wolfgar 11.01.08, 09:26 Mam pytanie jak można ustawić zapas projektowy na składzie objętym WM bez ruszania WM tak aby był on widoczny tyklko w MM. PZDR Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dtylczyn Re: Zapas projektowy bez WM. 11.01.08, 09:36 IMHO, nie można bez rozpruwania standardu. Odpowiedz Link
wolfgar Re: Zapas projektowy bez WM. 11.01.08, 11:13 A co mógłbym zrobić, czy kombinacja z ruchami referencyjniymi nic nie da? Odpowiedz Link
wolfgar Re: Zapas projektowy bez WM. 11.01.08, 11:23 Czy wyrzucenie ruchów referencyjnych wm z przypisania do MM-kowych nic by nie dało?? Odpowiedz Link
dtylczyn Re: Zapas projektowy bez WM. 14.01.08, 11:25 Zmiana przypisania ruchów referencyjnych niestety nic tutaj nie pomoże. Ruchy referencyjne sterują określaniem ruchu WM dla ruchu MM. Jeśli wyrzucisz ruch referencyjny z ruchu MM, to dla dokumentu materiałowego nie będzie kontynuacji procesu w WM. Jeśli jest wdrożony moduł WM to zapasy są zarządzane równolegle w module MM (ilościowo i wartościowo, na poziomie zakładu/składu)oraz w module WM (ilościowo, na poziomie nr magazynu i miejsc składowania). Aby zachować spójność danych o zapasie wszystkie cechy zapasu m.i. zakład/skład, rodzaj zapasu, rodzaj i nr zapasu specjalnego są takie same w MM i WM. To co chcesz zrobić to w istocie złamanie tej spójności. Moim zdaniem w scentralizowanym WM (tj. gdy moduł WM jest uruchomiony w tym samym systemie co MM) jest to praktycznie nie do zrobienia. Implementowałem podobne rozwiązanie w modelu zdecentralizowanym (tj. gdy moduł WM jest uruchomiony na oddzielnym systemie, niż pozostałe moduły SAP, więcej o tym modelu możesz przeczytać tutaj: help.sap.com/saphelp_erp60_sp/helpdata/en/57/803c35975f0054e10000009b38f839/frameset.htm W rozwiązaniu, które zaimplementowałem w systemie ERP mieliśmy materiały z wyceną rozdzieloną, która była niewidoczna w systemie WM. Wymagało to wyrzucenia informacji o wycenie rozdzielonej podczas przesyłania komunikatów z ERP do WM oraz odtworzeniu tej informacji podczas przesyłania zwrotnych komunikatów z WM do ERP. Odpowiedz Link
wolfgar Re: Zapas projektowy bez WM. 17.01.08, 12:30 Jak zrobić aby przy wydaniu do dostawy z projektowego likwidować powstałe dynamiczne miejsce składowania o numerze dostawy. W tym momencie mam +/- dla danej dostawy dla każdej pozycji. Jak się tego pozbyć. Odpowiedz Link
dtylczyn Re: Zapas projektowy bez WM. 18.01.08, 15:14 Napisz proszę słówko więcej o procesie w jakim pojawiają Ci się +/- na dynamicznych miejscach składowania. Jakie to są dostawy wychodzące: do zleceń sprzedaży, do STO, bez referencji? Zakładam, że +/- dla określonej dostawy pojawiają się na dynamicznych miejscach składowania o numerze tej dostawy. Sprawdź proszę zatem dokładnie dodatnie i ujemne kwanty: - czy ilości są takie same na plusach i minusach - czy rodzaj zapasu jest taki sam - czy nr materiału/nr partii jest taki sam - czy rodzaj i nr zapasu specjalnego jest taki sam. Normalnie plusy i minusy powinny się tutaj redukować po zaksięgowaniu wydania do dostawy. Nie redukują się po czymś się różnią plusy od minusów. Musisz najpierw sprawdzić czym się różnią, następnie dojść dlaczego się różnią. Odpowiedz Link
wolfgar Re: Zapas projektowy bez WM. 21.01.08, 11:07 Witam. Miałeś racje na początku tego nie widziałem ale w tabelach jest różnica między tymi kwantami. Różnią się numerem zapasu specjalnego. Wartości z minusem maja wpisany numer zapasu specjalnego a z plusem nie. Może jakieś sugestie gdzie jest błąd i co sprawdzić. Odpowiedz Link
dtylczyn Re: Zapas projektowy bez WM. 23.01.08, 10:36 Moim zdaniem jest gdzieś niespójność w procesie kompletacji dostaw wychodzących z zapasem specjalnym. W standardzie działa ten proces tak, że do dostawy tworzysz zlecenie przeniesienia w transakcji LT03. Wtedy zapas specjalny (rodzaj i nr zapasu) przenosi się z dostawy do zlecenia. Zlecenie pobiera / przesuwa zapas z fizycznych lokalizacji do tymczasowego typu magazynu 916, do dynamicznego miejsca składowania = nr dostawy. Podczas księgowania dostawy jest zapas z typu 916, z dynamicznego miejsca składowania jest umniejszany o wydawaną ilość. Wygląda, że podczas tworzenia zlecenia przeniesienia do dostawy zapas specjalny nie jest przenoszony z dostawy do zlecenia. Dlatego w 916 masz dodatnie kwanty bez zapasu specjalnego. Sprawdź proszę czy w zleceniu do dostawy wychodzącej jest nr zapasu specjalnego - zapewne nie ma i stąd problem. Pytanie w jaki sposób tworzysz zlecenie do dostawy i czy robiłeś jakieś modyfikacje w konfiguracji interfejsu MM-WM? Jeśli zlecenie tworzysz z LT03 i nie robiłeś zmian w konfiguracji, to problem należy zgłosić do OSS'a. Odpowiedz Link
wolfgar Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 23.01.08, 12:22 Witam. Przy tworzeniu zlecenia przeniesienia do dostawy (lt03) pobiera z miejsca fizycznego do dynamicznego o numerze dostawy. potwierdzeniu zlecenia mamy przeniesienie do dostawy. Następnym krokiem powinno być księgowanie czyli wydanie do klienta co powinno powodować zniknięcie z logicznego typu z miejsca o numerze dostawy. Niestety powoduje to pojawienie się podanej ilości z przeciwnym znakiem ale z numerem zapasu i jego rodzajem. Czyli tak jak opisałeś coś jest ze zleceniem przeniesienia do dostawy. W którym miejscu w konfiguracji to jest bo niestety patrzyłem na wszystko i nie mogę znaleźć chyba ze przegapiłem. Może jest jakiś exit. z góry dzięki. Odpowiedz Link
wolfgar Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 23.01.08, 12:48 Zapomniałem dodać że projektowy u nas to jedna wielka zmiana standardu.( nie robiłem tego) Odpowiedz Link
dtylczyn Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 24.01.08, 21:44 Sprawdź proszę czy w pozycji zlecenia przeniesienia do dostawy jest określony rodzaj i numer zapasu specjalnego. Przypuszczam, że nie i stąd problem. Skoro zlecenie przeniesienia do dostawy jest tworzone standardową transakcją LT03, to rekomendowałbym zgłoszenie tego problemu do OSS. Z drugiej zaś strony w kolejnym post'cie piszesz, że zarządzeniem zapasu projektu to w Twoim systemie jedna wielka zmiana standardu. Może zatem tutaj być jakiś błąd. Napisz coś więcej o tym niestandardowym rozwiązaniu na styku dostawy wychodzącej i zlecenia przeniesienia do tej dostawy. Odpowiedz Link
wolfgar Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 25.01.08, 12:36 Witam. Mam pytanie. czy samo przeksięgowanie na zapas projektowy powinno ciągnąć za soba ruchy WM. To że tak dzieje się przy wydaniu to oczywiste. Co do niestandardowości naszego rozwiązania to niestety nie mogę powiedzieć za wiele bo sam mało wiem. Co do pozycji w zleceniu przeniesienia to nie ma tam określonego ani rodzaju ani numeru zapasu specjalnego. I tu jest problem. Natomiast przy księgowaniu wydania pojawia się numer zapasu i rodzaj co jest przejmowane z SD. pewnie jest jakiś exit ze zmianami ale niestety nie udało mi się go znaleźć. Odpowiedz Link
nazyben10 Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 25.01.08, 23:20 Po prostu robicie to źle, wyksięgowanie z magazynu zostało zrobione ze zwykłego stocku a nie z projectu dlatego minus pokazał Ci się na lokacji 916 ale bez numeru projectowego, w tej sytuacji aby zlikwidować ten minus musisz użyć tranzakcji MB1B mov 412 ( jeżeli to jest special stock to wpisz tam rodzaj np. E - po prawej stronei od numeru movementu)w kolejnym oknie musisz podać numer zlecenia projectowego i numer linii, indeks ilość i jazda, później tworzysz do tego dokumentu zlecenie przeniesienia w LT06 i potwerdzasz to przeniesienie w LT12 na przykład, wtedy dokonasz przeksięgowania ze zwykłego stocku na project, minusy powinny się skasować, jak nie popchin post change. ale... to powinno wyglądać zupełnie inaczej ten towar już na stocku powinien być umieszczony pod ten project jak zamawiasz to project purchase order jak produkcja to nie wiem ale musisz przeksięgować na project tak aby towar na stocku był widoczny jako przydzielony pod to właśnie i w LT03 referencja Ci nic nie da, nume zlecenia musi się zgadzać z numerem który jest przypisany na sotcku, pobaw się popróbuj ogólnie to jest popieprzone ale może coś wymącisz sam. Odpowiedz Link
wolfgar Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 29.01.08, 10:34 Witam widzę że kolega troszkę źle zrozumiał. Wszystko jest tak jak kolega mówi. Zapas jest na projektowym. Teraz tworzymy z tego zlecenie i dostawe z tego zapasu. Do dostawy tworzymy zlecenie przeniesienia WM do logicznego typu magazynu o numerze dostawy. Następnie księgujemy wydanie i powinno być 0. Jednak potwerdzenie zlecenia jest na + do magazynu a zaksięgowanie dostawy na minus. Różnią się tym że zlecenie przeniesienia jest bez zapasu projektowego. I tu jest problem. Odpowiedz Link
nazyben10 Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 29.01.08, 23:12 Cięzko to wytłumaczyć nie widząc tego ale jeżeli tworząc zlecenie nie dajesz tam żadnej referencji do tego właśnie zapasu projectowego to zawsze będziesz miał taka sytuację gdyż to zlecenie pobiera towar ze zwykłego stocku tworząc na nim minus,czy możesz napisać jakiego typu jest to zlecenie przeniesienia/wydania towaru z magazynu ? Odpowiedz Link
wolfgar Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 30.01.08, 08:31 Witam. Nie wiem co znaczy jakiego typu jest to zlecenie? Jest utworzone zlecenie projektowe, które przekształcane jest w dostawe. Dla której robione jest zlecenie przeniesienia dla dokumentu sprzedażowego w LT03. Gdzie wstawić referencje do zapasu projektowego w zleceniu?? PZDR Odpowiedz Link
nazyben10 Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 30.01.08, 19:07 Gdzieś w dokumencie którego numer wpisujesz do LT03, ten dokument musi być stworzony z referencją do tego właśnie zapasu Odpowiedz Link
wolfgar Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 31.01.08, 00:27 Witam. i właśnie jest. Po pierwsze rodzaj zlecenia sprzedaży jest taki aby brał z projektowego. W zleceniu sprzedaży jak wejdziemy w pozycje jest przypisany zapas projektowy w innych miejscach nie znalazłem gdzie można to dopisać.PZDR Odpowiedz Link
nazyben10 Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 31.01.08, 22:51 musiałbym zobaczyć jakieś zrzuty z ekranu Odpowiedz Link
dtylczyn Re: Zapas projektowy bez WM.Witam. Przy tworzeniu 05.02.08, 09:54 Przeksięgowanie na zapas projektowy zdecydowanie powinno być odwzorowane w WM, tak aby została zachowana spójność zapasów w MM i WM. Sprawdź proszę pocztę. Odpowiedz Link