Dodaj do ulubionych

Pojęcie vs definicja

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.06, 01:10
Właśnie opracowuje pytania na ustną starą mature z matematyki. I musze
napisać pojęcie i definicje funkcji. Kurde a jedno od drugiego czym sie
różni ??
Obserwuj wątek
    • Gość: pojęcie funkcji to Re: Pojęcie vs definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 18:28
    • Gość: bimbuś Re: Pojęcie vs definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 18:32
      Nie wiem co autor pytania miał na myśli, dla mnie idiotyzmenm jest tego typu
      spawdzanie wiedzy matematycznej, bo matematyka to zadania i rozwiązywanie ich,
      a nie definicje.
      Dla mnie jednak pojęcie funkcji to definicja funkcji wogóle
      (przyporządkowanie).
      Zaś definicja funkcji to konkretna definicja konkretnej funkcji np y= sin x.
      • Gość: MP Re: Pojęcie vs definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 12:03
        Z pojęciem funkcji – jako przyporządkowaniem – spotykamy się o wiele wcześniej
        niż z funkcją określoną za pomocą definicji. Już w przedszkolu każde dziecko ma
        przyporządkowane miejsce w szatni, kiedy już umie liczyć – każdej parze liczb
        przyporządkowuje ich sumę lub iloczyn itp. Przed wprowadzeniem formalnej
        definicji funkcji już jesteśmy przygotowani na jej przyjęcie i po
        przedstawieniu:
        „Jeżeli mamy dwa zbiory A i B i każdemu elementowi zbioru przyporządkujemy
        dokładnie jeden element zbioru B, to takie przyporządkowanie nazywamy funkcją
        określoną na zbiorze A o wartościach ze zbioru B „
        możemy ilustrować znane przyporządkowania jako funkcję, wskazując odpowiednie
        zbiory A i B.
        Tu jest miejsce no określenie konkretnych funkcji liczbowo-liczbowych,
        opisanych wzorami.

• Gość: kasia Re: Pojęcie vs definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 17:54
        > Nie wiem co autor pytania miał na myśli, dla mnie idiotyzmenm jest tego typu
        > spawdzanie wiedzy matematycznej, bo matematyka to zadania i rozwiązywanie
        ich,
        > a nie definicje.

niestety nawet nie wiesz jak się mylisz.
        Matematyka to teoria, piękna teoria która służy obliczeniu czegoś.
        Nie wiem czy jesteś maturzystą, licealistą czy studentem, ale pójdź na studia
        matematyczne, to się przekonasz ze matematyka to nie zadania i ich rozwiązywanie
      • Gość: lukasz Re: Pojęcie vs definicja IP: 80.53.75.* 03.05.06, 13:51
        Hahaha...
        Człowieku MATEMATYKA to aksjomaty, definicje, hipotezy, twierdzenia wraz z ich
        dowodami i nieziemska satysfakcja po przeprowadzeniu tych ostatnich. A liczenie
        jest po drodze. Bez znajomości teorii nie rowiązesz ŻADNEGO zadania.
      • Gość: Tomekk Re: Pojęcie vs definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 15:02
        > bo matematyka to zadania i rozwiązywanie ich,
        a nie definicje.

Oto, to czego doprowadziła reforma. Degradacja matematyki do roli zestawu algorytmów służących rozwiązaniu konkretnych zadań co cofnięcie się do etapu starożytnych Egipcjan lub Babilończyków. A dedukcja? Metafora? Idea?
        • bajrys3 Re: Pojęcie vs definicja 04.05.06, 11:02
          Święta prawda.
          Robią idiotów z młodzieży - ale pocieszmy się - oni też są idiotami.
          Żal d... ściska co oni wyprawiają z tym programem i tym co w niektórych
          podręcznikach do matematyki piszą.
          • Gość: Kalkulat Re: Pojęcie vs definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 22:31
            No fajnie, Panowie, pokazaliście głęboka troskę o poziom matematyki, ale na
            glówne pytanie wątku nikt nie potrafil odpowiedzieć(poza jedna probą).
            A dziewczyna czeka.Wytężcie intelekt ku praktyce.
            • Gość: k Re: Pojęcie vs definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 14:14
              a po co wiecej odpowiedzi?
              odpowiedź została podana, innej nie ma. matematyka to nie jezyk polski, gdzie
              kazdy moze miec inny punkt widzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka