Dodaj do ulubionych

kalkulator c.d.

IP: 80.48.119.* 25.04.05, 19:14
czy myslicie ze nie bedzie sie dalo jakos przemycic kalkulatora bardziej
zlozonego, bo zalezy mi chociazby na ulamkach zwyklych jakim mam w
kalkulatorze, ktory jednak ze wzgledu na obecnosc w nim funkcji
statystycznych niestety nie moze byc uzywany na maciurze.
Trzeba sobie jakoś radzić, co?
;P
Obserwuj wątek
    • Gość: Sagi Re: kalkulator c.d. IP: *.net / *.net 26.04.05, 18:17
      Możesz zrobić własnoręcznie kartonową nakładkę na przyciski.
    • Gość: shat Re: kalkulator c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 21:26
      Czy musieliscie oddac kalkulatory komus w szkole czy przynosicie normalnie na
      mature??? Dzisiaj sie dowiedzialem ze podobno mielismy oddac kalkulatory do
      sekretariatu :/
    • Gość: satch59 Na nic Ci to. IP: *.necik.pl / *.necik.pl 06.05.05, 22:34
      Zajrzyj na najnowsze rozporządzenia CKE. Ulamki zwykłe też są zabronione -
      wolno używać kalkulatora z TYLKO 5 podstawowymi funkcjami
    • Gość: :) Re: kalkulator c.d. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 22:34
      pewnie by sie i dalo przemycic ten kalkulator, w koncu w komisji matematycy
      siedziec nie beda :P
    • Gość: triskel Re: kalkulator c.d. IP: *.netcontrol.pl 06.05.05, 22:45
      u nas w szkole na początku nie pozwalali , ale dzisiaj usłyszłam że matematyczka przyjeła jeden ze statystyką
    • Gość: polak Re: kalkulator c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 23:12
      ja slyszalem okropna nowine ze na mature kalkulatory tylko z funkjami czytajcie
      uwaznie: +,-,/,* i nic wiecej ale to jest na 90 % porawda:(
      • Gość: aaa Re: kalkulator c.d. IP: *.chello.pl 06.05.05, 23:23
        a u nas w szkole przyjmowali kalkulatory naukowe...
        • Gość: rk Re: kalkulator c.d. IP: 80.51.249.* 06.05.05, 23:31
          No ja tam tez oddalem naukowy. I wporzo. Wykresow nie rysuje, ani rownan nie
          rozwiazuje. Ale ma takie bajery jak ulamki, pierwiastki dowolnego stopnia,
          logarytmy, funkcje trygonometryczne i takie tam rzeczy. No kurcze jak pisali
          wczesniej, zreszta takie kartki z opisem byly w szkolach (nawet na rysunku byl
          taki "naukowy"), nie bylo nic mowy, ze ma byc tylko + - * /
          To tylko kolejne niedociagniecie ze strony CKE, za pozno zeby juz cokolwiek
          zmieniac, pojda po rozum do glowy i za rok to naprawia, wiec kolejny rocznik
          moze miec gorzej niz my :]
          • Gość: milena Re: kalkulator c.d. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 00:07
            CKE wyjaśnia, że kalkulator może byc tylko prosty , czyli wykonujący podstawowe
            działania matematyczne. Niestety każdy inny kalkulator oblicza parametry danych
            statystycznych, które są zabronione.
          • Gość: aaa Re: kalkulator c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 00:19
            i wy zdjaecie mature z matmy...porazka...chcialam wyjasnic ze jak masz w
            kalkulatorze funkcje trygonometryczne czy logarytmy tzn ze masz rownania!!!
            aaa!!!
            • Gość: kamil Re: kalkulator c.d. IP: 195.136.118.* 07.05.05, 16:49
              dupa jasia, dziwne ze bys miał w głowie cosinus54st.12' ja bede miał naukowy bo
              mi takiego przyjęli, nawet w nim jest trochu statystyki bo nie da sie jej
              ominac, srednia wazona chyba w nim jest ale nawet z niej nie umie skorzystac na
              kalkulatorze:)
    • Gość: Monika oficjalna informacja ze strony cke IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 00:25
      Wszyscy straszą że nie można kalkulatorów z funkcjami trygonometrycznymi! a
      MOŻNA tylko nie wystarczą wyniki trzeba wszystkie obliczenia zapisywać

Wyjaśnienie Dyrektora CKE dotyczące kalkulatorów, których można używać w
      czasie egzaminu maturalnego
      22.04.2005, 15:50

Zgodnie z komunikatem o materiałach i przyborach pomocniczych podczas
      egzaminu maturalnego z matematyki, chemii, fizyki i astronomii i informatyki
      zdający może korzystać z kalkulatora prostego, tzn. takiego, który nie rysuje
      wykresów, nie rozwiązuje równań oraz nie oblicza parametrów danych
      statystycznych. Z kalkulatora należy korzystać tylko w zakresie podstawowych
      działań tzn. dodawania, odejmowania, dzielenia, mnożenia, ew. obliczania
      pierwiastków kwadratowych z liczb.
      Jeżeli w zadaniu matematycznym będzie trzeba podać wartości funkcji
      trygonometrycznych – należy korzystać z zestawu wzorów, który każdy zdający
      będzie miał na swoim stoliku.
      W zadaniach z chemii oraz fizyki i astronomii, jeżeli wystąpią logarytmy lub
      funkcje trygonometryczne – należy pozostawić je w końcowym obliczeniu wyniku.
      Wyniki w takiej formie przewidziane będą w modelach odpowiedzi.
      • Gość: best18 Re: oficjalna informacja ze strony cke IP: 82.160.57.* 07.05.05, 08:29
        ja dałem normalny (perw,log,funkcje) i przyjeła ze te pajace sobie teraz
        przypomnieli to nie moja wina co mialem chodzic i wypytywac sie jaki kalkulator
        tali inf. 3 lata temi \i jej nie zmieniali przypomnieli sobie 22 kwietnia
        jakies calkowite poryoy co komus z kalkulatora jak i tak zadan nie bedzie umial
        rozwiazywac?
    • Gość: miko Re: kalkulator c.d. IP: *.chem.usu.edu 07.05.05, 08:36
      czlowieku jaki kalkulator , komputer kieszonkowy z gigabajtami wiedzy
      (szukaj na internecie pocket pc).
    • Gość: pszczola Re: kalkulator c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 09:29
      U mnie w szkole postanowiono, że szkoła kupuje kaukulatory (sumatory) dla
      wszystkich maturzystów... i nici z korzystania z bardziej zaawansowanych
      kaukulatorów!!! CKE na prawdę doigra się tymi swoimi decyzjami w ostatniej
      chwili!!!
      • Gość: michastrain przyciski IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 10:51
        CKE wydaje takie "genialne" rozporządzenia, że nie zdziwiłbym się, gdyby na
        kalkulatorze nie mogło być przyciku =!
        Pani dyrektor CKE, może to jeszcze pani przemyśli? Do poniedziału jeszcze dwa
        dni...
        • Gość: dyrektor_cke Re: przyciski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:52
          Przemyslalam problem - mozecie miec wszystkie kalkulatory, ale tak jak ktorys
          przedmowca zaznaczyl - przycisk '=' jest zabroniony.
          Zmienily sie takze niektore inne rozporzadzenia - na mature mozna przyniesc ze
          soba kose lub widly, ale przypominam, ze maskotki sa ZABRONIONE !!
    • Gość: Baflo PROCENTY!!! a co z nimi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 19:48
      Zgodnie z komunikatem kalkulator nie moze obliczac parametrów danych
      statystycznych. A wedlug mnie jest to rownoznacznie z tym, ze nie moze miec
      funkcji obliczania procentow!!! W dalszej czesci komunikatu wymienione sa
      niektore funkcje i nie ma wsrod nich procentow. Co ja mam sobie przycisk wyjac
      zeby zaakceptowali mi kalkulator? Ludzie pomocy, pojutrze matura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka