kocynder 03.03.25, 22:07 Dziewczyny, pytanie dotyczy "prehistorii", czyli daaawnych czasów. Od razu uprzedzam, że rzecz dotyczy literatury, ale jestem ciekawa, czy jest możliwość sprawdzenia jakoś "realnie"? Akcja dzieje się w 1979 roku, między nastolatkami. Chodzi o imię ojca "amanta". Otóż na tabliczce na drzwiach widnieje Janina (ok, imię dość popularne) i Fred. No i o tego Freda mi chodzi. Czy jest możliwość sprawdzić, czy był nadawany w tamtych latach? Na logikę (i matematykę) wypadałoby, że ów ojciec (czyli Fred) urodził się między rokiem 1950 a 1960 (skoro jego syn ma lat 18 w 1979 roku). Czy w tych latach Fred bywał nadawany? Właśnie Fred, nie Fryderyk, Alfred czy Manfred. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysz_w_malinach Re: Pytanie o ilość nadań. 04.03.25, 03:13 Nie mam pojęcia, ale wydaje mi się to dość mało prawdopodobne, chyba byłby jedynym Fredem w Polsce. No chyba, że się urodził zagranicą, rodzina ma niepolskie korzenie lub jedno z rodziców było obcokrajowcem. Mam w rodzinie taki przypadek - kuzyn babci został po 2WŚ w UK, ożenił się z Angielką i swojego syna nazwali Stanislas (albo Stanislaus, nie pamiętam w tej chwili dokładnie), w Anglii funkcjonował jako Stan, a kiedy przyjeżdżał w odwiedziny do Polski to był Stachem. Jakiś Fred też mógł się w podobny sposób napatoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Pytanie o ilość nadań. 04.03.25, 08:22 kocynder napisała: > Na logikę (i matematykę) wypadałoby, > że ów ojciec (czyli Fred) urodził się między rokiem 1950 a 1960 (skoro jego syn > ma lat 18 w 1979 roku). Na logikę i matematykę ojciec chłopaka urodzonego w 1961 roku urodził się gdzieś między rokiem 1925 a 1940 . Kiedyś trafiłam na dane dotyczące imion nadawanych chyba od początku XX wieku, ale głupio zrobiłam i nie zapisałam linku, a teraz nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było. Może ktoś inny poratuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pytanie o ilość nadań. 04.03.25, 08:45 Aaaa.... Oczywiście! Z matematyki to ja zawsze byłam noga. Stołowa. Odpowiedz Link Zgłoś
torukia-torukia Re: Pytanie o ilość nadań. 04.03.25, 20:11 Sprawdziłam i według Rymuta trochę się tych „prehistorycznych” Fredów pojawiało: w latach 20. - nadany 3 razy w latach 30. - nadany 10 razy w latach 40. - nadany 12 razy w latach 50. - nadany 3 razy Wygląda więc na to, że była jakaś tam szansa, aby Janina i Fred widnieli razem na tabliczce na drzwiach Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pytanie o ilość nadań. 04.03.25, 20:16 Dzięki! Wiedziałam, że na TYM forum zawsze można liczyć na odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Pytanie o ilość nadań. 06.03.25, 00:51 Janina i Fred Frączakowie, musiałam pogrzebać w pamięci, ale wyciągnęłam 😉 Swoją drogą być może Fred był np. Alfredem, w sumie nie ma obowiązku podawać pełnej formy imienia na wizytówce. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Pytanie o ilość nadań. 07.03.25, 12:39 Janeczka i Fred, rodzice Krzysia z "Idy sierpniowej" Musierowicz. Ta autorka lubiła nadawać swoim postaciom oryginalne lub bardzo oryginalne imiona jak np. Arabella, Damazy, Bernard, Nora, Róża, Aurelia, Ida. Odpowiedz Link Zgłoś