Dodaj do ulubionych

Moje Eldorado

IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 08.08.05, 12:55
rozpoczynam nowy watek bo porzedni ma juz 2 strony.Bylem w sobote na
budowie,u mnie nic sie nie zmienilo B2 w dalszym ciagu nie tynkuja mieszkan
na 3p od strony politechniki,u mnie jeszcze w jednym pokoju zrobili sobie
pakamere.Zrobili czesc tynkow ale sa one bardzo nierowne/jak bedziecie na
budowie to sobie sprawcie w bardzo prosty sposob dlonia przejedzcie po
scianie i wyczujecie b.duze nierownosci.Mysle ,ze beda one jeszcze
szlifowane,jezeli nie to sa nie do przyjecia,gdyz po malowaniu beda
widoczne.Obawiam sie,ze przyszpiszenie robot wykonczeniowych moze wplynac na
ich jakosc i do tego nie wolno dopuscic.a po za tym widac postepy prac na
zewnatrz budynkow i w ich otoczeniu.Wspolczuje tym,ktorzy musza w takich
warunkach i wtym blocie pracowac.
Obserwuj wątek
    • Gość: caroll Re: Moje Eldorado IP: *.bphpbk.pl 08.08.05, 15:03
      Ja też byłem w sobotę na budowie i uważam, że w budynku B2 przez ostatni
      tydzień nie zrobiono NIC! Tak się składa, że na budowę zaglądam dość często i
      dziwi mnie, że pracuje tam tak mało ludzi. W tygodniu kończą pracę ok 17:30 i
      na placu zostaje dosłownie parę osób, które raczej snują po dachach i balkonach
      z papierosem w ustach niż pracują. Zastanawia mnie czy osławione już "kary
      umowne" dla wykonawcy z tytułu nie wywiązania się w terminie z umowy są aż tak
      niskie, że firma woli je zapłacić AWIM-owi niż zatrudniać nowych pracowników?
      Bo w takim składzie i w takim tempie to nie dość, że nie zdążą to jeszcze
      spapraja robotę. Czy ktoś wie jakie są owe kary?

Dziś leje to pewnie nic nie robią...
      Jutro bedzie grząsko to pewnie też odpoczną...

Pozdr,
      przeciwnik wind z B2 :)
    • Gość: kaka Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 15:13
      Trochę bez sensu zaczynać gdzie indziej jeśli większość ludzi nie wie nawet o
      starym forum. Jeśli ktoś wrzucił sobie stronę w ulubione to może tu wcale nie
      trafić. Poza tym post jest zarejestrowany dwa razy. Pasowałoby jeden usunąć.
    • Gość: kaka Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 15:31
      A co do tempa prac to zgadzam się, że efekty są marne. Jedno mnie zastanawia.
      Firma LEŚ buduje równolegle osiedle 'Enklawa Bronowicka', którego forum jest
      również na gazeta.pl. Czytałem posty i wygląda, że tam wszyscy są zadowoleni z
      wykonawcy. Ponoć praca wre. Czyżby firma LEŚ większą uwagę przywiązywała do
      tamtego osiedla. Słyszałem , że tam wykonawca jest również właściecielem wielu
      mieszkań co by tłumaczyło całą sytuację. Mam nadzieję, że AWIM odpowiednio
      skonstruował umowę i nie da się( a przede wszystkim nas) robić w balona.
      A na odbiór przyjdę z fachowcem bo obawiam się, że oprócz nierównych tynków
      znajdzie się wiele gorszych rzeczy.
      • Gość: artek- Re: Moje Eldorado IP: *.ists.pl / *.ists.pl 08.08.05, 15:51
        Jesli chodzi o firme LES to buduje ona takze na Wyslouchow...
    • Gość: przyborak Re: Moje Eldorado IP: *.d-star-eutelsat.com 09.08.05, 08:16
      Cześć, też bedę tam mieszkał. B3-skrzydło zachodnie. Czy ktos wie czy bedzie
      przejscie pomiędzy Technikum Kolejowym a Technikum Melioracyjnym do ul.Ułanów.
      Byłaby to najkrótsza droga do przedszkola(najblizszego) przy ul.Ułanów i
      przystanku autobusowego linii 124. Obchodzenie obok Hermesu z drugiej strony
      obok Przyvhodni wydłuży drogę dwukrotnie
      • Gość: LB3 Re: Moje Eldorado IP: *.compower.pl 10.08.05, 18:56
        W AWIM-ie mówią że w B3 będą oddawane mieszkania pod koniec września zgodnie z
        terminem, natomiast ogólnie wszystkie prace mają być zakończone z
        dwumiesięcznym opóźnieniem...
        • Gość: caroll Re: Moje Eldorado IP: *.bphpbk.pl 11.08.05, 09:42
          Z tego co pamiętam z walnego to mówiono, że nie oddadzą wcześniej żadnego
          blokou pojedynczo tylko od razu cały kompleks.
          Czy AWIM oficjalnie udziela już informacji, że bedzie 2 miesiące opóźnienia?
          • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 11.08.05, 11:55
            Trzeba zadzwonic do AWIMU i sie zapytac.Takie informacje kraza po budowie,ze
            jest 2 m-ce opoznienia.Wczoraj bylem u wytworcy drzwi zewnetrznych to
            powiedzial mi,ze wszystkie drzwi zgodnie z umowa maja byc zamontowane do konca
            wrzesnia.
            • Gość: LB3 Re: Moje Eldorado IP: 85.128.48.* 11.08.05, 14:48
              Mają oddawać mieszkania w B3 pod koniec września, ale to będzie sam odbiór, ale
              wprowadzać się jeszcze nie będzie można. Podobno w B3 na klatce schodowej kładą
              już płytki. Ostatnio szedłem wieczorkiem koło muzeum lotnictwa i zauważyłem że
              jest tam coś w rodzaju stacji meteorologicznej. Urządzenia te wydają dzwięki
              które skojarzyły mi się z tym jakby ktoś huśtał się na skrzypiącej huśtawce.
              Ciekawy jestem czy mieszkańcy B1 mieszkający od strony muzeum nie będą w nocy
              mieć z tym odgłosem problemu. Do pozostałych budynków raczej ten odgłos nie
              powinien dochodzić. W dzień może tak bardzo nie zwraca się na niego uwagi ale w
              nocy przy otworzonych oknach może być denerwujący.
              Jeżeli chodzi o opóźnienie, to w AWIM-ie powiedzieli że koło dwóch miesięcy i
              jest to uzasadnione spóźnienie przez śniegi i ostatnie deszcze. Moim zdaniem
              część opóźnienia można zwalić na pogodę, ale żeby aż dwa miesiące to raczej bym
              się z tym nie zgodził.
          • Gość: Kađ Re: Moje Eldorado IP: *.chello.pl 11.08.05, 17:11
          • Gość: KaskaGM Re: Moje Eldorado IP: *.chello.pl 11.08.05, 17:26
            Dzwoniąc dwa tygodnie temu do Awimu, usłyszałam od pani siedzącej przy
            telefonie, że oni (Awim) na razie nic nie wiedzą o jakimś opóźnieniu. Pani
            powiedziała także, że firma wykonawcza wynajęła jeszcze jakąś firmę
            podwykonawczą, aby nadgonić opóźnienie. Poinformowała mnie także, że w kwesti
            ewentualnego opóźnienia będą wiedzieć coś więcej "...w miarę zbliżania się do
            końca ..." czyli kazano mi dzwonić we wrześniu. Dlaczego mam wrażenie, że ktoś
            chce zrobić ze mnie głupszą niż jestem ?? Zdaję sobie sprawę z tego, że
            wykonawca wyśle im jakies pismo oficjalne o przesunięciu końca robót, ale chyba
            zdrowy rozsądek nakazuje być uczciwym w udzielaniu informacji....., a jaki jest
            stan osiedla na niespełna 2 miesiące przed jego oddaniem każdy widzi i chyba już
            nikt nie wierzy w "terminowe oddanie".
            • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 16.08.05, 10:24
              Bylem w sobote na budowie.W B2 na IIp kladli styropian pod wylewki.IIIp w takim
              stanie jak przed tygodniem z ta roznica,ze zlikwidowali pakamere w moim
              mieszkaniu.Pani z biura wyslala ze mna Pana,z czego bylem zadowolony bo
              myslalem,ze pokaze mu sknocone tynki.Oczywiscie pokazalem ,ze tynki sa
              nierowne,nad oknem w duzym pokoju jest nierownosc okolo 3 cm/prawdopodobnie
              jest skoszony sufit/,Pan na to zaczal mi opowiadac jaka jest procedura odbioru
              mieszkania ,ze jak to zglosze to oni wezwa wykonawce i beda poprawiac.Pytam sie
              czy tego nie mozna poprawic od razu,gdzie sa inspektorzy nadzoru z AWIMU ktorym
              przeciesz my placimy po co czekac jak wszystko bedzie gotowe i dopiero wtedy
              poprawiac,czy oni nie maja swiadomosci tego,ze nikt nie odbierze mieszkania z
              usterkami,ze poprawki przy odbiorze znowu opoznia termin oddania itd.Pisze to
              dlatego gdyz podejrzewam,ze taka fuszerka ma miejsce w wielu mieszkaniach
              goscie zapomnbieli,ze komuna sie skonczyla i kazda prace nalezy porzadnie
              wykonywac.Przypaccie sie jak jest w waszych mieszkaniach i napiscie.
              • Gość: caroll Re: Moje Eldorado IP: *.bphpbk.pl 16.08.05, 14:18
                Witam,

Ja tydzień temu nie miałem jeszcze okna w B2. Nie wiem jak teraz bo nie miałem
                okazji zaglądnąć w sobote.
                Jeżeli chodzi o jakość prac wykończeniowych to też mam wiele zastrzeżeń. W moim
                mieszkaniu jest mnóstwo niedociągnięć i nierówności na ścianach. Zauważyłem
                także dziury między ścianami a oknami. Jeżeli tak jest w większości mieszkań to
                ze względu na liczne poprawki termin oddania osiedla może przeciągnąć się na
                sezon 2005!

pozdrowienia dla przyszłych Sąsiadów,
                • Gość: PUNISHER Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 15:01
                  No nie!!! Jak tak czytam te wszystkie wypowiedzi to nabieram przekonania, że
                  jest coraz gorzej. Jak ludziom puszczą nerwy to tym w Awimie nawet drzwi
                  antywłamaniowe nie pomogą!!!
                  • Gość: caroll Re: Moje Eldorado IP: *.bphpbk.pl 16.08.05, 15:11
                    To będzie niezły test dla drzwi. Przekonamy się czy wybór przez
                    AWIM "Bezpiecznego Domu" był trafiony...
                    PUNISHER z którego jesteś bloku?
                    • Gość: PUNISHER Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 15:20
                      A co? Jesteś z Awimu?:~)
                      A tak poważnie to wkurzony z B3.
                      • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 18.08.05, 08:44
                        Czy ktos wie dlaczego jeszcze nie rozpoczeto przebudowy skrzyzowania.Na
                        ostatnim walnym podano ,ze przebudowa skrzyzowania rozpocznie sie na przelomie
                        lipiec-sierpien a tu sierpien sie konczy i nic sie nie dzieje.
                        • Gość: kaka Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:46
                          Pewnie planują zrobić po zimie, żeby sie zgrało z oddaniem mieszkań.
                          • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 22.08.05, 12:39
                            W sobote bylem na budowie.Nie zauwazylem zadnych postepow prac w B2.U mnie w
                            dalszym ciagu brak tynkow.Zastanawiam sie dlaczego wszedzie sa tytlko u mnie
                            nie ma.Oczywiscie jest mi to obojetne kiedy beda byle byly dobrze zrobione a to
                            an pewno sprawdze/a moze dlatego nie ma ze zwracam tak baczna uwage na jakosc
                            prac/.Po za tym powinnismy sie domagac od awimu informacji na temat terminu
                            oddania mieszkan i form rekonpensaty za ewentualne opuznienia.
                            • Gość: kaka Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 12:59
                              Również byłem w sobotę na budowie i uważam, że jednak się coś ruszyło. Nie
                              byłem w środku ale na zewnątrz widac, że się trochę wzieli do roboty. Jestem
                              tam dosyć często i od dawna nie widziałem tylu robotników (do późnych godzin)
                              jak w tym tygodniu. Oczywiście nie wpadam w zachwyt bo opóźnienie wg mnie
                              będzie i to spore. I żeby tylko nie spieszyli się ponad swoje możliwości bo nam
                              wszystko zacznie odpadać. Jeśli ktoś się coś dowie w AWIMie to niech pisze.
                              Pozdr
                              • Gość: projector Re: Moje Eldorado IP: 213.17.128.* 22.08.05, 13:27
                                informacja z Awim-u jest taka iz oddawanie mieszkan rozpocznie sie sukcesywnie
                                poczatkiem grudnia
                                a rozpocznie sie od B3
                                • Gość: answer Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 13:39
                                  No nie. Mam nadzieję, że sobie jaja robisz.
                                  • Gość: projector Re: Moje Eldorado IP: 213.17.128.* 22.08.05, 15:34
                                    no faktem jest ze zartownis ze mnie wielki
                                    acz w tej kwestii powazny jestem jak nigdy
                                    podsumowujac: to pravda
                                    • Gość: M. W. M. Re: Moje Eldorado IP: 83.143.129.* 22.08.05, 18:13
                                      Za budynkiem 3 od strony wschodniej i północnej ułożone są już krawężniki i
                                      utwardzono drogę pod kostkę. A w samym 3 budynku prawie wszystkie drzwi są
                                      założone, kafelki na podłogach też. W 2 i 3 sa już szyny pod windy. Tyle co
                                      udało mi się zauważyć.
                                    • Gość: LB3 Re: Moje Eldorado IP: *.compower.pl 22.08.05, 18:14
                                      !!!!!! takiego opóźnienia nie da się wytłumaczyć złą pogodą... Mam tylko
                                      nadzieję że wykonawca poniesie konsekwencje finansowe swojego braku
                                      zorganizowania...Ale się wkurzyłem!!!!
                    • Gość: inga Re: Moje Eldorado IP: *.zm-skawina.com.pl 26.09.05, 14:58
                      czesc caroll namierzyłam
                      • Gość: caroll Re: Moje Eldorado IP: *.bphpbk.pl 26.09.05, 16:52
                        szybka jesteś! ale ja byłem pierwszy
                        • Gość: PUNISHER do Caroll i Inga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:34
                          To nie jest czat!!!
    • Gość: M. W. M. Skrzyżowanie IP: 83.143.129.* 22.08.05, 18:15
      Mnie zastanawia czy ZDIK zgodzi się na zamknięcie ruchu tramwajów na JPII?
      Czy przy obecnych remontach (Dworzec Gł, Kapelanka) nie będzie to powodować
      całkowitego paraliżu tras tramwajowych?
      • Gość: LB3 Re: Skrzyżowanie IP: *.compower.pl 22.08.05, 19:32
        A czemu mają się nie zgodzić? Przecież torów nie będziemy przestawiać....
        • Gość: M. W. M. Skrzyżowanie IP: 83.143.129.* 22.08.05, 20:00
          Ale trzeba wstrzymać ruch tramwajów na kilka dni. Tak mówili na walnym.
      • Gość: kaka Re: Skrzyżowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 12:43
        To możliwe ale z drugiej strony to nie będą blokować nowego węzła, tylko ten
        sam trochę dalej. Dwa remonty za jednym zamachem.
        A co na to AWIM? Ktos pytał czemu nic nie robią ze skrzyżowaniem?
        • Gość: punto5 Re: Skrzyżowanie IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 26.08.05, 07:14
          Tez jestem ciekaw co ze skrzyzowaniem.W tym tygodniu co dziennie jestem kolo
          budowy/w parku/ skad obserwuje bardzo wzmozone prace szczegolnie przy
          elewacjach.Widac duzo pracownikow i b.duze postepy prac.Nie wiem jak wewnatrz
          ida prace wykonczeniowe ale jutro pojde na budowe to w poniedzialek napisze
          jakie sa postepy prac.Jedno mozna stwierdzic,ze staraja sie nadgonic
          opoznienia.
          • Gość: punto5 Re: Skrzyżowanie IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 13:44
            Jeszcze raz ja,gdyz chce by watek Moje Eldorado byl aktywny ,a nie wypisywanie
            bzdur na watku moje eldorado to N.Huta.Na budowie wyraznie widac postep robot
            tak na zewnatrz jak i wewnatrz.W budynku B3 Panie sprzataja gotowe mieszkania w
            B 2 na IIIp zakladaja instalacje co I i IIp maja wylewki i futryny drzwi
            wejsciowych .Zastanawiam sie caly czas kiedy beda usuwac wady
            tynku/nierownosci,krzywizny scian,itp./.czy to usuna czy licza na to,ze ludzie
            beda odbierac mieszkania nie zwazajac na usterki.
            • Gość: rav Re: Skrzyżowanie IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 29.08.05, 14:02
              Też byłem w weekned na budowie, i jak na sobotę było dość dużo robotników,
              którzy ocieplali styropianem ściany, układali drogi wewnątrz osiedla itp. Z-ca
              kierowniczki budowy (chyba?) powiedział, że mieszkanie nie sa jeszcze gotowe do
              przekazania mieszkańcom, będą jeszcze wyrównywać gładź szpachlową itp, a
              początek sukcesywnego przekazywania to prawdopodonie pażdziernik. Zaczną od
              bud. 3, oczywiście, gdzie są już wstawione drzwi wewnętrzne. Czy jest to
              realne, i kiedy dojdą do pozostałych budynków, trudno powiedzieć. Trza zapytać
              jeszcze w AWIM`ie.
              • Gość: caroll Re: Skrzyżowanie IP: *.bphpbk.pl 29.08.05, 14:59
                Witam,

Również byłem w sobotę na budowie i chciałem się podzielic z przyszłymi
                sąsiadami moimi spostrzeżeniami. W moim bloku B2 w większości mieszkań są
                zrobione już wylewki, a część z nich ma już futryny do drzwi zewnętrznych.
                Kształtu nabierają także ciągi komunikacyjne. Część klatek schodowych ma już
                wylewki i gładzie. Miejsca postojowe też są juz prawie gotowe.
                Najbardziej zaawansowane prace są w B3. Drzwi zew. w mieszkaniach już
                pozamykane na klucz, wylewki na klatkach, przygotowany szyb windowy. Koło
                wózkowni widziałem skład płytek, którymi wyłożone będą klatki schodowe (beżowe
                Cersanita). Od strony północnej układana jest kostka i krawężniki. Nic tylko
                się wprowadzać:).
                Tak jak napisał punto5 niestety i w moim mieszkaniu stan gładzi pozostawia
                wiele do życzenia - mnóstwo dziurek i nierówności. Z niecierpliwością czekam na
                poprawki!
              • Gość: caroll Re: Skrzyżowanie IP: *.bphpbk.pl 29.08.05, 15:03
                Zapomniałem dodac, że w sobotę pracowało na budowie mnóstwo ludzi. Takiej
                ilości nie widziałem dawniej nawet w środku tygodnia!
                • Gość: kaka Re: Skrzyżowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:21
                  No wreszcie jakieś dobre informacje!! Ja też byłem mile zaskoczony ilością
                  robotników i ostatnimi postępami.
                  :-)W B2 klatka, w której nie będzie windy jest już przeszklona do wysokosci
                  pierwszego piętra! Wygląda super!!:-)

Jeśli takie tempo się utrzyma to są szanse na odbiór w listopadzie (i tak
                  twierdzą w AWIMie). Jeśli ktoś wie to niech napisze jak wygląda odbiór? Czy
                  wszyscy muszą podpisać protokoły zanim dostaniemy klucze? To może spowodować
                  kolejne opóźnienia.
                  • Gość: caroll Re: Skrzyżowanie IP: *.bphpbk.pl 31.08.05, 13:51
                    Byłem wczoraj po godzinie 19 na budowie i nie mogłem uwierzyć własnym oczom: 40-
                    50 ludzi uwijało się na rusztowaniach i w koło budynków! To nie to co dawniej,
                    kiedy o 17:30 zostawał już tylko stróż z psem. Jak tak dalej będą pracować to
                    termin oddania może aż tak bardzo się nie przesunie.
                    • Gość: rav news IP: *.su.krakow.pl 01.09.05, 12:56
                      Telefonowałem dziś do AWIM1u, i gość powiedział, że filma budująca ma ok. 1.5
                      miesiąca udokumentowanego opóźnienia. Tzn. zimą były mrozy i inspektor budowalny
                      przez 2 tygonie nie pozwalał kontynuować prac z wpisem do dziennika budowy. W
                      sierpniu 3 tyg. lało i schło, nie można było np. kłaść styropianu na mokre mury.
                      Do tego przeróbki spóźnialskich, z rozwalaniem ścian wewnętrznych już po
                      terminie "drzwi otwartych". Nie wydaje się, żeby w tych okolicznościach udało
                      się wydusić jakieś odsetki karne, zresztą, trza przyznać, że teraz wyrażnie
                      przyśpieszyli.
                      • Gość: kaka Re: news IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 15:33
                        Bez jaj!! Opóźnienie w sierpniu z powodu deszczu to zrozumiem ale niech nie
                        opowiadają, że przeszkodziły im mrozy, których prawie nie było. Czy żyjemy w
                        klimacie śródziemnomorskim gdzie ujemne temperatury w zimie to rzadkość? Ktoś
                        kto planował inwestycje powinien zakładać( i pewnie tak zrobił) normalną
                        przerwę zimową: grudzień-luty a przypominam, że jeszcze w styczniu było +10 i
                        robili!!! Poza tym dni otwarte były w określonym czasie. Jeśli się przeciągneły
                        to znaczy, że AWIM musial się na to zgodzić. Nie wiedzieli wtedy jaki to będzie
                        miało wpływ na terminy? Szukają NA SIŁE wytłumaczenia tego, że wykonawca
                        ewidentnie zawalił sprawę żle kalkulująć swoje możliwości!!
                        • Gość: punto5 Re: news IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 02.09.05, 14:48
                          Rzeczywiscie w sierpniu byly dni deszczowe,ale czy one przeszkadzaly w
                          prowadzeniu prac wewnatrz budynku?tynki instalacje latki schodowe i wiele
                          innych prac w ktorych sa opoznienia.Takie tlumaczenia do mnie nie docieraja.Po
                          prostu wykonawca by miec zlecenie zgodzil sie na proponowany termin z gory
                          zakladajac,ze go nie dotrzyma i zawsze czyms sie bedzie zaslaniac.Bede dzwonic
                          do AWIMU z zapytaniem,czy mnie w takiej sytuacji obowiazuje umowa platnosci rat
                          w terminach wyznaczonych w umowie .W/g mnie i w/g zasad obowiazujacych w
                          dzialalnosci gospodarczej umowa jest umowa i jej niedotrzymanie generuje
                          okreslone koszty tak po stronie wykonawcy jak i po stronie inwestora.Ja na
                          przyklad stracilem kupca na swoje obecne mieszkanie z ktorym bylem umowiony,ze
                          do tranzakcji dojdzie w listopadzie,gdyz liczylem na to,ze jak we wrzesniu
                          odbiore mieszkanie to w listopadzie sie wprowadze.Z tego powodu ponioslem
                          okreslone koszty.Czy ktos wie ca ze skrzyzowaniem.W krzakach po lewej stronie
                          przy ulicy b.blisko osiedla postawiono brzytka bude,do ktorej we wtorek
                          przywiezli rozne artykuly spozywcze chyba w celu sprzedazy,kto na to dal
                          zezwoleninie,przeciez to bedzie szpecic otoczenie osiedla.
                          • Gość: LB3 Re: news IP: *.compower.pl 02.09.05, 21:10
                            z tą budą to faktycznie nieciekawie. Rozumię że ta buda stoi przy ul.
                            Markowskego? Pewnie ktoś myślał że zrobi interes na robotnikach a później na
                            mieszkańcach osiedla. Jeżeli jednak ma to być obskurna buda to po prostu nie
                            będziemy tam nic kupować może wtedy zwiną się z interesem.
                          • Gość: LB3 Re: news IP: *.compower.pl 03.09.05, 16:15
                            B3 jest już prawie gotowy. Mieszkania posprzątane i zamknięte na klucz. na
                            klatkach położone płytki w garażach dzisiaj zakładali bramy. Robią już też
                            przeszklenie wind. Rozmawiałem dzisiaj z jednym z robotników, który żalił się
                            na inspektorów budowalanych. Mówił, że czepiają się wszystkiego (oczywiście dla
                            nas to dobrze, bo będzie dokładniej zrobione). Ostatnio podobno była
                            inspektorka, która sprawdzała jak są położone płytki na klatce schodowej i
                            chodziła na boso i jak były jakieś zadziory to kazała odrywać płytki i kłaść
                            jeszcze raz.
                            • Gość: caroll Re: news IP: *.brzesko.net.pl / 212.160.238.* 04.09.05, 10:29
                              mam nadzieję, że równie dokoładnie będzie sprawdzać gładzie w mieszkaniach bo
                              na razie to można się porządnie o nie pokaleczyc...

• Gość: rav Re: news IP: *.su.krakow.pl 05.09.05, 13:28
                                z tymi płytkami trochę chyba przesadzili, ludzie będa wnosić meble, pianina,
                                fortepiany i płytki zaczną pękać pod ciężarem, a wygląda cos takiego
                                nieciekawie, jak zaczna odpadać, to za pare let trze będzie je wymieniać,
                                lastryko jest prektyczniejsze,
                                • Gość: kaka Re: news IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 14:39
                                  No! To możliwe. Jeszcze jak ktoś sobie posadzi słonia na fortepianie to już
                                  będzie katastrofa.
                              • Gość: rav Re: news IP: *.su.krakow.pl 05.09.05, 13:29
                                w sobotę majster powiedział, że w październiku na bank zaczną oddawać mieszkania
                                w budynku B3, super
                                • Gość: krissssssssssss Re: news IP: *.polkomtel.com.pl 05.09.05, 15:54
                                  Czy ktoś dowiadywał się, czy będą montować takie zabezpiecznie przed gołębiami
                                  np. taśmę z kolcami w miejscach gdzie mogą siadać gołębie. Ja widziałem kilka
                                  razy coś takiego i sprawdza to się. Zauważcie jakie są wejścia do klatek
                                  schodowych. W bocznych klatkach są poziome belki, gdzie mogą siadać gołąbki i
                                  obsrywać wszystko i wszystkich. Może mogliby na etapie budowy coś takiego
                                  montować, a nie potem jak elewacje nam zasrają.
                                  pozdrawiam
                                  • Gość: PUNISHER Re: news IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 14:46
                                    Ja tam nadal oczekuję zwrotu kasy!!
                                    Zastanawiam się czy ktoś zauważył, że w ostatnim czasie biura AWIMU gruntownie
                                    wyremontowano a pracownicy zmienili samochody (i to na całkiem niezłe). Moze im
                                    brakuje na jakiś wyszukany sprzęt audio i wypasione fegi? :-)
                    • Gość: krissssssssssss Re: Skrzyżowanie IP: *.plusgsm.pl 07.09.05, 21:15
                      Dzisiaj powiedziano mi w AWIM, że może być dopłata na skrzyżowanie nawet 40 zł
                      od metra kw. Każdy może sobie policzyć ile to jest dla niego. Opóźnienie około
                      1 miesiąca.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: j.s. Re: Skrzyżowanie IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 08.09.05, 10:07
                        Rozmawialem z pania z AWIMU,ta doplata 40 zl dotyczy nie skrzyzowania tylko
                        przystankow i byla uchwalona na walnym w zeszlym roku.Opoznienie w/g Awimu
                        wynosi okolo 2 miesiace.
                        • Gość: kaka Re: Skrzyżowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 11:00
                          Jaka k.... dopłata!? Na skrzyżowanie było aż nadto gotówki z rezerwy na wzrost
                          cen stali a przystanki miały być robione w przyszłości przy udziale miasta.
                          Głosowane było miejsce pod przystanek!!!
                          W tym AWIMie to już chyba każdemu mówią co innego, żeby tak naprawdę nikt nic
                          nie wiedział!!!! W każdym razie nikt się na to nie zgodzi!!!
                          • Gość: LB3 Re: Skrzyżowanie IP: 85.128.48.* 08.09.05, 14:03
                            O ile pamiętam to na ostatnim walnym była mowa o tym że raczej bardziej
                            prawdopodobny jest zwrot kasy a nie dopłata...
                            • Gość: punto5 Re: Skrzyżowanie IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 12.09.05, 19:27
                              Czy ktos byl w sobote na budowie,czy sa postepy,czy ktos wie ca z ta doplata 40
                              zl od m2 ,czy b3 jest juz wykonczony,co mowia w AWIMIe na temat opoznienia i
                              ewentualnej rekompesaty.
                              • Gość: KaśkaGM Re: Skrzyżowanie IP: *.chello.pl 13.09.05, 07:46
                                Mój malzonek nie wytrzymal "wiesci z forum" i poszedl do AWIM'u. Dowiedzial
                                sie, iz: na razie nie ma zadnych doplat, a osiedle bedzie sukcesywnie oddawane -
                                nasz blok ( ten z najwiekszym opoznieniem czyli B4 ma byc oddawany pod koniec
                                listopada ). Nie dopytywal sie o rekompensaty, ale jak uczy zycie raczej nie
                                wierzylabym w takowe.
    • Gość: M. W. M. UWAGA! IP: *.nfb.pl 14.09.05, 21:29
      Budynek 3 się zawalił!

Zartowałem... ale taka cisza tu zapanowała :-)
      • Gość: punto5 Re: UWAGA! IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 08:28
        podobno AWIM przygotowuje pismo informujace nas o opoznieniu budowie osiedla i
        przewidywanym terminie odbioru mieszkan/listopad/.Mnie interesuje czy
        wlasciciele mieszkan juz gotowych/zamkniete na klucz drzwi wejsciowe/ beda
        mogli wczesniej wejsc i pomierzyc np,sciany pod flizy,czy podlogi/ w celu
        zakupu materialow by w m.grudniu nie gonic za materialami.Trzeba miec
        swiadomosc ,ze mat.wykonczeniowe pod koniec roku zdrozeja z uwagi na koniec
        ulgi remontowej,czyli znow dodatkowe koszty.Uwazam,ze w tym pismie powinna byc
        zawarta informacja czy i kiedy taka czynnosc bedzie mozna wykonac.
    • Gość: Gość Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 08:41
      Jestem zainteresowany kupnem mieszkania na osiedlu Moje Eldorado. Jeżeli ktoś
      jest zainteresowany proszę o kontakt r06@poczta.onet.pl lub 503002324.
      • Gość: kaka Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 09:00
        W AWIMie powiedzieli mi, że będzie można wykańczać mieszkanie po odbiorze, nie
        czekając aż skończą oddawać wszystkie. Mam tylko nadzieję, że faktycznie tak
        bedzie bo pani, z którą rozmawiałem była średnio zorientowana.
        • Gość: kaka Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 13:26
      • Gość: Grzesiu Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 10:20
        Nie wiem,czy orientujesz sie w cenach m2 na tym osiedlu.Za mieszkanie o
        pow.okolo 50 m2 trzeba dac 5000 za m2 o wyzszych pow.4600-5000 za m2.
        • Gość: przyborak Re: Moje Eldorado IP: *.localdomain / 62.111.250.* 16.09.05, 08:35
          Kto mi napisze w jaki sposób można wejść do swojego przyszłego mieszkania i
          kiedy to można uczynić. Z kim to trzeba załatwiać. Z tego co tu czytam to wiele
          osób wchodzi na budowę w sobotę. W jakich godzinach ?
          • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 16.09.05, 09:52
            Ja przychodze na budowe w soboty okolo godz.12.Do tej pory moje mieszkanie bylo
            otwarte wiec nie bylo problemu do niego wejsc.Mysle ,ze nalezy zglosic fakt
            wejscia na budowe kier.bud.lub innej osobie z biura budowy.Mysle takze,ze
            jezeli mieszkanie bedzie zamkniete to ktos z biura budowy umozliwi wejscie do
            niego.
            • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 19.09.05, 08:43
              Dlaczego nikt nic nie napisal.Ja bylem na budowie w sobote.Widac wyraznie
              postepy tak na zewnatrz jak i w budynkach.W b2 sa zalozone drzwi do wind,na 2p
              kladli plytki na korytarzach/bardzo ladnie/,na klatce jest zrobiona gladz,duzo
              mieszkan jest juz zamknieta/chyba juz wykonczone/,robione sa drogi osiedlowe.
              • Gość: lady_of_june Re: Moje Eldorado IP: *.abc.com.pl 19.09.05, 08:57
                Tak z ciekawości, jak wyglądają drzwi od windy, czy też są przeszklone?
                • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 19.09.05, 10:07
                  Nie sa to drzwi pokryte blacha stalowa prawdopodobnie ze stali
                  nierdzewnej,ladne przypuszczam ze standardowe.
                  • Gość: krissssssssssss Re: Moje Eldorado IP: *.plusgsm.pl 20.09.05, 22:01
                    Dzwoniłem dzisiaj do AWIMU. Powiedziano mi, że opóźnienie jest od 1-3 miesięcy.
                    Właśnie mają do nas wysłać pisma (ten tydzień), w których mają podać
                    przybliżone daty odbioru mieszkań.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 21.09.05, 08:41
                      Skad sie nagle wzielo 3 miesiace.Najpierw mowili o 1 mies.potem gora 2 a teraz
                      juz 3mis.Takie opoznienie nie mozna tlumaczyc warunkami atmosferycznymi/zreszta
                      takie tlumaczenue do mnie nie dociera,gdyz w okresie gdy byly opady deszczu i
                      nie mozna bylo ocieplac budynkow to mozna bylo zwiekszy zakres robot wewnatrz
                      budynkow./Ja uwazam,ze wykonawca przeliczyl sie ze swoimi mozliwosciami,uwazam
                      takze ze przy dobrej organizacji pracy wiele prac mozna przyspiszyc np.w sobote
                      w b2 na drugim pietrze tylko 2 pracownikow ukladalo flizy na jednym korytarzu a
                      przeciesz w tym czasie mozna bylo ukladac flizy takze na drugim korytarzu itp./
                      • Gość: Aska Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 11:50
                        Zgadzam się w 100%. Nie przypominam sobie żebyśmy mieli deszcze trwajace 1-3
                        miesiące a i zima była wyjatkowo łagodna. Zachodzę czasem na budowę, ale
                        jeszcze nie miałam szczęścia zobaczyc jakiegoś wielkiego poruszenia. Widocznie
                        kary za opóźnienie nie są tak dotkliwe, jak nas zapewniał AWIM. Pozdrawiam
                        Sąsiadów :)
                        • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 23.09.05, 12:10
                          Czy ktos juz dostal pismo AWIMu z planowanym terminem odbioru mieszkania.
    • Gość: M. W. M. 15 października :-) IP: *.nfb.pl 24.09.05, 10:21
      Pierwsze odbiory mieszkań zaczną się od 15.10 w bud. III. Pewnie będzie to po
      kilka mieszkań dziennie max kilkanaście. Klatki mają wykańczać w terminie
      późniejszym tzn chyba 2 tygodnie. IMO to lepiej bo ludzie będą już wprowadzeni i
      przeprowadzki nie "zdemolują" korytarzy.
      • Gość: LB3 Re: 15 października :-) IP: *.compower.pl 27.09.05, 20:06
        czy ktoś dostał list z AWIMU z terminem odbioru? bo u mnie jak na razie w
        skrzynce pusto...
        • Gość: KaśkaGM List z AWIMU IP: *.chello.pl 27.09.05, 21:13
          Dzisiaj otrzymaliśmy list z Awimu - jak sami zobaczycie jest dość obszerny.
          Mieszkania będą oddawane etapami - ponoć pierwsze w bloku 3 wykonawca ma zgłosić
          do odbioru 30 września. Potem reszta. Przenoszenie praw własności ma się zacząć
          w styczniu 2006, przebudowa skrzyżowania ma być zrobiona do maja ( albo
          czerwca-nie chce mi się wtej chwili sprawdzać :-) ) 2006 i wtedy nastąpi
          rozliczenie całości inwestycji czyli wtedy poznamy ostateczną cenę za m2.
          • Gość: punto5 Re: List z AWIMU IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 29.09.05, 13:34
            Z listu nie wynika kiedy bedzie mozna dostac klucze od mieszkania,gdyz najpierw
            sa ogledziny mieszkania podpisanie usterek ich usuniecie ,okreslenie pelnego
            wkladu,odbior przez architekture itp,itp,itp
            • Gość: KaśkaGM Re: List z AWIMU IP: *.chello.pl 29.09.05, 20:59
              Zgadza się , podają tylko kiedy mieszkania mają być zgłoszone do odbioru, a czy
              nawet będą to juz inna sprawa.... Pewnie nadzór budowlany albo znowu my -
              lokatorzy :-) "utrudnimy" wykonawcy "terminowe" oddanie ..... Zaczyna mnie to
              już powoli denerwować....
              • Gość: krissssssssssss Re: List z AWIMU IP: *.polkomtel.com.pl 30.09.05, 08:09
                A ja myśle, że dzisiejsza pogoda też wpłynie według wykonawcy na opóźnienie
                odbioru. A tak poważnie, czy wykonawca nie zauważył jaką miał pogodę np. we
                wrześniu?
                pozdr
                • Gość: punto5 Re: List z AWIMU IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 30.09.05, 10:29
                  Jezeli na powaznie to trzeba uczciwie powiedziec,ze na tak duza inwestycje 2
                  miesieczne opoznienie to nie zadna tragedia/ja przewidywalem od poczatku,ze
                  bedzie wieksze/.Problem polega na tym,ze AWIM w przeslanym pismie nie podal
                  konkretnych terminow oddania mieszkan tylko wszystko dokladnie zagmatwal
                  podajac wiele informacji,z ktorych nie wynika termin oddania mieszkan,gdyz
                  wszystko od czegos tam zalezy.
                  • Gość: krissssssssssss Re: List z AWIMU IP: *.polkomtel.com.pl 30.09.05, 10:40
                    Czy ktoś z budynku 3 dostał już zaproszenie na odbiór? Dzisiaj mija termin, po
                    którym mieszkania tam będą gotowe do odbioru. Dlatego też uważam, że od
                    poniedziałku powinni ludzie odbierać tam mieszkania.
                    • Gość: lady_of_june Re: List z AWIMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 11:01
                      Przed chwilą rozmawiałam z Panią z AWIMu. Dzisiaj poszło/pójdzie pismo ze
                      zgłoszeniem do odbioru mieszkań w budynku 3 (tak jak to wynika z nadesłanego
                      pisma). Rozpocznie się przegląd mieszkań przy udziale wymienionych w piśmie
                      osób (ale na razie bez mieszkańców, w każdym razie ja tak zrozumiałam Panią).
                      Jeżeli zostana wykryte usterki, to wykonawca będzie miał 2 tygodnie na ich
                      usunięcie (myślę że z tym trzeba się liczyć). Po tych dwóch tygodniach kolejny
                      odbiór i dopiero jak będzie wszystko w porządku, zaczną przygotowywać i
                      rozsyłać dla nas pisma z terminami przeglądu mieszkań.
                      • Gość: Grzesiu Re: List z AWIMU IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 03.10.05, 16:39
                        Ze zdziwieniem przeczytalem na poprzednim forum wpis z dnia 1.10.05 na temat
                        wind.Znowu sie jakis trafil,ktory zaczyna drazyc temat,ktory dawno zostal
                        zamkniety.Nie wiem czy on mysli,ze znajdzie sie glupi,ktory mu bedzie fundowal
                        winde. Przeciesz nikt mu nie broni zamontowac winde jezeli go na to stac,ale na
                        koszt wlasny za zgoda pozostalych wlascicieli mieszkan.
                        • Gość: Pablo Y37 Re: List z AWIMU IP: *.umk / *.um.krakow.pl 04.10.05, 09:40
                          Też mam M-2 w B-3, ciekaw jestem na ile jeszcze nas "naciągną" po rozliczeniu
                          budowy skrzyżowania i ewentualnych wiat przystankowych na wysepkach ?!!!
                          Nie zgadzam się jednak na przekazanie ewentualnej nadpłaty na tzw. fundusz
                          zasobowy SM "Moje Eldo"... Moja Forsa ma wrócić do mnie i nikt nie będzie
                          usiłował mi jej zawłaszczyć...nawet gdybym miał podać Zarząd do Sądu!!!
                          Czy ktoś myśli tak jak ja ??1
                          • Gość: autor Re: List z AWIMU IP: *.autocom.pl 05.10.05, 21:25
                            żałosne i bez klasy; nie martw się, dostaniesz swoją forsę; w razie czego podasz
                            sam siebie do sądu i po sprawie
                            • Gość: Pablo Y37 Re: List z AWIMU IP: *.umk / *.um.krakow.pl 10.10.05, 15:02
                              Żałosny jestes Ty, ale jeżeli chcesz się dokładać do budowy z swojej własnej
                              kasy to nie mam nic przeciwko -wszak głupich nie sieją a ty już sam tak
                              nadzwyczaj bujnie wyrosłeś...
                              • Gość: punto5 Re: List z AWIMU IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 10.10.05, 15:41
                                Panowie po co sie nawzajem obrazac,nie do tego sluzy to forum.
                        • Gość: ??? Re: List z AWIMU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 11:36
                          1.10.2005? Nie widzę wpisu z tą datą na tym forum.
                          • Gość: pozdr Re: List z AWIMU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 11:40
                            Ten wpis jest na starym forum.
                            • Gość: k Re: List z AWIMU IP: *.polkomtel.com.pl 04.10.05, 21:25
                              Byłem niedawno na budowie. Niestety nie widze możliwości oddawania mieszkań w
                              terminie z listu. Na przykład: W budynku numer dwa praktycznie nie ma ułożonych
                              płytek na korytarzach. Nie wyobrażam sobie oddawania mieszkań bez płytek na
                              korytarzach. Jak mieszkańcy mają wnosić rzeczy do wykończenia przy pracujących
                              fliziarzach. Dodatkowo nie ma nadal wejść porobionych do budynków. Przykład:
                              budynek gotowy do oddania. A gdzie oświetlenie na korytarzach. Te pisma to
                              zabieg aby ludzim buzie zamknąć. Jest tak jak dokłądnie powiedziała moja Mama,
                              która była budowlańcem. Oddajemy coś niby, ale jeszcze nie jest to wykończone.
                              To samo powiedziała w sprawie opóźnienia. Jak podałem przyczyne (zima) to
                              zaśmiała się, mówiąc: Przecież nie było śniegu i mrozów do końca stycznia. Te 2-
                              3 tygodnie, kiedy były mrozy czy deszcze nie usprawiedliwiają opóźnień. Ja nie
                              wyobrażam sobie, abym przywoził materiały wykończeniowe a robotnicy robili
                              drogi, klatki schodowe itd. Myśle, że będzie to idealny czas dla "opiekunów"
                              naszych rzeczy.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: ToMasz Re: List z AWIMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 00:50
                                Witam. Byłem na budowie w sobote. W budynku B3 już prawie wszystko gotowe do
                                oddania mieszkań. Na korytarzach płytki położone, a panowie wygładzają ściany.
                                Kierownik pozwolił nam wejść do mieszkania. O dziwo nie zauważyłem większych
                                usterek... ściany proste, wylewka równa :) Nic tylko się wprowadzać. Mam
                                nadzieję że już niedługo, chociaż przeraża mnie dojazd do B3. Nie wyobrażam
                                sobie jak tam będę dowoził materiały, sprzęty itp.
                                Pozdrawiam
                                • Gość: punto5 Re: List z AWIMU IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 06.10.05, 14:00
                                  Zagladam na budowe przewaznie co dziennie.Pracownicy pracuja do poznych
                                  goszin.Wczoraj byle po godz.18 i jeszcze pracowali.Widac postepy prac na
                                  zewnatrz.Zauwazylem,ze sa podjete jakies roboty przy ul.Jana Pawla w poblizu
                                  skrzyzowanie.
                                  • Gość: kaka Re: List z AWIMU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 12:45
                                    To nie prace przy skrzyżowaniu. To jest po prostu remont chodnika i raczej
                                    sprawcą jest miasto a nie AWIM.
                                    • Gość: krissssssssssss Re: List z AWIMU IP: *.polkomtel.com.pl 10.10.05, 14:11
                                      Czy ktoś ze Spóldzielców otrzymał już pismo w zaproszeniem do odbioru
                                      mieskzania? Mamy drugi tydzień odbiorów, a więc powinni już wysyłać pisma, bo
                                      jak tak dalej pójdzie to w styczniu się dostanie. I tak ulge remontową mamy już
                                      z głowy.
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: LB3 Re: List z AWIMU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:26
                                        Byłem wczoraj na budowie po 3 tygodniowej nieobecności i nie zauważyłem
                                        wielkich zmian... Szczerze mówiąc, to jakoś nie widzę tego że w tym miesiącu
                                        będą jakieś odbiory mieszkań. A nawet jeżeli będą to pewnie nie pozwolą nic
                                        robić w środku dopóki nie skończą przynajmniej z zewnątrz wszystkich budynków.
                                        Nie sądzę że zgodzili by się na to żeby ludzie kręcili się po budowie kiedy na
                                        zewnątrz leży pełno materiałów budowlanych. Ten list to był jedna wielka ściema
                                        żeby przynajmniej na chwilę wszystkim zamknąć usta...
                                        • Gość: M. W. M. Re: List z AWIMU IP: *.nfb.pl 10.10.05, 23:25
                                          A ja byłem i widziałem zmiany. Budynek II jest już prawie cały otynkowany.
                                          Wytyczono miejsca pod drogę i parking od strony ul. Ułanów. Jest dużo ludzi na
                                          budowie. To cieszy. Byle sobie nie wchodzili w drogę. Ja myślę pozytywnie. Wolę
                                          by było opóźnienie, a robota zrobiona solidnie.
                                          Ciekawe kiedy będziemy mieć jakiś spożywczak na osiedlu?
                                          • Gość: PUNISHER Re: List z AWIMU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 13:01
                                            Mam wrażenie, że kolega M.W.M jest z Awimu. Po pierwsze dobrze poinformowany
                                            (czyt. wcześniejsze posty), po drugie co to znaczy: "Ja myślę pozytywnie. Wolę
                                            > by było opóźnienie, a robota zrobiona solidnie"? Mamy się cieszyć, pochwalić
                                            AWIM za dobrze wykonaną robotę i odebrać mieszkania w lutym? W takim razie po
                                            co jest umowa?! I ostatnia rzecz: "Ciekawe kiedy będziemy mieć jakiś spożywczak
                                            na osiedlu?". Co to sonda? A może już decyzje podjęte?

• Gość: Pablo Y37 Re: List z AWIMU IP: *.umk / *.um.krakow.pl 11.10.05, 15:12
                                              Wczoraj uzyskałem telefoniczną informację że B-3 został przez "LEŚ-ia" oddany
                                              AWIM-owi i wykonawca ma usuwać usterki zgłoszone przez inspektorów (z ramienia
                                              AWIM-u) do kończ października. Czyli znów 2 tygodnie "w plecy", tym razem już
                                              bez mrozów, wichur i gradobicia.... Pozdro dla Punto 5
                                              • Gość: PUNISHER Re: List z AWIMU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 16:38
                                                Od dzisiaj, do wszystkich moich znajomych i nieznajomych, na wszystkich forach
                                                związanych z budownictwem czy nie, ogólnie do każdej osoby do której dotrę będę
                                                mówił same najgorsze rzeczy o towarzystwie z ulicy Grunwaldzkiej!! Szlag
                                                człowieka może trafić jak słyszy bez przerwy obietnice bez pokrycia! Ileż można
                                                ludziom mydlić oczy!!!
                                                • Gość: M. W. M. Re: List z AWIMU IP: *.nfb.pl 11.10.05, 17:37
                                                  Chętnie odkupię od Ciebie Twoje mieszkanie.
                                            • Gość: M. W. M. Re: List z AWIMU IP: *.nfb.pl 11.10.05, 17:36
                                              Patrzę obiektywnie, a nie biję pianę na forum.
                                              • Gość: ToMasz Re: List z AWIMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 18:27
                                                Odwiedziłem dzisiaj Eldorado. Robotników było dzisiaj bardzo dużo, tylko szkoda
                                                że jeden robił jak się patrzy, a pięciu patrzyło jak się robi... Panowie, w
                                                takim tempie to zima nas zastanie...
                                                Pozdrawiam przyszłych lokatorów
                                                • Gość: LB3 Re: List z AWIMU IP: *.compower.pl 12.10.05, 19:19
                                                  No i stało się..:) W przyszłym tygodniu odbieram mieszkanie w B3. Ale niestety
                                                  nie będę mógł od razu wykonywać własnych prac w mieszkaniu. Będzie to możliwe
                                                  na początku listopada...
                                                  • Gość: lady_of_june Re: List z AWIMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 19:37
                                                    To dobra wiadomość. Napisz, proszę, w jaki sposób zostałeś zawiadomiony (pismo
                                                    czy telefonicznie) i jak ten odbiór ma przebiegać? Jestem żywo zainteresowana,
                                                    siedzę już jak na szpilkach - zapewne podobnie jak wszyscy z B3 i pozostali
                                                    również :)
                                                  • Gość: ToMasz Re: List z AWIMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 23:03
                                                    Jak mogłeś dostać zawiadomienie o odbiorze mieszkania skoro jeszcze nie było
                                                    odbioru całego budynku przez Nadzór Budowlany?????
                                                    Pozdr
                                                  • Gość: LB3 Re: List z AWIMU IP: *.compower.pl 13.10.05, 16:21
                                                    Pisma jeszcze nie dostałem. Dzwoniłem do AWIM-u i zostałem poinformowany, że
                                                    przez cały przyszły tydzień będą odbiory mieszkań przez lokatorów B3 i że mamy
                                                    dostać pismo w tej sprawie, ale powiedziano mi także że jeżeli nawet nie dotrze
                                                    do mnie pismo do końca tygodznia to też mam zadzwonić i umówić się na konkretny
                                                    dzień. Odbiory mają być od pn-pt: 15.00-17.00 i w sobotę. Później do końca
                                                    miesiąca będą usuwać usterki zgłoszone przy odbiorze.
                                                  • Gość: lady_of_june Re: List z AWIMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 16:36
                                                    Ja właśnie dostałam dzisiaj pismo z wyżej podanymi informacjami. Nie jest to na
                                                    razie odbiór, a przeglądanie mieszkań. Wydanie mieszkań odbędzie się w terminie
                                                    późniejszym po tym, jak Spółdzielnia uzyska niezbędne zezwolenia na
                                                    zasiedlenie. Wcześniej będzie można już je wykańczać, a kiedy - mam nadzieję,
                                                    że dowiem się w poniedziałek, bo wtedy będę oglądać swoje.
                                                  • Gość: KaśkaGM Re: List z AWIMU IP: 87.207.250.* 14.10.05, 08:06
                                                    Jak dla mnie to coś jest nie tak. Co to jest "przeglądanie mieszkań"??? Jaki to
                                                    ma cel, bo chyba nie zgłoszenie ewentualnych usterek w mieszkaniu?? Jeśli tak
                                                    (a tak wnioskuję z powyższych postów- bo potem mają czas na usuwanie usterek )
                                                    to musimy coś z tym zrobić, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie podpisze ŻADNEGO
                                                    protokołu z usterkami po 15 minutowym oglądnięciu mieszkania. Nawet jak kupuję
                                                    buty to zajmuje mi to więcej czasu :-) Nie ma cudów nikt nie znajdzie
                                                    wszystkich usterek jakie mogą być w mieszkaniu w tak krótkim czasie, to jakiś
                                                    bezsens. Na rzetelny odbiór pojedynczego mieszkanie potrzebnych jest kilka
                                                    godzin i całkiem "pokaźny zestaw materiałów pomocniczych" :-) Nic po łebkach !!!
                                                    Jeśli zgodzimy się na to co oni proponują to zapewne sami zapłacimy za taką
                                                    decyzję, bo od większości niewykrytych usterek po prostu wykonawca umyje ręce i
                                                    stwierdzi, że powstały podczas wykańczania mieszkań "na skutek niewłaściwego
                                                    ich użytkowania".
                                                  • Gość: LB3 Re: List z AWIMU IP: *.compower.pl 17.10.05, 16:34
                                                    Dzisiaj pewnie już parę osób oglądnie swoje mieszkania. Proszę o parę słów
                                                    komentarza i pierwszych wrażeń :) (pozytywnych i negatywnych)
                                                  • Gość: ToMasz Re: List z AWIMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 18:22
                                                    Z tego co wiem to na razie odbiór mieszkań odbywa się w skrzydle wschodnim B3.
                                                    My niestety musimy jeszcze poczekać. Pani w Awimie powiedziała mi, że odbiór w
                                                    skrzydle zachodnim B3 przewidywane jest za ok 3 tygodnie :((( SKANDAL!!!
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: punto5 Re: List z AWIMU IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 17.10.05, 18:40
                                                    W/g mnie taka procedura odbioru ma na celu uspokojenie ludzi i obrone wykonawcy
                                                    od placenie kar umownych za przekroczenie terminu.5 lat temu odbieralem nowe
                                                    mieszkanie i takich praktyk nie stosowano,mieszkanie bylo oddane przed
                                                    terminem,mialem mozliwosc sam przez czas okreslony przezemnin dokladnie
                                                    obejrzec mieszkanie,dokonac niezbednych pomiarow/dostalem od wykonawcy do
                                                    dyspozycji listwe pomiarowa i poziomice/ ,w mieszkaniu bylo oswietlenie
                                                    robocze,moglem na spokojno spisac usterki/nie bylo usterek/.Mysle,ze jak
                                                    ci,ktorzy beda odbierac czy przegladac mieszkania,beda zadac takiego
                                                    postepowania,to pozniej bedzie to standard i inni beda mieli przetarta
                                                    droge.Nie wiem czy nie powinnismy zadac od AWIMu naliczenia wykonawcy kar
                                                    umownych za przekroczenie terminu,warto sie chyba nad tym zastanowic.
                                                  • totem2 Re: List z AWIMU 17.10.05, 21:42
                                                    Dzisiaj oglądaliśmym nasze mieszkanie (B3E). Wrażenia jak najbardziej pozytywne.
                                                    Przed rozmową z przedstawicielami wykonawcy (kierownik budowy, elektryk,
                                                    wod/kan), Awimu i inspektorem nadzoru, mogłem spokojnie przez godzinę wszystko
                                                    obejrzeć i obmierzyć. Poziomnicę metr i łatę przywiozłem sobie swoje, ale gdyby
                                                    nie, to mógłbym skorzystać z solidnej ok. 2m poziomnicy dostępnej na miejscu.
                                                    Poważnych usterek nie znalazłem, ledwie kilka drobiazgów. Wszystkie do
                                                    poprawienia w jeden dzień. Za dwa dni możemy sprawdzić czy i jak zostały
                                                    usunięte. Nie wiem, czy to my mieliśmy takie szczęście czy to efekt przeglądu
                                                    dokonanego dwa tygodnie temu przez Spółdzielnię. Jeśli tak, to system z
                                                    wcześniejszym przeglądem jeszcze bez odbiorcy i usuwaniem ujawnionych wtedy
                                                    usterek znakomicie się sprawdza.
                                                    Klatka schodowa jest już prawie wykończona - płytki na podłogach i schodach,
                                                    balustrady, winda już jest, choć jeszcze nie jeździ, lampy, drzwi etc. Od
                                                    poprzedniego weekendu przybyła kostka na zjeździe do garaży w B3. Dzisiaj
                                                    układali płytki na schodach przy wejściu do wschodniej klatki B3. Budynek
                                                    jeszcze nie jest ogrzewany. Dowiedziałem się, że ogrzewanie ma być włączone w
                                                    przyszłym tygodniu. Jeśli ktoś chce jeszcze o coś zapytać, to chętnie odpowiem.
                                                  • Gość: ToMasz Pytanie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 21:55
                                                    Pytanie:) czy powiedzieli Ci kiedy będziesz mógł zacząć prace wykończeniowe w
                                                    Twoim mieszkaniu? Nam powiedzieli w AWIMie, że to będzie z początkiem grudnia,
                                                    czyli do momentu zakończnia robót w pozostałych budynkach, jak teren opuści
                                                    ciężki sprzęt...
                                                    Pozdr.
                                                  • totem2 Re: Pytanie :) 17.10.05, 22:32
                                                    Za dwa dni obejrzę usunięte usterki, potem podpiszę protokół odbioru mieszkania
                                                    w Awimie (tam mam dostać "instrukcję obsługi do mieszkania"). Po podpisaniu
                                                    protokołu Awim zawiadomi Bezpieczny Dom, żeby zmienili wkładkę w drzwiach i
                                                    wtedy dostanę klucze. Konkretnie nie pytałem, kiedy mogę zacząć prace, bo i tak
                                                    najpierw potrzebne jest włączenie prądu i wody. Z Awimu dostanę zaświadczenia
                                                    dla ZE i MPWiK potrzebne do podpisania umowy o świadczenie usług. Tak to wygląda
                                                    w moim wypadku, bo usterek praktycznie nie było. Jeśli ktoś ma więcej poprawek
                                                    do zrobienia, na pewno potrwa to dłużej.
                                                  • Gość: Pablo Y37 Re: Pytanie :) IP: *.umk / *.um.krakow.pl 19.10.05, 10:46
                                                    Ja planuję odbór w poniedziałek, ale nie wiem czy będzie jakakolwiek szansa na
                                                    sprawdzenie instalacji elektrycznej, wod-kan i CO skoro nie ma umów i nie
                                                    jeszcze grzeją ... Pytania do totem2: czy w trakcie przeglądu miałeś
                                                    elektryczne zasilanie robocze, czy i jak sprawdziłeś drożność kanalizacji WC,
                                                    odpływów pralki i zlewozmywaka i ewentualnie zmywarki? Jak sprawdziłeś
                                                    działanie instalacji antenowej RTV i internetu ? Jaki punkty są wyszczególnione
                                                    w protokole objęcia lokalu ? Bedziemy wdzięczni za pełną odpowiedź... Pozdro
                                                    dla sąsiadów !!!
                                                  • Gość: punto5 Re: Pytanie :) IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 20.10.05, 12:38
                                                    Czy ktos z b2 wie kiedy beda odbiory skrzydla wschodniego.
                                                  • totem2 Re: Pytanie :) 20.10.05, 13:08
                                                    Sprawdzałem od strony "budowlanej" - tynki, wylewki, wymiary, okna, drzwi i
                                                    rozmieszczenie punktów wszystkich instalacji. Bez wody i prądu oczywiście nie ma
                                                    możliwości sprawdzenia ich działania. Protokołu "objęcia lokalu" jeszcze nie
                                                    było - był tylko protokół z przeglądu - lista zauważonych usterek do usunięcia.
                                                    Mieszkanie zażyczyłem sobie bez osprzętu elektrycznego więc nawet gdyby było
                                                    zasilanie to też bym niczego nie sprawdził. Internetu i kablówki też się
                                                    sprawdzić nie da, bo na razie są tylko kable w ścianach - internetowe do
                                                    "pomieszczenia serwerowni" (gdziekolwiek ona jest :) a RTV gdzieś gdzie będą
                                                    stacje czołowe kablówki i/lub zbiorczej (może też w tej serwerowni?). To jest
                                                    taki "mocno roboczy" przegląd.
                                                    Zanim będzie właściwy odbiór, będzie już działało ogrzewanie (mają włączyć w tym
                                                    tygodniu). Co do odpływów to warto sobie na tę okazję zrobić kawałek rury 110 z
                                                    przejściówką na 32 (może też 50) i kolankiem, żeby przy każdym odpływie wsadzić
                                                    i wlać wiadro wody.
                                                  • totem2 Re: Pytanie :) 20.10.05, 13:12
                                                    Ogrzewanie ma być w przyszłym, nie w tym tygodniu.
                                                  • Gość: Pablo Y37 Re: Pytanie :) IP: *.umk / *.um.krakow.pl 21.10.05, 10:00
                                                    do totem2 - dziękuję za szybki odzew, spróbuję przygotować sobie
                                                    jakieś "ustrojstwo' do sprawdzenia tej kanalizacji; co do budynku B-2 nie mam
                                                    żadnych informacji odnośnie terminów, ale pisma do lokatorów będą ok. 20
                                                    listopada..
                                                  • Gość: krissssssssssss Re: Pytanie :) IP: *.polkomtel.com.pl 21.10.05, 11:58
                                                    No to fajnie, jeśli chodzi o dbiory B2. W pismach podają, że przeglądy mieszkań
                                                    przez spółdzielnie będą co 2 tyg inny budynek, natomiast jeśli chodzi o
                                                    lokatorów to już urosło to do miesiąca. Ciekaw jestem kiedy dadzą do odbiotu
                                                    ostatni budynek lokatorom. W tym tempie przewiduje luty. Z tego wyniknie, że
                                                    suma sumarum osiedle zostanie nam przekazane całe z 6 miesięcznym opóźnieniem
                                                    (chyba, że spadnie śnieg lub deszcz to będzie większe opóźnienie). Ja mam
                                                    wrażenie, że takie mamy władze spółdzielni, że na wszystko przystają.
                                                    pozdr.
                                                  • Gość: punto5 Re: Pytanie :) IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 22.10.05, 10:24
                                                    Bede dzisiaj na budowie.Moze mieszkanie nie bedzie zamkniete to sprawdze czy
                                                    usterki,ktore zauwazylem 2 tyg.temu i widzial je tez kierownik zostaly
                                                    usuniete.Spytam sie tez kiedy przewiduja oddanie b2 i kiedy beda te wymyslone i
                                                    w/g mnie zbedne przeglady/chodzi tu tylko o to,by uspokoic ludzi na
                                                    zasadzie "co chcecie przeciez odbiory sie odbywaja" a te odbiory to tak nic nie
                                                    przyspiesza procesu wykanczania mieszkan.Zastanawiajacy jest faky dzialania
                                                    wladz spoldzielni przeciwko interesom czlonkom a w interesie wykonawcy/za
                                                    wszelka cene staraja sie usprawiedliwic opoznienia wykonawcy/
                                                  • Gość: punto5 Re: Pytanie :) IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 22.10.05, 15:11
                                                    Bylem.Wb2 zaczeli klasc plytki w holu,po za tym nic sie nie zmienilo wewnatrz
                                                    od zeszlej soboty.Na zewnatrz duze zmiany,kolo b3 i b2 zrobione chodniki,wjazd
                                                    do garazy.Mieszkania w b2 otwarte schna,ale jeszcze nie wykanczaja tynkow,nie
                                                    ma drzwi wewnetrznych tak ,ze do odbioru jeszcze daleko.
                                                  • Gość: Grzesiu Re: Pytanie :) IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 24.10.05, 13:08
                                                    Czy ktos ma informacje kiedy odbiory czy przeglady w B 2.
                                                  • Gość: pablo Y37 Re: Pytanie :) IP: *.umk / *.um.krakow.pl 24.10.05, 14:17
                                                    Grzesiu - jestem dzisiaj na tym pseudoodboorze więc zapytam a jutro ni napiszę
                                                    co udało mi się ustalić..Pozdro dla sąsiadów (a zwłaszcza sasiadek!!!-
                                                    wszak: "nie da ci ojciec, nie da ci matka tego co dać ći może sąsiadka!" Hey.
                                                  • Gość: LB3 Re: Pytanie :) IP: *.compower.pl 24.10.05, 20:39
                                                    Byłem w piątek na przeglądzie mieszkania. Ogólnie muszę powiedzieć że przegląd
                                                    wypadł całkiem nieźle. Było tylko kilka drobnych poprawek. Nie ma jeszcze
                                                    wstawionych drzwi wewnętrznych. Kierowniczka budowy mówiła że najlepiej
                                                    zamontować ościeżnice jak będą już zrobione podłogi. W sumie nie bardzo się na
                                                    tym znam ale może ktoś z was mnie oświeci na temat tych ościeżnic. Czy jest
                                                    jakiś problem żeby zamontowac je do poziomu wylewki a później do nich dopasować
                                                    podłogi? Podobno za około 2 tyg. będę mógł już coś tam robić więc powoli muszę
                                                    opracowac strategię :))
                                                  • Gość: pablo Y37 Re: Pytanie :) IP: *.umk / *.um.krakow.pl 25.10.05, 11:03
                                                    Grzesiu: przeglądy w B-2 będą zaczynali od strony wschodniego skrzydła za 3
                                                    tygodnie, u mnie przegląd okazał się opłacalny - wylewki schodziły pod palcami,
                                                    część narożników nie trzyma konta prostego a ściany w niektórych miejscach
                                                    wymagają zeszlifowania, na szybach okuien drobne ale widoczne rysy. Ale zarówno
                                                    przedstawiciel AWIM-u jak i mój biegły wykonali pracę wzorowo! Po usunięciu
                                                    tych usterek będzie O'K a za 2 tygodnie będzie można podpisywać umowy na prąd i
                                                    wodę. Acha, CO już grzeje (choć lekko)a więc kolejna rzecz dotrzymana przez
                                                    AWIM, ogólne wrażenia bardziej niż dobre ale dopiero bieżąca eksploatacja
                                                    lokalu ujawni "co (złego0 w trawie piszczy"... BY,by...
                                                  • Gość: krissssssssssss Re: Pytanie :) IP: *.plusgsm.pl 24.10.05, 20:51
                                                    Co znaczy kłaść płytki w holu? Ja myślałem, że już w tym budynku są już
                                                    położone. Powiedz, gdzie jeszcze nie ma. Mnie interesuje klatka bez windy. Czy
                                                    tam może byłeś?
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: krissssssssssss Re: Pytanie :) IP: *.plusgsm.pl 24.10.05, 20:53
                                                    To było oczywiście do B2.
                                                  • Gość: ToMasz Re: Pytanie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 18:01
                                                    Czy ktos wie kiedy bedzie mozna zaczynac prace wykonczeniowe w mieszkaniach B3?
                                                    Czy jest jakas oficjalna data podawana przez AWIM?
                                                    Pozdr.
                                                  • Gość: Pablo Y37 Re: Pytanie :) IP: *.umk / *.um.krakow.pl 26.10.05, 08:51
                                                    Do ToMasz'a: dostałem informację że do 2 tygodni będzie można podpisywać umowy
                                                    z Zakładem Energetycznym oraz MPWiK (a w tym czasie wykonawca "LEŚ" oraz inni
                                                    podwykonawcy mają usunąć ujawnione na przeglądzie usterki) i po tym terminie
                                                    można będzie wchodzić do mieszkań. Boję się tylko czy pogoda jeszcze
                                                    wytrzyma...
                                                  • Gość: ToMasz Re: Pytanie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 10:14
                                                    Pogoda to chyba nie problem, ale ciekawe kiedy teren budowy opusci ciezki
                                                    sprzet. Slyszalem ze dopoki to nie nastapi nie bedzie mozna wchodzic do
                                                    mieszkan...
                                                    Pozdr
                                                  • Gość: rav odbiór mieszkania IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 27.10.05, 09:29
                                                    odebrałem wczorej mieszkanko i było nie najgorzej, wielkich jaj nie
                                                    było,natomiast uczestniczył w tym jakiś "niezalezny ekspert", chyba inspektor
                                                    budowlany, który zauważył parę usterek, które zupełnie umknęły mojej uwadze.
                                                  • tin.a Re: odbiór mieszkania 27.10.05, 10:18
                                                    Czy możesz napisać jakie, lub jakiego typu były usterki, które zauważył
                                                    "niezależny ekspert", lub które zauważyłeś sam? Też w najbliższym czasie mam
                                                    dokonywać "odbioru" i jestem tym zainteresowana.
                                                    Pozdrawiam sąsiadów.
                                                  • Gość: rav Re: odbiór mieszkania IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 27.10.05, 11:57
                                                    niedomalowana konstrukcja tarasu (mam duży taras), niewielkie i niedomalowane
                                                    fragmenty tynku, lekko pęknięte płyki na tarasie
                                                  • tin.a Re: odbiór mieszkania 27.10.05, 12:33
                                                    Dzięki za odpowiedź.
                                                  • Gość: ToMasz Re: odbiór mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 13:03
                                                    W sobote "odebralismy" mieszkanie. Ogolne wrazenie bardzo dobre. Nie
                                                    znalezlismy wiekszych usterek. Nawet znajoma, ktora jest inspektorem nadzoru
                                                    budowlanego, byla pod duzym wrazeniem jakoscia wykonczenia. Teraz czekamy na
                                                    odbior kluczy. Mamy nadzieje, ze szybko to nastapi...
                                                    Pozdr.
                                                  • Gość: kaka Re: odbiór mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 16:40
                                                    Wiecie może czy kończą już z "przeglądami" w B3? Kiedy B2?? Według tego
                                                    śmiesznego pisma z AWIMU powinni już zacząć B2!!!
                                                  • Gość: krissssssssss Re: odbiór mieszkania IP: *.polkomtel.com.pl 03.11.05, 21:41
                                                    Dzisiaj odebrałem mieszkanie w B2. Ogólnie wszystko ok. Jedynie kilka małych
                                                    poprawek. Odbiory są na aścianie wschodniej.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: krissssssss Umowa z zak. elektrycznym po odbiorze mieszkania IP: *.polkomtel.com.pl 04.11.05, 10:15
                                                    Czy ktoś był już w zakładzie energetycznym podpisać umowę. Ja dowiedziałem się,
                                                    że nieraz każą płacić dodatkowo za "opłatę za przyłączenie energii
                                                    elektrycznej". Według umowy z tego co pamiętam nie powinniśmy ponośić opłaty za
                                                    to. A nie jest to kwota bagatelna bo 121 zł/kW, a więc jak mamy kuchenki
                                                    elektryczne itd. to wyjdzie ok 2 tys.
                                                    Proszę o odpowiedź.
                                                    Dzięki z góry
                                                  • Gość: punto5 Re: Umowa z zak. elektrycznym po odbiorze mieszka IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 07.11.05, 14:04
                                                    Ja jeszcze nie odebralem/drobne usterki/,ale wracajac do umow z elektrownia to
                                                    chyba niemozliwe zebysmy placili za podlacza.Dobrze by bylo zeby ktos z
                                                    AWIMu,kto czyta to forum odpowiedzial tu na forum czy czekaja nas te oplaty czy
                                                    nie.
                                                  • tin.a Re: Umowa z zak. elektrycznym po odbiorze mieszka 07.11.05, 15:00
                                                    Rozmawiałam na ten temat z przedstawicielem Awimu, powiedział, że nie ma żadnej
                                                    opłaty.
                                                    Pozdrawiam sąsiadów.
                                                  • Gość: punto5 Re: Umowa z zak. elektrycznym po odbiorze mieszka IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 07.11.05, 16:28
                                                    Dziekuje za informacje
                                                  • Gość: Tomek Re: odbiór mieszkania IP: *.range86-137.btcentralplus.com 09.11.05, 20:33
                                                    Czy ktos wie jak sie ma sprawa z odbiorami na 3p. w B2 ?
                                                  • Gość: caroll Re: odbiór mieszkania IP: *.bph.pl 10.11.05, 12:29
                                                    Witaj Sąsiedzie,

wczoraj dostałem pismo z AWIMu o terminach przeglądu mieszkań:
                                                    14-18.11 w godz 13.00-15.30 i 19.11 w godz 9-12.Termin należy wcześniej
                                                    uzgodnić telefonicznie.
                                                    Też jestem z B2 IIIp :)

pozdr
                                                  • Gość: Tomek Re:Do Caroll IP: *.range86-134.btcentralplus.com 11.11.05, 19:20
                                                    Serdeczne dzieki za info. Szukam tez sasiada z B2 m73 p.3
                                                    Wielkie dzieki dla innych sasiadow, za regularne relacje z budowy(rowniez dla
                                                    Punto5). Gratuluje odbioru kluczy, moze ktos doradzi dobrego architekta wnetrz
                                                    z Krakowa. Pozdrawiam wszystkich.
                                                  • Gość: Punto5 Re:Do Caroll IP: *.chello.pl 11.11.05, 20:38
                                                    pozdrawuia sasiad B2 m.75 3p
                                                  • Gość: Tomek Re. Do Punto5 IP: *.range81-159.btcentralplus.com 11.11.05, 22:59
                                                    Dzieki serdeczne. Wyglada na to ze jestesmy sasiadami przez sciane. Tomek m.74
                                              • Gość: . Re: List z AWIMU IP: 213.134.191.* 12.01.06, 17:37
                                                ile chcesz za metr i opisz mieszkanie
    • Gość: M. W. M. Ogrodzenie IP: *.nfb.pl 28.10.05, 19:33
      Powstaje ogrodzenie od strony parku. Ładne ale martwie się, że trochę niskie.
      Zdziwiło mnie też wyłożenie trawą tarasów ziemnych. Nie wiem czy pora roku jest
      dobra na to.
      • Gość: LB3 Re: Ogrodzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 13:18
        Podobno w przyszłym tygodniu jest szansa na otrzymanie kluczy. Czekają tylko na
        podłączenie prądu..
        • Gość: ToMasz Klucze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 10:44
          Czy ktos juz dostal klucze do mieszkania?
          Pozdr.
          • Gość: LB3 Re: Klucze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 15:21
            Podobno mają dawać w czwartek o ile do tego czasu podłączą prąd...
            • Gość: LB3 Re: Klucze... IP: *.compower.pl 11.11.05, 02:16
              Wczoraj dostałem klucze do mieszkania :). Oprócz mnie jeszcze kilka osób
              dostało z B3. Zaczęli w końcu robić drogą osiedlową wzdłuż B1 B2 i B3.
              • Gość: ToMasz Re: Klucze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 10:07
                Też wczoraj dostalismy klucze do mieszkania no i oczywiscie "zawory z głowicą
                termostatyczną" :)
                Pozdr.
                • Gość: krissssssssssssss Re: Klucze... IP: 212.2.100.* 13.11.05, 20:58
                  Czy możecie powiedzieć mi po jakim czasie odezwali się do was z poprawkami po
                  pierwszym przeglądzie mieszkania? Ja czekam już pobad tydzień i cisza.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: LB3 Re: Klucze... IP: *.compower.pl 13.11.05, 23:32
                    Nie odezwali się...Trzeba dzwonić. Najlepiej do kierowniczki budowy. Ona powie
                    czy są usunięte usterki. Później trzeba na budowie podpisać dokument że
                    poprawki są usunięte i wtedy można dzwonić do AWIMU i umówić się na odebranie
                    kluczy.
                  • Gość: punto5 Re: Klucze... IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 14.11.05, 09:26
                    Napisz jakie zglosiles usterki.Ja zglosilem usterki dotyczace robot
                    tynkarskich.Przyszedlem po tygodniu i zamiast poprawionych tynkow
                    stwierdzilem,ze sa gorsze niz byly.Dali jakiegos goscia,ktory nie ma pojecia o
                    robocie.Poprosilem jakiegos kierownika powiedzial,ze mnie nie powinno
                    interesowac kto to robi oni sprawdza robote i do mnie zadzwonia/ w co
                    watpie/Juz jest polowa listopada jak tak beda robic to uniemozliwia mi odbior
                    mieszkania w takim czasie bym mogl go wykonczyc i skorzystac z ulgi
                    remontowej,a wtedy bede sie domagal zwrotu strat z tego tytulu.Jak mnie
                    powiadomia o poprawieniu usterek to bede zadal by przy odbiorze byl inspektor
                    nadzoru z AWIMu /bierze przeciesz nasza kase/ i wam radze takze zadac obecnosci
                    inspektora nadzoru.Sprawdzajcie dokladnie wykonanie poprawek,bo potem nic juz
                    nie wyegzekujecie .
                    • Gość: krissssssss Re: Klucze... IP: *.polkomtel.com.pl 14.11.05, 14:53
                      Ja miałem pierdoły. Porysowany parapet, troszke dożucić tynku w kącie (nierówna
                      ścianka). W sumie dla jednej osoby 4h roboty. Trwa już to 8 dni roboczych. Jak
                      zadzwoniłem to jeszcze mają coś poprawiać. Ja już przesuwałem kilka razy ekipy
                      wykończeniowe. Zaczyna mnie to delikatnie mówiąc denerwować. Jak można było
                      pracować latem to nic sie nie robiło. Byłem 11 listopada na budowie i widziałem
                      o 18.00 jak goście układali kostke brukową. Czy to normalne?
                      pozdr.
                      • Gość: punto5 Re: Klucze... IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 16.11.05, 08:24
                        U mnie tez nic nie jest robione.Podobno dzsisiaj ma przyjsc ekipa ,a w sobote
                        mija 2 tyg.czyli termin w jakim mialy byc usuniete usterki.Jak znam zycie to
                        ich w tym terminie nie usuna albo zrobia fuszerke i znowu nie odbiore i termin
                        sie przesunie.Napiszcie jakie macie problemy z usuwaniem usterek.
                        • jacek30p Re: Klucze... 16.11.05, 12:46
                          Kurde a my nie mieliśmy prawie usterek, porysowana szyba i brak domofonu. Szybe
                          wymienili, ale domofonu nie bo jak przywieźli domofony to się okazało że są
                          puste w srodku:) jaja nie:)?
                          No i czekamy na pełne domofony:)
                          Pozdrawiam sąsiadów i sąsiadki:)
                          • Gość: punto5 Re: Klucze... IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 16.11.05, 13:59
                            No to na koniec zaczyna sie robic nieciekawie.Zadna szanujaca sie firma
                            dzialajaca na wolnym rynku na takie lekcewazenie klienta nie moze sobie
                            pozwalac.
                            • Gość: kaka Re: Klucze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 14:20
                              Witam sąsiadów! W piątek mam przegląd mieszkania a z treści poniższych postów
                              wynika, że powinienem się dobrze na to przygotować. Czy ktoś z Was w chwili
                              wolnej mógłby opisać jak dokładnie ten przegląd wygląda i na co szczególnie
                              zwrócić uwagę. Wiem, że pisaliście o tym wcześniej ale może ktoś mógłby to
                              zrobić jeszcze bardziej szczegółowo. Z góry dziękuję i pozdrawiam!!!
                              • Gość: punto5 Re: Klucze... IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 16.11.05, 15:09
                                Najlepiej przyjdz z godzine przed wyznaczona godz.przegladu,dokladnie poogladaj
                                cale mieszkanie,zwroc uwage na tynki/czy sa rowne,czy nie ma
                                fal,nierownosci,czy sa rowne krawedzie itp./.Ogladnij tez dokladnie
                                okna,sprawdz rownosc szczelin miedzy skrzydlami okien ,czy nie ma porysowanych
                                szyb itp./.Przy odbuiorze jest przedstawiciel AWIMu,i wykonawcow.Zglos
                                wszystkie usterki i dopilnuj by byly zapisane do protokolu.Jezeli nie bedzie
                                zadnych to podpiszesz protokol bezusterkowo i za tydzien odbierzesz w AWIMie
                                klucze od mieszkania.Jas niestety mam pecha i moje mieszkanie jest dokladnie
                                spaprane/ogladalem wiele innych i sa w porzadku a u mnie zrobiono byle
                                jak /prawdopodobnie trafila sie mni ekipa partaczy a inne mieszkania robili
                                fachowcy/.Zycze bezusterkowego odbioru.
                                • Gość: kaka Re: Klucze...do punto5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 15:29
                                  Dzięki!!! Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki to chętnie skorzystam!!
                                  Pozdrowienia.
                                  • Gość: punto5 Re: Klucze...do punto5 IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 17.11.05, 11:40
                                    Moj przyszly sasiad /mieszkanie obok mojego/wczoraj odebral klucze z czego sie
                                    bardzo cieszyl/ja takze bo milo jest jak sie widzi kogos tak szczesliwego jak
                                    on wtedy byl /.Ja niestety jeszcze dlugo nie odbiore/wczoraj znowu nikt nic nie
                                    robil/.Mysle ,ze te informacje,ktore Ci podalem powinny wystaczyc do
                                    czekajacego Cie przegladu i mam nadzieje,ze nie bedziesz mial zadnych poprawek.
                                    • Gość: kaka Re: Klucze...do punto5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 12:21
                                      Dzięki jeszcze raz! I powodzenia z odbiorem....
                                      • Gość: krisssssssssssssss Opłata administracyjna IP: *.polkomtel.com.pl 17.11.05, 15:15
                                        Czy może mi ktoś powiedzieć co wchodzi na tą opłatę administarcyjną, którą
                                        otrzymałem w AWIM-ie? Czy ktoś dowiadywał się na ten temat? Ja niestety szybko
                                        podpisałem i z racji braku czasu nie dopytałem się. Dodatkowo otrzymałem zniżke
                                        20% w Grudniku. Czy ktoś wie, jakie są ceny tam? Czy opłaca się kupować tam,
                                        oraz czy towar z promocji też w to wchodzi?
                                        Dziękuję
                                        • Gość: s Re: Opłata administracyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 15:37
                                          od czego zalezy ilosc literek "s" w twoim nicku?
                                          • Gość: krisssssssssss Re: Opłata administracyjna IP: *.polkomtel.com.pl 17.11.05, 16:14
                                            Zależy jak długi trzymam palec na przycisku ssssssssssssss.
                                            pozdrawiam
                                            • Gość: LB3 Re: Opłata administracyjna IP: *.compower.pl 17.11.05, 23:05
                                              z tą zniżką w "Grudniku" jest różnie. Większość cen mają właśnie o te 20%
                                              wyższe niż gdzie indziej :)). Na promocje nie mamy zniżki. Część asortymentu
                                              udało mi się jednak znaleźć w podobnej cenie lub trochę wyższej niż gdzie
                                              indziej i wtedy po odliczeniu 20% można parę zł zaoszczędzić. Najlepiej
                                              zorientować się najpierw co się chce kupić i sprawdzić ceny w jakimś "zwykłym"
                                              sklepie. Osobiście udało mi się znaleźć kilka rzeczy na których zaoszczędziłem
                                              już koło 900 zł :)
                                              • Gość: punto5 Re: Opłata administracyjna IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 18.11.05, 08:27
                                                Bylem wczoraj poraz trzeci odbierac mieszkanie po usunieciu
                                                usterek.Skandal !!!! nie dosc,ze nie zostaly usuniete to jeszcze uszkodzili
                                                jedno skrzydlo okna nadproze,ktore bylo do poprawy w dalszym ciagu jest do
                                                poprawy,sciany krzywe jak pokazywalem kier.krzywizny pod narozem to mowi on do
                                                mnie co pan tak ta waga ruszasz.Czyli zamiast starac sie wykonac poprawki
                                                spapranej roboty denerwuja ludzi Osobiscie zdenerwowaslem sie takim podejsciem
                                                do mnie,przeciesz nikt nic mi nie daje za darmo,placimy za mieszkania i mamy
                                                prawo wymagac jakosci wykonania.Apel do wszystkich,ktorzy jeszcze nie odebrali
                                                mieszkan - sprawdzajcie dokladnie jakosc tynkow ,prawidlowych katow ,rownch
                                                krawedzi,ramy i futryny okienne bo tam jest najwiecej usterek.Jutro mija dwa
                                                tygodnie czasu jaki mieli na usuniecie u mnie usterek i mysle zesie postaraja
                                                bym juz nie mial zadnych zastrzezen.
                                                • Gość: krissssssssss Szyby windowe w klatkach bez wind IP: 212.2.100.* 20.11.05, 19:32
                                                  Byłem dzisiaj na budowie. Zauważyłem, że tam gdzie powinny być drzwi do win
                                                  zamontowano barierki. Zastanawiam się, czy to wszystko. Jeśli tak, to będzie to
                                                  tylko kwestia czasu i będziemy mieli tragedie. Przecież dzieci mogą np. Zabawić
                                                  się w Harego Potera czy batmana. Może też kto się potknąć, nie wiem co jeszcze?
                                                  Według mnie powinni, jezeli tych wind juz nie ma to zaszklic je tak jak w
                                                  innych miejscach. Wiem, że innych to nie interesuje, ale uważam, że jest to
                                                  sprawa wszystkich.
                                                  • grzesiu35 Re: Szyby windowe w klatkach bez wind 21.11.05, 13:56
                                                    Na pewno nie zostawia otwartych szybow wind.Czy ktos kto odbieral mioeszkanie w
                                                    sobote moze podzielic sie informacjami o jakosci wykonania.Spotkalem
                                                    goscia,ktory juz czwarty raz odbiera mieszkanie w b2 i to co bylo do poprwienia
                                                    mu nie poprawiaja tylko go zwodza i chca by odebral fuszerke.Jezeli tak ma byc
                                                    tez w b1 to dziekuje.
                                                  • Gość: punto5 Re: Szyby windowe w klatkach bez wind IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 24.11.05, 08:33
                                                    Co sie dzieje,ze nikt nic nie pisze.Ja wreszcie odebralem poprawki,mimo ze do
                                                    konca nie bylo wszystko w porzadku ale juz nie chcialerm sie denerwowac.Reszte
                                                    musze niestety sam poprawiac.Piszcie gdzie najtaniej mozna kupic materialy
                                                    wykonczeniowe,poleccie tanich a dobrych wykonawcow itp.
                                                  • Gość: krissssssss Re: Szyby windowe w klatkach bez wind IP: *.polkomtel.com.pl 24.11.05, 09:52
                                                    Jeśli chodzi o materiały wykończeniowe:
                                                    Jest taka firma Rudex-bis w Myślenicach. Jest to hurtownia, mają dobre ceny. Ja
                                                    tam zamówiłem na kilka tysięcy złotych. Jak obliczyłem są ok. 10-15 % tańsi niż
                                                    w Krakowie. Dam może przykład. Wanna w firmie jedej w Krakowie była po 650 zł,
                                                    a oni dali mi cene 540 zł. Druga dosyć tania firma jest Krak-fliz. Można
                                                    spokojnie negocjować. Wczoraj wieczorem przywiozłem kilka rzeczy na budowe.
                                                    Byłem ok. 20. Otworzyłem brame, wjechałem samochodem, rozładowałem towar. Nikt
                                                    nie pojawił się z portierów. Bardzo mnie to zdziwiło. Czy tak ma wyglądać
                                                    ochrona? Jak tak to ma wyglądać to ja nie będę dziwił się, jak będą włamania.
                                                    Przecież gość powinien chociaż spisać numery rejestracyjne samochodu. Zobaczyć
                                                    co ja robie. Ja ze swojej strony założe sobie alarm natychmiast.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: KaśkaGM Odbiór a tynki IP: *.chello.pl 30.11.05, 08:29
                                                    Witam , mam 2 pytania do sąsiadów, którzy już odebrali mieszkania. Czy w
                                                    waszych nowych m tynki były juz suche czy tak jak u mnie woda skrapla się na
                                                    ścianach, że aż miło ?? Przecież jak przejmę mieszkanie to ja zapłacę za jego
                                                    wysuszenie. To bardzo podnosi koszty ogrzewania lokalu. Nasza spółdzielnia
                                                    obiecywała wykorzystać część nadwyżki z wpłat na ogrzewanie mieszkań przez
                                                    jakieś 2-3 miesiące, a teraz widzę, że nastąpiła jakaś zmiana, bo do grudnia
                                                    płacimy czynsze - no chyba, że jak będzie rozliczenie w kwietniu to nam dopłacą
                                                    do ogrzewania. Czy ktoś rozmawiał o tym w Awimie ?? Drugie pytanie dotyczy
                                                    czynszu - w jakiej wysokości jest opłata za m2 mieszkania - chodzi tutaj o
                                                    wszystkie koszty wliczane do czynszu oczywiście poza opłatami za zużycia :-)
                                                    (bo tego na razie nie wie nikt)?? A no i jeszcze ostatnie pytanie - jak wygląda
                                                    sprawa z odbiorem garaży ??
                                                  • Gość: rav Re: Odbiór a tynki IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 01.12.05, 13:59
                                                    U mnie tynki były suche, tzn nie skraplała sie pora wodna, może miałaś
                                                    pozamykane okna! Probleme jest, że pomimo, iż płacimy za ogrzewanie, kaloryfery
                                                    są zimne. Faceci z AWIM`u powiedzieli mi, że jest to skutek odkręcania
                                                    kaloryferów i zakręcania wody przez ekipy prowadzące prace wykończeniowe.
                                                  • Gość: rav Re: Odbiór a tynki IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 01.12.05, 13:59
                                                    U mnie tynki były suche, tzn nie skraplała sie pora wodna, może miałaś
                                                    pozamykane okna! Probleme jest, że pomimo, iż płacimy za ogrzewanie, kaloryfery
                                                    są zimne. Faceci z AWIM`u powiedzieli mi, że jest to skutek odkręcania
                                                    kaloryferów i zakręcania wody przez ekipy prowadzące prace wykończeniowe.
                                                  • Gość: KaśkaGM Re: Odbiór a tynki IP: *.chello.pl 01.12.05, 19:10
                                                    Acha czyli jak rozumię znowu nasza wina, bo to nasze ekipy wchodzą i
                                                    ewentualnie coś majstrują przy kaloryferach(tzn. przy ścianach, co wpływa na
                                                    pracę kaloryferów, a właściwie na brak takowej pracy :-). Jeśli takie jest
                                                    przesłanie panów z Awimu to mnie chyba trafi. Mam już dość zganiania
                                                    wszystkiego na lokatorów. A fakt pozostaje faktem - u mnie w mieszkaniu jeszcze
                                                    długo nic nie zrobię, ale czynsz mam już płacić od grudnia. Tylko nie bardzo
                                                    pojmuję dlaczego, opłaty wchodzą przecież dopiero w momencie zameldowania. To
                                                    jakieś bezprawie.
                                                  • Gość: kaka Re: Odbiór a tynki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 10:32
                                                    Witam!! Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy kluczy :-). Ile czasu od
                                                    podpisania protokołu odbioru do momentu przekazania kluczy zajęło Wam
                                                    załatwienie wszystkich formalności ? I jak to w kojejności wygląda?
                                                    Z góry dziękuje!
                                                  • Gość: rav Re: Odbiór a tynki IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 02.12.05, 10:49
                                                    nie było wielkich formatności, trza udać się do AWIM`u na Grunwaldzką, odebrać
                                                    pare papierów, następnie do Zakł. Energetycznego ul. Dajwór, no i umówić się z
                                                    gościem zakładającym zamek
                                                  • Gość: rav Re: Odbiór a tynki IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 02.12.05, 10:53
                                                    niezupełnie, osobiśnie w ogóle nie zamierzam się meldować (w tym roku
                                                    wymieniałem dowód i prawo jazdy, hehe), więc w ogóle nie płaciłbym czynszu,
                                                    natomiast ktoś musi płacić za ciepło, sęk w tym że tak czy siak kaloryfery są
                                                    zimne, ściany nie schną, a mu płącimy MPEC`owi
                                                  • Gość: rav Re: Szyby windowe w klatkach bez wind IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 01.12.05, 14:06
                                                    Cóż, szczerze mówiąc nie chce mi się jechać aż do Myślenic, ciekawe, jak jest z
                                                    opłatą za transport do Krakowa. Osobiście kupuję w firmie saniWell obok Max-
                                                    Fliz przy Zakopiance. Mówię wprost, że np. tu i tu flizy kosztują 90 zł/m2, a
                                                    on mi sprzedaje za 80, jakaś atmatura za 700, on mi 600, można sie tez
                                                    targować. Goście sprzedają prawie wszystko. Przy Al. JP II, obok skrzyżowania z
                                                    Meissnera, są 2 sklepy. W Proficie dają rabat przy zakupie ponad 2000 zł do
                                                    20%, dobre ceny daje taż facet w sklepie bodajże Vaillant czy jakoś tak, ale
                                                    onn nie sprzedeje płytek.
                                                  • Gość: LB3 kaloryfery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 14:47
                                                    Kaloryfery grzeją słabo bo jest tak ustawione przy zaworze. Kierowniczka budowy
                                                    mówiła że grzeją na 40% możliwości. W AWIM-ie kilka dni temu mówili że trochę
                                                    podkręcą i faktycznie są deczko cieplejsze ale niestety tylko deczko. Szczerze
                                                    mówiąc przydałoby się odkręcić na max. bo nawet jak się maluje to farba lepiej
                                                    by schła..
                                                  • Gość: jacek 30p Re: kaloryfery IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.12.05, 22:16
                                                    A u mnie jest ciepło i nic nie kreciłem przy kaloryferach. Mieszkanie mam na
                                                    parterze w B2 i jest naprawde ciepło:)
                                                  • Gość: ToMasz cisza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 18:55
                                                    Witam sąsiadów! Jak tam postępy w wykańczniu mieszkanek? Na formu cisza to
                                                    pewnie wszyscy ostro pracują :) A może ktoś już się wprowadził???
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: KaśkaGM Re: cisza... IP: *.chello.pl 13.12.05, 11:17
                                                    No nie jestem przekonana czy ktoś juz sie wprowadził, ale z tą ostrą pracą to
                                                    chyba fakt :) Jak się zaczyna płacić czynsz to raczej stara się wprowadzić jak
                                                    najszybciej :-) U nas dopiero początek "sodomy i gomory", ale cóż tynki były
                                                    mokre i nic nie dało się robić :( Kierownik budynku pytał się czy na święta
                                                    planujemy się wprowadzić, ale to chyba zbyt wielki optymizm, bo na klatkach
                                                    jeszcze wykopaliska :-) Że nie wspomnę o garażach :-)
                                                  • Gość: dzmar kupno mieszkania w eldorado IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 13.12.05, 22:36
                                                    zastanawiamy się nad kupnem mieszkania w moim eldorado oczywiście już z rynku
                                                    wtórnego. człowiek od którego chcemy je kupić twierdzi, że już jest rozliczony z
                                                    Awimem i że niczego już nie będziemy musieli dopłacać. Bylibyśmy wdzięczni za
                                                    odpowiedź na pytanie czy realizacja została już rozliczona i rzeczwiście nie
                                                    ponieśiemy żadnych dodatkowych kosztów? drugie pytanie wiąże sie z położeniem
                                                    tego mieszkania: jest to parter a taras wychodzi podobno na stronę południową
                                                    jednak z obu stron są skrzydła budynku; czy w związku z tym do mieszkania
                                                    dociera słońce?
                                                  • Gość: Tom Re: kupno mieszkania w eldorado IP: *.range81-151.btcentralplus.com 13.12.05, 23:26
                                                    Czy to mieszkanie w b2 marketowane przez agencje Polnoc, 93m2? Jesli tak to
                                                    sasiaduje z moim nr 53 w rogu wshodnim. U mnie jest bardzo jasno i pozytywnie.
                                                    Jesli wlasciciel wplacil wszystko to jest OK, ale musicie sie o tym dowiedziec
                                                    w Awimie. Powodzenia.
                                                  • Gość: zainteresowany Re: kupno mieszkania w eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 08:44
                                                    Napisz proszę ile mniej więcej życzą sobie za m2. Bardzo chciałbym kupić tam
                                                    mieszkanie ale ponoć niektórzy chcą już 6000PLN/m2. To chyba trochę przesada.
                                                    Szczególnie za jeszcze niewykończone mieszkania.
                                                  • Gość: LB3 ulga budowlana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:03
                                                    Czy ktoś może wie czy będziemy mogli skorzystać w tym roku z ulgi budowlanej?
                                                    cyt:
                                                    "Prawo do zwrotu przysługuje, pod warunkiem że osoba fizyczna posiada:

prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane w rozumieniu ustawy -
                                                    Prawo budowlane albo tytuł prawny do budynku mieszkalnego lub lokalu
                                                    mieszkalnego w przypadku remontu (na który nie jest wymagane pozwolenie na
                                                    budowę); "

Jak jest z tym tytułem prawnym? Czy protokół odbioru mieszkania wystarczy?
                                                  • Gość: kaka Re: ulga budowlana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:24
                                                    Wystarczy umowa, nawet przedwstępna. Gorzej jest z inną sprawą. Przy braku
                                                    jednoznacznej interpretacji przepisów podatkowych, niektóre urzędy skarbowe nie
                                                    uznają ulgi remontowej NOWEGO mieszkania. Pytałem w u.s. Zależy to od poglądów
                                                    naczelnika. Cóż. Taki kraj.
                                                  • Gość: Gość Re: kupno mieszkania w eldorado IP: *.ghnet.pl 15.12.05, 17:51
                                                    6000 PLN???!!! Trzeba by być chyba chorym. Ja spotkałem się z ceną 4500 i i tak
                                                    uważam to za przesadę, jak na mieszkanie bez wykończenia, z mokrymi tynkami i
                                                    nie zakonczoną budową. Lokalizacja super ale to nie wszystko ...
                                                  • Gość: Grzesiu Re: kupno mieszkania w eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 23.12.05, 12:31
                                                    sprzedam 2 pokojowe 3p z winda za 5500m2.To wcale nie jest wygorowana cena.Taka
                                                    cene za m2 wystawia firma,ktora ma budowac podobne apartamentowcetzw,Trzy
                                                    Korony przy ul.Pilotow a wiec w wiele gorszej lokalizacji z terminem odbioru w
                                                    2007r/cena bez WAT/ i wszystkie juz sa sprzedane.tel 0606 232 186
                                                  • Gość: dzmar Re: kupno mieszkania w eldorado IP: *.N4U.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 19.12.05, 10:16
                                                    nie pamiętam dokładnie numeru ale jest to chyba 54 i w klatce wschodniej, tylko
                                                    ze na pewno nie jest ono marketowane przez agencje północ, przynjamniej ja z
                                                    nimi nie gadałem. dzieki za info.
                                                  • Gość: misio Re: kupno mieszkania w eldorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 17:56
                                                    To jest SM, więc oficjalne rozliczeniem jest po c a ł k o w i t y m zakończeniu
                                                    procesu inwestycyjnego(też skrzyżowanie).Kiedy ? Informacje jakieś były na
                                                    forum. Gościu mół wpłacić co miał w umowie a to nie to samo co rozliczenie
                                                    inwestycji w SM.Inna sprawa , że w zasadzie jesli ma akt notarialny(??)to
                                                    ewentualne dopłaty wymagane są od spółdzielcy a nie aktualnego właściciela.
                                                    Wystarczy że hipoteki są czyste i nie ma długów za opłaty.Ahoj.
                                                  • Gość: dzmar Re: kupno mieszkania w eldorado IP: *.N4U.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 19.12.05, 10:13
                                                    to mieszkanie kupuję jeszcze na prawach cesji, więc chyba wynika z tego, że to
                                                    ja zostanę tym spółdzielcem. Kwestia jakiego rzędu to mkogą być dopłaty czy
                                                    bliżej 100pln za metr czy 1000pln?
                                                  • Gość: .... Re: kupno mieszkania w eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 11:23
                                                    Zdecydowanie najwyżej 30pln do metra i to jeśli są okna antywłamaniowe bo za
                                                    nie będzie sie płacić w ostatecznym rozrachunku. Z grubszych kosztów to tyle.
                                                    Pozostaje jeszcze skrzyżowanie, ale na to AWIM ma pieniądze. Przynajmniej tak
                                                    twierdzi :-)
    • ruczajka1 moje Eldorado gdzie konczy sie Huta? 14.12.05, 17:17
      Zastanwiam sie Moje Eldorado to jest koniec Huty ile macie do srodmiescia ?
      • Gość: KaśkaGM Re: moje Eldorado gdzie konczy sie Huta? IP: *.chello.pl 14.12.05, 18:37
        To po drugiej stronie ul.Markowskiego :-)
      • Gość: ANSWER Re: moje Eldorado gdzie konczy sie Huta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 12:35
        1900M DO RONDA MOGILSKIEGO. CENTRUM :-)
      • Gość: M.W.M Re: moje Eldorado gdzie konczy sie Huta? IP: *.nfb.pl 15.12.05, 13:05
        Od bramy wjazdowej dokładnie 3 metry.
        • Gość: proyector czynsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 20:19
          A co sadzicie o ustalonej wysokosci czynszu ? Duzo ? Malo?
          uklony
          • Gość: ANSWER Re: czynsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 08:50
            Jest nieźle. Przynajmniej według mnie. Zobaczymy czy tak już zostanie. Teraz
            płacę wyższy czynsz za połowę mniejsze mieszkanie. Trzeba tylko pamiętać, że na
            razie nie mamy opłaty remontowej bo nowe osiedle , ale w końcu będzie.
            Ja mam inne pytanie: przez jaki okres AWIM zdeklarował się płacić za
            ogrzewanie?? I co potem? Kolejny odbiór liczników z kJ, żeby odpisać stany?

pozdrowienia
            • Gość: KaśkaGM OPŁATA ZA OGRZEWANIE IP: *.chello.pl 16.12.05, 09:06
              Awim nic nie będzie płacił, to nasza Spółdzielnia zadeklarowała, że z nadwyżek
              na inwestycję pokryje koszt ogrzewania przez 3 miesiące, ale w tej chwili nie
              jestem przekonana czy faktycznie mają zamiar płacić za to , bo skąd te "opłat
              administracyjne". Wydaje mi się, że to właśnie na poczet m.in. opłat za
              centralne.
              • Gość: ANSWER Re: OPŁATA ZA OGRZEWANIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 10:54
                AWIM nie jest Świętym Mikołajem. Żle to sformuowałem. :-)
                Chodziło mi o AWIM jako o dysponenta naszej wspólnej kasy.
                • Gość: kaka Re: OPŁATA ZA OGRZEWANIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 16:43
                  Ze wspólnej kasy pieniądze na ogrzewanie idą do końca stycznia.
                  • Gość: Krisssssss Walne zgromadzenie Spółdzielców IP: *.polkomtel.com.pl 17.12.05, 23:11
                    CZy ktoś dowiadywał się kiedy odbędzie się takie spotkanie? Wydaje mi się, że
                    pasowałoby porozmawiać z Zarządem itd na temat tej budowy. Jest kilka
                    nurtujących rzeczy.
                    Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
                    • Gość: rav folia w płynie !!!! IP: *.su.krakow.pl 23.12.05, 12:17
                      W "instrukcji obsługi mieszkanie" otrzymanej od AWIM`u pisze, że podłogi w
                      łazience są zaimpregnowane folią w płynie. Facet, który robi mi teraz łazienkę
                      twierdzi, że to niemożliwe, bo woda rozlana by nie wsiąkała, i chce jeszcza raz
                      to położyć. Jakie są wasze impresje, a zwłaszcza opinie wielce szanownych
                      majstrów na ten temat????
    • Gość: morga Mam ktos do sprzedania mieszkanie do 40 metrow IP: *.ists.pl / *.ists.pl 23.12.05, 18:52
      to dajcie znak bo jestem zainteresowany
      • Gość: ToMasz WESOŁYCH ŚWIĄT!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 22:11
        wszystkim przyszłym sąsiadom życzymy radosnych i spokojnych świąt, spełnienia
        marzeń i przede wszystkim szybkiej wprowadzki do nowego mieszkanka!!!
        pozdrawiamy E&T
        • pablo.y37 Re: WESOŁYCH ŚWIĄT!!! 30.12.05, 15:23
          Dzięki i wzajemnie - Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim sąsiadom i sąsiadkom
          życzy Pablo Y37
      • Gość: grzesiu Re: Mam ktos do sprzedania mieszkanie do 40 metro IP: *.chello.pl 24.12.05, 21:30
        mam do sprzedania 44m2 3p winda widok na park.Cena zgodna z cenami na tym
        osiedlu.501 92 54 23
    • Gość: LB3 Ulga remontowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 10:47
      Pytałem się w Urzędzie Skarbowym, ale nie w Krakowie o ulgę remontową w naszym
      przypadku. Niestety jak na razie interpretacja przepisów jest niezbyt korzystna
      dla nas. Wykończenie mieszkania to nie remont i nie możemy odliczyć wydatków
      poniesionych na ten cel. Kazali mi złożyć jeszcze oficjalnie na piśmie
      zapytanie do naczelnika US i jeszcze będą się nad tym zastanawiać (za około
      miesiąc będę miał odpowiedź) ale znając życie to i tak zinterpretują prawo na
      swoją korzyść... A może ktoś z was pytał się w jakimś innym Urzędzie Skarbowym?
      Może co urząd to inna opinia?? Bo kobieta w US powiedziała mi sama że różne
      urzędy różnie to interpretują. Jeżeli ktoś z was wie który US interpretuje
      przepisy na naszą korzyść to proszę o info.
      • Gość: proyector Re: Ulga remontowa IP: *.mccnet.pl 28.12.05, 15:21
        Ja nie dopuszcam nawet mysli iz interpretacja przepisow moze byc inna niz moja
        wlasna czyli przygotowuje sie do odpisu ..
      • Gość: micha Re: Ulga remontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 10:07
        Według mojej wiedzy: ulga tylko wtedy , gdy w umowie było o
        przekazaniunmieszkania do indywidualnego wykończenia, a pózniej dostaje się
        swistek z datą potwierdzajacy przekazanie M do indywidualnego wykończenia.
        • Gość: Aska Kupie mieszkanie na os.Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 09.01.06, 16:42
          Czy ktos moze wie o mieszkaniu do sprzedania na tym osiedlu.Interesuje mnie
          dwupokojowe o metrazu do 50m.Czy za 270000 kupi sie tam takie
          mieszkanie.Osiedle bardzo mi sie podoba,prosze o informacje.
          • Gość: answer Re: Kupie mieszkanie na os.Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 10:53
            Cena rozsądna. Były oferty za takie pieniądze. Ja bym nie sprzedał bo ciągle
            drożeją :-)
    • Gość: ja... Re: Moje Eldorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:35
      no coz, chcialabym zeby to bylo tez moje eldorado... moze ktos slyszal o jakims
      wolnym mieszkaniu w okolicach 30 metrow?... ceny znam i godze sie na nie:)
      pozdrawiam
      • Gość: KaśkaGM Re: Moje Eldorado IP: *.chello.pl 13.01.06, 08:19
        "ja.." kuknij na www.gratka.pl oststnio widziałam tam 36m2. Pozdrawiam
        • Gość: ja... Re: Moje Eldorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 12:07
          dzieki za odzew! napisalam ze godze sie na ceny, ale nie uscislilam, ze moje
          mozliwosci ograniczaja sie tylko do parteru... niestety:( czyli ok 4700-4800 za
          metr. wiec 1 pietro juz pewnie nie wchodzi w gre a tym bardziej wykonczone (=
          drozsze) gratke sprawdzalam, ale juz nieaktualne, albo maja duze metraze.
          ciagle jednak licze, ze sie uda:)
          pozdrawiam wszystkich potencjalnych sasiadow!
          • Gość: Grzesiu Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 17.01.06, 13:47
            za 4800 zl za metr to napewno nie kupisz tam nawet parteru.Na dzien dzisiejszy
            parter najtaniej byl 5300 za metr a na przelomie wiosna-lato ceny wzrosna
            conajmiej 15%.
            • Gość: ja... Re: Moje Eldorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 14:04
              sek w tym, ze mam tam mieszkanie powiedzmy "na oku" za taka wlasnie cene, jest
              tylko problem bo zostala wystawiona oferta sprzedazy tego mieszkania a
              wlasciciel sie nie moze zdecydowac czy chce sprzedac czy nie...
              a jezeli chodzi o rosnace ceny, to by bylo naturalne ale poki co doszly mnie
              sluchy, ze wielu wlascicieli pozbywa sie swoich mieszkan bo osiedle jest
              rzekomo niebezpieczne, bo wyizolowane a wiec moze byc polem do popisu dla
              zlodziei i jeszcze sie moze los odwrocic i ceny beda spadac... to by byl numer!
              a swoja droga, slyszal juz ktos o jakichs wlamaniach?
              pozdro:)
              • Gość: Grzesiu Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 17.01.06, 14:24
                Przeciesz to jakies bzdury .To osiedle jest chronione.Jest zamontowany i dziala
                monitoring,mozliwosc wlaman kradziezy w zasadzie rowna zeru,bramy na
                pilota,klatki zamkniete,kazdy kto wchodzi lub wjezdza na osiedle jest
                rejestrowany na monitoringu.Z tego co sie orientuje a orientuje sie dobrze to
                jest tam do sprzedania tylko jedno mieszkanie z tych mniejszych ale sprzedajacy
                sam nie wie czy chce sprzedac czy nie.Ci ktorzy juz tam mieszkaja lub
                wykanczaja mieszkania bardzo sobie chwala .Natomiast takie pogloski moga siac
                potencjali nabywcy mieszkan,ktorzy licza na to,ze ktos sie wystraszy i bedzie
                sprzedawal.Recze za to ,ze podaz na tym osiedlu bedzie minimalna.
                • Gość: ja... Re: Moje Eldorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 14:30
                  ale mnie sie wcale nie podoba pomysl, ze tam jest niebezpiecznie! a sprzedala
                  mi go min pani z jednego biura nieruchomosci, bo chciala mnie namowic na inna
                  lokalizacje:) ale tak czy inaczej dala mi do myslenia... chociaz nie odwiodla
                  mnie od checi kupienia mieszkania wlasnie tam! a ja bron boze nie mialam
                  zamiaru siac grozy i zamieszania...
                  • Gość: T Re: Moje Eldorado IP: *.range81-159.btcentralplus.com 18.01.06, 00:27
                    ja ty chyba padlas ofiara podstepnego marketingu i zwodliwego gadania dziwnych
                    osob w biurach nieruchomosci. Jesli ci sie podoba na Eldorado to daz do swego.
                    Podaz nie bedzie duza. W kwietniu ujawnia sie nastepni chcacy sprzedac bo tacy
                    sa. Osiedle odosobnione to absurd. Mieszkanie na parterze wraz z 30m2
                    ogrodekiem to lepsza rzecz niz 2 lub 3 pietro z balkonem, a wiec lap jesli
                    mozesz, a jak ceny z jakiegos powodu spadna to ja od ciebie odkupie. Z
                    powazaniem T nr.8
                    • Gość: ToMasz Bramy wjazdowe na osiedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 18:38
                      Od 2 dni dzialaja bramy wjazdowe na osiedle. Kto nie ma pilota to nie wjedzie.
                      A wjezdzaja nie tylko przyszli lokatorzy. Wiekszosc osob wlasnie wykancza swoje
                      mieszkania, a fachowcy tez jakos musza wjechac... Moze nie zamykajmy bram
                      osobom ktore maja sprawic ze nasze mieszkania beda ladnie i szybko wykonczone.
                      Inaczej beda stali przed brama i tracili czas.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: KaskaGM Akty notarialne IP: *.chello.pl 19.01.06, 08:10
                        Czy ktoś coś wie na temat aktów notarialnych-zajęliśmy się wykańczaniem
                        mieszkań, no i nikt na ten temat nic nie mówi, a przecież w styczniu mieli
                        zacząć podpisywanie. Moje ostatnie wiadsomości są takie, ze nikt nic nie robi w
                        tym kierunku i , że nawet początek lutego nie jest realny jeśli chodzi o
                        podpisanie aktu. Co sie tutaj dzieje ????
                        • Gość: Pablo.Y37 Re: Akty notarialne IP: *.um.krakow.pl 19.01.06, 08:53
                          Kasiu! Nie ma się do czego spieszyć bo od 2 marca będziemy płacili znacznie
                          mniej więc chyba warto poczekać niecałe 6 tygodni...Pozdrawiam
                        • Gość: Answer Re: Akty notarialne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 12:53
          • Gość: Pablo .Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 19.01.06, 08:58
            Ceny transakcyjne w standardzie dewelopperskim natym osiedlu to 5800-5900
            zł/1m2, więc raczej poza twoim zasięgiem, a około 8000zł/1m2 w wykończonych
            lokalach z tarasami. Myślę że dla kogoś kto kupował mieszkanie jako inwestycję
            ta lokalizacja przyniesie niezły zysk.
            • Gość: ja... Re: Moje Eldorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 09:36
              a co tam! moze wygram w totka w miedzyczasie a wtedy zadna cena nie bedzie
              przeszkoda... Prosze Panstwa! trzaba byc zawsze dobrej mysli:))) pozdrawiam!
      • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 13.01.06, 11:25
        Własnie kończę wyposażanie M-2, 35 m2, I piętro w B-3,będzie do sprzedaży ok.5
        lutego.kontakt- 06040692263/wisniepa@um.krakow.pl
        • Gość: Aska Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 16.01.06, 17:56
          Mam propozycje odkupienia udzialow na mieszkanie dwupokojowe na Bajeczne,tam
          cena metra kosztuje 5000 zl i gosc chce niewielka prowizje.Mieszkania maja byc
          do odbioru pod koniec tego roku.Jednak bardziej podoba mi sie Moje Eldorado
          napisz jakie tam sa ceny metra,czy duzo wieksze od Bajecznej.
          • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 19.01.06, 09:43
            Ceny są znacznie wyższe, zwłaszcza przy mniejszych lokalach oraz przy
            apartamentach na otatnich kondygnacjach (z ogromnymi tarasami, częsci nabywców
            to nie odstrasza bo pochodzą z Warszawy lub są obcokrajowcami. Z tego co wiem
            część inwestorów czeka jeszcze na dalszą zwyżkę cen w Krakowie...
            • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 19.01.06, 10:15
              Juz pponad miesiac nie zabieralem glosu w dyskusjach na forum.Bulwersuja mnie
              podawane przez Ciebie ceny mieszkan ,skad te ceny wziales,czy naprawde takie
              one sa,czy sa chetni do zaplaceia za mieszkania tak duze pieniadze,jakie ceny
              sa u deweloperow.
              • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 19.01.06, 12:41
                Witaj Punciaku. Mam dane o trzech ostatnich transakcjach na SM "Moje Eldo..",
                zaś nowa inwestycja AWIMu startuje z cenami od 4500 do ponad 6000zł.(Krowodrza,
                jeszcze nie oferowana w mediach, a już sporo chętnych). Szukałem dla znajomej
                lokalu o podobnym profilu co nasze, ale wszystko albo na rezerwacjach albo
                firma którą mógłbym polecić tylko wrogowi...Jak masz coś do sprzedania na
                Markowskiego tajiej niż napisałem to prosze o pilny kontakt..poza forum.
                Pozdrawiam
                • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 19.01.06, 15:34
                  Nie mam do sprzedania,gdyz kupilem po to by tam mieszkac.Ceny interesuja mnie
                  dlatego,ze dowartosciowuja nasze mieszkania jak i cale osiedle.Cena mieszkania
                  swiadczy o atrakcjnym polozeniu,gdyz cena w bardzo duzym stopniu zalezy od
                  lokalizacji.Osiedle jest naprawde b.ladne i posiada wysoki standard.A jak
                  bedzie wykonane skrzyzowanie i droga dojazdowa to bedzie najbardziej atrakcyjne
                  osiedle w Krakowie.
                  • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.77.classcom.pl 22.01.06, 12:00
                    Więc nie wiem dlaczego bulwersują ceny która tam już faktycznie sa płacone...to
                    tylko twoje (i moje) szczęście że potrafiliśmy wybrać dobrą lokalozację!
                    Pamiętasz posty tego żałosnego gogusia z Ruczaju ? Ostatno jechałem przez to
                    osiedle i ...wygląda jak koszmar ze snu miejskiego architekta!!!
                    Totalnie pomieszanie, bardzo duże zagęszczenie budynków, nawet te ze smakiem
                    zaprojektowane tracą ze względu na sąsiedztwo tandetnych i już obskórnie
                    wyglądających bloków...
                    o ile sprawdzasz na bieżąco co się dzieje na rynku mieszkań w Krakowie, to
                    dobrze wiesz w jakim kierunku to wszystko zmierza...Jeżeli wprowadzą rządowy
                    program ośmioletnich dopłat do odsetek kredytów hipotecznych a nasi "kochani
                    rajcowie" uchwalą wreszcie jakiś sensowny gminny program budowy mieszkań (na
                    własność)dla ludzi nieposiadających żadnego lokalu, to presja popytowa będzie
                    nadal rosła...Doskonale wiesz co to znaczy...Cieszę się że to już twoje
                    mieszkanie docelowe, ja niestety muszę poczekać na coś większego a pensja nie
                    przyrasta mi w tym samym tempie co ceny mieszkań...Pozdrawiam
                    • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 25.01.06, 14:53
                      Chce poruszyc sprawe wind a konkretnie bardzo glosnej pracy windy w budynku 8
                      klatka wschodnia.Podczas jazdy klatka windy trze o cos wydajac przy tym trudne
                      do zniesienia dzwieki ,ktore sa slyszalne w mieszkaniach a wszczegolnosci w
                      porze nocnej.Juz niezliczona ilosc razy "fachowcy" usilowali cos z tym zrobic i
                      nie przynioslo to zadnych efektow.Napiscie czy w innych klatkach wystepuje ten
                      problem i czy czynione sa jakiekolwiek starania by go rozwiazac.
                      • Gość: LB3 Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:24
                        W budynku 10 jest to samo. Zgłaszałem kierowniczce budowy ale jak do tej pory
                        nikt nic z tym nie zrobił...
                        • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 26.01.06, 07:53
                          Nie mozna tej sprawy zlekcewazyc,gdyz winda to droga inwestycja a usuniecie tej
                          awarii jest prawdopodobnie b.trudne/ w budynku 8 robili z tym conajmiej 10 razy
                          i nie ma zadnych efektow/.Trzeba bez przerwy monitowac ,podobno w inne windy
                          nie sprawiaja zadnych problemow.
                          • Gość: PUNISHER Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:54
                            Co to w ogóle jest ten dźwigrex? Czemu wybrali firmę krzak zamiast np. OTIS-a?
                            Jest aż taka różnica w cenie czy komuś na tym "zależało"?
                            • Gość: T Re: Moje Eldorado IP: *.range81-151.btcentralplus.com 26.01.06, 15:19
                              Powinien byc OTIS, ale skoro jest cos innego to musimy przycisnac tego
                              producenta wind zeby to uregolowali i dziadostwa nam tutaj nie wciskali, a przy
                              okazji zadbal troche o swoja opinie i nie posylali niemogacych bo jest to
                              kosztowne. Winda rzecz prosta wiec ci co tam byli to na pewno nie fachowcy od
                              wind, moze fachowcy innego pokroju lub kursanci. Pzdrawiam T nr.8
                              • Gość: T Re: Moje Eldorado IP: *.range81-151.btcentralplus.com 26.01.06, 15:34
                                Jest jeszcze sprawa bram garazowych - ja mam roletowa. Tandetnie "to" wyglada i
                                jest to przymocowane na blaszkach, nigdy nie widzialem bramy zamocowanej na
                                blaszkach i ten zalosny rygielek tez na blaszce. Wyglada na to ze do mieszkan
                                mamy bardzo przyzwoite drzwi antywlamaniowe, a do garazu mozna wejsc przy
                                uzyciu ceg do blachy. Rozumie ze sa to bramy wewnetrzne i sami sobie nie
                                bedziemy swini podkladac, ale zawsze sa jacys ludzie z zewnatrz. Co sadzicie?
                                Ja mam zamiar pogadac z "Bezpiecznym Domem" zeby mi to jakos przerobili.
                                Pozdrawiam serdecznie. T
                        • Gość: KaśkaGM Re: Moje Eldorado IP: *.chello.pl 26.01.06, 07:55
                          Mam pytanko czy ktoś wie jak postępuje proces "regulacji okien" ?? Do mnie
                          jeszcze nie trafili i nie wiem czy olali zlecenie, czy po prostu jeszcze nie
                          zdążyli dotrzeć . Odnośnie windy, na razie nic szczególnego u mnie w bloku nie
                          zwróciło mojej uwagi, nie wiem czy to szczęście czy za żadko na razie bywam w
                          mieszkaniu. Kilka razy skorzystałam z windy i wydawała mi sie cicha, nie mniej
                          jednak może to inaczej być odbierane na zewnątrz. Zwrócę na windę uwagę i dam
                          znać.Pozdrawiam.
                          • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 26.01.06, 08:41
                            Nie mam pojecia o co chodzi "regulacja okien" ,okna u mnie byly wyregulowane po
                            ich zamontowaniu i tak powinno byc.Mysle ,ze tu chodzi o jakies reklamacje
                            zlozone przez poszczegolnych wlascicieli mieszkan.Natomiast wracajac do windy
                            to najwiekszy problem maja ci,ktorych mieszkania przylegaja do szybu windy.
                            • Gość: KaśkaGM Re: Moje Eldorado IP: *.chello.pl 26.01.06, 08:50
                              W okolicach 15.01 na mojej klatce pojawiło się ogłoszenie odnośnie regulacji
                              okien "sygnowane" przez wykonawcę, mam problem z jednym oknem więc
                              zadzwoniłam... No i cisza, chyba muszę zadzwonić ......
                              • Gość: Pablo .Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 26.01.06, 10:44
                                U mnie okna po wymianie szyb ale gość z ekipy malarskiej zauważył że na ramie
                                okiennej zebrał się lód!!! Rzeczywiście uszczela przepuszczała zimny nawiew i
                                następowało zaladzanie, złosiłem to do kierownika budowy... Pozdrowienia dla
                                sąsiadów
                                • Gość: Aska Re: Moje Eldorado IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 26.01.06, 17:00
                                  U mnie okna były juz raz regulowane i niestety po 1 nocy znowu pojawił sie lód
                                  od wewnętrznej strony. Teraz czekam na powtórną wizytę "fachowców". Dodam , że
                                  na pierwsze, nieskuteczne, regulowanie, czekałam 2 tygodnie.
                                  • Gość: LB3 Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 08:22
                                    U mnie do jednego okna byli już 4 razy. Dwa razy goście z serwisu i dwa razy
                                    goście z budowy. Niestety dalej jest nieszczelne. Teraz czekam na kolejną
                                    wizytę z serwisu...
                                    • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 27.01.06, 14:28
                                      Czy wiecie że podobno w akcie notarialnym osoby które zapłaciły za garaż lub
                                      miejsce postojowe nie są ujęci jako "własciciele" lecz jako osoby
                                      którym "przysługuje prawo do dzierżawienia tego miejsca" ... Takie
                                      sformułowanie bardzo mnie niepokoi bo nie po to płaciłem niemałą kasę za
                                      miejsce postojowe aby za chwilę (być może) płacić jeszcze za jego
                                      dzierżawę...cały czas byłem przekonany że to będzie własność(zwłaszcza przy tej
                                      cenie!)dajcie znać czy macie w tej kwestii podobne odczucia co ja...
                                      • Gość: T Re: Moje Eldorado IP: *.range86-134.btcentralplus.com 27.01.06, 14:39
                                        Pablo, masz cajkowita racje, mysle ze Awim powinien to szczegolowo wyjasnic. A
                                        zreszta mysle ze byloby to oszustwo w zywe oczy. Ja mam garaz i jesli to prawda
                                        co mowisz to szykuje sie wizyta u prawnika. T
                                        • Gość: Aska Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 30.01.06, 09:06
                                          Przecierz od poczatku bylo wiadomo,ze miejsca postojowe nie beda
                                          wlasnoscia,gdyz byc nie moga.Istnieje wspolwlasnosc gruntu przypisana do
                                          mieszkan a nad miejscami postojowymi sa mieszkania.Kazdy kto wykupywal miejsce
                                          postojowe byl o tym informowany/ja tez/.Mozez z tego miejsca zrezygnowac.
                                          • totem2 Re: Moje Eldorado 30.01.06, 12:57
                                            A nad tymi mieszkaniami są następne mieszkania. Własność gruntu to nie własność
                                            kawałka ziemi w kształcie mieszkania położonego pod nim, tylko odpowiedniej
                                            procentowo części działki, bez precyzowania której. To czyją w takim razie
                                            własnością są garaże i miejsca postojowe?
                                            • basiasl Re: Moje Eldorado -kupie mieszkanie 30.01.06, 22:57
                                              Jestem zainteresowan kupnem mieszkania 3 lub 4-pokojowego w tym osiedlu.
                                              Interesują mnie oferty bez pośredników. Proszę o kontakt na e-mail gazety.
                                              Dziękuję.
                                          • Gość: T Re: Moje Eldorado IP: *.range81-151.btcentralplus.com 31.01.06, 00:14
                                            Zrezygnowac??? Zachowujmy tu pewien poziom oszczedzajac sobie takich
                                            uszczypliwosci moja droga. Mysle, ze moze tu chodzic o dzierzawe wieczysta
                                            podobnie jak w wypadku dzialki. Dowiem sie wiecej osobiscie w Awimie.
                                            Pozdrawiam.
                                            • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 01.02.06, 11:27
                                              T: będę ci bardzo wdzięczny za info na forum bo niestety aktualnie nie mam ani
                                              krzty wolnego czasu aby samemu "poweszyć" w tym temacie. pozdrawiem
                                              • Gość: caroll nowe forum dyskusyjne mieszkańców Moje Eldorado IP: *.bph.pl 02.02.06, 09:10
                                                www.moje-eldorado.go.pl/
                                                POZDRAWIAM SĄSIADÓW
                                                • Gość: KaśkaGM Re: nowe forum dyskusyjne mieszkańców Moje Eldora IP: *.chello.pl 02.02.06, 19:07
                                                  Zalogowana :)
                                            • Gość: micha Re: Moje Eldorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:32
                                              Co do garaży i miejsc postojowych: wcale nie jest tak że z prawem do nich musi
                                              się łączyć współwłasność w gruncie. Prawo spółdzielcze przewiduje możliwość
                                              żądania finansującego je przeniesienia p r a w a do garażu, miejsca etc. ...
                                              Zobaczcie jak robią to inni.
                                              • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.77.classcom.pl 03.02.06, 23:22
                                                Ja o tym doskonale wiem, ale zapłaciłem sporą cenę nie za "dzierżawę miejsca
                                                postojowego" ale za miejsce na własność! Wybrałem AWIM nie tylko dlatego że
                                                odpowiadala mi lokalizacja ale i ze względu na fakt, iż po wybudowaniu budynków
                                                ma nastąpić likwidacja SM "Moje Eldo..." i powołanie wspólnoty mieszkańców która
                                                demokratycznie wyłoni swoje władze. A skoro wyłożyłem większą kasę to chyba
                                                oczywiste, że mam prawo mieć większy udział i że nie zgodzę się na żadne "opłaty
                                                dzierżawne" do wspólnoty która nie finansowała budowy garaży czy miejsc
                                                postojowych...
                                                • Gość: Aska` Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 06.02.06, 08:47
                                                  a nie wiedziały gały co brały?
                                                  • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 06.02.06, 11:40
                                                    Aska - Nie mam w zwyczaju odpowiadać na feministyczne bzdety ponieważ zmusza
                                                    mnie to do zniżania się do zerowego poziomu intelektualnego ale...dla ciebie
                                                    zastosuję tzw. "łopatologię stosowaną". We wszystkich dotychczasowych
                                                    dokumentach (w tym w umowie jaką sporządził AWIM) nie było mowy o dzierżawie
                                                    ale o KUPNIE garażu lub miejsca postojowego. Widzę że estrogeny nie ułatwiają
                                                    Ci rozróżnienia umowy kupna od umowy dzierżawy (i wszystkich wynikających z
                                                    tego kwestii), może powinnaś przerzucić się na forum o maseczkach albo kroju
                                                    najnowszych ciuchów...wszak to tak strategiczne tematy, bez których nasz świat
                                                    zginąłby marnie!!!
                                                    Jedyna dla ciebie rada to stosowanie mniejszych tamponów i nie wpychanie ich
                                                    tak głęboko - co powinno zmniejszyć nacisk na ośrodkowy układ nerwowy...
                                                  • Gość: lol2 Re: Moje Eldorado IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 08.02.06, 20:27
                                                    Ty lepiej napisz gdzie się lęgną takie fiuty jak ty!
                                                  • Gość: Pablo.Y37 [...] IP: *.77.classcom.pl 14.02.06, 22:20
                                                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: klm Re: Moje Eldorado IP: 213.134.191.* 14.02.06, 22:05
      nowa oferta jest atrakcyjna, mam pytanie do zorientowanych jak długi okres może
      minąc od rezerwacji do prawomocnego pozwolenia i czy firma stosuje waloryzację
      ceny w międzyczasie pozdrowienia dla mieszkańców eldorado
      • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.77.classcom.pl 14.02.06, 22:27
        Z tego co wiem to waloryzacja nie jest przewidziana, ale w 100% będę mógł Ci
        napisać po podpisaniu umowy wstępnej. Wpłata I-ej raty (30%wartości inwestycji
        będzie już po uzyskaniu pozwolenia...),prawdopodobnie 5-6 tygodni...Również
        pozdrawiam sąsiadów
    • Gość: Mućka Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 15.02.06, 12:27
      Pablo- rajcujesz mnie, muuuuuuuuuuu, prześlij fotoofertę
      • Gość: proyector Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 17:57
        Poziom dyskusji zaiste wysoki. Godne pozalowania
        • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.77.classcom.pl 15.02.06, 21:58
          Nie ja zacząłem, ale jak to mawiał Kobuszewski w znanym Ci pewnie dobrze
          skeczu:"Chamstwu należy się przeciwstawiać SIŁOM i GODNOŚCIOM osobostom!"
          (pisownia zgodna z wymową), więc nie ma się co przejmować ale i nie ustępować -
          bo bezkarność najbardziej rozzuchwala...Pozdrawiam
      • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 16.02.06, 09:45
        Mućka (z ku..kami w ślepiach)- z powodu gnębiącej Cię choroby "szalonych
        krów", polegającym na gąbczastym zwyrodnieniu mózgu zmuszony jestem odrzucić
        Twoje awanse, poszukaj amatorów w gronie członków Samoobrony, Andrew Lepper
        wydupczy Cie bez mydła, w myśl hasła: "kazdy rolnik postępowy sam zapładnia
        własne krowy". Ale uważaj - przy tak złośliwym charakterze większe szanse (niż
        na sex z Prrzewodniczącym) masz na rzeczywiste ostre rżnięcie ...i skończenie
        kariery jako puszki karmy dla psów...By, by...
    • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 16.02.06, 09:33
      A co to - jeszcze jedna koza która jest tak bardzo zazdrosna że to nie ją...???!
      • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 16.02.06, 13:15
        ach, arbitrze elegancji, twe maniery budzą najwyższy szacunek, a stosunek do
        Dam ma iscie światową prowenencję, suponuję że paryską (a wiesz co to franca?),
        szkoda ino że powoli myślisz i kojarzysz jak sowiecki komputer, winc wracej do
        swej zagrody i pląsaj se w szczęściu z z gadziną przydomową, wio, ogierze,
        wiśta
        • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 16.02.06, 14:43
          Kozo "Dr NO" - jak przeanalizujesz treść wczesniejszych postów - nie obrażam
          Dam...Damy potrafią się zachowywać i dlatego są właśnie tak określane, nie
          określaj jednak damami wszystkich ludzkich samic...A być może jesteś aktywnym
          (ną)działaczem feministycznym ? Na tym forum wymieniamy zdania na konkretne
          tematy i dobrze byłoby aby osoby (w tym także kobiety) pisały posty podnosząc
          konkretne problemy lub - (o ile mają pełną wiedzę w danej dziedzinie)- sposoby
          na rozwiązanie pojawiajacych się problemów...Fakt posiadania kompa i
          umiejętności pisania, bez umiejętności czytania i zrozumienia przeczytanego
          tekstu (połączony dodatkowo z faktem bycia kobietą) nie upoważnia do bezkarnego
          prawienia na forum nic nie wnoszących do sprawy złośliwości!
          Szkoda że tego nie rozumiesz, ale twe ograniczenia umyslowe nie są dla mnie
          problemem (lecz dla tych co cię spłodzili). O moje myślenie się nie martw...a
          co do francy, to już ci raz napisałem że właśnie by jej nie złapać od Ciebie,
          już Cię kozo nie posuwam! dziwię się że sam się nazywasz gadziną, ale może coś
          w tym jest...
          • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 20.02.06, 11:02
            homilia długa a nudna, o maestro błyskotliwej riposty, a o co cała obraza,
            skoroś sam się przyznał, żeś się gził z kozą???????
            • Gość: .... Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 11:36
              No nie! To już się robi nudne. Po ip widać, że masz coś wspólnego z psychiatrią
              a po jakości postów uważam, że raczej jesteś pacjentem, który dorwał sie do
              komputera i pisze bzdury pod różnymi nickami!!
              • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 20.02.06, 13:39
                inteligentnyś
          • Gość: koza Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 20.02.06, 11:03
            Pablo udając orgazm krzyczy "i-aaaaaaaa, i-aaaaaaaaa"
            • tin.a Re: Moje Eldorado 20.02.06, 12:48
              ludziska, wymieńcie się numerami gg, albo może jakiś czat....
              ktoś chcący poczytać o naszym osiedlu trafia na coś takiego...
            • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.77.classcom.pl 20.02.06, 22:11
              No-koza
              "Próżno riposty się spodziewasz,
              Nie dam ci prztyczka ani klapsa,
              Nie powiem nawet:'Pies cię je..ł"
              Bo to mezalians byłby...dla psa!
              • Gość: & Re: Moje Eldorado IP: *.range81-159.btcentralplus.com 20.02.06, 23:58
                Zamilczcie juz! psych.uj.krakow - a to dopiero ciekawe.
              • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 21.02.06, 15:04
                Fraszka jest super, excellentna, wyrafinowana, a autor zasiądzie na Parnasie
                obok takich gigantów figlowania jak Słomczyński, Barańczak czy Szymborska, a ty
                Pablo, ni kreatywnyś, ni twórczy, ino plagiator, coż skoro protezujesz
                strategiczne organy, bo...
                Raz dupcyngiel jeden, Pablo się nazywał
                ściągnął gacie w krzokach, cap mu GO oblizał,
                polizany ptaszek szczezł i odpadł szybko,
                a wszeteczny kmiotek uciekł na ściernisko.
                Skłonność do zwierzątek pokarana będzie
                uschnie zatem kuśka zoofilnej mendzie.
                doktor Doolittle czuwa, bezjajcewie nudny
                łapska precz od zwiarząt, tępy żeś i szkódny.
                • Gość: & Re: Moje Eldorado IP: *.range86-135.btcentralplus.com 21.02.06, 23:46
                  Pablo nie odpisuj tym imbecylom prosze, bo nie da sie juz tego forum czytac.
                  UJ ??? Mam paru przyjaciol tam wyksztalconych ale to ludzie zacni.
                  • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.77.classcom.pl 22.02.06, 00:22
                    Masz rację, poza tym mamy jużswoje forum i admina, który takie napływowe
                    chamstwo tepi...pozdrawiam
                    • Gość: ,,,,, Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 09:33
                      Toż to nie napływowe tylko Twój sąsiad. Zerknij na ip a potem popatrz na stare
                      • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 22.02.06, 12:09
                        Mój Drogi Watsonie, pardon, wielokropku. Sądząc po twoim IP oraz wysiłku
                        włożonym w koncepcję nicka, to jesteś hetereseksualnym osobnikiem rasy
                        kaukaskiej, ok. 1.70 wzrostu, ciemny szatyn, praworęczny, zarabiasz 2700 brutto
                        i całą pensję oddajesz żonie.
                        aha, i oddaj do remontu swojego rozklekotanego Poleneza.
                        • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 23.02.06, 10:34
                          Dr No(body)
                          Sądząc po twym IP jesteś osobnikem aseksualnym, z zespołem Downa, wzrostu ok.
                          1.37, cechy charakterystyczne -zepsute zęby połączone z niezbyt świeżym
                          oddechem, odstajace "świńskie" uszy i łysienie plackowate połaczone z lupieżem,
                          zarabiasz płacę minimalną (co bardzo cię frustruje) i mimo wieloletnich starań -
                          bez szans nawet na chwilowego partnera.
                          • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 23.02.06, 13:32
                            ty żeś sie urodził w pamiętnym Czernobylskim roku na obszarze bez jodu,
                            bezmyślnie asocjujący ćwoku, i nie obrażaj chorych z Downem
                            1 jak mam Downa do domagam się szacunku bom chory,
                            2 jak nie mam to nie używaj tego jak wyzwiska, jełopie
                            chorzy z Downem może mają niskie IQ ale są zwykla bardzo przyjacielscy, mają
                            bardzo pogodnie usposobienie i są czcigodnymi osobami, mamusia nie nauczyła cie
                            szacunku dla chorych- to idź do hispicjum i porób se tam jaja, pastuchu
                    • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 22.02.06, 12:05
                      Wymiękłeś, cieniasie. Wracej do obejścia, zajmij się trzódką i daj se luz aby
                      ci żyłka nie pękła. Wciągnij powietrze (ino bez trawki) i kontempluj limeryk pt
                      Nieziszczony sen- i nie dziękuj co by nie zapeszyć.
                      Gdy Pablo kropka igrek trzy seven
                      posiadł - raz za razem- capów siedem
                      rozejrzał się wokoło
                      otarł pot co mu zstapił na czoło
                      I rzekł: ja dynię, to juz jest Eden.
                      • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.77.classcom.pl 22.02.06, 21:17
                        "Była Raz kozia dziwka (z "psyche" MOCNO skrzywioną)
                        Zwykłą prostaczką będąc - grała na "wykształconą"
                        Lecz że naturę ...urwy cały czas w sobie miała,
                        Do niczego (prócz d... d..y) już się nie nadawała!
                        Niestety - bardzo szybko kiła ją dopadła,
                        Więc ostatnia przyjemność także jej odpadła.
                        Fakt że pisać potrafi i "kompa" posiada
                        Czyni z niej ewenement - "kozią piczkę - co gada"!
                        Myślała że własnym chamstwem prym obejmie "w stadzie',
                        A tu jej wprost krzyknięto:"Wyp.....j dziadzie!"
                        Błąka się biedne bydle, prawie obłąkane
                        To majaki ma ranne, to zwidy pijane..
                        Innym razem znów myśli: "Może jam niedźwiadek ?!"
                        A to tylko oszołom - "Dr NO -spermojadek"
                        • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 23.02.06, 11:47
                          dno, samogonne esprit, ty zakompleksiony jabolu
                          miałes zamilknąć, a jak już to plagiaty sa lepsze, koziołku matołku
                  • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 22.02.06, 11:58
                    tyś to taki pablowy akolita, co wspólne zainteresowania? i jakie zabawne
                    oburzenie że hoho, hipokryto, ciąg smugę
                    • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 22.02.06, 12:21
                      w/w jest do niejakiego &
                      • Gość: & Re: Moje Eldorado IP: *.range86-137.btcentralplus.com 22.02.06, 22:36
                        Place 2700 zl. za wytropienie i uciszenie Dr No.
                        (Oferta dla dresow miejscowych.)
                        • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 23.02.06, 10:37
                          To żadna trudność - przed drzwiami będzie dużo sieści i kupki niezamiecionego
                          łupieżu...W lecie szybciej trafisz po "zapachu"...
                          • Gość: koza Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 23.02.06, 11:56
                            Pablo symuluje sex w damskich majtkach i nie myje rąk po wyjściu z ubikacji
                        • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 23.02.06, 11:53
                          koleś, zbastuj bom cie nie obraził. akolita to nie epitet. Chyba że obrażliwa
                          jest sugestia wspólnych zainteresowań z tym koziodupcem
                          jakem scyzoryk z galicji nie boje się dresa, CK okularniku. A dresy polują za
                          darmochę i społecznie na zboka latającego w pończochach po Parku Lotników
                          Polskich. Suponuję że to ty. Chude, krzywe, owłosione nóżki, no i te owłosione
                          pośladki- horror.
                          • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 23.02.06, 11:54
                            w/w jest do &
                          • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 23.02.06, 15:37
                            Od kiedy to "scyzoryk" jest z Galicji!!!
                            Dawne Królestwo Polskie czyli tereny kacapskiego zaboru,obecnie twardy
                            elektorat SLD -obok Sosnowca tzw. "Czerwone zagł(ę)ąbie". Ha,ha....mamy
                            doczynieniea z miksem - dwa buraki w jednym (pastewny i ćwikłowy)...
                            • Gość: klm Re: Moje Eldorado IP: 213.134.191.* 23.02.06, 20:59
                              może panowie skończą waśnie nie tym rzeczpospolita stoi gwoli pro forma? mam
                              pytanie czy grunt w waszej inwestycji to dzierżawa wieczysta czy hipoteka i
                              jeszcze jedno jakie sa faktyczne koszty administracyjne (chcę dla kumpeli
                              porównać Z KROWODZRĄ )?
                              • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 24.02.06, 16:00
                                Na razie dzierżawa wieczysta ale...Wspólnota ma plany wykupu
                                • Gość: klm Re: Moje Eldorado IP: 213.134.191.* 24.02.06, 20:51
                                  kumpela jednak chce poczekać podobno teren po wedlu kupiła firma g.. a ona tam
                                  woli zamieszkać chciała zarezerwować w wawelu ale to podobno gorszy łobzów w
                                  jej mniemaniu bo po drugiej stronie torów a z awimu zrezygnowała bo nie mają
                                  prawomocnego pozwolenia zrezygnowała też z rynku wtórnego w moje eldorado bank
                                  ma za duze obostrzenia a firma g... ma ułatwione procedury bankowe bo jest
                                  wiarygodna i bez problemu dopełnią jej do pełnej kwoty ceny no i grunt też ma
                                  być hipoteczny ale mysle że to nie problem bo po rozłożeniu na wszystkich 5% da
                                  smieszną kwotę (nie moge ujawnić firmy bo znowu posądzą mnie o kryptoreklamę)
                                  życzę tarfnych inwestycji a propo ta cieszyńska co przewija się na forum to
                                  kolejna inwestycja nowej firmy na krakowskim rynku mieszkaniowym z Bielska ? (
                                  pytanie do zorientowawnych)
                                • Gość: koza Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 25.02.06, 09:57
                                  Pablo udaje sex z takim śmiesznym wibratorem, raz kopnął go prąd, od tego czasu
                                  sepleni i ma czarny język
                                  • Gość: KaśkaGM Re: Moje Eldorado IP: *.chello.pl 27.02.06, 10:09
                                    Panowie i....Kozy
                                    Od tego mamy już Hyde Park na naszym forum.... Tu życie kwitnie, a tam
                                    PUSTKA..... :-) No jeśli nie HP to ewentualnie tak ważkie sprawy, jak poruszana
                                    tutaj przez Was, zawsze możemy podpiąć do Spraw Administracyjnych, albo
                                    stworzyć odrębny dział..... ;-)
                                    Pozdrawiam Kati
                                    • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 27.02.06, 12:29
                                      życie jest takie smutne, Wielce Szanowna PT Koleżanko, że czasen trzeba się
                                      zabawić, ale nie mam nic przeciwko HP, czekam na inicjatywę... i do zobaczenia
                                      dziś po 18.15..... Pozdro
                                    • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 27.02.06, 12:29
                                      życie jest takie smutne, Wielce Szanowna PT Koleżanko, że czasen trzeba się
                                      zabawić, ale nie mam nic przeciwko HP, czekam na inicjatywę... i do zobaczenia
                                      dziś po 18.15..... Pozdro
                                    • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 27.02.06, 12:32
                                      Wielce Szanowna PT Kolażanko- życie jest tak smutne, że czsem trzeba sie
                                      zabawić, ale nie mam nic przeciwko HP (choć to audytorium szersze)- czekam na
                                      inicjatywę... do zobaczenia po 18.15 Pozdro
                                      • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 27.02.06, 16:12
                                        Kozo-Mućka o imieniu Dr NO(body) wysyła ten sam post po 3 razy bo sam uważa, że
                                        za pierwszym razem i tak nie zrozumiesz jego "wypociń"...
                                        • Gość: KaśkaGM Re: Moje Eldorado IP: *.chello.pl 28.02.06, 08:45
                                          :-)
                                        • Gość: koza Re: Moje Eldorado IP: *.su.krakow.pl 28.02.06, 09:12
                                          Pablo ma pierwotną zmianę luesową na lewym migdałku, mówi więc z chrypką, lecz bynajmniej nie a la Joe Cocker, raczej zgrzyt szkła a la eunuch
                                          • Gość: Pablo.Y37 Re: Moje Eldorado IP: *.um.krakow.pl 28.02.06, 12:18
                                            Pomieszanie z poplątaniem - typowy psychol...Uważaj, bo od tego wzmożonego
                                            wysiłku pseudointelektualnego (aby za wszelką cenę być oryginalnym)bedziesz
                                            mieć żylaki na czymś, co u normalnych ludzi nazywane jest mózgiem, a co tobie w
                                            swej mocno zredukowanej i zdegenerowanej postaci zapewnia jedynie proste
                                            czynności fizjologiczne...Rozumiem że wolałbyś abym był eunuchem, bo mniej by
                                            cię bolało...(nie tylko d... ale i mocnoprzerośnięte EGO) ale zapewniam Cię że
                                            zawsze i w każdej sytuacji zostaniesz skutecznie wydup...(bez mydła - żeby nie
                                            było Ci zbyt przyjemnie!!!)
                                            • totem2 Re: Moje Eldorado 28.02.06, 12:48
                                              I tym sposobem Pablo do spółki z tym durnowatym trollem ukatrupił to forum. Nikt
                                              normalny raczej tu już nie zajrzy.
                                              • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 28.02.06, 13:13
                                                zara zara łysa pało, a Kaśka GM?
                                            • Gość: koza Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 28.02.06, 13:12
                                              obiecanki cacanki Pablo, nie jesteś już zdolny do dupcenia
                                            • Gość: Dr No Re: Moje Eldorado IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 28.02.06, 13:15
                                              Pablo, ty niegramotna kozia mineto, bawię sie galanto, a ty?
    • Gość: Peke Re: Moje Eldorado IP: 195.136.246.* 10.04.06, 21:38
      Mam takie pytanie czy są wolne jeszcze jakiekolwiek mieszkania w tej
      spółdzielni przy Parku Lotników.Z kim się można skontaktować?Pozdrawiam!Prosze
      o odpowiedź na piterkej@interia.pl
      • tin.a Re: Moje Eldorado 11.04.06, 18:05
        Poszukaj na rynku wtórnym, w obecnej chwili rozpoczyna się podpisywanie aktów
        notarialnych więc być może pojawią się oferty.
        • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 12.04.06, 14:53
          licz sie z cena około 8000zł za metr kw.
          • elvitto Re: Moje Eldorado 12.04.06, 15:56
            He, he, a to dobre, mieszkanie w Hucie za 8000 za metr, to nie lepiej sobie dom
            kupic w innej dzielnicy?
            • Gość: Dr NO Re: Moje Eldorado IP: *.su.krakow.pl 14.04.06, 12:38
              decyduje niewidzalna ręka rynku a nie elvitto, kto wie, może szkoda?
            • Gość: ,,,, Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:15
              Z hutą to ma niewiele wspólnego, poza tym to wyjątkowe miejsce. Każdy by
              chciał mieszkać w parku w centrum miasta (w mieszkaniu, nie na ławce :-))
              Stąd ceny.
              • Gość: ja Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 12:39
                Teraz to już 10000 netto. A 6500 wydawało się dużo. To są jaja i tyle...
                • Gość: punto5 Re: Moje Eldorado IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 20.11.06, 16:40
                  Co za bzdury piszesz.Kto da Ci 10000 netto.Ja Ci sprzedam po 6500 brutto.

• Gość: M Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:54
                    KUPUJE ILE METRóW?
                  • Gość: ja Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:00
                    Podaj kontakt!! Jeśli masz mieszkanie pow. 50 m2 na Markowskiego i nie
                    żartujesz.
              • Gość: ja Re: Moje Eldorado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 18:45
                ja moge sprzedac - 20.000 zl za m2
                • Gość: krzyś Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 19:29
                  lekko przesadziłeś z tą ceną akurat mam ,,zaszczyt mieszkać na markowskiego" i
                  wcale nie jest tak różowo akustyka wspaniała słychać wszystko -z góry z z boku
                  mieszkałem w wielkiej płycie ale takich doznań akustycznych nieprzeżywałem przez
                  15 lat
                  plusy to wizualizacja- połozenie

pozdrawiam
                  • Gość: m Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 23:21
                    no i przedstawiciele handlowi :)zamieszkujący to osiedle, mozna dostać jakieś
                    gratisy np chipsy , miałem sprzedałem , małomiasteczkowa chołota tam mieszka
                    • Gość: ja Re: Moje Eldorado IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:12
                      no widzę, że niektórych szlag trafia ale rynek robi swoje. 20000/m2 to
                      oczywiście żarty ale 10000/m2 już nie. A! I bardzo podobają mi się mankamenty
                      wymienione przez przedmówców. Szczególnie ten o małomiasteczkowej chołocie :).
                      Przeprowadź się na Wawel, tam docenią Twoje szlachetne pochodzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka