Gość: gość1 IP: *.centertel.pl 24.01.10, 19:03 Pan Kracik nie zdał egzaminu. Nie chcę by był prezydentem Krakowa. PO powinna wystawić innego kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mleko Modlitwa o odwilż IP: 213.25.182.* 24.01.10, 19:04 Napiszcie łaskawie jakie są procedury ubiegania się o odszkodowanie w Enionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan2 Re: Modlitwa o odwilż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 19:57 Na początek zajrzałbym do posiadanego egzemplarza Umowy na dostawę energii.Tam winny znajdować się jakieś postanowienia w tej sprawie. (o ile bym takową, podpisaną przez obie strony Umowę posiadał.) Oszacowałbym poniesione straty (przy pomocy uprawninego rzeczoznawcy)...i niech przemówi prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: Modlitwa o odwilż 25.01.10, 04:46 o ile w umowie byl zagwaranatowany przesyl i/lub jego brak Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil To jeszcze "Slowo na Niedziele" ;) 25.01.10, 11:51 Gdybym chcial zorganizowac w Polsce "atak terrorystyczny" to bym sie nie bawil w kupowanie ladunkow wybuchowych, szkolenie "zolnierzy" itd. Po prostu zaczalbym skupowac miedz po cenie trzykrotnie wyzszej niz rynkowa ;) Taniej by wyszlo - i efekt murowany ;) Odpowiedz Link Zgłoś
onlymoje Re: Modlitwa o odwilż 24.01.10, 22:21 A ja kontaktowałam się z Enionem w sprawie rachunku za prąd w pozycji opłata przesyłowa stała. Zostałam delikatnie rzecz ujmując olana. Firma uważa,że jest to klęska żywiołowa, ma olbrzymie straty i w nosie ma takich co mimo opłaconych rachunków są bez prądu nawet i 2 tygodnie. Totalna arogancja. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Modlitwa o odwilż 25.01.10, 08:55 Zwykłe zwrócenie pieniędzy czy mniejszy rachunek to nic - przecież 2 tygodnie w zimnie to duży uszczerbek na zdrowiu. Powinni wypłacac odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Modlitwa o odwilż 24.01.10, 19:19 Olac tych ludzi mamy wieksze problemy musimy pomagac Haitanczykom i niech przestana sie modlic i zawracac glowe bogu on ma teraz wazniejsze problemy wszak trzeba odzyskac mienie "zagrabione" kosciolowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mir11 Re: Modlitwa o odwilż 25.01.10, 10:30 na haiti szybciej uprżatna po trzesieniu niz u nas naprawia linię. Czy u nas nie ma jakis służ które mogłyby pomóc energetykom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Re: Modlitwa o odwilż IP: *.152.137.239.dsl.dynamic.eranet.pl 25.01.10, 12:42 mir11 napisał: > na haiti szybciej uprżatna po trzesieniu niz u nas naprawia linię. > Czy u nas nie ma jakis służ które mogłyby pomóc energetykom No są, nawet cała banda wypasionych, nic nie robiących czarnych nierobów, dotowanych przez Państwo. Może by tak (jako Polacy?) ruszyli d...y i pomogli swoim owieczkom w chwilach trudnych materialnie i fizycznie?. Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: Modlitwa o odwilż 24.01.10, 19:28 Wstyd! Rozumiem brak organizacji w miescie, ale na wsi ? Gdzie nie ma az tyle rodzin i nie ma takiej rotacji. Agregatow jest pelno, sprawdzilem na allegro. www.allegro.pl/26844_agregaty_pradotworcze.html?id=26844&order=p Pewnie w makro w Krakowie tez sa, z Krakowa tez sa: www.allegro.pl/item895642257_agregat_krakow_skala_olkusz_wolbrom.html Koldry? Prosze bardzo : www.ikea.com/pl/pl/catalog/availability/00129197/krakow ponad 200 sztuk. Swieczki, baterie... ile,kto chce. Ze Skały (sprawdzilem) jest ok. 20km do Krakowa. Tylko trzeba chciec, chciec zorganizowac sie w kilka rodzin i wyslac kogos (samochod,bus) po wieksze zakupy. Agregat tez mozna kupic w 2-3 rodziny, co da 450/3 ~ 150zl. Sprawdzilem, mieszkajac w 2 pokojowym mieszkaniu zuzycie miesieczne pradu to z nadmiarem 150 kWh, wiec agreagat dajacy moc niecalego kW spokojnie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.n.a. Re: Modlitwa o odwilż IP: *.pk.edu.pl 25.01.10, 00:17 'Proszę bardzo', gdyby to wszystko było takie proste, a jeszcze prostsze by było gdyby tacy ludzie jak Ty rozumieli warunki i sytuację panujące na zagospodarowanej wsi, przynajmniej może wtedy pisaliby z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: Modlitwa o odwilż 25.01.10, 04:40 Nie rozumiem. Zakup jest trudny? Odbior przesylki od kuriera czy wyjazd do Krakowa? Licze na konkretne argumenty! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Modlitwa o odwilż 25.01.10, 09:17 na allegro trzeba zapłacić, a to żadna sztuka. dostać za darmo kołdrę i agregat, to się dopiero liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil To troche bardziej skomplikowane. 25.01.10, 09:54 Raz, ze jak rozwiaza problem we wlasnym zakresie - to nikt juz nie pomoze. Byl jeden taki co mowil ze trzeba sie bylo ubezpieczyc - to go pognali z polityki. Dwa, ze drogi moga byc nieprzejezdne a sytuacja jest dynamiczna. I trzy - najwazniejsze - to sa male wsie gdzie kazdy kazdemu zaglada do talerza i pod koldre. Nie ma opcji zeby tacy ludzie sie zorganizowali. No bo tak na zdrowy rozum: pojedzie jeden do sklepu i kupi trzy koldry, agregat, troche zarcia, baterii i swiec. I wez teraz wylicz - kto "zuzyl" wiecej benzyny? Bo przeciez jak Kowalski kupil koldre (5kg) a Iksinski konserwy (20kg) - to Iksinski powinien wiecej zaplacic za paliwo! No i nie zapomnijmy o kierowcy - dogrzal sie w aucie, swinia jedna, kosztem tych co na paliwo lozyli! A taki agregat na trzy rodziny? A jak sprawdzic ile kto prundu zuzywa? A jak Kowalski bedzie "Taniec z gwiazdami" ogladal?! Telefon sobie ladowal, co taki nowoczesny, MMSy ma, i pradu zre wiecej? ------------------ Wybaczcie ze sobie kpie z ludzkiej tragedii - ale troche trudno zachowac umiar, kiedy czyta sie jak sasiad sasiadowi podnosi cene za baterie w takiej sytuacji. Oto Polska wlasnie - zawistna, cwana, podzielona miedzami i uprzedzeniami... A ze stalo sie to w Malopolsce to ludzie sobie dupy odmrazaja przez wlasne skapstwo i niechec do sasiadow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.n.a. Re: To troche bardziej skomplikowane. IP: *.pk.edu.pl 25.01.10, 10:51 Co do punktu trzeciego masz trochę racji, rzeczywiście każdy każdemu zagląda do talerza ale nie w tym rzecz. Te wsie to nie tylko domy i dwupokojowe mieszkania ale też gospodarstwo, taki agregat z allegro o którym pisze kolega wyżej jest za słaby na wszystkie prace. Odpowiedni kosztuje ponad 1000zł i nie każdego na niego stać. Druga kwestia, ktoś napisał żeby się zorganizować i kupić jeden na kilka gospodarstw, owszem czemu nie, tylko że na prace, które są wykonywane codziennie rano i wieczorem, trzeba poświecić trochę czasu, więc zanim jeden, drugi, trzeci skończy to czwartego zastanie rano. Poza tym pewne sprzęty wymagają prądu całą dobę. A Ty Kolego wyżej, gdyby Ciebie spotkała podobna sytuacja i żyłbyś ponad 2tyg bez prądu, przy czym musiałbyś wykonywać za maszyny wszystkie prace ręcznie, ciekawe czy miałbyś nadal takie poczucie humoru żeby kpić z samego siebie ( bo w sumie czemu nie skoro potrafisz kpić z innych) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Poczekaj szalony ;) 25.01.10, 11:06 > Te wsie to nie tylko domy i dwupokojowe mieszkania ale też gospodarstwo, taki agregat z allegro o którym pisze kolega wyżej jest za słaby na wszystkie prace. Ale przeciez nie chodzi o "business continuity" tylko o warunki w ktorych mozna przezyc. Podstawowym problemem jest to, ze wiekszosc urzadzen grzewczych potrzebuje do pracy pradu - i nie potrzebuje go duzo. A duze gospodarstwa maja tez wieksze budzety - wiec dla nich wydatek rzedu 1000 PLN nie powinien byc problemem, zwlaszcza ze jak policzyl mam.problem - ten wydatek sie zwraca! > A Ty Kolego wyżej, gdyby Ciebie spotkała podobna sytuacja i żyłbyś ponad 2tyg bez prądu, przy czym musiałbyś wykonywać za maszyny wszystkie prace ręcznie, Widzisz - raczej by mnie taka sytuacja nie spotkala, bo staram sie byc przezorny i zabezpieczac sie ZANIM problem sie pojawi, zamiast liczyc na to ze KIEDY sie pojawi to podatnik mi pomoze... > ciekawe czy miałbyś nadal takie poczucie humoru żeby kpić z samego siebie Wiesz, nie sadze zeby to byl problem. Wlasnie doprowadzilem polowe zespolu do placzu, opowiadajac jak sie zabieralem wczoraj do skladania mebli z IKEI. Wbrew pozorom mam do siebie sporo dystansu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.n.a. Re: Poczekaj szalony ;) IP: *.pk.edu.pl 25.01.10, 11:41 > Ale przeciez nie chodzi o "business continuity" tylko o warunki w > ktorych mozna przezyc No pewnie przeżyć można ale z czego dalej będziesz żył, jeśli wyzdycha Ci całe źródło utrzymania? Z zasiłku, które da Ci państwo? heh Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil O czym mowisz? 25.01.10, 11:49 Chcesz mi powiedziec ze trzoda wyzdycha z zimna jak bedzie generator, a jak go nie bedzie - to nie wyzdycha? Bo ja juz sie pogubilem :) Ja pisze o warunkach przezycia - a Ty sie ze mna nie zgadzac i piszesz cos o zdychaniu. Na pewno rozmawiamy na ten sam temat?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.n.a. Re: O czym mowisz? IP: *.pk.edu.pl 25.01.10, 11:55 Jeśli hoduje się bydło mleczne to wymagają one dojenia rano i wieczorem codziennie jeśli się tego nie będzie robiło przez 2tyg to zgadnij co się stanie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil A czy ja mowie o tym zeby nie doic? 25.01.10, 12:09 Czy ja proponuje zeby kupic generator i siedziec cale dnie podziwiajac to cudo? Ja tylko mowie, ze taki generator pozwala na podstawowe rzeczy - oswietlenie, przywrocenie ogrzewania, uruchomienie podstawowych urzadzen. Wystarczy zeby ruszyc do przodu. Naprawde nie rozumiem o co Ci chodzi. Co ma zakup generatora do zdychania trzody? Bo wiesz, my tu rozmawiamy o tym ze mozna za niewielkie pieniadze (w sensie: kwote doplaty bezposredniej z hektara) kupic podstawowy generator, zamiast czekac na cud - a Ty tu cos paplesz o holokauscie trzody chlewnej i innej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: A czy ja mowie o tym zeby nie doic? IP: *.botany.gu.se 25.01.10, 15:20 Podejscei: "nie da sie" zrobic wszystkiego, to siade i nie bede robil nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.n. Re: O czym mowisz? IP: *.152.137.239.dsl.dynamic.eranet.pl 25.01.10, 12:58 Gość portalu: o.n.a. napisał(a): > Jeśli hoduje się bydło mleczne to wymagają one dojenia rano i wieczorem> codziennie jeśli się tego nie będzie robiło przez 2tyg to zgadnij co się stanie> ? :) Jeśli się hoduje bydło mleczne, które wymada dojenia rano i wieczorem, codziennie to zanim kupi się drugiego Mercedesa to kupuje się agregat o mocy wystarczającej do obsługi gospodarstwa. Robi się to też wcześniej, zanim kupi się komputer, żeby pisać bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: To troche bardziej skomplikowane. 25.01.10, 11:13 Przypuszczam, ze chodzi o mnie :) Odpowiem tak, jak sie nie chce/nie mysli to tak jest. Kontrprzyklad z mojego "podworka" (jestem studentem informatyki): Jesli portal/aplikacja ma byc dostepna z zewnatrz 7/24/365 to nie stawiam jej na serwerze w piwnicy, tylko wykupuje profesionalne konto/kolokacje w serwerowni, ktora ma kilka lacz, ale i niezalezne zrodlo zasilania w przypadku awarii. Gwarancja pracy bez przerwy kosztuje znacznie wiecej! Przyklad przyziemny, w domu robie backup istotnych danych, mam tez UPS w przypadku zaniku napiecia. Wracajac na wies, jesli ktos zyje z gospodarstwa i jest ono bardziej zautomatyzowane to zakup takiego agregatu powinien w sytuacji obecnej byc ostatnia deska ratunku (mozna bylo pomyslec wczesniej). No i posluzy on w razie kolejnych nieprzewidzianych sytuacji, bo przeciez nie zejdzie razem ze sniegiem. Wydaje mi sie tez, ze mocno naciagniete sa fakty - ogrzewanie na wsi to najczesciej piec, a nie grzalki elektryczne (jak np. w krakowskich kamienicach) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Sprostowanie... 25.01.10, 11:24 > Wydaje mi sie tez, ze mocno naciagniete sa fakty - ogrzewanie na wsi to najczesciej piec, a nie grzalki elektryczne (jak np. w krakowskich kamienicach) Piece olejowe czy gazowe wymagaja do pracy zasilania. Niewielkiego, ale zawsze. W artykule tez masz slowo na ten temat - piec tej kobiety (na wegiel) ma wymuszona, zasilana pradem, wentylacje - stad ona ma problem. Natomiast zgadzam sie z tym co piszesz o zabezpieczeniu. Sorry, moi tesciowie maja domek na obrzezach Lodzi i tam ciagle sa przerwy zasilania. Jesli ktos ma biznes (a gospodarstwo to biznes, choc rolnicy chyba o tym zapominaja), to normalnym jest ze ma srodki do prowadzenia tego biznesu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: To troche bardziej skomplikowane. IP: *.tpnet.pl 26.01.10, 13:22 Nie wspominając o tym że na większości tych tanich agregatów pieca co, elektroniki nie da się uruchomić. Nie trzymają napięcia i częstotliwości (to ostatnie m.in. uniemożliwi prace pomp CO). To są agregaty do zasilania żarówek i narzędzi budowlanych, a nie często bardzo wartościowego sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: To troche bardziej skomplikowane. 25.01.10, 10:51 kretynofil napisał: > Dwa, ze drogi moga byc nieprzejezdne a sytuacja jest dynamiczna. oj bez przesady, to nie jest koniec swiata - tam tylko nie ma pradu > I trzy - najwazniejsze - to sa male wsie gdzie kazdy kazdemu zaglada > do talerza i pod koldre. Nie ma opcji zeby tacy ludzie sie > zorganizowali. No bo tak na zdrowy rozum: pojedzie jeden do sklepu i > kupi trzy koldry, agregat, troche zarcia, baterii i swiec. I wez > teraz wylicz - kto "zuzyl" wiecej benzyny? Bo przeciez jak Kowalski > kupil koldre (5kg) a Iksinski konserwy (20kg) - to Iksinski powinien > wiecej zaplacic za paliwo! Koszt wycieczki/ilosc chetnych i bez gadania. A istnieja tez busy, mozna jechac samemu (odpada jednak przewiezienie agregata, chociaz...) koszt 4zl (z Olkusza do Krakowa) ;) > A taki agregat na trzy rodziny? A jak sprawdzic ile kto prundu > zuzywa? A jak Kowalski bedzie "Taniec z gwiazdami" ogladal?! Telefon > sobie ladowal, co taki nowoczesny, MMSy ma, i pradu zre wiecej? A tutaj gafa - takie madre posty pan pisze o rynku nieruchomosci - przeciez agregat trzeba napoic paliwem, jest okreslone zuzycie godzinowe ;) Zreszta, w zalaczonym ponizej linku, wynika ze bonifikata za niedotrzymanie parametrow jakosciowych to 2,11 zl/h. Agregat kosztuje 450zl. 450zl/2,11 ~213h = 8dni i zakup agregata sie zwraca! A jeszcze jest za zwloke w usunieciu awarii. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Nie zrozumiales... 25.01.10, 11:10 > oj bez przesady, to nie jest koniec swiata - tam tylko nie ma pradu Oczywiscie - ale problem z przejezdnoscia drog to nie tylko przeszkody, ale i oblodzenie, ktore sprawia ze jazda, zwlaszcza zaladowanym samochodem, jest niebezpieczna. > Koszt wycieczki/ilosc chetnych i bez gadania. Dla mnie to jest oczywiste. Dla Ciebie tez. Ale jak pracowalem w Stanach na Work & Travel to Polacy zmotoryzowani brali po piec dolarow od niezmotoryzowanych za dojazd do pracy (jakies trzy-cztery kilometry). Sorry, przy tamtejszych cenach paliwa (i biorac pod uwage, ze wlasciciele auta tez jechali w to samo miejsce!) - to duzo mowi o polskiej mentalnosci. > A tutaj gafa - takie madre posty pan pisze o rynku nieruchomosci - przeciez agregat trzeba napoic paliwem, jest okreslone zuzycie godzinowe ;) Nie zrozumiales. Mozna sie dogadac jak cywilizowani ludzie, albo liczyc sie co do centa jak centusie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: Nie zrozumiales... 25.01.10, 11:17 kretynofil napisał: > Oczywiscie - ale problem z przejezdnoscia drog to nie tylko > przeszkody, ale i oblodzenie, ktore sprawia ze jazda, zwlaszcza > zaladowanym samochodem, jest niebezpieczna. dalej mysle, ze to jest 25km od Krakowa :) zreszta, zima tam wyglada pewnie jak co roku w kwestii odsniezania i przejezdnosci w ubieglym tygodniu jechalem przez takie wsie i udalo sie! > > A tutaj gafa - takie madre posty pan pisze o rynku nieruchomosci > Nie zrozumiales. Mozna sie dogadac jak cywilizowani ludzie, albo > liczyc sie co do centa jak centusie ;) a to krakowska specjalnosc ;) tylko jedno "ale" - sasiadow sie nie wybiera, a przeciez zorganizowac sie mozna nie tylko z najblizszymi :) jesli ktos obrazil sie na cala wies to nie jest to spowodowane przez brak pradu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No widzisz? 25.01.10, 11:47 I juz sie zgadzamy - nie zrozumiales mojego pierwszego posta. To co tam sie dzieje to nie kwestia jakichs szczegolnie potwornych opadow, strasznej zimy, tylko zaniedban - tak ze strony dostawcy energii, jak i ze strony mieszkancow, ktorzy na codzien nie maja ze soba najlepszych relacji. Te zaniedbania sprawiaja ze z glupoty wyszedl kataklizm. -------------- Kiedys na szkoleniu z negocjacji facet opowiadal zabawna historie. Duze linie lotnicze stosowaly wobec lotnisk z ktorych korzystaly metode silowa - niczego nie chcialy negocjowac, o niczym rozmawiac - bo nie musialy. Duzy moze wiecej. I kiedys na jakims zadupiu, podczas miedzyladowania, zepsul im sie samolot. Pelno pasazerow, afera, krzyki - a lotnisko odpowiedzialo ze ma ich w nosie, nie sprzeda im czesci zapasowej (wartej piecdziesiat dolarow) i niech sami sobie kombinuja. Samolot byl uziemiony przez kilka dni, pasazerowie wywalczyli duze odszkodowania, trzeba bylo im oplacic hotele itd. A wszystko tylko dlatego ze "duzy moze wiecej". Rzecz w tym ze nie zawsze :) Na marginesie: po tym jak management tych linii zrobil szkolenie z negocjacji w tym osrodku - zaczeli na te same szkolenia wysylac swoich... kontrahentow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no masz problem Re: Nie zrozumiales... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 15:36 ze zrozumieniem, że jeśli czegoś nie widziałeś, to nie znaczy, że tego nie ma :/ > zreszta, zima tam wyglada pewnie jak co roku w kwestii odsniezania i przejezdnosci > w ubieglym tygodniu jechalem przez takie wsie i udalo sie! i co z tego, że raz jechałeś i udało się? ja mieszkam w centralnej polsce i też jednego dnia można było przejechać, bo pług odśnieżył, a kolejne 3 dni dzieciaki do szkoły nie chodziły, bo zawiało i gmina nie zdążyła odśnieżyć, a domowy sprzęt do odśnieżania nie dał rady. i wtedy się nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marznący Re: Modlitwa o odwilż IP: 89.174.52.* 25.01.10, 08:41 powiedz mi idioto jak mam zamówić coś na allegro jak nie mam prądu? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil A slyszeliscie w tej malopolsce... 25.01.10, 09:57 ...o Internecie w telefonie? Jeden taki na cala wies wystarczy. A, moment, zaraz byscie za widly zlapali jakby trzeba bylo sie na rachunek za telefon zrzucic ;) Zreszta, ta corka co siedzi w Krakowie i internet przeglada w poszukiwaniu prognoz pogody - to co? Ona tez "prundu" ni ma? Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: A slyszeliscie w tej malopolsce... 25.01.10, 11:00 Rozumiem argumenty ale dlaczego są do mnie skierowane? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Bo odpisales "bingo"? 25.01.10, 12:36 Bo Twoja wypowiedz zabrzmiala jakbys sie z nim zgadzal? Jesli nie to bylo Twoja intencja - to rzeczywiscie, odpisalem w zlym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: Modlitwa o odwilż 25.01.10, 11:25 Gość portalu: marznący napisał(a): > powiedz mi idioto jak mam zamówić coś na allegro jak nie mam prądu? a w pracy, a znajomi, a kawiarenki... nie da sie :( wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Modlitwa o odwilż 25.01.10, 17:32 Gość portalu: marznący napisał(a): > powiedz mi idioto jak mam zamówić coś na allegro jak nie mam prądu? jeśli starcza ci prądu na wyzywanie innych na forum, to i na zakupy starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posesjant Re: Modlitwa o odwilż IP: *.centertel.pl 25.01.10, 10:47 Kretynie, niby wszystko logicznie wyjaśniłeś...ale skąd allegro ma się objawić tam, szczególnie wśród starszych ludzi, którzy nie mają prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: Modlitwa o odwilż 25.01.10, 15:33 A starsi ludzie to dzieci nie maja? Albo wnukow sprawnie korzystajacych z internetu ? Zaskocze - moja babcia ma odkurzacz z allegro! Agregat jest tylko troche wiekszy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej M. Modlitwa o odwilż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 19:29 w Krakowie nie pisze się na dworze ale na polu!!! to chyba Warszawiak pisał ten artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takie tam tu Re: Modlitwa o odwilż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 13:03 Gość portalu: Maciej M. napisał(a): > w Krakowie nie pisze się na dworze ale na polu!!! to chyba Warszawiak pisał ten > artykuł Albo też Poznaniak, Ewentualnie Gdańszczanin:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specjalista Re: Modlitwa o odwilż IP: *.centertel.pl 24.01.10, 19:56 a jak miał zdać kiedy to taki kiepski menadżer. jedzie na jednym sukcesie sprzed paru lat kiedy w garniaku wskoczył do nowootwartego basenu. tu widać starczyło determinacji żeby się w kamerze pokazać. Jest cały czas sołtysem i na innych sołtysów patrzy oczami konkurencji. gdzie mu tam do prezydentury w kraku..żałosny gość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pełen nadzieji Re: Modlitwa o odwilż IP: *.152.159.244.dsl.dynamic.eranet.pl 24.01.10, 20:07 Uważam, że modlitwa jest najlepszym i najpewniejszym sposobem na załatwienie problemu. Napewno, podobnie jak dawniej w tym przypadku nie manna a odwilż zostanie zesłana z nieba. Jedynym warunkiem musi być to modlitwa szczera i wykonywana przez prawdziwych katolików a tych niestety jest niewielu, więc i skutki mogą być mizerne. W najgorszym przypadku, można też zwrócić się o pomoc do Kurii, gdzie są namiestnicy Boży, którzy przełnieni miłością i chęcią pomocy bliżniemu napewną staną na wysokości zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iustyna Re: Modlitwa o odwilż IP: *.pl 24.01.10, 20:22 Pełen nadzieji napisał: (...)W > najgorszym przypadku, można też zwrócić się o pomoc do Kurii, gdzie > są namiestnicy Boży, którzy przełnieni miłością i chęcią pomocy > bliżniemu napewną staną na wysokości zadania. Pewnie oleją ciepłym moczem... oczywiście śnieg, żeby się rozpuścił :P Odpowiedz Link Zgłoś
ludwik_7125 Re: Modlitwa o odwilż 24.01.10, 21:27 Trzeba uważać z tymi modłami. Ostatnie skończyły się wielką powodzią i jeszcze większym śmiechem przez pół Afryki. Skuteczność sejmu jest zatrważająca,więc lepiej oddać się w jego ręce niż proboszczowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha w raju Modlitwa o odwilż IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.10, 20:39 ok. u ciebie kochany po lewej (przypadek) stronie byla (jest) reklama - sciagaj filmy za darmo - to nie dziala !!!- a scigac kazdy moze - moj ID kazdy agent zna - pytanie jedno mam - ID to numer kompa , a kto przed nim siedzi i NIELEGALNIE NIELEGUJE - tego nie wie nawet SAD OSTATECZNY - Gromu się nie słodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 całkowita kompromitacja władz lokalnych i wojewody IP: *.chello.pl 24.01.10, 20:40 oraz energetyki,która od 20 lat podniosła ceny prądu chyba 10 razy, ma miliardowe zyski i olewa całkowicie stan słupów,linii, nie ścina drzew latem. A tak naprawdę to problem powinien być inaczej rozwiązany - wojewoda powinien ogłosic stan klęski żywiołowej,posłać nie 20 ale tysiąc żółnierzy do ścinania drzew i obsługi agregatów dla ludności podłączonych w każdej wsi w jakimś jednym dużym domu czy remizie aby chocby tam był punkt oświetlony, z telefonami kom., TV,radiem, ciepło dla dzieci.Enion powinien mieć od pierwszego dnia liczone w koszty odszkodowań paliwo do tych agregatów,itd. W przyszłości mieszkańcy tych wsi powinni starać się aby energetyka zakopała kable zasilania w feralnych miejscach tak jak to mamy w Krakowie, gdzie ani na sekundę nie brakuje prądu.Co do żywności, baterii i innych to rację ma ktoś tu piszący,że sami mieszkańcy powinni się składać na jazdę jednego dużego auta do Krakowa na wielkie zakupy dla mieszkańców.Wielu obywateli na wsi ma auta i zimą sporo czasu.To się da w ciągu 1 dnia zrobic przed cienością, te wsie są tylko kilka kilometrów od Olkusza albo ok. 25 km od Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Modlitwa o odwilż IP: 94.75.67.* 24.01.10, 20:49 Faktycznie ludzie spod Krakowa są jak niemowlaki? Jak rząd nie "da", nie "załatwi" to są bezbronni i tylko bek i modlitwa? No to wszystko w porządku, nastawialiście kościołów co kilometr, więc wymyślona strategia radzenia sobie z kłopotami powinna być prosta do zrealizowania. Nie pytam o skuteczność, he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam... Re: Modlitwa o odwilż IP: 213.134.167.* 24.01.10, 21:05 A nawet nastawiali, to owi gospodarze kosciolow (proboszczowie) mogliby sie poczuc w roli przewodnika i organizowac w/w. Wg mnie zyskali by w oczach wiernych... tylko po co, skoro i tak sie im nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olśniony Re: Modlitwa o odwilż IP: *.152.159.244.dsl.dynamic.eranet.pl 24.01.10, 23:03 Zdziwienie moje budzi brak u ludzi pozbawionych prądu a mieszkających w miejscach otoczonych kościołami odrobiny wiary. Przecież wystarczy tylko podłączyć się do wieży kocielnej a prund z nieba spłynie na całą wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarząbek Re: Modlitwa o odwilż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 20:54 To ja , Jarząbek ! . Panie Prezydencie Majchrowski , niech pan pamięta ! Łubu dubu , łubu dubu niech żyje nam prezes naszego klubu , niech żyje nam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś do Jarzabka IP: 77.255.97.* 24.01.10, 21:16 I tak mu nic nie pomoże. Kracik nie ma wpływu na szybkość naprawy linii, natomiast "psy" zrobiły swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyrost Modlitwa o odwilż IP: *.krj81.petroinform.com 24.01.10, 20:59 nie ma prądu - będzie się rodziło więcej dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yeti13 Modlitwa o odwilż IP: *.chello.pl 24.01.10, 21:03 Jest noc, na dworze -17. Dzwoni budzik. Jesteśmy w Krakowie, to może i piszmy jak byśmy byli w Krakowie - "na polu" ! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakauer Odwołac wojewodę IP: *.chello.pl 24.01.10, 21:16 Słuchajcie jaka jest procedura odwołania wojewody ? Wojewoda Kracik się może nadaje do zarządzania mała wsią pod Krakowem ale nie województwem, lub broń boże jego stolicą ! PYTAM JEŻELI TO NIE JEST STAN KLĘSKI ŻYWIOŁOWEJ TO CO TO JEST ? CO TO JEST ? BŁOGOSŁAWIEŃSTWO ? BOŻA PRÓBA ? KAMPANIA PO ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa Huta Re: Odwołac wojewodę IP: 77.255.97.* 24.01.10, 21:54 > PYTAM JEŻELI TO NIE JEST STAN KLĘSKI ŻYWIOŁOWEJ TO CO TO JEST ? Jest to podstawowa znajomość prawa, której brak dotychczasowemu prezydentowi. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Odwołac wojewodę 25.01.10, 17:29 to jest zima. i przypominam o wyłączeniu y. capslocka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SonQo ciekawe, jakoś naród polski ponad 1000 lat tak IP: *.chello.pl 24.01.10, 22:28 żył. Po prosu ludziom od dobrobytu w dupach się poprzewracało. Raz w tygodniu powinni wyłączać prąd w całym kraju (oczywiście oprócz specjalnych sytuacji). Ludziom tylko na dobre by to wyszło. Może zaczęliby myśleć i rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: only moje Re: ciekawe, jakoś naród polski ponad 1000 lat t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 23:12 A masz teraz prąd? Ludziom się nie poprzewracało, ludzie płacą i żądają.Pożyj 2 tygodnie bez energii, a potem napisz jak było.Ciekawe czy tobie się nie poprzewraca. Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: ciekawe, jakoś naród polski ponad 1000 lat t 25.01.10, 04:55 Gość portalu: only moje napisał(a): > A masz teraz prąd? Ludziom się nie poprzewracało, ludzie płacą i > żądają.Pożyj 2 tygodnie bez energii, a potem napisz jak było.Ciekawe > czy tobie się nie poprzewraca. prosze bardzo: www.enion.pl/resources/res/taryfa/taryfa_enion_s.a._na_rok_2009p.pdf strona 19 Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: ciekawe, jakoś naród polski ponad 1000 lat t 25.01.10, 11:27 Odwyk od telewizora boli... No i moze sie okazac, ze jak nic nie zaglusza mysli, to zaczynaja one sie pojawiac. Tez niewygodna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczynny Re: ciekawe, jakoś naród polski ponad 1000 lat t IP: *.152.159.244.dsl.dynamic.eranet.pl 24.01.10, 23:12 Ludzie mieszkający w podkrakowskich wsiach, już tak mają od kołyski poprzekręcane we łbach, że nawet nie potrafią samodzielnie pomyśleć jak wybrnąć z tej ciężkiej sytuacji. Przecież w każdej wsi otoczonej kościołami wystarczy tylko podłączyć się do wieży kościelnej a prund z nieba popłynie w ilości wystarczającej i oświetli i ogrzeje domostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: only moje Re: ciekawe, jakoś naród polski ponad 1000 lat t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 23:18 Twój post jest tak denny,że aż trudno z nim polemizować.Puknij kilka baranków o ścianę,powinno pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: ciekawe, jakoś naród polski ponad 1000 lat t IP: *.chello.pl 24.01.10, 23:31 modlta sie ludzie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.n.a. Re: ciekawe, jakoś naród polski ponad 1000 lat t IP: *.pk.edu.pl 25.01.10, 11:12 Zapraszam na tydzień w tamte rejony, może faktycznie zaczniesz myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm_m Re: ciekawe, jakoś naród polski ponad 1000 lat t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 13:10 Jak byłem w wojsku 10 lat temu, był ze mną taki chłopak z podkarpacia. Nie wiedział do czego służy wyłącznik prądu i po co są gniazdka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamar Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż IP: *.zone8.bethere.co.uk 24.01.10, 23:38 Szczyt wszystkiego! Faktycznie, lepiej wysylac pomoc na Haiti niz pod nosem ludziom pomoc. Przeciez prad mieli miec tydzien temu! Ludzie, dlaczego ten caly Enion czy jak mu tam jeszcze stoi. Teraz mieszkancy, ktorzy nie maja pradu powinni szykowac sie na wielka batalie w sadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
newyorker77 Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż 25.01.10, 02:46 Gratuluje Autorce - kawalek dobrego reportazu. tylko co z tego? Gdzies sa ci wszyscy, ktorych zasranym obowiazkiem jest troska o ludzi, by nawet w czasie mrozow nie zyli w takich warunkach? ostatecznie anomalie pogodowe dotknely nie tylko PL, lecz wylacznie w Polandii niemoc totalna, brak koordynacji i ogolne bordello. Wiele razy zastanawiam sie nad jednym: Dlaczego Bog nie kocha Polski, mimo ze cala Polska kocha Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż 25.01.10, 09:00 Gdzie są ci wszyscy? Hm... pomyślmy - zajęci aferą hazardową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyjaśniacz Re: Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż IP: *.152.159.244.dsl.dynamic.eranet.pl 25.01.10, 12:00 newyorker77 napisał: Wiele razy zastanawiam sie nad jednym: Dlaczego Bog nie kocha > Polski, mimo ze cala Polska kocha Boga? To bardzo proste, nie ma za co kochać. Nie dość, że kochacie nie Boga tylko księży to jeszcze za mało dajecie na tacę i w ten sposób podpadliście i Bogu i księżom. Następnym powodem jest wasza wiara, nieszczera i fałszywa. Jesteście zakłamanymi hipokrytami, nie przestrzegającymi przykazań Bożych i nie wiadomo w jakim celu tuptacie co niedzielę do kościoła?. Bóg to wszystko widzi i na pielgrzymki i chodzenie na kolanach nie da się nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż IP: *.botany.gu.se 25.01.10, 15:37 > Dlaczego Bog nie kocha Polski, mimo ze cala Polska kocha Boga? Och, prosty konflikt interesow. Polska kocha boga ale nie Tego. Najbardziej popularni sa dwaj bogowie: - Widzimis (wymyslony na wlasna potrzebe, najczesciej zahukany, przygluchy i kaprysny; dotrzec mozna do niego -ewentualnie- przez matke) - Mamona (szczegolnie lubi petycje o niepowodzenie sasiadow, daje sie przekupic). Jak sie Widzimis lub Mamona nie sprawdza, pozostaje wolanie "Boga nie ma", ew stwierdzenie, ze "jest okrutny". Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry a w kosciolach pala? 25.01.10, 04:35 ciagnac materace i urzadzac orgie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miastowy To ma swoje dobre strony !!! IP: *.ists.pl 25.01.10, 05:12 1) Zapomnieliśmy o świńskiej grypie i niu musimy się szczepić /decydenci nie myślą aby naś jak bydło przymusowo szczepić, bo mają większy problem na głowie/ 2) Zapomnieliśmy o Globalnym Ociepleniu - z którym przecież koniecznie musimy podjąć bardziej zdecydowaną walkę /bo na całej ziemi jest za ciepło - tak samo jak w Polsce/ 3) Przypominamy sobie, jak sobie dawać radę w trudnym czasie - że trzeba porobić zapasy gotówki, jedzenia, ciepłej odzieży, pierzyn nafty i lamp naftowych, kilka ton wegla do piwnicy, kilka ton drewna na opał, zakupić potężne agregaty, zamontować kolektory, ocieplić ściany domostw w porze stosownej, załatać dziury w dachach i znaleźć sobie kogos do pary pod pierzynę na zimę. Kto wie, co nas czeka. Jak wybuchnie wojna światowa, to prądu nie będzie kilka lat z rzędu. I co wtedy? Acha, no i najważniejsze: CHŁOPI SOBIE PRZYPOMNĄ, CZY TEZ RACZEJ SIĘ NAUCZĄ -RĘCZNIE DOIĆ KROWĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Enion i Wojewoda powinni dotować IP: *.chello.pl 25.01.10, 07:54 zakup agregatów prądotwórczych oraz paliwa do ich zasilania. Dziwne ,że sprawą nie interesuje się rząd ani opozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsądek Re: Enion i Wojewoda powinni dotować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 08:39 Nie z wojewodą zawieraliśmy umowy o dostawie energii elektrycznej. Ten dostawca powinien być wdeptany w glebę. Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: Enion i Wojewoda powinni dotować 25.01.10, 09:49 > zakup agregatów prądotwórczych oraz paliwa do ich zasilania. > Dziwne ,że sprawą nie interesuje się rząd ani opozycja. w normalnym kraju są służby które coś takiego mają na wypadek katastrof wszelkiej maści... czyżby Donald wszystko sprzedał "na Allegro" celem ratowania budżetu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ministrant Re: Enion i Wojewoda powinni dotować IP: *.152.137.239.dsl.dynamic.eranet.pl 25.01.10, 12:32 Chcieliście mieszkać na wsi, wśród pól i lasów , pośród łąk i rzek, ekologicznie, to macie ekologię prawdziwą, nie skażoną niczym. To piękne i takie pierwotne. Człowiek zbliżony do natury a nawet w tym przypadku zespolony z nią jest bliżej Boga a w tym katolickim Kraju (97%) danie z siebie cząstki Bogu jest czyś pięknym, ale jakżesz normalnym. Nie zapominajcie że Pan Jezus za nas umarł na krzyżu, więc wypada dla Niego trochę pocierpieć i nawet pomarznąć. Z Bogiem!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
wolny-wybor O to polityka rządu, armia w Afganistanie ... 25.01.10, 09:43 O to polityka naszego rządu i premera, który jakoś nie interesuje się poważnie losem Polaków marznących bez prądu i ogrzewania (nowoczesne ogrzewanie wymaga prądu do sterowania), natomiast lubi "poszpanować" i wysłać armię do Afganistanu, ratowników na Haiti, ale nie potrafi wysłać armii do ratowania tych ludzi, którzy nie mogą pracować i uczyć się. Jak to jest możliwe, że Donald Tusk nie potrafi wysłać armii do usunięcia skutków katastrofy w okresie najsilniejszych mrozów, w końcu chyba po to jest armia, żeby bronić Polaków, a nie teraz akurat uganiać się za Amerykanów po górach Afganistanu. Poprzyj skutecznych polityków - wpisz w wyszukiwarkę Google "Pierwszy Wolny Sondaż Wyborczy", wyszukaj lub kliknij wolny sondaż wyborczy i zagłosuj. Wyniki głosowania przez internatów są zupełnie inne od oficjalnie prezentowanych, już zagłosowało ponad 10050 Polaków i ciągle głosują. Drogi wyborco zapamiętaj, jaka jest różnica pomiędzy obietnicą, a jej realizacją, czym się różni obiecanie pieniędzy od dania pieniędzy, czym odróżnia się mówienie od robienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodziarz Re: O to polityka rządu, armia w Afganistanie ... IP: 77.223.229.* 25.01.10, 14:21 Z pretensjami do o. Rydzyka. Kasę brać potrafi ale wyegzekwować coś u GÓRY to już nie. Albo do "prezydęta". Gruzji pomaga ale rodakom nie. Tuska się przyczepił. Idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
docie-kacz Ci ludzie są dzielni i nie narzekają rozumią!!!!!! 25.01.10, 10:52 Co Wam się wydaje pismaki że Rząd każdemu dupę ogrzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż 25.01.10, 11:21 Troche tego nie rozumiem. Tzn, rozumiem i wspolczuje ludziom, ktorzy nie maja pradu, szczegolnie, gdy pzry tym nie maja ogrzewania i wody. Ale ta straszna historia z piecem na wegiel? Kilka-kilkanascie lat temu glownie takie byly i pewnie w wielu miejscach sa. Z dziecinstwa pamietam jak kilka razy sie woda zagotowala, sama czasem dogladalam pieca (to nie sztuka dorzucic, czy sprawdzic czy sie nic nie dzieje). Ta pani powinna sie w takiej sytuacji cieszyc, ze piec jest. A dziennikarze wybrali sobie zla historie do dramatyzownia. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż 25.01.10, 11:25 Ps. przy swiecach na weekendowych wyjazdach na Suwalszczyzne (takze zima, woda w studni, drewno za stodola, wychodek tez) robilam projekty na geometrie wykreslna przy swiecach. Wiec z czytaniem tez sciema. O lampe naftowa czy latarke zreszta nie trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: only moje Re: Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 13:30 Nie po to inwestowałam w co, żeby teraz kupować piec na węgiel i montować go nie wiem gdzie.Awaria awarią, pewnie zdarzyć się może wszędzie, ale 2 i pół tygodnia to nie awaria, to arogancja. I o tą arogancję tu chodzi. Mętne tłumaczenia firmy Enion to już arogancja do nie wiem której potęgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż IP: *.botany.gu.se 25.01.10, 15:11 Nie, nie chodzi o arogancje, a o sposob opisania jej. O zaznaczenie, ze bez telewizora i komputera dzieci "nie maja ferii", a dogladanie pieca to jakas tragedia. Brak pradu, przez taki okres czasu, to skandal (choc rozumiem, ze jak padnie kilka lini w nieprzejezdnym terenie (gdzies w lesie) to moze naprawde nie da sie nic zrobic). Swoja droga to warto miec w domu alternatywne zrodlo ogrzewania (kominek, piec weglowy) wlasnie na taka okolicznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: only moje Re: Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 20:33 A jakie ty masz alternatywne źródło ogrzewania? Tak z czystej ciekawości pytam.Gdzie mam naładować komórkę? Może z alternatywnego źródła? I koniec pustych dyskusji. Gdyby właściciel dbał o linie i wycinał drzewa tak jak mówią o tym przepisy, teraz nie byłoby "katastrofy" a jedynie sporadyczne przerwy w dostawach prądu. A do tego jestem przyzwyczajona i o 2-3 nie żołądkowałabym się tutaj na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż IP: 89.231.205.* 26.01.10, 15:43 Może nie tak do końca, bo jeśli do rozprowadzania wody po kaloryferach potrzebna jest pompka na prąd,(np w piętrowym domu) którego nie ma wtedy rzeczywiście trzeba bardzo ostrożnie palić w piecu, żeby woda się nie zagotowała, utrzymać niewysoką temp. a i tak przy takich mrozach nie jest ciepło. Choć z drugiej strony dobre i to, żeby zupełnie wszystko nie pozamarzało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chmurny Droga Biały kościół - Przeginia IP: *.artus.net.pl 25.01.10, 13:26 chmurny.ipns.pl/zima/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajma Zimno, w ciemnościach. Modlitwa o odwilż IP: 62.180.244.* 25.01.10, 13:55 "na dworze" - to się w Małopolsce dzieje, wieć "na polu" Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 wciórności! - ludziom nie dogodzisz 25.01.10, 14:28 Ludzie to są upierdliwi , nic tylko by pomocy Państwa oczekiwali . Kilka dni są bez prądu i wielkie mi halo, Tu Świat na nas patrzy na nasz Afganistan, Na Haiti, na Tarczę ,i diabli wiedzą na co a ci nic tylko prąd i prąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O to to to To to, Eskimosi mają niewiele cieplej.. IP: *.ists.pl 25.01.10, 14:59 I żyją bez prądu całe życie. I żyją. Można? Można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krowy doić! No to niech pan Wojewoda jedzie krowy doić.. IP: *.ists.pl 25.01.10, 14:58 Chłopy nie potrafią wydoić krowy ręcznie a prądu nie ma. A krowy przyłączone do traktora kopią. No to zapraszamy pana Wojewodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: No to niech pan Wojewoda jedzie krowy doić.. IP: *.chello.pl 26.01.10, 09:36 pan wojewoda Kracik jest miastowym meszczyzną, to widać, to słychać, to czuć. Jedzie tam, gdzie witać go będą chlebem i solą, a nie widłami. Odpowiedz Link Zgłoś