Dodaj do ulubionych

Darmowe linie

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 20:01
Co o nich sądzicie?

Z M1 jeżdżą jakieś mikrobusy. Ale za to jakie trasy!
Do Strykowa, Brzezin(!) oraz do Zgierza (na Staffa).
Fajna jest także linia Jumbo - Retkinia.
Za to Carrefour ma niskie podłogi.
A E.Leclerc... szkoda gadać.
Jednak wolę stary dobry transport publiczny.

Rozmowa w darmowym autobusie:
-Ale tu brudno!
-No co! Za darmo to nie dbają!
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Darmowe linie 04.01.02, 20:06
      Dlaczego nie płacą podatku do kasy miasta lub MPK za korzystanie z przystanków
      miejskiego transportu publicznego.
      • Gość: geograf Re: Darmowe linie IP: 10.0.219.* 04.01.02, 22:13
        to już temat, weteran, który ja również często poruszałem. niestety nawet nasza redakcja nie pofatygowała się żeby sprawdzic dlaczego tak jest- a znajac życie i zwyczaje redakcji- nie zagłada ona na każde podforum tak czesto jak na ogólne więc pewnie to pytanie pozostanie nadal bez odpowiedzi... chlip...
        a kasa była by z tego nie mała...
    • Gość: rafgeo Re: Darmowe linie IP: 172.16.16.* 04.01.02, 20:42
      Linia Jumbo - Retkinia już nie istnieje. Po powstaniu Geanta na Włókniarzy
      jeździło nią zbyt mało osób.
      • Gość: Darek Re: Darmowe linie IP: 10.0.211.* 06.01.02, 14:38
        a tak odnosnie bezplatnych linii, to mam takie pytania:

a) kto jest przewoznikiem na tych trasach (kiedys byly MPK i PKS, ale teraz
        chyba jakas prywatna firma - jaka) ?
        b) gdzie jest zajezdnia tych linii ? wszystkie /prawie/ korzystaja z tego
        samego taboru ?
        c) jak sie ma ich sytuacja prawna /oplaty za trasy, przystanki itp/ ?

Pozdrawiam!
        • Gość: geograf Re: Darmowe linie IP: 10.0.219.* 06.01.02, 14:52
          z tego co wiem to "autobusy" wynajmmuje hipermarketom jakas prywatna firma, nie pamiętam nazwy. zajezdni nie znam- autobusy stoja noca przed blokami na naszych osiedlach... widziałem autobusy przed blokami na Retkinii, Widzewie, Teofilowie (kierowcy maja wygodę- maja bezpłatny dojazd do pracy;)
          a co do opłat za korzystanie z przystanków to na naszym forum jest dyskusja na ten temat, bo żadnych opłat nie ma! i tu pojawia się problem....
          • Gość: Pietja Re: Darmowe linie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.02, 15:44
            > a co do opłat za korzystanie z przystanków to na naszym forum jest dyskusja na
            > ten temat, bo żadnych opłat nie ma! i tu pojawia się problem....

Jedynie co MPK może zrobić to zabronić darmowym korzystanie z ciekawszych
            przystanków. Np. Geant-Retkinia ma na Retkinii 4 przystanki.

• Gość: geograf Re: Darmowe linie IP: 10.0.219.* 06.01.02, 15:55
              a czy w ogóle MPK może zakazac zatrzymywania się na jakimkolqwiek przystanku w mieście, jakiemuś autobusowi?? Chyba nie ma takiego prawa(?), bo jakby było iaczej to darmowe autobusy już w ogóle by nie jeździły- no wiecie panowie, te 6 mln zmniejszenie zysków skadś się musiało wziac...
              • Gość: Pietja Re: Darmowe linie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 21:29
                Może i to na pewno!
                Tylko nie wiem czy MPK czy władze miejskie.
                Myślisz, że z własnej woli Geant-Retkinia omija 4 ważne przystanki? np.
                Maratońska/Popiełuszki co by tyle ludzi wsiadało!
                • Gość: geograf Re: Darmowe linie IP: 10.0.219.* 07.01.02, 21:53
                  to raczej nie pozostaje w gestii MPK blokowanie tych linii tylko w gestii UMŁ, bo przystanki nie należa do MPK tylko do wydziału dróg czy jakoś tak...
                  • Gość: Marst Re: Darmowe linie IP: *.pai.net.pl 07.01.02, 22:49
                    linie Jumbo na 80% odsluguje ta sama firma co linie Central-Gałkówek. Autobusy
                    maja zajezdnie na Rokicinskiej przed wiaduktem kolejowym przy samych totach
                    kolejowych od Łodzi Fabrycznej. Nie wiem jak Carrefour ale reszte autobusów
                    widze jak zjezdzaja okolo 21 do zajezdni przejezdzaja przez Widzew Wsch i jada
                    dalej rokicinska
                    • Gość: geograf Re: Darmowe linie IP: 10.0.219.* 08.01.02, 18:29
                      autobusy z Geanta widziałem przed blokami na Retkini i Teofilowie...
                      • Gość: marst Re: Darmowe linie IP: *.pai.net.pl 15.01.02, 00:12
                        kolejny raz juz widzialem jak po 21 te darmowki zjezdzaly w kierunku Obi pewnie
                        tam gdzies jest zajezdnie jechaly tez Geantowskie
                        • Gość: hektor Re: Darmowe linie IP: 192.168.10.* 15.01.02, 15:27
                          kiedyś gdzieś czytałem, że oficjalnie nie można zabronić zatrzymywania się
                          innym przewożnikom na przystankach mpk. nie wiem czy to prawda, ale i w
                          krakowie przynajmniej busy np. stają gdzie chcą.
                          • geograf Re: Darmowe linie 15.01.02, 17:45
                            to wszystko zależy od prawa lokalnego- czyli jak by UMŁ chciało to by zrobiło i by się udało....

a ja widziałem jeszcze hypernowskie i jumbowskie (z wymowa fonetyczna proszę:) też zmierzajace w bezkres Widzewa....
                            • Gość: Pietja Re: Darmowe linie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 18:16
                              A może mają gdzieś zajezdnie niedaleko Tesco?
                              • Gość: arkus Re: Darmowe linie IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.01.02, 22:03
                                No to ja wam powiem gdzie one tak przez widzew pędzą! Nie wiem dokładnie jak
                                sie tam dostają, ale pewnie skręcają z Rokicińskiej w lewo i przejeżdżaja przez
                                tory. Niestety nie pamiętam jak sie ta ulica nazywa, chyba Transmisyjna.
                                Później skręcaja ponownie w lewo , tym razem w szlakówkę - to jest na 99% ulica
                                Kosodrzewiny. I tam właśnie na parkingu jednej z prywatnych posesji autobusy
                                geanta przesypiają noc. Widziałem na własne oczy. Czasem warto wysiąść z
                                tramwaju lub autobusu i wsiąść na rower - z tej perspektywy świat odkrywa swoje
                                tajemnice! Pozdrowienia dla wszystkich komunikacjozapaleńców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka