Dodaj do ulubionych

WIRUS - audiors.dll

01.12.08, 18:15
Witam,
chciałem prosić o pomoc w usunięciu wirusa, który kryje się w pliku
C:\WINDOWS\system32\audiosr.dll
Próbowałem usunąć go poprzez KillBox , SDFix i nic to nie dało.
Wirus jest też w rejstrze, ale go się nie da wywalić (Nie można
usunąć klucza). wirus był też w pliku C:\WINDOWS\system32\kdjom.exe
ale SDFix go wywalił.
Chciałbym to zrobić BEZ FORMATA!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: WIRUS - audiors.dll IP: *.chello.pl 02.12.08, 11:11
      Daj log z combofix.
      • payl Re: WIRUS - audiors.dll 02.12.08, 17:47
        Wklejam log z ComboFix (AntyWirus mówił że instaluję wirusy !?!):
        wklej.org/id/23995/
        • Gość: Kolobos Re: WIRUS - audiors.dll IP: *.escom.net.pl 02.12.08, 18:12
          Przed uzyciem powinienes wylaczyc antywirus.

Wklej do notatnika:

File::
          c:\windows\system32\audiosr.dll

Registry::
          [-HKEY_LOCAL_MACHINE\~\Browser Helper Objects\{85485B86-BD74-4422-8EAD-37FA633977A0}]

Zapisz jako CFScript.txt i przeciagnij go na ikone combofix.exe
          Uzyj tez Flash Disinfector oraz zrob skan przy pomocy Dr.Web CureIt.
          • payl Re: WIRUS - audiors.dll 02.12.08, 19:12
            Uruchomiłem ComboFix:
            wklej.org/id/24052/ - audiosr.dll , nie tak łatwo :),
            będe uruchamiać te programy co mówiłeś.
            • payl Re: WIRUS - audiors.dll 02.12.08, 19:38
              Ok, uruchomiłem te programy. Ten pierwszy nie powiedział nic. Ten
              drugi wykrył wirusa w folderze windows\system32\drivers o nazwie na
              b, ale go usunął (potwierdzam - źródło: CMD.exe). A plik
              audiosr.dll , jest nietknięty (jak on to robi). Ech, te wirusy ...
              • Gość: Kolobos Re: WIRUS - audiors.dll IP: *.escom.net.pl 02.12.08, 20:26
                Po co Ci w zaplanowanych zadaniach notatnik? c:\windows\Tasks\NOTEPAD.job ?

Nowy CFScript.txt:

Driver::
                bwaquqsl

File::
                c:\windows\system32\audiosr.dll
                c:\windows\system32\drivers\bwaquqsl.sys

Registry::
                [-HKEY_LOCAL_MACHINE\~\Browser Helper Objects\{85485B86-BD74-4422-8EAD-37FA633977A0}]

Daj tez log z sdfix wykonany w trybie awaryjnym oraz nowy log z combofix (po uzyciu cfscript.txt).
                • payl Re: WIRUS - audiors.dll 03.12.08, 12:38
                  Notepad to mój jest! Ale mogę go wyłączyć. Ten ster. już wywalony. Ale w domu
                  zrobię co mówicie.
                  • payl Re: WIRUS - audiors.dll 03.12.08, 16:33
                    Dzięki kolobos. Zrobiłem tak:
                    1.Uruchomiłem konsole odzyskiwania
                    2. Wywaliłem audiosr.dll
                    3. Uruchomiłem edytor rejstru, aby dokończyć.
                    4. System czysty :)
                    Więc dzięki kolobos, za usunięcie tego drugiego stera na b*.
                    Payl
                    • payl Re: WIRUS - audiors.dll 03.12.08, 17:38
                      Jest jeszcze jeden problem. Po instalacji tego wirusa przestał mi
                      działać mikrofon. Kolobos HELP!
                      • Gość: Kolobos Re: WIRUS - audiors.dll IP: *.escom.net.pl 03.12.08, 21:28
                        Sprawdzales czy nie jest wyciszony w regulacji glosnosci?
                        • Gość: payl Re: WIRUS - audiors.dll IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 12:40
                          Nie miałem sndvol32.exe ,a mikrofon był wyciszony ... Ale jest nast. problem:
                          Koło zegara nie mam części programów. Zmieniałem ustawienia. Brakuje Skype.
                          Anty-wirus jest zawsze ukryty. I są nowe, dziwne polecenia (nie są uruchomione,
                          ale są w konfiguracji ...). Co to ma znaczyć? coś nie tak z Explorer.exe?
                          • Gość: Kolobos Re: WIRUS - audiors.dll IP: *.escom.net.pl 04.12.08, 12:51
                            > Koło zegara nie mam części programów. Zmieniałem ustawienia.
                            > Brakuje Skype.

Jest dodany do autostartu? Jezeli nie to dodaj go ponownie.

> Anty-wirus jest zawsze ukryty.

W czyms Ci to przeszkadza? W opcjach paska mozesz ustawic co ma ukrywac, a czego nie.

> I są nowe, dziwne polecenia (nie są uruchomione,
                            > ale są w konfiguracji ...). Co to ma znaczyć? coś nie tak z
                            > Explorer.exe?

O jakie "dziwne polecenia" Ci chodzi? W jakiej konfiguracji?
                            • payl Re: WIRUS - audiors.dll 05.12.08, 14:28
                              Ok, jest tak: Skype wrocił, a-wir też. Gorzej z dźwiękiem. Mam
                              regulację: Mikrofon wyciszony. Zmieniam, i jest OK. Gdy zamykam
                              regulację wraca do stanu: Mikrofon wyciszony. Poza tym sam się
                              słyszę. Skype mnie niesłyszy. Sprawdzałem ustawienia: są OK. CO jest
                              nietak? Czyzby reinstalka sterów do głośników? I to co zwykle:
                              kolobos, help!
                              • Gość: Kolobos Re: WIRUS - audiors.dll IP: *.escom.net.pl 05.12.08, 14:36
                                Nie ma to juz zwiazku z tematyka tego forum. Idz na Komputer i niech tam sie z Toba bawia.
                                • payl Re: WIRUS - audiors.dll 07.12.08, 12:42
                                  Kolobos, cały problem rozwiązany. Przepraszam za te śmiecie-
                                  informację, ale gdyby ktoś miał podobny problem, i tu
                                  trafił.Wszedłem w sndvol32.exe, nast. odznaczyłem Opcje/Sterowniki
                                  zaawansowane. Włączyłem dźwięk. Wszerdłem w sndrec32.exe , i
                                  wybrałem Edycja/Właściwości audio. Wybrałem Mikrofon\Głośność i
                                  zaznaczyłem mikrofon. I już! Kolobos, dzięki jeszcze raz za pomoc.
                                  Zamykam temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka