GoĹÄ: marta IP: 157.25.69.* 22.02.01, 14:27 Ja w tym roku wybieram się na Kretę. Może ktoś tam był niedawno i ma ochotę podzielić się wrażeniami? marta mskwarek@nitech.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Al Re: Kreta IP: 192.168.1.28, 212.244.50.* 06.03.01, 10:41 Zobacz sobie np www.interkriti.gr/index.html Wg mnie lepsze sa inne wyspy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Al Re: Kreta IP: 192.168.1.28, 212.244.50.* 07.03.01, 09:13 Zależy co chcesz robić. Zwiedzać zabytki, łajdaczyć się ;-) czy jeszcze co innego. Zalezy też czy wolisz kontakt z Angolami (ciężkooo), z Niemcami (chyba jeszcze ciężej) albo Skandynawami - rozrywkowo i chyba najlepiej. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to zajrzyj www.greekjourneys.com albo www.gogreece.com albo http://members.tripod.com/~vacation_gr/ i wybierz sobie jakiś namiar. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tatko Re: Kreta IP: 195.41.66.* 07.03.01, 10:58 Dzieki za odp. Ale jezeli masz wlasne doswiadczenia to polec jakas wyspe. Milo napisales o Skandynawach. Popieram! Ale Angole nie sa tacy zli. Sprawdz na Teneryfie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Al Re: Kreta IP: 192.168.1.28, 212.244.50.* 07.03.01, 11:27 Nie żartuj, czasem miałem wrażenie, że otworzyli wrota stadionu i wypuścili całą hołotę. A poza tym nie do zniesienia jest ich poczucie wyższości nad wszystkimi innymi narodami.Tyle o Angolach. Generalnie najlepiej nie poddawać się żadnym zbiorowych wycieczkom wyjazdom itp. Zywić się tylko we własnym zakresie i to tylko tam (sprawdziłem to dobrze) gdzie przychodzą raczej sami Grecy i niewżne, że będziesz musiał odganiać koty i rozdeptywać karaluchy. Zarcie naprawde jest dobre i o wiele tańsze. Aha zapomniałem dodać, daruj sobie środek lata i przełóż wyprawe na wrzesień albo nawet I pół pazdziernika. zalezy czy jesteś sam, czy z rodzinką :-(. Jeżeli sam to najlepiej (najtaniej) autobusem do Aten lub Pireusu, drożej samolotem ale tylko nieco ponad 2 godzinki i jesteś. A potem promów jak psów na jaką wyspę chcesz: Poros, Samos Santorini, Rodos, Kos i inne mniejsze ale ciekawsze. Z tym, że na tych mniejszych jest drożej niż na większych. A na wyspie - najlepiej wynająć skuter. W miarę dobry można już mieć od 3000 - 5000 GRD dziennie. Samochód - od 9000 (np. grat fiat panda dla którego 90 km to szybkość dźwięku, bez klimy) do 14- 15000 GRD za zupełnie przyzwoity Atos z klimatyzacją. Pamiętaj - nie daj się nabrać sprzedawcom gąbek!!! ja się dałem ale tylko raz :-). Jeżeli w Grecji chcesz coś szybiej załatwić to wyczuj czy twój rozmówca to kibic Panathinaikosu czy jakiejś innej drużyny (oni tam mają fioła na tym punkcie) A potem wal śmiało - Warzycha, Wandzik itp, itd. Generalnie nas lubią. Uważaj bo w małych wiochach trudno się porozumieć po angielsku czy niemiecku. lepiej mieć rozmówki. Tera tyle. Na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Al Re: Kreta IP: 192.168.1.28, 212.244.50.* 07.03.01, 12:42 Jezeli chodzi Ci o rozkład promów wszystkich polecam: www.ferries.gr/ i nasz wszystkie połączenia promowe w Grecji i międzynarodowe z Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś