Ale to jak byla szkrabem. Jak
        zaczela zerowke i temat powrocil spokojnie jej wytlumaczylam do czego to sluzy.
        Wydaje mi sie, ze to nie jest zle roziwazanie, moze ktos ma lepszy pomysl. Widze
        po mojej corce, ze im mniej tabu tym zycie jest dla dziecka prostsze i nie
        gorszy sie glupotami.
    • mariola.plotkara Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 02.07.06, 21:32
      a wiecie że jak dziecko spi w skarpetkach to nie rośnie?:)
      • Gość: agatka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.07.06, 07:45
        co do skarpetek to nie wierze, bo moj syn spal w skarpetkah dlugo i ma az 190
        cm...............
    • Gość: sunnice Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 12:54
      Mój tata: "nie śpiewaj przy jedzeniu, bo twój chłop bedzie miał głupią babę" : )
      Kobieta w zoo do swoich dzieci: nie podchodź tak blisko, bo ci nietorperz we
      włosy wleci i zrobi ci się kołtun i czarownicą zostaniesz (maleńkie "nietoperki"
      były za szkłem)
      • Gość: ewa Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.d4.club-internet.fr 03.07.06, 17:07
        A mnie mowili ze gdy bede klamala to po smierci
        raczka bedzie mi wystawala z grobu((((((((-:
        • Gość: mimi Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.chello.pl 03.07.06, 18:51
          nie spiewaj przy jedzeniu bo będziesz miała głupiego męża,
          nie siedx na rogu stołu bo zostaniesz stara panna,
          i zeby wyzdrowieć trzeba sie porzadnie wypocic - aż pot spływał po człowieku, a
          nie mozna było spod kołdry wystawic chociaz małego paluszka
          • Gość: RiKo Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.dyn.optonline.net 04.07.06, 20:26
            to nie jest glupota wypocenie sie z grypy!!!!!!!!!!!!
          • Gość: :) Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 81.210.89.* 04.07.06, 21:00
            Moja babcia mówiła "Kto zjada ostatki ,ten piękny i gładki"
            • alasme Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 16:02
              Kto zjada ostatki, ten ma jędrne pośladki
              • Gość: grubasek Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.linkprojekt.pl / *.zakoniczyn.net 27.07.06, 13:19
                a ja znam tak : kto zjada ostatki jest piękny i gładki :-)
                • Gość: alinka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.eranet.pl 02.08.06, 23:03
                  Jeszcze znam ze jak się zjada "piętki" z chleba to biust rośnie :)
                  Ale trzeba zjesc obie zeby rowno rosly...
                  • Gość: efa Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 85.219.253.* 18.09.06, 13:16
                    to juz wszystko jasne :)))))))
                    zawsze jadlam tylko jedna.....
                    :)))))))))
          • a_weasley Pozorna głupota 09.07.06, 17:32
            Gość portalu: mimi napisał(a):

> nie spiewaj przy jedzeniu bo będziesz miała głupiego męża,
            > nie siedx na rogu stołu bo zostaniesz stara panna,
            > żeby wyzdrowieć trzeba sie porzadnie wypocic - aż pot spływał po człowieku,

To akurat nie jest żadna głupota, tylko stary jak świat sposób na zbicie
            gorączki bez użycia antybiotyków i innych trucizn, sam się tak leczę z przeziębień.

> a nie mozna było spod kołdry wystawic chociaz małego paluszka

Pewnie że nie, bo ostatecznie o to chodzi, żeby tam było jak najcieplej i
            wilgotność 100%.
    • hohoho7 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 03.07.06, 22:32
      jak pierwszy raz poszlismy cala klasa na basen, ratownik poinstruowal nas, zeby
      nie sikac do wody, bo chlor w reakcji z moczem zabarwi sie na czerwono, wszyscy
      zobacza takiego sikacza i wielki wstyd bedzie. Kupilismy to;)
      • ilekobietamalat Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 08:06
        a z tym basenem i zabarwiona woda to moja 22 letnia kolezanka nadal jest
        swiecie przekonana ze to prawda:)

z madrosci rodzinnych,
        -nie siedz na rogu bo bedziesz stara panna,
        -nie susz kwiatow bo umrzesz,
        -nie trzyma sie wrzosu w domu bo pieniadze wychodza,
        -nie trzymaj torebki/plecaka na ziemi bo tez pieniadze wychodza,
        jeszcze jakies byly, ale wylecialo im z glowy;)
        ach jeszcze moja ciotka wmawia mi ze bede stara panna z racji znaku zodiaku
        (strzelec), a jak narazie sie na to nie zanosi;)
        • lilarose Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 11:24
          O tym trzymaniu torby na ziemi to i ja słyszałam u siebie w domu :))

I jeszcze to:
          - Nie wylizuj garnków, bo bedziesz miała męża łysego
          • a_weasley Nieracjonalne uzasadnienie racjonalnej zasady 09.07.06, 17:37
            lilarose napisała:

> O tym trzymaniu torby na ziemi to i ja słyszałam u siebie w domu :))

Bo też i faktycznie od stawiania torebki na ziemi łatwo pieniądze stracić. Bez
            użycia magii.
          • java84 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:32
            nie kladz torebki na ziemi bo pieniadze uciekna, jak sie rozsypie sol-to samo
        • Gość: joanna Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.medical / *.crowley.pl 04.07.06, 15:18
          Nie wylizywac wałka do ciasta a nie garnka :)
          Torebkę na ziemi potwierdzam :-)
          A susząc kwiaty zasusza się sobie życie :-)
          • Gość: hehe Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.edipresse.pl 04.07.06, 15:38
            Mojej przyjaiółce babcia mówiła, żeby nie wylizywała talerzy, bo będzie miała
            łysego męża. A najśmieszniejsze jest to, że mąż przyjaciółki faktycznie jest łysy :)
            • Gość: syd Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.07.06, 16:45
              Kolega co mial stare Atari powiedzial bratu, że ma byc cicho i nie oddychać bo
              sie gra z magnetu nie wczyta. Brat sie mało nie udusił :)
              • pandora_ Atari 04.07.06, 17:23
                Kolega co mial stare Atari powiedzial bratu, że ma byc cicho i nie oddychać bo
                sie gra z magnetu nie wczyta.

No, z oddychaniem to przesada, ale fakt, jak miałam 800XL z magnetofonem, to
                bałam się głośniej odezwać, żeby wibracji ni ebyło i wgrał sie taki Boulder Dash
                w mega wypasionej wersji :)))
        • Gość: roseaux Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:42
          jeszcze : nie przynosi ze zadnych rzeczy z cmentarza typu liści z drzew, kwiatow
          kamieni, czy czegokolwiek, po to przynosi nieszczęście
        • Gość: muszka komuszka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.07.06, 23:50
          Bo to jest prawda - czasem do wody dodaje się jakiejś substancji, która potrafi namierzyć taką świnię w wodzie - ale to naprawdę rzadko się spotyka.
        • Gość: Lucusia Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.pools.arcor-ip.net 05.07.06, 20:44
          > ach jeszcze moja ciotka wmawia mi ze bede stara panna z racji znaku zodiaku
          > (strzelec),
          Wow, to pewnie dlatego jestem szczęśliwą mężatką, że o tym nie wiedziałam.
          Ale mnie zabraniali popijać ogórków wodą, bo będę miała skręt kiszek.
        • java84 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:32
          tez jestem strzelec, siedzialam przekornie na rogu i spiewalam przy jedzeniu, a
          jestem 22letnia mezatka a maz chyba nieglupi, skoro mnie zechcial;))) lepszej
          sobie nie znajdzie! pozdrawiam
      • Gość: Tivo Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.szczecin.mm.pl 04.07.06, 18:17
        Sama widziałam na basenie zabarwioną wodę...
    • zona.hejhopsa Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 00:06
      Ten, kto kłamie ma miękki nos (tak mama wykrywała sprawcę spośród nas-dzieci)
      Nie wolno krzyczeć przy cieście drożdżowym bo nie urośnie
      Piosenka "Pije Kuba do Jakuba" jest o piciu mleka
      Od zabawy ogniem sika się w nocy
      ... i to chyab tyle + oczywiście standard nie wyhcodzenia na dwór, nie mycia
      włosów itd podczas przeziebienia :)
      • Gość: nibypracujaca Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.gorka.med.pl 04.07.06, 13:05
        Moja mama zupełnie niedawno była u mnie, kiedy dostalam rachunek za prąd. Był
        dosyc duzy i zastanawialam się dlaczego. Moja mama pokiwala znaczaco glowa i
        rzekla "to na pewno przez ten internet, ciagle w nim wszyscy siedzicie"
      • Gość: Me, myself & I Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 16:40
        Kiedyś moja młodsza siostra i jej koleżanka znalazły w starym, opuszczonym domu
        różne stare zdjęcia, a ja im wmówiłam, że duchy tych ludzi ze zdjęć będą je
        straszyły w nocy. Biedaczki poleciały natychmiast je zanieść z powrotem,
        najbardziej przerażone tym, że dużo z tych zdjęć to były zdjęcia grupowe :-)
      • morgana9 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 05.07.06, 09:28
        u mnie mama sprawdzała kłamstwo intensywnością czerni w oczach - kiedy były
        czarne, znaczyło, że kłamałam - dodam, że natura obdarzyła mnie szarymi

---
        daję Ci wybór, którego ja nigdy nie miałam s10.bitefight.pl/c.php?
        uid=58433
        • Gość: olek Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 13:43
          moja mama ówiła "oj, kłamiesz, kłamiesz, bo ci dym z uszu leci"
    • Gość: dirgone Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 13:08
      Moja mama, jak była mała, skaleczyła się w palec i wtedy zaprzyjaźniona sąsiadka
      jej powiedziała, że jej dusza wyleci. Podobno przez wiele lat nikt nie mógł
      zrozumiec, dlaczego moja mama wpadała w ostrą histerię przy każdym zadrapaniu.

A drugie już współczesne. Mama mojej przyjaciółki zabraniała jej częstego mycia
      włosów, bo... będą się jej przetłuszczać! No i biedna myła te włosy raz na
      tydzień (po trzech dniach wyglądała juz bardzo niefajnie), czasami myła je po
      kryjomu, jak mamy w domu nie było lub przychodziła do mnie. Co najlepsze - to
      było już późne liceum, jej ojciec był dyrektorem szkoły, a mama nauczycielką w
      szkole specjalnej.
      • Gość: nibypracujaca Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.gorka.med.pl 04.07.06, 13:13
        Ach tak, zapomniałam o hitach dziecinstwa i wczesnej młodosci:
        1.Nie myj zbyt czesto włosow, bo ci się bedą coraz bardziej przetluszczac
        2.Najlepej je myc szarym mydlem i splukiwac woda z octem, bo szampony niszcza
        wlosy
        3.Nie wyciskac zaskornikow, bo zrobia sie jeszcze wieksze
        • Gość: braat1 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.chello.pl 04.07.06, 21:28
          Z tym myciem wlosow i przetluszczaniem to chyba jednak prawda byla. Teraz to
          moze juz nie jest aktualne, ale jakosc szamponow za komuny byla taka, ze mogly
          podrazniac skore glowy i powodowac przetluszcanie sie wlosow.
        • Gość: pgosia Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.chello.pl 06.07.06, 09:53
          no, a z tymi zaskórniakami to chyba oczywiste :>
        • Gość: Szermierka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.lodz.mm.pl 03.08.06, 21:16
          hmmm, spłukiwanie włosów wodą z octem (po umyciu ich szamponem rzecz jasna) nie
          jest zacofaniem tylko fajną metodą na zamknięcie łusek włosa. Włosy sie po
          takiej kuracji ładnie błyszczą i sa "śliskie". Rozcieńczny ocet nie ma zapachu
          a efekt jest naprawde dobry, lepszy niz po wielu preparatach do włosów. Inna
          wersja na zamknięcie łusek - sok z cytryny + woda. Czasami metody przedpotopowe
          się sprawdzają :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka