Gość: manolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 19:30 Które z tych trunków dobrze wspominacie ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Brach Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.ztpnet.pl 15.09.06, 19:50 Solejl i Kordiał. Początek lat 90-tych. Właśnie skończyłem 18 lat i sklepy monopolowe staneły przede mną otworem. Wspaniały bukiet zapachowy a smak nie do pobicia. Tanie wina są dobre bo są dobre i tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
christina.milian etykiety jaboli ;) 15.09.06, 19:54 apis.polsl.katowice.pl/~victor6/wino/wino1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łon Re: etykiety jaboli ;) IP: *.smstv.pl 15.09.06, 21:19 www.tomex.kom.pl/index.php?page=galeria&galeria=wina Tu też są siarelle:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takie se Re: etykiety jaboli ;) IP: *.c9.msk.pl 16.09.06, 21:25 A Gull a Supercola??A rozumiem...za drogie;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: etykiety jaboli ;) IP: *.smstv.pl 16.09.06, 21:43 Mowa o trunkach, których ceny nie przekraczają wartości paczki średniej klasy papierosów. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 08.12.06, 11:28 Patykiem Pisane Tur Byk Granat Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 08.12.06, 11:30 Czar Tesciowej El Toro Mustak Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 08.12.06, 11:35 Hity Discopolo (rodem z Wronek) Hortensja Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 08.12.06, 11:45 SKIBEK 11:50:01 Słyszałem o "spermie szatana" sprzedawane na warszawskiej starówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryś Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 20:12 Kiedyś na Mazurach natkneliśmy się na trunek o Nazwie "Wino na dzień dobry " co za smak, co za wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToniSz. Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 08:57 "Wino na dzień dobry" było , ale i "Wino na dobranoc" też.Smak ten sam.Głowa rano nap....ła, że hej! Odpowiedz Link Zgłoś
taka_jedna_ona Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 15.09.06, 20:26 Ach wspomnień czar... Tanie wina juz zawsze bedą mi sie kojarzyć z pierwszym rokiem studiów i akademikiem:) Produkt o nazwie XXL Cóż to był za aromat... a jakie walory smakowe:) Więcej nazw niestety nie pamiętam ale trochę tego sie konsumowało:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TTR Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 20:47 Djabolo i Trefl - to było to. Niezła była też Kalwila Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 15.09.06, 20:50 Szczególnie trunek marki GIT, konsumowany w Złożeńcu w zawierciańskim powiecie, podczas mojego urlopu w 2003. To właśnie tamta konsumpcja stoi u źródeł mojego nicka :) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 15.09.06, 20:52 Aha, w tamtych okolicach nabyłem jeszcze trunek o wykwintnej nazwie "Chateau de Jabol" :) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_jedna_ona Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 15.09.06, 20:57 też znam "chateau de Jabol" :) za każym razem gdy słyszę ta nazwę odpadam:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łon Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.smstv.pl 15.09.06, 21:21 yabol428 napisał: > Aha, w tamtych okolicach nabyłem jeszcze trunek o wykwintnej nazwie "Chateau > de Jabol" :) U Szwedów Chateau de Garage to eufemistyczne określenie koniaku pędzonego nocą (KPN) czyli bimberku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thebo54 Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 21:12 kojarzy mi sie tanie wino. Tylko z winem pt. 'WINIO". Potem było tylko wsiowa muzyka i spazmy żołondkowe. Ale to w moim przypadku to były wczesne lata 80-te.Teraz preferuje tylko wima KALIFORNUJSKIE są najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubasek Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.zakoniczyn.net 16.09.06, 21:33 pierwszy wypad ze znajomymi, Anastazji(chyba tak sie nazywalo) czar, pite z metalowego kubka... troszku kultury musi byc...ciezko sie wstawalo, oj ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iw Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.ztpnet.pl 16.09.06, 21:37 Janosik,Kwiat Jabłoni,Tur,.....ech co to były za czasy no i wino patykiem pisane..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popiołowaDzieczyna Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 14:19 A to znacie: jesteś kwiatem jabłoni, potrzebuję ciebie, kiedy mam cię w dłoni czuję się jak w niebie. Twój symbol SO 2 twój smak słodki wieloowocowy, dla ciebie wszystko sprzedałem, dla ciebie straciłem głowę itd? Ktoś przypomni czyje to było, bo jakoś wyleciało mi z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 06.10.06, 14:32 Moja siostrzenica zachwala "Dzban leśny" z Biedronki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fantas_magorie Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 07.12.06, 19:57 W Żabce też ten szlachetny trunek można nabyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wogrodrycha Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 08.12.06, 11:25 u znajomych na budowie gdy zawieźli nas byśmy sie z nimi cieszyli świeżo powieszona wiechą, znaleźliśmy pełno brązowych butelek PET po winku "Antał leśny" Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 07.12.06, 20:00 Zielonych Żabek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la mosca cojonera Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 23:27 tym co zawitają na lubelszczyznę polecam japko i gruszke sandomierską, całkiem wdeche sikacze :) a wyższa klasa to drink 'polococta' czyli pryta wiśniowa pół na pół z pepsi - buty zdjąć i palce lizać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: % Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 23:54 Ja w nawiązaniu do tematu przytoczę dwa znane mi z okresu chmurnej młodości cytaty związane z legendą tanich win: Pierwszy: "Tanie wina są dobre, bo są dobre i tanie." Drugi: "Najlepsza jest amerykańska koszula w kratę. Ubierasz ją, kupujesz tanie wino, idziesz je wypić pod mostem. Najlepsza jest amerykańska koszula w kratę." Pozdrawiam wtajemniczonych Odpowiedz Link Zgłoś
john_malkovitch Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 17.09.06, 00:27 A komandosa nikt nie wspomina..? No i oczywiście, nieśmiertelne wino marki "wino" Odpowiedz Link Zgłoś
elmumio Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 17.09.06, 02:04 ee tam,najlepsza była Pokusa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.sc.res.rr.com 17.09.06, 03:18 jak to nikt komandosa nie wspomina!! ja wspominam i to komandosa strong;) a co najciekawsze - pierwszy raz mialam okazje spróbowac go na nieformalnym spotkaniu w: bądź biurze poselskim jednego z PiSowych posłów, bądź też w biurze młodzieżówki PiSu w jednym z miast wojewódzkich naszego pięknego kraju...(a to, że dobrze nie pamietam miejsca to skutek komandosa oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazz Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 21:05 Tak jest!!! Komandos Strong rulez!!! Najmniamuśniejszy!!! a przed Killerem ostrzegam. smakuje jak klej w sztyfcie czy też marcepan (etykieta głosi 'od lat 21; strzelający smakiem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hendry Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:13 "Uśmiech sołtysa " bylo takie wino ? Z opowieści słyszałem, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brach Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.ztpnet.pl 19.09.06, 13:05 Oczywiście że było! A dokładniej to "Alpaga Uśmiech Sołtysa". Dodam że mam takie w domu w moich zbiorach. Odpowiedz Link Zgłoś
mariaho Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 05.10.06, 21:09 nie pamietam, ale bardzo polecam jednym slowem, swietne wino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qronix Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.aster.pl 05.10.06, 21:21 Słyszałem o "spermie szatana" sprzedawane na warszawskiej starówce. Odpowiedz Link Zgłoś
mariaho Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 05.10.06, 21:24 czy to jest religijna propaganda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnick Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 21:42 Jechaliśmy kiedyś za znajomymi zagrać na imprezie i jechały z nami tancerki bodajże z teatru muzycznego. Było też kilka osób z obsługi (kolesie typowa "warsiawka" - bez obrazy Warszawiaków). Na kolejnym postoju wskoczyliśmy do wiejskiego sklepiku i nabyliśmy drogą kupna kilka sztuk tanich win marki "MISTRAL" - poezja zamknięta szczelnie w naczyniu cylindrycznym koloru zielonego. Kultura nakazywała nam podziałkować się ze wszyskimi. Tancerki ochoczo przyssały się do butelczyny ku zdziwieniu kolesi z obsługi. Nagle jeden z nich z wyraźną pogardą zapytał - A jaki to rocznik tego wina. Na co tancerka studiując etykietę dobre 5 sekund odparła - środa. Koleś nie odezwał się już do końca podruży. na koniec zdanie które najczęściej pada w tym wątku - Ach to były czsy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6UL DV8 czasy wczesnego PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 06:18 Ja o trunku, który znam tylko ze słyszenia, bo aż tak stary nie jestem ;) Otóż w czasach wczesnego PRL-u istniały budki sprzedające piwo. Koneserzy zamawiali w nich małe piwo, ale w dużym kuflu. Oznaczało to, że zawartość uzupełnią ćwiarteczką czystej wódki... Tak skomponowany koktajl (piwo pół na pół z wódką) nosił bardzo adekwatną nazwę "messerschmitt"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popiołowa dziewczy Re: czasy wczesnego PRL-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 14:15 A ktoś o CZarnej Perle słyszał? Opakowanie jak wino z górnej półki, ale cena baaardzo przystępna. Podobno teraz po sklepach krąży "Winko Dziadunia" - nazwa niezła, ale nie smakowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawnotemu Re: czasy wczesnego PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 19:50 pamientam "Napój gronowy o smaku truskawkowym" SAMANTHA. najlepsza była etykieta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moi En Re: czasy wczesnego PRL-u IP: *.uwgda.gov.pl 07.12.06, 10:38 ja probowalam tego winka dziadunia i powiem Ci ze calkiem niezle. ale to bylo juz dawno.... Only vodka now! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio_rozlamowiec Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.marton.net.pl 07.12.06, 19:11 Obecnie namiętnie konsumuje mózgojeba o znaczącej nazwie KARTON WIŚNIOWY MOCNY Jedyne 4,69 za litr tego wspaniałego trunku Cóż za smak swiezych słodkich wisienek co za aromat co za kopnięcie Wspomniany Dzban leśny się może sie schować przed Kartonem Ale juz za tydzien kumpel przywiezie jego regionalne odkrycie WINO STONG pierwsze na świecie tanie wino musujące. zainteresowanym tematyką polecam stronke www.taniewinka.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.marton.net.pl 07.12.06, 19:24 powinno byc www.winka.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.marton.net.pl 07.12.06, 19:54 to własnie karton robi ze mną-moze teraz się uda www.winka.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karioka Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.tkdami.net 08.12.06, 00:19 Jabłuszko Sandomierskie rządzi =) Odpowiedz Link Zgłoś
wogrodrycha Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 08.12.06, 11:21 Za czasów studiów wybraliśmy się paczką zanjomych na spływ kajakowy na POojezierze Drawski no i gdy urządzilismy sdsobie mały postój w trakcioe wiosłowania na zakupy w jakiejś małej wiosce, namierzyliśmy wino o miło brzmiącej nazwie "odlot" z taka fajna naklejką z bocianami. Kupilismy dla jaj i na spróbowanie 1 butelkę no i kazdy kupił do tego po kilka piewk ( z mussu były to specjale mocne bo tylko takie były dostępne). Z wieczornego ogniska połaczonego z popijawą pamietam tylko ze po szklance winka i butelce specjala walnałem sie na karimacie na glebie, poptrzyłem w gwiazdy i zasnąłem. Wiekszość współbiesiadników miało podobne odczucia nbo i z całej imprezy pamietali przewaznie widok gwiazd ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 08.12.06, 11:49 Moja siostra chodzila z kolezankami na dyskoteki, wpadaly do monopolowego i mowily: PORSZE PACZKE MARLBORO LIGHT... i to tanie wino za 3,50PLn:) Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 08.12.06, 11:50 p.s. a kolega Wojtek patrząc na górną półkę, gdzie znajdziemy tylko najdroższe alkohole mówił skonsternowanej ekspedientce: Dzień dobry, proszę... dwa wina spod lady:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de.gust Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 12:50 Przyłączę się do tych którzy wysławiają dwa tanie trunki osławione sławą w pełni zasłużoną - Jabłuszko i Gruszkę Sandomierską. Niektóre partie smakują czasem nawet lepiej niż wino rozlewane z wielkich drewnianych beczek na zielonogórskim Winobraniu (ale bywają i takie co smakują trochę gorzej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkao Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: 213.25.48.* 08.12.06, 18:47 najlepszy :lesny dzban ale ok są też: domator, komandos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ste3fa Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: 82.139.56.* 08.12.06, 22:36 jabłuszko Sandomierskie ponad wszystkie!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luśka Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.06, 08:53 "Patykiem pisane" ponad wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilla Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 15:24 Ładnych 14 lat temu - "Skawa" , a w Łebie delicje marki "Okęcie". Ehh, łza się w oku kręci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edd Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.prio138.trustnet.pl 14.12.06, 14:58 wino zatytułowane Odlot z bocianami na etykiecie nie dało się tego wypić bez popychacza ale za to po jednej butelce na głowę był faktyczny odlot:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skarbus Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 17:49 miód-lipa zwala z nog na baaaardzo dlugooooo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaw Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.87.rev.vline.pl 30.12.06, 17:45 Z starych dobrych czasów licealnych:) Piliśmy wina o wdzięcznych nazwach TEXAS oraz ARIZONA Zdarzało się też wypić BIAŁY KIELICH Miałyśmy także taką zasadę, że zawsze kupowaliśmy o jedno wino mniej niż było osób chętnych do konsumpcji. Gwarantowało to nam dobre proporcje wypijanego trunku:)))))) Jeśli czyta to któraś z 'miglantek", pozdrawiam:))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finiaż Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 11:12 Ciekawe jak smakuje teraźniejcze "wino". W serialu "RANCZO" Koneserzy mlaskają przy nim że,aż bym sie z chęcią napił tego ich "MARKOTA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tunaman Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 11:20 "polocola, polocola, smakowitsza od jabola" tata mnie tego nauczył Odpowiedz Link Zgłoś
bozy_wojownik Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 03.05.07, 12:40 wino cieszyńskie!!! nie wiem czy poza okolicami występowało:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Velika Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 13:54 Komandos zdecydowanie rządzi- to wino to już legenda:D A poza tym miło wspominam "Beczkę wiśniową 1 litr mocną", którą piłam z kumplami cały tydzień w Zakopanem. Niestety nigdzie indziej jej nie widziałam... No i lipa z miodem z żabki też wymiata. Wiele dobrego słyszałam o "jabłuszku sandomierskim", niestety w wielkopolsce nikt tego nie sprzedaje:/ Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . 03.05.07, 15:11 "Chevalier", wino o smaku cytrynowym (kto takie coś w ogóle wymyślił??), pakowane w kartony. Jeden z kolegów przechrzcił je na "Szwolezer" i od tej pory inaczej już go nie nazywaliśmy. Kupowane nielegalnie spod lady w Zakopcu w czasie "papieskiej" prohibicji i pite pod oscypka z grilla na polu namiotowym. Pozostaje mi dołączyć do przedpiszących i westchnąć: ech, to były czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambo Re: Tanie Wina ! Koneserzy proszę o opinie . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 19:22 Wino La Mancha Hiszpańskie półwytrawne dobre, też tanie 8,40zł.Kupione w CHAMPIONIE. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś