Dodaj do ulubionych

Linia turystyczna w Łodzi

19.11.02, 14:59
W wielu miastach Europy jeżdżą sobie autobust nr 180 będące liniami
turystycznymi i objeżdzające wszystkie ważniejsze turystycznie punkty w
mieście. W Polsce jest taki autobus w Warszawie (nie wiem czy gdzieś
jeszcze). Może warto wprowadzić taką linię w Łodzi ? Wiem, że były pomysły
wprowadzenia turystycznej linii tramwajowej obsługiwanej przez zabytkowy
tabor, myślę, że autobus mógłby być jej dopełnieniem, bo przecież tramwaj nie
dojedzie wszędzie.
Co o tym myślicie? I jaką trasą powinny jeżdzić autobusy takiej turystycznej
linni ?
Pozdrawiam
Yaa
Obserwuj wątek
    • irzyk Re: Linia turystyczna w Łodzi 19.11.02, 18:50
      Łódź ma nieformalną linię turystyczną. Przeanalizuj dobrze trasę linii 4
      • Gość: Ł.S. Re: Linia turystyczna w Łodzi IP: *.toya.net.pl 19.11.02, 20:15
        irzyk napisał:

> Łódź ma nieformalną linię turystyczną. Przeanalizuj dobrze trasę linii 4

Największą frajdę mają turyści na Kilińskiego. :))

Pozdrawiam,
        Ł.S.
        • michal.ch Re: Linia turystyczna w Łodzi 20.11.02, 12:01
          Najlepsze są uliczne korki - dzięki nim można dokładnie pooglądać sobie
          okolicę. :)
          • Gość: Ł.S. Re: Linia turystyczna w Łodzi IP: *.toya.net.pl 20.11.02, 18:19
            michal.ch napisał:

> Najlepsze są uliczne korki - dzięki nim można dokładnie pooglądać sobie
            > okolicę. :)
            >
            Trochę było mi wstyd jak 2 lata temu utknąłem w korku z Niemcami z Bielefeld w
            drodze do ZKT-2.
            Ale żeby ktoś nie wysnuł zbyt dalekoidących wniosków... I tak kocham Łódź. :)

Pozdrawiam,
            Ł.S.
    • Gość: barnaba Re: Linia turystyczna w Łodzi IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 20.11.02, 17:21
      Szkoda, ze na poczatku lat 90 zabrakło trochę pomysłu na ul. Piotrkowską. Można
      było przeciez przywrócic komunikację tramwajową na odcinku od pl. Wolności do
      Żwirki- trudno o lepszą linie turystyczną niż pl. Wolności-pl. Niepodległości.

Obecnie- cóż, może próbowac uwzględnić taki pomysł przy rewitalizacji Księżego
      Młyna...

pozdrawiam
    • Gość: TMG Linia turystyczna w Łodzi i nie tylko! IP: *.nik.gov.pl / 212.160.156.* 21.11.02, 10:38
      Tez uwazam ze taka linia bylaby dobrym uzupelnienie ofrty turystycznej miasta,
      ale szczerze mowiac nie wierze ze w Lodzi powstanie chyba nie maja juz numerow
      a jak diabla boja sie numaracji jaka stosuja inne miasta tj. trzycyfrowej. Moze
      za 100 lat tylko czy wtedy lodz nie bedzie tylko miejscem gdzie Polacy robia
      zakupy??? bo z rozwojem miasta jest bardzo zle!!! nie porownuje juz do W-wy
      gdzie mieszkam ale boje sie ze Krakow Poznan czy Wroclaw beda za 5 lat poza W-
      wa jedynymi wielkimi aglomeracjami w Polsce, bylaby to niepowetowana strata nie
      tylko juz dla lodzian, zobaczymy, tylko czas tak szybko plynie a to miasto
      umiera dlatego moja zona choc z W-wy pokochala lodz ale boi sie tu przeniesc,
      sami wiecie czemu!
      • Gość: pan_tomas Re: Linia turystyczna w Łodzi i nie tylko! IP: 212.191.74.* 21.11.02, 13:50
        Idąc ostatnio Nowomiejską zdałem sobie sprawę jak bardzo brakuje torów na
        Piotrkowskiej. Ach......
      • geograf Re: Linia turystyczna w Łodzi i nie tylko! 21.11.02, 20:56
        pamiętajmy, że jest wolny numer "0",
        wierze w to, że dożyję jeszcze reformy numeracyjnej linii, kiedy i w Łodzi pojawią się trzycyfrowe numeracje (choć wtedy jst więcej bałaganu...).

