Dodaj do ulubionych

witam i o radę pytam

19.09.06, 17:39
Witam serdecznie! Jestem 1 raz na tym forum i mam nadzieję, że zostanę na
dłużej.
Na forum przyciagnęła mnie obserwacja fanów NW nad morzem: staruszki i
staruszkowie dzielnie mknęli plażą podpierając się kijkami.
Nie próbowałam jeszcze NW, nie mam kijków, ale mam intuicję, że to wreszcie
coś dla mnie.Stad pytanie: jak zacząć, jakie kijki kupić (czym się kierować
przy ich kupnie), ile trenować na początek? Dodam od razu, że jestem z
Wrocławia, więc spotkanie na Kabatach odpada.
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • gumabalonowa Re: witam i o radę pytam 22.09.06, 18:43
      Odpowiem, mimo że nie jestem specjalistką:) Powiem to, czego się dowiedziałam od
      instruktora ,u którego byłam raz:) Kijki najlepiej jeśli są lekkie. Pierwszy raz
      chodziłam z kilami LEKI (podobno ok 300 zł, które miały także super uchwyty -
      same trzymały rękę, regulowane, można je było wypiąć przez kliknięcie), polecano
      mi także kije exel czy coś w tym rodzaju nazwa - to podobno sprawdzone firmy. Ja
      kupiłam przez oszczędność kijki za 130 zł i jestem też w miarę zadowolona.
      Przelicznik jaka długość jest na jednej ze stron o nordicu, ja przy moim
      wzroście 163 cm używam długości 107,5 cm lub 110. Podobno lepiej kupić typowe do
      nordicu niż zwykłe trakingowe czy 2 w jednym. Polecam jednak pójście
      gdziekolwiek na choć jedną lekcję indywidualną, bo jednak jest to technika
      chodzenia, której ja osobiście sama nigdy bym nie pojęła. I to na tyle
      amatorskich rad:)
      • luisapaserinni dzieki 23.09.06, 11:23
        dzieki serdeczne gumobalonowa.
        Czy mozesz mi jeszcze powiedziec, jesli to nie sekret, czy uprawials jogging
        przed NW albo inne sporty? ja ostatnio jestem troche malo rozruszana i
        zsatanawiam sie czy najpierw sie doprowadzic do porzadku czy lepiej nie czekac
        i szukac instrktora (bo potem przyjdzie jesien, zacznie padac i znow sie
        zniechece;).
        jak czesto uprawiasz NW? w grupie czy sama? podziel sie wrazeniami, please...
        • gumabalonowa Re: dzieki 23.09.06, 19:33
          Oj, moje rozruszanie wołało i woła o pomstę do nieba:) Niczego wcześniej nie
          uprawiałam, a jakoś sobie radzę, ponieważ w gruncie rzeczy jest to inny rodzaj
          spaceru. Sama chodzę codziennie,minimum godzinę, ewentualnie co
          drugi,najczęściej z koleżanką, która powolutku jedzie ze mną na rowerze:) Nikt
          się nie dał namówić na chodzenie z kijami, ale mówi się trudno:)I naprawdę nie
          warto czekać na to aż się doprowadzisz do porządku, bo dzięki kijkom to się
          stanie i to bezboleśnie:) Ważna jest rozgrzewka przed i kilka ćwiczeń
          rozciągających po - nie ma zakwasów (tak mi mówiono, tego przestrzegam i działa:)).
    • anetadow Re: witam i o radę pytam 25.09.06, 11:52
      Ja tak szybko odpowiem:
      - zaczac - tak zeby ktos poakzal Ci jak chodzic, najlpiej instruktor, ktory
      skoryguje postawe, sposob trzymania kija etc
      - trenowac mozna ile sie chce:) z reguly spacery trwaja ok. 1,5H
      - najpier pochodzic radzialbym z kijami od instruktora, dobrac optymalne dla
      siebie, najlpiej stałą długość no i ich wage, sa aluminowe ciezsze i tansze
      oraz drozsze 0o 200-300 z włókna węglowego - te ostatnie zdecydowanie polecam.
      Kije starczcaja na wiele lat a wiec warto zainwestowac w ich jakosc a potem
      własny komfort na spacerze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka