Gość: magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 16:07 jesli ktos ma problem z zadaniem to niech poda to rozwiaże Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maturzysta Re: korepetycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:35 Mam problem: Z kazdego wierzchółka trójkąta równobocznego zakreślono okrąg styczny do preciwległego boku. Wyznaczyć pole powierzchni częsci wspolnej tych : a)okręgów; b)kół. Mam to zrobić w oparciu o podobieństwo figur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: korepetycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 01:19 na kiedy masz to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: korepetycje 10.11.05, 02:11 Ad a - zero :) okrąg to linia o długosci 2pir i zerowej grubosci, a częsci wspólne dowolnej ilosci rpzecinających sie okregów to punkty, ktore nawet długosci nie posiadaja, a co mowic o powierzchni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda C Re: korepetycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 10:23 człowieku ja nawet nie przeczytałam tego zadania bo nie miałam czasu dlatego pytałam sie na kiedy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: korepetycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 11:04 Własnie chodzi o punkt b). Za tydzień! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostak Re: korepetycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:36 Może tam ma być pole i obwód tej części wspólnej. Po cholerę męczyć się z geometrią - lepiej ciachnąć to całką: powierzchniową liczymy powierzchnię, a krzywoliniową obwód - trywializm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: korepetycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 02:19 Gość portalu: prostak napisał(a): > Może tam ma być pole i obwód tej części wspólnej. > Po cholerę męczyć się z geometrią - lepiej ciachnąć to całką: > powierzchniową liczymy powierzchnię, a krzywoliniową obwód - trywializm. Jeszcze niedawno to nie był dla Ciebie taki trywializm i zdrowo sie natyrałeś, zanim zaczęlo Ci to wychodzić. Maturzysta może mieć pojęcie o pochodnej funkcji, ale o całce już nie.Przy okazji: jakie weźmiesz granice całkowania? Te kąty nie sa oparte na łuku pi/6.Też będzie trochę gimnastyki. Dobrego samopoczucia! Odpowiedz Link Zgłoś
alsor Re: korepetycje 12.11.05, 18:05 Jakie kąty? Ja tam widzę wszędzie 60 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: korepetycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 19:27 Łuki ograniczające figurę "trójłukową" sa łukami okręgu o środku, który jest wierzchłkiem trójkąta i zakrteślony promieniem mniejszym niż bok. Ten kąt jest nieco mniejszy niz 50 stopni, a trzeba go znać, żeby wyznaczyć powierzchnie "soczewki". Odpowiedz Link Zgłoś
alsor Re: korepetycje 13.11.05, 21:04 Niepotrzebnie komplikujesz to zadanie - nie trzeba liczyć żadnych kątów. mogę to policzyć... za 10zł (nawet bez całek krzywoliniowych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: korepetycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 23:16 W porządku - przeslę Ci dychę, jesli nie użyjesz kąta do wyliczenia pola "soczewki" - pole wycinka kołowego minus pole trójkata równoramiennego o promieniu równym wysokości trójkąta. Nie jest to trudne, ale kat konieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Finał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 15:49 Dziękuję Magdo, ale zadanie rozwiązałem. Po obliczeniu długości boku trójkata,ktorego wierzchólki wyzznaczają łuki, zadanie staje się proste. Dzięki za dobre chęci(jesli były). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kul fajna bryłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:51 W takim razie mam podobne zadanie: obliczyć objętość części wspólnej czterech kul stycznych do ścian czworościanu foremnego i o środkach w jego wierzchołkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matamator Re: fajna bryłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 23:58 Bryłka rzezywiście fajna, ale poza zasięgiem metod geometrii elementarnej. Trzeba je przeniesc na inne forum - nie dla maturzystów. Zadanie staje sie proste po zasosowaniu wzoru na powierzchnie trójkąta sferycznego(dlugść "boku- luku" tego trójkąta znamy z poprzedniego zadania). Odpowiedz Link Zgłoś