Dodaj do ulubionych

Pytanie o ilość nadań.

03.03.25, 22:07
Dziewczyny, pytanie dotyczy "prehistorii", czyli daaawnych czasów. Od razu uprzedzam, że rzecz dotyczy literatury, ale jestem ciekawa, czy jest możliwość sprawdzenia jakoś "realnie"? Akcja dzieje się w 1979 roku, między nastolatkami. Chodzi o imię ojca "amanta". Otóż na tabliczce na drzwiach widnieje Janina (ok, imię dość popularne) i Fred. No i o tego Freda mi chodzi. Czy jest możliwość sprawdzić, czy był nadawany w tamtych latach? Na logikę (i matematykę) wypadałoby, że ów ojciec (czyli Fred) urodził się między rokiem 1950 a 1960 (skoro jego syn ma lat 18 w 1979 roku). Czy w tych latach Fred bywał nadawany?
Właśnie Fred, nie Fryderyk, Alfred czy Manfred.
Obserwuj wątek
    • mysz_w_malinach Re: Pytanie o ilość nadań. 04.03.25, 03:13
      Nie mam pojęcia, ale wydaje mi się to dość mało prawdopodobne, chyba byłby jedynym Fredem w Polsce. No chyba, że się urodził zagranicą, rodzina ma niepolskie korzenie lub jedno z rodziców było obcokrajowcem. Mam w rodzinie taki przypadek - kuzyn babci został po 2WŚ w UK, ożenił się z Angielką i swojego syna nazwali Stanislas (albo Stanislaus, nie pamiętam w tej chwili dokładnie), w Anglii funkcjonował jako Stan, a kiedy przyjeżdżał w odwiedziny do Polski to był Stachem. Jakiś Fred też mógł się w podobny sposób napatoczyć.
    • annthonka Re: Pytanie o ilość nadań. 04.03.25, 08:22
      kocynder napisała:

> Na logikę (i matematykę) wypadałoby,
      > że ów ojciec (czyli Fred) urodził się między rokiem 1950 a 1960 (skoro jego syn
      > ma lat 18 w 1979 roku).

Na logikę i matematykę ojciec chłopaka urodzonego w 1961 roku urodził się gdzieś między rokiem 1925 a 1940 smile . Kiedyś trafiłam na dane dotyczące imion nadawanych chyba od początku XX wieku, ale głupio zrobiłam i nie zapisałam linku, a teraz nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było. Może ktoś inny poratuje.
      • kocynder Re: Pytanie o ilość nadań. 04.03.25, 08:45
        Aaaa.... Oczywiście! Z matematyki to ja zawsze byłam noga. Stołowa.
    • torukia-torukia Re: Pytanie o ilość nadań. 04.03.25, 20:11
      Sprawdziłam i według Rymuta trochę się tych „prehistorycznych” Fredów pojawiało:

w latach 20. - nadany 3 razy
      w latach 30. - nadany 10 razy
      w latach 40. - nadany 12 razy
      w latach 50. - nadany 3 razy

Wygląda więc na to, że była jakaś tam szansa, aby Janina i Fred widnieli razem na tabliczce na drzwiach smile
      • kocynder Re: Pytanie o ilość nadań. 04.03.25, 20:16
        Dzięki! Wiedziałam, że na TYM forum zawsze można liczyć na odpowiedź! kiss
    • kaga9 Re: Pytanie o ilość nadań. 06.03.25, 00:51
      Janina i Fred Frączakowie, musiałam pogrzebać w pamięci, ale wyciągnęłam 😉 Swoją drogą być może Fred był np. Alfredem, w sumie nie ma obowiązku podawać pełnej formy imienia na wizytówce.
    • katarzynkaa Re: Pytanie o ilość nadań. 07.03.25, 12:39
      Janeczka i Fred, rodzice Krzysia z "Idy sierpniowej" Musierowicz. smile
      Ta autorka lubiła nadawać swoim postaciom oryginalne lub bardzo oryginalne imiona jak np. Arabella, Damazy, Bernard, Nora, Róża, Aurelia, Ida.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.