Dodaj do ulubionych

czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE

05.02.11, 20:41
na noc hamowac kaszel np sinecoidem lub dipherganem?
Na noc robie inhalacje z berodualu, pulmicortu i mucosolvanu
ale nie wiem czy nie powinnam przed spaniem czyms przyhamowac
cholera sama nie wiem
poradxcie bo jak zwykle sobota wrrrrrrr
Obserwuj wątek
    • kamsi Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 20:48
      My hamowaliśmy dipherganem, to nam wychodziło chyba na dobre, Kostek się tak nie męczył, spał i zdrowiał. Diphergan hamuje odruch kaszlu, o ile wiem, i zawsze wydawał mi się lepszy niż sinecod przez to, bo sinecod powoduje odkładanie się wydzieliny. Ale nie jestem fachowcem, możliwe, że mam niekompletne wiadomości. Ale u nas diphergan nie zaszkodził, a pomógł.
    • pati_poznan Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 20:49
      Diphergan możesz podać napewno mi kazali dawać a sinecod też można podawać wieczorem więc jak masz to ja bym podała.
    • aurinko Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 20:55
      Jeśli kaszel jest mokry, odrywający się to nie podawaj Sinecodu tylko Diphergan (chociaż Diphergan jest hm... dość kontrowersyjny, działa uspokajająco). Sinecod lepiej zadziała na noc przy suchym kaszlu.
      • blanka0 Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 20:57
        mam jedno i drugie, ale kurcze skoro inhaluje zeby rozrzedzic wydzieline to sie boje podac cos hamujacego
        nigdy sie tak nie balam jak dzis w nocy
        no i co robic, co robic
        podam diphergan, sinecoid podaruje
        • aurinko Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 21:01
          Jeśli dajesz w dzień na rozrzedzenie wydzieliny to znaczy, że ma kaszel jest mokry z gęstą wydzieliną, Sinecod w takim przypadku by tylko zaszkodził, dziecko by mogło dosłownie zalać się wydzieliną.
    • zabka11 Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 20:59
      Gosia ma dzis zdiagnozowane zapalenie oskrzeli.
      Edyta Mukosolvanem nie rób a noc!, najpóźniej do 14tej w południe!!! bo on mocno wykrztuśny i rozrzadzający i "zalewa" dziecko flegmą. Reszta ok. Ja dzis pytałam o te własnie Sinecody, powiedziała mi, że nie powinno się dawac, bo w końcu chcemy, by to cholerstwo wyszło z dziecka, podajemy w dzień "wykrztuszacze", a nie wstrzymywać. Niech się wykaszle....Gosia ma kaszel napadowy, w nocy budzi się 2, 3 razy i kaszle, odkaszluje, wymiotuje;( po czym zasypia.
      Wydaje mi się że te wstrzymywacze kaszlu to są na suchy kaszel, nie na mokry, ale ja się nie znam. W każdym bądź razie, ja nie podaje, bo ta flegma musi z niej wyjśc, bo jak zalega, to kisnie jak kiśnie to choróbsko szaleje....
      Która Twoja Panna jest chora Edytko?
      • enya81 Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 21:05
        Na pewno nie inhalować na noc, nie podawać mucosolvanu na noc. Nam lekarz zawsze powtarza, że do 16 najpóźniej podawać. Myślę, że zabka ma rację z tym, że jak zrywa się to lepiej żeby w nocy odkasłać bo jak nie to zalega i to jest super pożywka dla bakterii. Najlepiej oklepywać w nocy jeszcze co 3h. Wiem, że to trudne ale my zawsze się tak męczymy z M. i wstajemy na zmianę ale to daje efekty.
      • blanka0 Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 21:05
        Natusia Aniu- niestety dzis w nocy mi sie dusila wlasnie ta wydzielina , ale jak zrobilam taka krotka inhalkacje z berodualu to przeszlo

tez mi sie tak wydawalo ze z jednej strony wykrztuszamy a z drugiej hamujemy- cos nie tak
        dzieki przekonalyscie mnie ze nie powinnam

Aniu a Gosia ma temp, bo Natka niezbyt wysoka 38, zwlekalam z antybiotykiem 2 dni bo tak dr kazala, ale jak zobaczylam temp 38 to dzis podalam i teraz sie bije z myslami czy dobrze
        wrrr
        • spodnica_w_kratke Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 21:33
          Blanka, nie stresuj sie tym antybiotykiem. JA u obu dziewczyn czekałam- u Hani jakies 5 czy 6 dni, bo było 38, a nawet przez 2 dni 37, ale jak potem znowu weszlo na 38 to wahało się juz między 38 a 39,5 i nie było juz na co czekać. PO antybiotyku, po 1 dawce temp spadła na 37,2 a potem już była normalna. Zojka też zaczynała niewinnie i z nadzieją, że unikniemy antybiotyku i "samosiewyleczy.". Guzik. Było coraz gorzej, też przyszedł jeden dzien po tych 38, że było 37 z czymś, znowu nadzieja, że wyjdziemy bez Zinnatu, czekanie i gucio, zobiło się 38, następnej nocy 39, w dzien juz panadol non-stop, bo nawet przy 38,5 była ledwo żywa, a wczoraj w nocy 40 stopni..czekałam tylko do rana, żeby pediatra dała ostateczną dyspozycję, że wchodzimy. Uf, od razu lepiej. Wiec się nie zastanawiaj czy dobrze zrobiłaś, może udało by sie bez, a może niekoniecznie i tylko stracone (z perspektywy) dni. Lepiej,że już działa i maluchowi lżej:) Choć ja też wolę antyb. unikać, to tu już przestałąm się bronic.
        • zabka11 Re: Blanka 05.02.11, 22:01
          Tak Gosia ma goraczkę, wczoraj 39,5, jechałam wieczorem na cito na Traugitta crp i morfologie robić.
          Dziś rano do lekarza w przychodni akurat pediatra miała dyżur, już szmery na oskrzelach. Dostała Augmentin ES i inhalacje z pulmicortu. Całą noc goraczkowała, wymiotowała flegmą, dzis w dzień ok. 38-39 regularnie podaję nurofen forte, też wymiotowała, wszystko przez flegmę, strasznie ja zalewa....
          Gosia gorączkuje od wtorku, najpierw stwierdzono grypę, zapalenie spojówek, leczyłam ją objawowo, napotnymi lekami, temp. juz spadała, w czw i pt było juz tylko 37, ale pojawił sie kaszel "oskrzelowy" , a po południu dostała 39,5;( Wiedziałam co się święci...moja Gośka choruje od połowy grudnia, najpierw ucho i kaszel (antybiotyk), potem ospa, potem grypa, i teraz zap.oskrzeli i znów antybiotyk. Ech....

Mojej koleżanki synek, 6 msc, miał też niedawno zapalenie oskrzeli, rozwinęło się w 1 dobę, dostała recepte na antybiotyk, i goźbę szpitala , ale....kazała lekarka najpierw boduralem i pulmicortem, i ostukiwaniem i udało się:) Jednak on wogóle nie gorączkował.
    • qwoka Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 21:03
      na noć inhalacje z mukosolvanu? mukosolwan przeciez działa wyksztusnie.
      • aurinko Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 21:06
        No właśnie, Mucosolvan daje się do wczesnego popołudnia (podobnie jak inne wykrztuśne np. Bronchopront - ten akurat często kiedyś mój syn brał i lekarka z tego co pamiętam kazała podawać najpóźniej ok. 16,00), na ulotce powinna być informacja.
      • blanka0 Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 21:06
        oj nie tak calkiem na noc robie 2x dziennie rano i tak kolo 18tej
        jutro zrobie o 16tej
        macie racje
        • ankas4 Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 21:29
          Ja się wpisze ostatnia, choc pewnie dziewczyny doradziły, wiesz co zadzwon do szpitala i popros o połaczenie z pediatra, mozesz zadzwonic do Trzebnicy do szpitala, tam zapewne wszystko Ci powiedzą co i jak. A ja mysle,ze inhalacje robi sie najpozniej do 17,bo potem moze wlasnie dziecko męczyc kaszel. ale zadzwon do szpitala, bo jak dla mnie inhalacja i sinecod sie jakos wykluczają, jesli jest jedno za drugim.
          To link do numeru szpitala w trzebnicy,pros z pediatra dyzurującym:
          www.szpital-trzebnica.pl/
          • burdziaa Re: czy przy zapaleniu oskrzeli ...PILNE 05.02.11, 21:36
            wspolczuje Edytko,mam nadzieje ze juz jutro zobaczysz poprawe
    • cui Ale to nie do konca jest tak... 05.02.11, 21:39
      ... ze mucosolvan i sinecod (lub inny syrop przeciwkaszlowy) wykluczają się nawzajem. Mikołaj przeszedł w swoim życiu (i to jedynie pomiędzy 1 a 2 rokiem życia) 3 zapalenia oskrzeli i dwa zapalenia płuc. Żałuję, że nie trafiłam wtedy na mądra lekarkę, która doradziłaby mi naprawdę mądrze. Wierzę, ze gdybyśmy wtedy stosowali się do tego, co zaleciła nam jakiś czas temu inna mądra lekarka udałoby nam się uniknąć większości zapaleńców.

Zasada jest taka:
      - wszystkie syropy wykrztuśne podaje się dzieciom najpóźniej do godziny 16,
      - pół godziny po podaniu syropu koniecznie należy oklepać plecki,
      - jeśli dziecko w nocy wciąż kaszle spokojnie można podać coś przeciwkaszlowego (sinecod, diphergan).

Dlaczego tak? Dziecko w pozycji leżącej i tak nie ma możliwości wykrztuszenia zalegającej wydzieliny, więc zazwyczaj kaszel zamienia sie w bezproduktywny. Dziecko nie śpi, męczy się, często "zdziera" gardło a taki kaszel i tak nie przynosi skutku. A w trakcie leczenia sen i czas na regenerację organizmu jest bardzo istotny. Dlatego właśnie lekarze często zapisują takie ogłupiacze jak diphergan.

Oczywiście nie jestem lekarzem, każdy przypadek jest inny a każda z Was najlepiej zna swoje dziecko. Ją natomiast z czystym sumieniem polecam trzymanie sie tych zasad - dzięki nim Mikołaj drugi sezon wychodzi obronną ręką z wszelkich infekcji. Oczywiście mam na myśli nadkażenia bakteryjne, bo na wirusy nie ma rady :/

No i polecam zawsze i każdemu syrop prawoślazowy - idealny w trakcie leczenia infekcji przebiegających z kaszlem.

Zdrowiejcie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka