pawel-strzalka 27.10.05, 22:15 no jestem ciekaw jak "zespół" podzielił miasto :> może byc wesoło, jak zwykle... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adi Bardzo dobry pomysł w Wawie sprawdza sie w 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 22:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik a w Łodzi będzie tak IP: *.pl 28.10.05, 08:56 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=28207052&a=28207052 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miles Re: Nowe tabliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 23:08 No i super!!! W końcu coś rozsądnego i z głową!!! Może to jest pierwszy krok do stworzenia duopolis..... Wszystkie rewolucje zaczynają się od drobiazgów i malutkich rzeczy ale jakże Później się okazuje znaczących. Dobrze by było aby turyści, inwestorzy, mieszkańcy w tych dwóch jakże różnych teraz miastach mieli ten sam system informacji. Prośba do wandali!!! Nie niszcie czegoś co jest dobre i Wam oraz nam się podoba ( mam na myśli poświetlane plany miasta ) inaczej zostaniecie w tym rynsztoku do końca życia. I nie dziwcie się że nikt Was z niego nie wyciągnie. Ani PO ani PiS a tym bardziej SLD, LPR, Samoobrona nie pomoże... ( sorki oglądam debatę ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ll Re: Nowe tabliczki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.05, 23:20 Też się cieszę, tylko czy musimy mieć dokładnie taka sama kolorystyke tablic jak w Warszawie (nie mam tu nic przeciwko kolorom czy też stolicy)? Każde miasto musi być takie samo? A może rozpisac konkurs wśród plastyków? Co na to wladze urzędu miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo Re: Nowe tabliczki 27.10.05, 23:27 Również pomyślałem o kolorystyce. Teraz chyba już za poźno ale może zamiast czerwonego i granatowego trzeba było zastosować odcienie czerwonego i żółtego? Oczywiście kolory heraldyczne (z flagi lub godła miasta) są zbyt ostre (musztarda i keczup) natomiast bordo i ciemnożółty, dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nowe tabliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 23:32 Po co zmieniać coś, co się sprawdziło? Kolory "warszawskie" są bardzo dobrze dobrane. Z daleka można przeczytać, co jest napisane na tablicach (czynnik bardzo ważny dla kierowców nie znających miasta). W Warszawie mieszkałem przez 3 lata i błyskawicznie nauczyłem się topografii miasta dzięki temu systemowi. Potem przeprowadziłem się do Łodzi i cóż... Dwa lata minęły, a ja jeżdżę po ulicach, których nazw nie znam, gdyż z samochodu nie sposób odczytać łódzkich różowych i piaskowych tablic. Bardzo się cieszę z tej inwestycji. Może w końcu nieco lepiej poznam topografię Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jolbla Re: Nowe tabliczki 31.10.05, 13:27 Wiesz, gdybyś chciał to na pewno w 2 lata nauczyłbyś się topografii Łodzi, nawet bez tablic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Nowe tabliczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:17 Kierowca coś dostrzeże na nich... ROTFL.. Zapraszam do Opola. Tam widać z daleka. Warszawskie są mało czytelne dla kierowców. Czemu drukowane pisma to cimen litery na jansym tle.... Tak jest m.in. na opolskich tabliczna z nazwą ulicy czy wskazanim ważjego obiektu, firmy czy instytucji. Te ostanie dtrogowskazy maja tę samą wielkośc czcionki co talbiczna z anzwą ulicy. Ponadto dodaja loga jeśli są łątwo ropzoznwalne. A w Wawie drogowskazy do obiektów i nsytyucji są czytylen tlyko dla peiszych i to z max kilku metrów. Ciekawe ile dostają ci którzy na siłę to promują w Łodzi. 25 milionów plus wiele innych dodatkowych kosztów. Czy to jest najpilniejszy wydatek dla miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Nowe tabliczki 28.10.05, 09:01 Gość portalu: ll napisał(a): > Też się cieszę, tylko czy musimy mieć dokładnie taka sama kolorystyke tablic > jak w Warszawie (nie mam tu nic przeciwko kolorom czy też stolicy)? Kolorystyka jest bardzo dobra. > Każde > miasto musi być takie samo? A może rozpisac konkurs wśród plastyków? Wypad! Tylko tak to skomentuję. Już mieliśmy łódzkich plastyków, którzy stworzyli to różowe badziewie. Nie dość, że wykonanie kiepskie (tablice blakną), to kolorystyka jest zbyt krzykliwa i niepoważna jak na tablice miejskie. Przemilczę też ich czytelność. > Co na to wladze urzędu miasta? Na szczęście nic i przyjeła system sprawdzony w Warszawie, bez zbędnych eksperymentów kolorystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Nowe tabliczki IP: *.idg.com.pl 15.11.05, 14:03 Dotychczasowe tabliczki do "dzielo" profesorow lodzkiej ASP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT Re: Nowe tabliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 23:26 Swietnie! wreszcie Lodz bedzie oznakowana na swiatowym poziomie. Bardzo dobrze, ze bedzie identyczna kolorystyka jak w Stolicy. Eksperymenty juz mielismy i znamy je doskonale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMG Re: Nowe tabliczki IP: *.mofnet.gov.pl 28.10.05, 09:59 W końcu cos będzie w tej Łodzi co ma wygląd i jest do pokazania dla przyjezdnych bo to co było do tej pory to WSTYD i parodja jakiegokolwiek systemu informacji! Szkoda tylko że az 8 lat!? To chyba 1 tablica na tydzień!!! Teraz czekam na informacje w busach i tramwajach tzn choinki z nazwami przystanków i trasa jak np. w W-wie czy Krakowie bo w Łodzi teraz tez nie ma np. w nowych busach żadnej informacji (nie mówie o wyświetlaczach ale te sa już chyba w całej Polsce w dużych miastach, poza tym nie podają wszystkich przystanków i często sa nieczytelne bo pokazują początki nazw ulic A NIE KAŻDY MUSI JE ZNAĆ) a tramy mają tablice jak z okresu środka PRL'u a szkoda bo taka informacje tez jest ważna nie tylko dla mieszkańców!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan Re: Nowe tabliczki IP: *.toya.net.pl 13.11.05, 17:04 Święte słowa. Podobnie należałoby zrobić z numeracją linii autobusowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMG BRAVO za SIM IP: *.mofnet.gov.pl 28.10.05, 09:59 W końcu cos będzie w tej Łodzi co ma wygląd i jest do pokazania dla przyjezdnych bo to co było do tej pory to WSTYD i parodja jakiegokolwiek systemu informacji! Szkoda tylko że az 8 lat!? To chyba 1 tablica na tydzień!!! Teraz czekam na informacje w busach i tramwajach tzn choinki z nazwami przystanków i trasa jak np. w W-wie czy Krakowie bo w Łodzi teraz tez nie ma np. w nowych busach żadnej informacji (nie mówie o wyświetlaczach ale te sa już chyba w całej Polsce w dużych miastach, poza tym nie podają wszystkich przystanków i często sa nieczytelne bo pokazują początki nazw ulic A NIE KAŻDY MUSI JE ZNAĆ) a tramy mają tablice jak z okresu środka PRL'u a szkoda bo taka informacje tez jest ważna nie tylko dla mieszkańców!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: Nowe tabliczki IP: *.pixel.com.pl 28.10.05, 10:21 ...rewolucyjna zmiana oznakowania miasta, przecież w Łodzi tego oznakowania prawie nie było, więc nie zmiana tylko wreszcie wprowadzenie oznakowania miasta. I jeszcze jedno, co to znaczy że system podarował Lech Kaczyński, jaki system, czy naprawdę tak trudno wymyśleć tabliczkę z nazwą ulicy, jej kolorystykę oraz sposób zamocowania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: Nowe tabliczki IP: *.blaster.pl / *.blaster.pl 28.10.05, 10:23 System informacyjnu w Warszawie jest bardzo dobry i pomysł wprowadzenia takich tablic jest słuszny. Może tylko urzędnicy, którzy wprowadzili obecnie istniejące beznadziejne tablice informacyjne współfinansowaliby wymianę tablic? Obecne tablice nie pochodzą z czasów PRL-u, a Ci, którzy tak się zachłystywali nad ich pięknem i przydatnością jeszcze zasiadają na swoich stołkach. Oczywiście zapłacimy - jak zwykle - za błędne decyzje urzędników my wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Nowe tabliczki 28.10.05, 10:23 I tym sposobem stalismy sie peryferiami Warszawy z fatalnym dojazdem do centrum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sleoy Nowe tabliczki IP: *.toya.net.pl 28.10.05, 14:10 Wreszcie nie będzie tych pieprzonych różowych tabliczek za które kumple jakiegos radnego lub innego palanta wybudował dom kupił merca i cos tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brezniev Re: Nowe tabliczki IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 16:16 te tabliczki przypominaja logo PiSu, tudziez na odwrot :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po-prawnik Re: Nowe tabliczki IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 05:28 Hehe, właśnie te "pieprzone różowe tabliczki" założono na otwartym w piątek węźle drogowym przy Żabieńcu. Niestety, wyglądają na nówki, a nie "z odzysku" - znaczy się pewnikiem jeszcze nie wszyscy kolesie się pobudowali, kupili merce i coś tam jeszcze. A może to wieloletnie zapasy? ZDiTM już raz taki numer odwalił, sprzedając na lipiec, sierpień i wrzesień br. "migawki" ze zdjęciem jakiegoś kwiecistego badziewia i radosnym hasłem: "WIOSNA - CZAS NA KOLEJNY KROK". Oby nie groziło nam przez najbliższe 10 czy 20 lat takie upłynnianie zapasów "pieprzonych różowych tabliczek" (strrrrrasznie mi się spodobało to określenie), bo nowy SIM stanie się fikcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Nowe tabliczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:11 A za te inny wybuduje sobie kilka willi po 400m2 i kilka merców. A my nadal będziemy mieć syf bo pieniądze pójdą na drogie zabawki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nowe tabliczki IP: 217.153.198.* 28.10.05, 16:32 to jednak zły pomysł- wymiana to przecież spory koszt, a tabliczki, które są nie są przecież najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Nowe tabliczki IP: *.retsat1.com.pl 28.10.05, 17:19 Pytanko: Czy Kaczor oprócz wyglądu graficznego sprezentował jeszcze technologię wyboru? Czy przypadkiem produkcja "po łódzku" (jak te stare różowe tablice) nie będzie powodem np. płowienia? Odpowie chyba dopiero życie (ale nie to Wołkowe) :-( Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowe tabliczki 29.10.05, 01:11 Kilka luźnych zdań. Przede wszytkim bardzo się cieszę z tego, że radni przyjeli projekt, bo dzięki właśnie warszawskiemu MSI udaje mi się zorientiwać w tym miescie i je poznawac topograficznie i nie tylko. Secundo. Uważam, że ujednolicenie systemu informacji powinno mieć miejsce we wszytskich duzych miastach w Polsce. Po prostu byłoby łatwiej, byłaby przewidywalność systemu i wprowadzenie kultury informacyjnej. Ułatwienie dla mieszkańców, przyjezdnych i turystów. Trzecia rzecz - wykonanie. Nie mam nic przeciwko temu, a nawet bym nalegał aby elementy systemu wykonywała ta sama firma co dla Wawy, lub y były one robione przynajmniej w tej samej dobrej technologii. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan Re: Nowe tabliczki IP: *.toya.net.pl 13.11.05, 16:59 Tak samo ujednolicić numerację linii autobusowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Nowe tabliczki IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.11.05, 20:42 troszkę już o tym było, ale może warto powiedzieć wyraźnie: Nowy system informacji powinien przyczynić się do kilku zmian w MPK. Powinniśmy zacząć od zmian nazw krańcówek na pochodzące od nazwy osiedli odpowiadające położeniu krańcówki. Za tym powinna wyjść wymiana tablic przednich (na "jednokierunkowe", jak w każdym szanującym się mieście) oraz bocznych - choinki, na które już z resztą od 2 lat czekają kasety w części autobusów. Przy okazji nie sposób nie uporządkować nazewnictwa przystanków tak by była jak najbardziej czytelna. Konieczność przeprogramowania wyświetlaczy powinna stać się pretekstem do definitywnego wyrzucenia błędnych ustawień i prawidłowego zaprogramowania wyświetlaczy (po raz pierwszy wszystkie działałyby na miarę swoich możliwości). Być może warto by od razu zająć sie porządkiem w numeracji autobusów, w tym wciągnięciem w nią linii spoza Lokalnego Transportu Zbiorowego w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja2 Re: Nowe tabliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 21:58 zmiana tabliczek z kierunkiem jazdy może przekraczać możliwości motorniczych/kierowców....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Nowe tabliczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:13 Przykład 11/11A. Zbyt trudne to było. Ponad rok aby się prawie nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowe tabliczki 14.11.05, 00:33 Usiąść, przygotować projekt społeczny i zgłosić do właściwej komórki w UMŁ. Juz chyba o tym mysleliśmy w IPT, jeszcze za moich czasów... Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: Nowe tabliczki 14.11.05, 12:03 Gość portalu: Ja napisał(a): > Powinniśmy zacząć od > zmian nazw krańcówek na pochodzące od nazwy osiedli odpowiadające położeniu > krańcówki. W większości miast krańcówki nazywane są i od nazw danego rejonu miasta i od nazw ulic. Łódź nie jest tu żadnym wyjątkiem. Np. w Warszawie część nazw krańcówek tramwajowych pochodzi od nazwy danego rejonu: Marymont, Służewiec, Gocławek, Żerań Wschodni itd., część nazw pochodzi od nazwy ulicy poprzecznej do torowiska, np. Potocka, Wiatraczna, Wilanowska, Kielecka... Nie słyszałem jednak by tam ktokolwiek podejmował próby ujednolicenia nazewnictwa pętli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan Re: Nowe tabliczki IP: *.toya.net.pl 18.11.05, 19:11 Być może warto by od razu zająć sie porządkiem w numeracji autobusów, w tym > wciągnięciem w nią linii spoza Lokalnego Transportu Zbiorowego w Łodzi. Święte słowa. Pozdrawiam. Hiszpan Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Politechniczna? 14.11.05, 10:09 Rzeczywiście jest taka dzielnica w Łodzi? Coś takiego widnieje na tabliczkach na skrzyżowaniu Jana Pawła II z Mickiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: Politechniczna? 14.11.05, 12:06 Na potrzeby systemu w Warszawie też stworzono nowe nazwy, np. Filtry, chociaż historycznie takiej nazwy nigdy nie było. W tym przypadku postąpiono podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Politechniczna? IP: *.lodz.msk.pl 14.11.05, 15:50 A nie mogło być po prostu "Politechnika"? Dzielnica "Politechniczna" brzmi po prostu głupio. Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: Politechniczna? 14.11.05, 15:52 Skoro w tradycji nazewniczej funkjonowały takie określenia jak Fabryczna, Katedralna itp. to "Politechniczna" wpisuje się w ten układ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Politechniczna? IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.11.05, 19:20 Na pewno spotkałem się już z takim określeniem, choć z pewnością nie jest ono zbyt silnie ugruntowane. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Politechniczna? 15.11.05, 14:49 tak przy okazji, to całe nazywanie rejonów Łodzi przyniesie bardzo pozytywne skutki, np. wreszcie niektórzy się przekonają, że Widzew nie zaczyna się przy Tesco, tylko dużo dużo wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś