Gość: szinak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:22 zaciąłem sie przy jednym przyjkładie a wyglada on tak :x+1\x-1 < bądz równy 1 dochodze do momentu 2\x-1 < bądz rowny 0.. i co dalej:/? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szinak Re: zbiory. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:29 eee juz wiem..ale czy jak sie mnoży przez (x-1)^2 to sie zmienia znak na przeciwny? bo tak własnie pomnozyłem. a i mam jeszcze jedno pytanie.. Czy jak mamy iloczyn zbiorow A i B to zawsze cześć wspolna musibyć zapisana w nawiasie kwadratowym? wogole kiedy się pisze nawias kwadratowy? wiem napewno ze jak jest zamalowane kolko. a kiedy jeszcze? a no i wiem ze jak nieskończoność to zawsze otwarty.dziękuje z gory za odp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joa Re: zbiory. IP: 195.117.116.* 11.05.07, 15:00 Jezeli mnożysz strony nierówności przez wyrażenie, które przyjmuje tylko wartości dodatnie - nie zmieniasz kierunku nierówności. Jezeli np A=(1,8] i B=(4,15)=>AnB=(4,8]; (3,9)n[7,9]=[7,9) - wszystko zależy od tego, czy koniec otrzymanego przedziału nalezą do obu zbiorów - wtedy nawias kwadratowy(lub<,>), jeśli nie należy do obu - nawias zwykły. Mogą byc takie sytuacje:(a,b),[a,b],(a,b],[a,b) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szinak Re: zbiory. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:36 dziękuje CI bardzo:) Odpowiedz Link Zgłoś