pozdrawiam
        myślmy pozytywnie:-)!!!
    • Gość: Jypli Re: Linia turystyczna w Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.12.02, 22:46
      Ja proponowałbym utworzenie pojedyńczego toru na pietrynie po którym zapitalał
      by ten zielono-biały tramwaik i bez samochodów mi na reprezentacyjnej miasta!!!
      • ventlan Re: Linia turystyczna w Łodzi 04.12.02, 12:36
        Gość portalu: Jypli napisał(a):

> Ja proponowałbym utworzenie pojedyńczego toru na pietrynie po którym
        zapitalał
        > by ten zielono-biały tramwaik i bez samochodów mi na reprezentacyjnej
        miasta!!!

Bardzo dobry pomysl.
        Moze by tak jeszcze mijanke w polowie i puscic 2 zabytkowe tramwaje.
        Bylo by pieknie, ale juz widze jak ktokolwiek sie garnie to realizacji...
        • Gość: barnaba Re: Linia turystyczna w Łodzi IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 04.12.02, 13:43
          ventlan napisał:

> Bardzo dobry pomysl.
          > Moze by tak jeszcze mijanke w polowie i puscic 2 zabytkowe tramwaje.
          > Bylo by pieknie, ale juz widze jak ktokolwiek sie garnie to realizacji...

Za brak tramwaju możemy podziękować Palce i spółce. Na początku lat 90, gdy
          zaczynano remont Piotrkowskiej była szansa na stworzenie takiej linii. Zamiast
          tego urzędnicy bredzili coś o "tramwaju... konnym" (!) lub o ekologicznych
          autobusach.

Na dziś rozgrzebywanie Piotrkowskiej jest chyba pozbawione sensu (koszty). Może
          warto by pomyśleć o linii zabytkowego tramwaju przy okazji budowy Manufaktury
          (jeśli Kropiwnicki lub inny głąb nie utrąci pomysłu), lub rewitalizacji
          Księżego Młyna.

pozdrawiam
        • Gość: Jypli Re: Linia turystyczna w Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.12.02, 22:41
          Miedyś myślałem jeszcze o takim czymś na księzy mlynie ale mnie zbluzgali :(
        • Gość: Jypli Re: Linia turystyczna w Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.12.02, 22:50
          Sorry że nie w tym samym wątku ale dopiero poznaję to forum.

Wyobrazam sobie chwile ze wsiadam sobie to takiego tramwaju przy centralu, dzyń
          dzyń i jedziemy, lekko trzęsie ale jedzie cicgo, co jakiś czas dzyń dzyń na
          przechodniów. Przystanek wsiadają poszczególne osoby z uśmiechem i
          zaciekawieniem na twarzy. Pare osób urywa się z wolno jadącego tramwaju między
          przystankami, mijanka i czekamy aż zbliżający się z przeciwka tramwaj pozdrowi
          nas dzwonkiem, nasz motorniczy drynda także i po minięciu i wymianie pasażerów
          jedzie dalej. robi kółko na placu wolnosci NA KTÓRYM NIE MA SAMOCHODÓW I
          AUTOBUSÓW! dzyń dzyń i jedzie spowrotem! AHA I KASOWNIKI OBOWIĄZKOWO DZURKUJACE
          BILET!!!

Pięknie by było, ale niestety nieprędko tego doczekamy :(
    • Gość: SzK Re: Linia turystyczna w Łodzi IP: *.wshe.lodz.pl 05.12.02, 09:13
      Proponuję linię "0"
      Trasa: dokoła Placu Wolności
      ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka