Dodaj do ulubionych

Kursy Acatusa

17.06.06, 13:14
Zakładam nowy wątek dla osób, które chcą przejechać się Acatusem. Proszę o
wpisywanie tu informacji o kursowaniu Acatusa. Do tej pory kursował on
najczęściej jako:

poc. 3327 Łódź Fabryczna - Skierniewice odj. 8.02,
poc. 2233 Skierniewice - Łódź Fabryczna, odj. 12.15,
poc. 3335 Łódź Fabryczna - Skierniewice, odj. 14.02,
poc. 2239 Skierniewice - Łódź Fabryczna, odj. 16.50.

Pozdrawiam!

PS Czy orientuje się ktoś może, gdzie można zasięgnąć aktualnych informacji
nt. jego kursów (gdzieś w PKP)?
Obserwuj wątek
    • Gość: paweł Re: Kursy Acatusa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.06, 18:18
      Witam!
      Takie kursy będą obowiązywały do około 30 czerwca,potem pociąg pojedzie do
      Sieradza.Wszystkie uwagi dotyczące składu przekazałem do centrali PKP PR,aby
      zostały wyeliminowane w 11 kolejnych pociągach dla połączenia ze
      stolicą,pozdrawiam.
      • berger.m Re: Kursy Acatusa 17.06.06, 23:36
        Serdeczne dzięki za informację! Ale czy ktoś może wie, gdzie można się upewnić,
        czy danego dnia Acatus jeździ, a nie jest na przykład w serwisie?

Pzdr!
    • miiszczu Re: Kursy Acatusa 18.06.06, 10:56
      Nie wiem, czy te godziny są poprawne codziennie, jakiś tydzień temu widziałem go wieżdżającego na Fabryczny ze Skierniewic jakoś przed 18:30.
      • berger.m Re: Kursy Acatusa 18.06.06, 11:42
        To prawidłowo - ten, który wyjeżdża ze Skierniewic o 16:50, jest na dworcu
        Fabrycznym o 18:19.

Pzdr!
    • paudys Re: Kursy Acatusa 18.06.06, 18:45
      Dzisiaj nie jechał (podobno się zepsuł), ja za to zapłaciłem mandat za
      przebywanie w miejscu zabronionym (stałem 2m od toru, na szlaku).
      • michal.ch Re: Kursy Acatusa 18.06.06, 19:47
        Bywa. Miałeś zwyczajnego pecha. "Chłopcy w moro" zazwyczaj nie wędrują w terenie.
        • paudys Re: Kursy Acatusa 18.06.06, 19:58
          Chłopcy byli w cywilu i podjechali samochodem polną drogą. Przypadek albo jakiś
          mechanik mnie zobaczył.
    • ventlan Re: Kursy Acatusa 18.06.06, 21:04
      W sobore rano przed godzina osma wchodze na fabryczny i juz sie ciesze ze sie
      przejade bo "czerwona strzala" stoi na wlasciwym peronie. Tylko ze ledwo co
      zdazylem wsiasc obsluga stwierdzila, ze "z przyczyn technicznych nie pojedziemy,
      za chwile zostanie podstawiony zastepczy" i zaczela wyganiac ludzi. Ale sie nim
      najezdzilem, ale przynajmniej juz bylem w srodku... ;>
      • Gość: belyall Re: Kursy Acatusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 13:26
        A to dziwne, bo podstawiał się o 6:15 i wszystko było ok.
        W niedzielę faktycznie nie jeździł, w zamian jeździł dwukibel.
        Jeszcze informacja, w niedzielę na 4 peronie stał szrot z Katowic...
        • ventlan Re: Kursy Acatusa 19.06.06, 14:11
          Toz mowie ze awarie obwiescili na 10 minut przed odjazdem. Widac takze podczas
          stania potrafi sie zepsuc. Rezerwe to chyba dla niego to caly czas trzymaja, bo
          od razu podjechal kibelek (tez czerwony, dla niepoznaki? ;)) i ruszylismy tylko
          z 1 minuta opoznienia.
          • Gość: belyall Re: Kursy Acatusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 15:26
            Fakt, czerwony kibelek jeździł w niedzielę.
            Tak więc PESA psuje się?
            Ciekawe, jak za rok, czy kiedy to tam ma być, Telimena popsuje się w polu...
    • Gość: ciekawy Re: Kursy Acatusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:54
      Naprawili go, czy to dłuższa awaria, bo jeszcze nie miałem okazji pooglądać?
    • berger.m Co z Acatusem aktualnie? 23.06.06, 21:39
      Jutro wybieram się do Rogowa, czy ktoś widział lub słyszał, co z Acatusem?
      Jeździ? Tak, jak jeździł do tej pory?

Pozdrawiam!
    • bart_step Re: Kursy Acatusa 23.06.06, 22:03
      Dziś jeździł (przed 14 przyjazd i po 14 odjazd)
      • berger.m [OT] 23.06.06, 22:12
        Serdeczne dzięki za newsa! :)

Pzdr!
      • Gość: J.S. Wczoraj też IP: 195.69.82.* 23.06.06, 22:18
        Ok. 14 smignal nad Tramwajowa na wschod
    • berger.m Re: Kursy Acatusa 24.06.06, 23:24
      Dziś jechał na wszystkich czterech kursach. Jechałem nim i wrażenia mam bardzo
      pozytywne. Acatus podobał mi się na zdjęciach, jednak w rzeczywistości wywarł na
      mnie na prawdę ogromne wrażenie, pod każdym względem. Jest nowoczesny, gustownie
      urządzony, ładnie pomalowany (a jednocześnie pasuje do nowego malowania PKP PR).
      Do plusów należą też: przestronne wnętrze, schludne i czyste, nowoczesne
      toalety, klimatyzacja (co o tej porze roku jest ogromną zaletą), wygodne
      siedzenia (choć bez oparć na ręce, co jednak jest zgodne ze standardami
      regionalnych pociągów), czytelne wyświetlacze z 3 kolorami (choć dziś nie
      wyświetlały się nazwy następnych stacji i prędkość (sytuacja rodem z bałaganu na
      wyświetlaczach w MPK?...), uniwersalność pod względem wysokości peronów
      (pomysłowa jest platforma-stopień wysuwająca się na stacjach o niskich peronach
      i przyciski na zewnątrz drzwi umieszczone na dwóch różnych wysokościach) oraz
      to, że skład jest jednoprzestrzenny (przeguby nie są oddzielone od wagonów,
      wagony nie są oddzielone od siebie drzwiami. Ważne, że w całym acatusie
      obowiązuje zakaz palenia papierosów. Pociąg jest dobrze wyciszony i mam
      wrażenie, że mniej czuć wstrząsy na nierównych torach.

Ogólnie mówiąc, acatus robi super wrażenie. Wygląda jak pociąg wyprodukowany
      przez firmę z dużym doświadczeniem w produkcji nowoczesnych ezt, a przecież to
      pierwszy ezt Pesy, nie licząc pociągów Masovia dla WKD. Województwo łódzkie
      dokonało trafnego wyboru, dając szansę bydgoskiej firmie. Mam nadzieję, że na
      tym zakupie się nie skończy i nie wyjdzie na to, że acatusa zakupiono na użytek
      kampanii wyborczej do samorządu wojewódzkiego. Cieszę się, że już niebawem
      podobne do acatusa (lecz dłuższe, w bardziej komfortowej wersji i nieco innym
      designie), pociągi, wyjadą na modernizowaną trasę Łódź-Warszawa.

Pozdrawiam!
      • pawel-strzalka Re: Kursy Acatusa 24.06.06, 23:42
        a dzis o Acatusie było w kronice filmowej TVN24, tzn. tak zrozumiałem bo
        pokazywali nowoczesny pociąg ze Skierniewicami na wyświetlaczu, a nie oglądałem
        od początku
      • miiszczu Re: Kursy Acatusa 25.06.06, 12:05
        Na pierwszym pokazowym kursie na wyswietlaczu też nic innego poza ostatnią stacją nie było pokazane. Może nie chcieli ludzi załamywać, że muszą jechać tak wolno ;)
    • Gość: sluzbowo na statek Re: Kursy Acatusa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 12:33
      Jeździ dzisiaj?

pozdr

Paweł
      • Gość: sluzbowo na statek Re: Kursy Acatusa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 15:20
        Odpowiadam sam sobie: o 14.02 był zwykły kibelek.

Pozdr

Paweł
        • Gość: monika Kursy Acatusa z sieradza i do sieradza? IP: *.toya.net.pl 03.07.06, 20:53
          • Gość: karol sie popsuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 11:40
            który to już raz?
            • Gość: monika Re: sie popsuł IP: *.toya.net.pl 04.07.06, 21:05
              chciałabym zobaczyc nowy pociag na trasie lodz - sieradz ,wedlug mediow
              powinien jezdzic ale niestety nie wiadomo o kotrej godzinie a chcialbym go "
              upolowac " :)
              Gość portalu: karol napisał(a):

> który to już raz?
              tzn ze bedzie miał dluzsza przerwe?
              • Gość: monika sama sie zajelam ta sprawa i ....:) IP: *.toya.net.pl 06.07.06, 15:56
                pierwszy raz zobaczylam ten nowoczesny pociag na dworcu łódż kaliska po 13.00
                ktory przyjechal z sieradza:)
                • Gość: SzK Wczorajszy kurs IP: *.bugaj.pabianice.pl / 217.153.164.* 06.07.06, 17:37
                  Na podstawie rozmowy podsłyszanej dziś w pociągu
                  wiem, że wczoraj jechał z Sieradza o 17:09.
    • geograf Re: Kursy Acatusa 14.10.06, 13:33
      Czy ktoś wie gdzie i w jakich godzinach jeździ obecnie Acatus?

Albo chociaż gdzie można się dowiedzieć, bo ktoś z innego miasta chciałby się przejechać...
      • ventlan Re: Kursy Acatusa 14.10.06, 13:41
        kmlodz.pl/galeria/details.php?image_id=973
        Zdjęcie z wczoraj, godz. 13:01.
        • geograf Re: Kursy Acatusa 14.10.06, 13:50
          Czyliwyjeżdża z Sieradza o 12:02.
          Czy ktos wie ile kółek robi w ciągu dnia i czy w przyszłym tygodniu również tak będzie kursował?:|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka