Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc - rootkit

IP: *.irk.ru 20.09.08, 05:05
Avast zgłasza mi, że mam rootkita, ale go nie usuwa. Ściągnęłam gmera, ale użytkowanie go mnie przekracza, mimo przeczytania instrukcji na forum - to jedyny program, który widzi to paskudztwo.
To nie jest mój komputer, poproszono mnie o pomoc, bo nie udawało się go włączyć. Przyczyną wg mnie było nadmierne zawirusowanie. Windowsy są rosyjskie. Większość programów działa mi po angielsku. Trochę mi przekracza to nieustanne przełączanie się między tymi językami, zwłaszcza, że nie do końca znam terminologię w tych językach.
Jestem laikiem, który po prosto stara się czytać ze zrozumieniem, ale nie wszystko się mi udaje.
Załączam logi:
z ComboFixa:
wklej.org/id/5343/
z hijackthis:
wklej.org/id/5345/
i z gmera:
wklej.org/id/5346/
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: proszę o pomoc - rootkit IP: *.escom.net.pl 20.09.08, 08:51
      Pomysl o zmianie systemu plikow na NTFS, unikniesz wtedy tworzenia sie katalogow FOUND.xx. Uzyj ATF Clenaer i usun wszystko z temp itd.

Utworz na pulpicie plik CFScript.txt i wklej do niego:

Driver::
      chm73.sys
      Ins38.sys
      Ins73.sys
      lqV84.sys
      Tye05.sys
      chm73
      Ins38
      lqV84
      60d48b49
      kbd
      fhpnpyxb
      memsweep2
      11484aae
      appmgmtrsvp
      spfhlp.sys
      systems
      "microsoft internet service"

Folder::
      C:\FOUND.017
      C:\FOUND.016
      C:\FOUND.015
      C:\FOUND.014
      C:\FOUND.013
      C:\FOUND.012
      C:\FOUND.011
      C:\FOUND.010
      C:\FOUND.009
      C:\FOUND.008
      C:\FOUND.007

File::
      C:\WINDOWS\system32\drivers\ios.sys
      C:\systime.sys
      C:\WINDOWS\regadd.exe
      C:\WINDOWS\reg.reg
      C:\WINDOWS\tk.exe
      C:\WINDOWS\tl.exe
      C:\WINDOWS\system32\admdll.dll
      C:\WINDOWS\system32\autorun.bin
      C:\autorun.bin
      C:\WINDOWS\system32\cmpbk3.dll
      C:\Windows\System32\drivers\11484aae.sys
      C:\WINDOWS\system32\12.tmp
      C:\Windows\system32\drivers\wbkuhafe.dat

Registry::
      [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{2580b8da-424b-11dd-978f-0007e96e1ff7}]
      [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{6ecee124-62a8-11dd-97a5-0007e96e1ff7}]
      [-HKEY_LOCAL_MACHINE\~\Browser Helper Objects\{ee4c4355-4709-4b03-a429-41993a3db586}]

Zapisz i przeciagnij go na ikone combofix.exe
      Nastepnie uzyj w trybie awaryjnym SDFix, po wykonaniu daj logi z obu programow.
      Zrob tez skan przy pomocy AVPTool oraz Dr.WebCureIt
      • Gość: filoru Re: proszę o pomoc - rootkit IP: *.irk.ru 21.09.08, 17:35
        Jak pisałam, nie mój komp, więc wszystkiego nie dam rady zrobić. Za kilka dni
        znikam, a mam jeszcze inne plany na te dni.
        ATF Cleaner - zrobione
        Plik CFDcript - zrobione
        SDFix - nie chce mi ruszyć
        AVPtool - zrobione
        Dr.WebCureIt - nie chce się załadować
        Może ja nie mam cirpliwości, albo już na oczy nie widzę. Sorry, u mnie już
        poniedziałek.
        Teraz logi:

wklej.org/id/5654/
        wklej.org/id/5655/
        • Gość: Kolobos Re: proszę o pomoc - rootkit IP: *.escom.net.pl 21.09.08, 18:29
          Uruchom gmera, kliknij prawym przyciskiem na wszystkich:
          SSDT \SystemRoot\System32\drivers11484aae.sys i wybierz przywroc ssdt. Nastepnie w zakladce uslugi usun:
          Service System32\drivers\11484aae.sys Service System32\drivers\wbkuhafe.dat lub rwawnmym.dat
          (w razie problemow wybierz w gmerze z zakladki procesy zabij wszystko i dopiero wykonaj co napisalem)

Nastepnie uzyj nowego CFScript.txt:

Driver::
          11484aae

File::
          C:\WINDOWS\system32\drivers\rwawnmym.dat
          C:\WINDOWS\system32\drivers\11484aae.sys

Registry::
          [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\chm73.sys]
          [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\Ins38.sys]
          [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\Ins73.sys]
          [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\lqV84.sys]
          [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\Tye05.sys]
          [-HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ControlSet001\Services\11484aae]

Po wykonaniu daj nowy log z combofix i sprobuj uzyc sdfix.
          • Gość: filoru Re: proszę o pomoc - rootkit IP: *.irk.ru 22.09.08, 03:23
            Uruchom gmera, kliknij prawym przyciskiem na wszystkich:
            > SSDT \SystemRoot\System32\drivers11484aae.sys i wybierz przywroc ssdt.
            Zrobilam
            Nastepni
            > e w zakladce uslugi usun:
            > Service System32\drivers\11484aae.sys
            Nie chce dac sie usunac. Otrzymuje komunikat o bledzie: taka sciezka nie istnieje
            Service Sys
            > tem32\drivers\wbkuhafe.dat lub rwawnmym.dat
            Tego nie znalazlam.

>Nastepnie uzyj nowego CFScript.txt:
            Zrobilam, ale nie wiem, czy to mialo sens, skoro wczesniejszy punkt sie nie udal.
            Log:
            wklej.org/id/5771/
            >sprobuj uzyc sdfix.
            Nadal bez powodzenia
            • Gość: Kolobos Re: proszę o pomoc - rootkit IP: *.escom.net.pl 22.09.08, 08:51
              W takim razie uruchom konsole odzyskiwania z plyty instalacyjnej windows'a i wpisz:
              del C:\WINDOWS\system32\drivers\11484aae.sys
              Mozesz tez uzyc jakiegos linuksa livecd i przy jego pomocy usunac plik. Po kasacji daj nowy log z combofix.
              • Gość: filoru Re: proszę o pomoc - rootkit IP: *.irk.ru 22.09.08, 13:35
                Sorry, ale to pirat. Płyty instalacyjne nie istnieją. A ja tu nic swojego nie
                mam, więc tak się nie da. Niestety takie tu obyczaje...
                • Gość: Paweł Re: proszę o pomoc - rootkit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 14:48
                  Tu masz konsolę odzyskiwania do wypalenia na płycie (weź ten link z www.chomikuj.pl)
                  www.searchengines.pl/index.php?showtopic=14270&st=0&p=441907&#entry441907
                  www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Picasso_SE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka