seompi 19.01.04, 23:42 Mks wykrył to paskudztwo co to jest i jak można wywalić proszę radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dadas Re: Trojan.Nnctl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 13:34 Witam, to paskudztwo to zlodziej loginow i hasel, wiec po skasowaniu go trzeba pozmieniac hasla, ktore sa zapisane w formularzach albo inne wazne informacje, bo hacker ma do nich dostep, ja tez mialem z tym paskudztwem problem, ale znalazlem rozwiazanie na zagranicznym forumie - wykonalem i pozbylem sie - oto co trzeba zrobic: Pliki, ktore nalezy skasowac to: sysie.dll systemie.dll systemie.dat systemie.exe Programy antywirusowe nie sa w stanie ich skasowac! Przynajmniej te, z ktorych korzystalem. Oto rozwiazanie, ktore u mnie zadzialalo: - Pobrac RemoveFile.zip z experts.spywareinfo.com/fal/RemoveFile.zip - Rozpakowac do C:\ (Folder zawiera dwa pliki: 'spyware.dll' i 'RemoveFile.exe') Nastepnie otworzyc plik C:\RemoveFile\RemoveFile.exe - Jak sie program otworzy, to sa tam dwa pola: 'Sourcefile'- tu wpisujemy sciezke lub wstawiamy przez 'Browse' sciezke do sysie.dll 'Destinationfile'- tu wpisujemy sciezke lub wstawiamy przez 'Browse' sciezke C:\RemoveFile\spyware.dll Teraz klikamy na 'Add to list' - Wstawiamy w pole 'Sourcefile' sciezke do nastepnego pliku do usuniecia, np. systemie.dll - pole 'Destinationfield' = C:\RemoveFile\spyware.dll Ponownie klikamy na 'Add to list' I tak dalej, az dodamy do listy wszystkie pliki, ktore chcemy usunac. Po dodaniu wszystkich plikow do usuniecia, jezeli na dole otrzymamy komunikat 'no errors found' - klikamy na EXIT i uruchamiamy ponownie komputer (reboot)!!! Ostatni krok to usuniecie folderu C:\RemoveFile To powinno pomoc. Ja tak dokladnie zrobilem i potem wykonalem scan na wirusy i komputer jest czysty. Mam nadzieje, ze komus pomoglem - puscie to w obieg dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Trojan.Nnctl 25.03.04, 15:26 a oryginał tego tekstu można znaleźć tu ;) forums.net-integration.net/index.php?showtopic=9064 Jeszcze jedna mała uwaga wyłącz przywracanie systemu, bo intruz powróci. Jeszcze jedna mała uwaga wyłącz przywracanie systemu, inaczej intruz powróci. Swoją drogą ciekawe dlaczego nie można skasować tych plików w trybie awaryjnym? Podobno radzi sobie z nim Spybot-Search & Destroy www.safer-networking.org/index.php?page=download zainstaluj i zaktualizuj spybot.eon.net.au/files/spybotsd_includes.exe Przeskanuj w trybie awaryjnym. Odpowiedz Link Zgłoś